flaki po - 327 przepisów (strona:17/22)

Okiełznać kaszankę i "Więcej czerwieni" 186

podgrzać we wrzątku, zrobić na grillu albo na patelni... Składniki : pętko kaszanki cebula łyżka oleju do smażenia ewentualnie: plaster boczku Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Z kaszanki zdjąć flak. Pokroić ją w półtalarki. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i zeszklić (jeśli robimy wersję z boczkiem, najpierw obsmażyć kawałki boczku na skwarki). Nie dopuścić do podsmażenia cebuli, bo całość

Weekendy w domu i ogrodzie
Sos pomidorowy do makaronu 171

bavete. Odcedź makaron ale zachowaj szklankę wody do rozcieńczenia sosu. Przelóż makaron do garnka i wymieszaj z sosem. Jeśli sos jest wciąż za gęsty dodaj wodę od makaronu. Zdejmij flak z saliccia i pokrój na plasterki. Usmaż kiełbasę na patelni na rumiany kolor. Dodaj do makaronu wraz z pokrojonymi pomidorami (6 pomidorów) i świeżym szpinakiem. Zagotuj. Przełóż makaron na półmisek

codojedzenia
Pierogi z kaszanką 259

cebulę usmażyć aż lekko zmięknie, dodać posiekaną kapustę, przykryć i dusić na małym ogniu ok 15 minut. W razie potrzeby lekko podlać wodą. Po tym czasie dodać obraną z flaka i pokrojoną w plastry kaszankę . Rozdrabniamy widelcem. Chwilę podsmażamy aż wszystko ładnie się połączy. Przekładamy do miski i doprawiamy czosnkiem, majerankiem, pieprzem, solą. Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki

Stare Gary
Kiełbasa dojrzewająca à la ‪‎kabanosy 199

przepis na Kiełbasę suszoną dojrzewającą. Palcówka , czyli tradycyjnie suszoną kiełbasę wieprzową w jelicie, przygotowywaną z surowego mięsa, peklowaną, a następnie dość długo podsuszaną. Tym razem trafiliśmy w sklepie na flak barani i ze względu na jego małą średnicę postanowiliśmy przygotować coś nowego . Kiełbasa dojrzewająca à la ‪#‎kabanosy została przygotowana z własnoręcznie zmielonej łopatki, boczku i słoniny oraz aromatycznych przypraw

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
pyszna kaszanka z jabłkami... 178

plastry, na gorącym oleju podsmażyć z obu stron posypując kucharkiem i cynamonem, przełożyć na talerz na tłuszczu po jabłkach podsmażyć pokrojną w kostkę cebulę posypaną cukrem, dodać kaszankę bez flaka pokrojoną w talarki, posypać pieprzem i usmażyć mieszając ugotowane ziemniaki w mundurkach obrać i pokroić na plasterki, kaszankę można podać na jabłkach formując ją w foremce do potraw tzw. ausztychery

W Mojej Kuchni Lubię
Gołąbki z młodej kapusty 201

delikatnie odziel liście. Ugotuj ryż na sypko w osolonej wodzie. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju. W dużej misce wymieszaj ryż, mielone i surową salsiccia (rozetnij flak i wyjmij farsa, który następnie zgnieć widelcem). Dodaj sól, pieprz i zioła i dokładnie wymieszaj farsz. Na każdy liść nałóżporcję farszu i zwiń w rulon. Ułóż gołąbki jeten obok drugiego

codojedzenia
DOMOWY BUDYŃ MALINOWY – z bitą śmietaną i orzechami 273

wcale nie słodki deser a… krwawą kiszkę. W dawnym francuskim „boudin” znaczyło bowiem tyle, co „wnętrzności”, a potrawa o której mowa, to był rodzaj flaka nadzianego podrobami, które w trakcie gotowania tworzyły stopniowo galaretę. Nazwa stopniowo obejmowała coraz więcej potraw powstałych na tej samej zasadzie – przez doprowadzenie płynnej masy do stanu galarety

Ostra na Słodko
Sos do makaronu z salsiccia i portabello 268

łyżki utartego parmezanu 2 łyżki posiemanej natki pietruszki Pokrój portabello w paski i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Wyjmij grzyby z patelni na talerz i włóż kiełbasę wyjętą z flaka i pokrojoną. Dodaj pokrojoną dymkę i czosnek i smaż przez 5 minut. W między czasie zalej pomidory wrzątkiem, a po 20 minutach obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Dodaj pomidory

codojedzenia
Pikantne kiełbaski/kabanosy drobiowe 249

się "przegryzły" odcinamy kawałki foli spożywczej i za pomocą wyciskarki (takiej do kremów) bez nakrętki wyciskamy wałki kabanosów następnie rolujemy szczelnie folię wokół powstałych wałków mięsa tworząc tzw. sztuczny flak        5. skręcamy brzegi i owijamy szczelnie sznurkiem        6. gotujemy w dużym garnku na małym ogniu (żeby woda lekko bulgotała) przez około

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pierogi wielkanocne - pierogi z białą kiełbasą i kapustą kiszoną 375

szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Kiełbasę wyjąć z flaka i zmiksować razem z kapustą. Nie miksujemy na miazgę. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na smalcu, dodać kiełbasę z kapustą. Chwilę poddusić, doprawić. Ciasto wałkować podsypując mąką, układać

królestwo garów
Pierogi z białą kiełbasą z sosem rzeżuchowym 194

szczypta soli, szczypta pieprzu 0,5 kg mąki łyżka oleju ciepła woda garść ściętej rzeżuchy jogurt naturalny kawałek białego sera (ewentualnie) łyżka majonezu Surową białą kiełbasę sparzamy wrzątkiem. Ściągamy flak i rozdrabiamy widelcem mięso, dodajemy białko, szczyptę soli i pieprzu oraz zeszkloną na oleju cebulkę pokrojoną w drobną kosteczkę. Odstawiamy na chwile do lodówki. Następnie możemy zrobić sos i dać

MarciochaKucharzy
Rosół z mięsnymi pierogami 241

czarny pieprz i pokrojoną papryczkę chili. Gotować przez około godzinę na małym ogniu .Wyciągnąć wszystkie warzywa i pokroić w kostkę i ponownie wrzucić do rosołu. Z kiełbasy ściągnąć flak. Roztrzepać mięso widelcem. Jeśli jest słabo doprawiona doprawić pieprzem. Odstawić na chwilę by się przegryzło Ciasto na pierogi zrobić jak zawsze według znanego i sprawdzonego przepisu: Najlepsze ciasto na pierogi Rozwałkować

MarciochaKucharzy
Tajska kwaśna zupa z wołowiną i flakami 188

Byliśmy w my’o’taj na kolacji. I stamtąd przynieśliśmy pomysł na zupę. Pomysł, bo przepisu w karcie nie uświadczysz, ale smak i kilka

slodkokwasnapl
Japońskie jedzenie Madame Wu 167

być już podarta na strzępy.  Chodzi o to żeby wrzucić sałatę, przemieszać wszystko kilka razy i zdjąć z ognia na tyle szybko żeby się z sałaty nie zrobił flak  - ma być nadal chrupiąca, ale ma też być ciepła.  A na koniec

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wielkanocna biała kiełbasa 211

połączenia składników.  Jelita naturalne przekładamy do wody i moczymy je około 10 minut.    Następnie na maszynkę do mielenia mięsa nakładamy nasadkę masarską i naciągamy flak, nabijamy masą kiełbasianą. Skręcamy niewielkie kiełbaski. W dużym garnku grzejemy wodę do temperatury około 75-80 stopni Celsjusza i przez 30 min parzymy kiełbaski - pamiętajmy by się

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki