pęczka natki pietruszki 2 duże ząbki czosnku 5 jaj 2-3 czubate łyżki mąki 1 + 1 łyżeczki soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (opcjonalnie) olej Dip: kubeczek jogurtu naturalnego ząbek czosnku 2 szczypty mielonego kuminu Sposób przyrządzenia: 1. Cukinię obierz ( wydrąż nasiona jeśli są już zbyt twarde) i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. 2. Startą cukinię(...)jajami, mąką i przyprawami. 5. Na sporej ilości oleju smaż placuszki na złoty kolor z obu stron. 6. Gotowe placuszki osuszaj z oleju papierowymi ręcznikami. 7. Podawaj gorące z dipem. Dip: 1. Jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i kuminem. Smacznego! W akcji
Kuchnia w Słońcu Skąpanaromesco pochodzi z Katalonii i jest właściwie dipem. Nie byłem nigdy w tym zakątku Europy (nie jestem fanem Barcy i nie wiem sam, czy przekonuje mnie Gaudi ;)), ale jeśliby sądzić po tym prostym daniu, to jedzą tam smacznie ;) Wiem, wiem, to oczywiste. Bardzo podobne dipy można odnaleźć w kuchni tureckiej i bałkańskiej. To jest bardzo śródziemnomorski smak! Pomidory są bazą(...)Orzechy uprażyć na suchej patelni. Pomidory odsączyć na sitku. Wszystkie składniki oprócz soli zmiksować blenderem. Spróbować i ewentualnie dodać soli do smaku. Można też dodać więcej oliwy. Podawać jako dip do pieczonych warzyw lub mięs, na tostach, lub dodatek do kanapek z serem czy wędliną
zadanie-gotowanieParę lat temu przez kilka miesięcy szalałam na punkcie kuchni tureckiej. Dip z bakłażanu, soku z granatów i tahini to przepis prosto z tejże kuchni. Zdjęcie jakie było dołożone do tego przepisu był oczywiście kuszące, lecz gdy sama przygotowałam ten dip – efekt końcowy zupełnie nie przypominał tego z tureckiego blogu, lecz to co najważniejsze […] The post Dip z bakłażanu
Magiczny Garnekweekend mamy dla Was super propozycję - grillowane ziemniaczki z boczkiem i doskonałym sosem musztardowym. Potrawa prosta do wykonania, pięknie prezentuje się na stole, a do tego wyjątkowo smakuje. Sekretem dipu jest w tym wypadku odpowiedni dobór musztardy. Użyliśmy dwóch musztard - klasycznej żółtej musztardy French`s i ostrej angielskiej musztardy Colman's (obie są dostępne m.in(...)sklepie " Kuchnie świata "), które doskonale komponują się ze sobą, a w połączeniu z pozostałymi składnikami idealnie sprawdzają się jako dip do mięs oraz grillowanych warzyw. Składniki po 4-6 plasterków wędzonego boczku na osobę po 1-2 ziemniaki na osobę kilka ząbków czosnku oliwa z oliwek sól, pieprz i ulubione przyprawy Składniki i przygotowanie dipu musztardowego 2 łyżki angielskiej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataaromatyczny od przypraw- papryki wędzonej oraz słodkiej, soli czosnkowej, odrobiny gałki muszkatołowej, z dodatkiem masła (ooo tak, masło nadaje tego wyśmienitego maślanego smaku!). Idealnym dopełnieniem jest towarzystwo kremowego dipu na bazie kremowego serka Apetina o smaku 'Grillowana papryka i oliwki' , który został dodatkowo podkręcony pieczoną, czerwoną papryką i- dla nadania delikatnej pikanterii- papryczką chili. Duet kapitalny, który sprawdzi się(...)roztopione masło klarowane- 4 łyżki * sól czosnkowa- 1 łyżeczka * sok z limonki- 1 łyżeczka * papryka wędzona- 1/2 łyżki * papryka słodka- 1/2 łyżki * gałka muszkatołowa- szczypta * świeży koper- do posypania Dip: * papryka czerwona- 1 duża * świeża papryczka chili- 1/2 strączka * czosnek- 2 duże ząbki * serek Arla Apetina 'Grillowana papryka i oliwki' - 125 g (całe opakowanie) * sól, pieprz- do smaku Kalafior: Kalafiora
Kraina Miodem PłynącaDip czosnkowy to idealny dodatek do każdego rodzaju mięsa: do pałeczek kurczaka, skrzydełak, kiełbas a nawet szaszłyków. Do mięs podawanych na ciepło jak i na zimno. Idealnie pasuje też do warzyw surowych lub zapiekanych na grillu lub na patelni domowej, czy też zapiekane w piekarniku. Dip ten będzie też pasował do kanapek z wędliną, serem, warzywami […] The post(...)Dip czosnkowy appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny GarnekRazem z nami gotują także: Blendman.pl , Wege Smaki , Veganbanda.pl i Oatmeal and figs . Koniecznie zerknijcie na ich blogi i sprawdźcie, co oni przygotowali! Pikantne chipsy z obierek i brokułowy dip Składniki na chipsy: obierki z 3 ziemniaków obierki z 1 marchewki obierki z 1 jabłka Składniki na dip: łodyga brokuła pozostałości po natce od pietruszki - łodygi skórka(...)łyżkę wody i 1 łyżkę oliwy. Na koniec ścieramy skórkę z limonki, która doda świeżego i kwaśnego posmaku.Całość doprawiamy solą i pieprzem według uznania. 6. Chipsy podajemy z dipem jako przekąskę na różnej maści imprezach lub w zaciszach własnego domu. Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe Polełyżka papryki słodkiej ew. pieprz 2 szkl mąki olej do głębokiego smażenia Ciasto: 2/3 szkl mleka szkl mąki 2 jajka łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki soli Dipy: duży kubek jogurtu naturalnego 4 łyżki keczupu pikantnego słodka i ostra papryka 3 łyżki siekanego koperku Filety myjemy, osuszamy i kroimy w nieduże kawałki. Oprószamy solą i papryką. Odstawiamy(...)energicznie potrząsnąć. W garnku rozgrzać olej. Wrzucać partiami opanierowanego kurczaka i smażyć po kilka minut z każdej strony na złotobrązowy kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Dip paprykowy: 1/2 jogurtu wymieszać z keczupem i paprykami do smaku. Dip koperkowy: 1/2 jogurtu wymieszać z posiekanym koperkiem. Można dodać inne świeże zioła
Smakołyki Asiwrzucić na wrzątek na kilka minut. Serek wymieszać ze śmietaną , doprawić oliwą octem, solą i pieprzem. Pstrągi umyć. Białe porzeczki rozgnieść i natrzeć nimi pstrągi. Następnie nałożyć po łyżce dipu do wnętrza ryb, spiąć wykałaczką , posolić i lekko posypać pieprzem a na koniec skropić oliwą. Tak przygotowane pstrągi ułożyć na rozgrzanym grillu, ziemniaki posmarować oliwą i piec razem z rybą(...)Resztę dipu przełożyć do rękawa cukierniczego. Po upieczeniu udekorować rybę dipem i podać z owocami i pieczonymi ziemniakami
Gotowanie jest łatweliczących kalorie;) Składniki na 2 porcje: 2 kawałki filetu z łososia ze skórą, każdy po 150 g sok z 1/2 cytryny sól pieprz koperek 2 plasterki cytryny oliwa Dip jogurtowo-ziołowy: 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny 1/2 ząbka czosnku, drobno posiekanego sól pieprz 2 łyżki drobno posiekanych ziół (koperek, pietruszka, szczypiorek) Przygotowanie: Kawałki łososia skrapiamy(...)papierem do pieczenia skórą do dołu. Skrapiamy odrobiną oliwy i pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Nie pieczemy ryby zbyt długo żeby jej nie przesuszyć. Składniki dipu dokładnie mieszamy. Upieczoną rybę podajemy z plasterkiem cytryny, koperkiem i przygotowanym dipem jogurtowym. Jako dodatek do ryby świetnie sprawdzą się pieczone ziemniaki. Smacznego
Smakowity Blog KulinarnyJeżeli macie ochotę na fajną i chrupiącą przekąskę to polecamy Wam kurczaka w kokosowym cieście z dodatkiem dipu z ananasa, mięty i imbiru Składniki: - 500 g filetów z kurczaka - 150-200 g wiórków kokosowych - 150 g mąki - sól - 1 jajko - 1/2 szklanki wody Składniki na dip: - 140 g ananasa z puszki - 20 g świeżego imbiru - 1 łyżka miodu - 1 łyżka(...)ciasta naleśnikowego). Na patelni rozgrzewamy olej. Paski kurczaka zanurzamy w cieście, a następnie panierujemy w kokosie i smażymy na rumiany kolor. Kurczaki podajemy na gorąco. Do kurczaka zrobiliśmy dip ananasowo-miętowo-imbirowy. Wszystkie składniki dokładnie blendujemy i podajmy w miseczkach. Smacznego
Kuchenne Wariacjeśniadanko. W oko wpadły ziemniaki ("Młody lubi placki ziemniaczane" - pomyślałam), a chwilę później wzrok spoczął na cukinii. A ponieważ mamy wysyp ogórków, postanowiłam przygotować tzatziki, czyli typowy w Grecji dip na bazie ogórków, jogurtu greckiego i czosnku. Przepis pozwala na wykorzystanie cukinii, które nadmiernie nam wybujały, ale jeszcze nie zaczęły wytwarzać nasion. Składniki: Dip tzatziki 5 dorodnych ogórków 2 ząbki(...)pietruszki oraz jajko i mąkę. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć placki z obu stron na rozgrzanym oleju. Wykładać na ręcznik papierowy dla odsączenia z tłuszczu. Gorące placki podawać z dipem tzatziki. Danie można podać z chipsami szałwiowymi i świeżo pokrojoną natką pietruszki, która niweluje zapach czosnku w ustach. W daniu wykorzystałam oczywiście plony z przydomowego ogródka
Weekendy w domu i ogrodzietwarożków. W składzie znajduje się: cebula, czosnek, gorczyca, nasiona wiesiołka (8%), błonnik owsiany, cząber, bazylia, koper, pieprz czarny, mięta. Przyprawę próbowałam już z twarogiem i kiełkami, serkiem wiejskim oraz dipem na bazie jogurtu. Zasmakowała mi taka kompozycja przypraw, ponieważ ma przyjemny, ziołowy smak. Ponad to obecne nasiona wiesiołka wspomagają trawienie oraz zapobiegają magazynowaniu się tłuszczu, wzmacniają odporność, poprawiają przepływ krwi(...)naczyniach krwionośnych, a także obniżają poziom złego cholesterolu. Naprawdę warto :-) Warzywa z parowaru z dipem Składniki: 1 marchew; 1 batat; papryka słodka mielona; tymianek świeży; 100 g twarogu; 2 łyżki jogurtu naturalnego; 1 ząbek czosnku; 4 listki bazylii; pieprz ziołowy; przyprawa Fit Up. Do dzieła
Życie na widelcutzatziki... Gęsty, kremowy, na bazie jogurtu greckiego. Pełen wiórków zielonego ogórka. O wyrazistym, czosnkowym smaku. Z dodatkiem oliwy, soku z cytryny i koperku. Pyszny dip do warzyw czy dań z grilla. Grecka klasyka w polskim domu. Polecam! Składniki: 200 g gęstego jogurtu greckiego; 1 średni, zielony ogórek; 2 ząbki czosnku; Pęczek koperku; 2 łyżki oliwy; 1 łyżka soku(...)drobno posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Do miseczki wlać jogurt grecki. Dodać oliwę, odsączonego, startego ogórka, posiekany koperek, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sok z cytryny. Wymieszać. Dip doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Tak przygotowany sos odstawić na 30 minut do lodówki, aby smaki i aromaty przeszły sobą i nabrały wyrazistości. SMACZNEGO! Uwagi
Gospodyni MiejskaSkładniki 300g kapusty kiszonej 400 g mięsa mielonego lub piersi z kurczaka 60dag ziemniaków 250-300 ml dipu czosnkowego 200 g startego żółtego sera 60 ml zimnej wody sól,pieprz ulubione przyprawy do mięsa np.gyros Wykonanie ciekawe połączenie ziemniaków i mięsa Wstawcie do piekarnika zapiekankę a cała rodzina znajdzie się w pobliżu kuchni.:) Ulubione przyprawy np.gyros(...)plasterki ziemniaki-u mnie na mandolinie . W maszynce zmielić mięso .Połowę z pokrojonych ziemniaków ułożyć na dnie formy, a na nich mięsko.Przykryć pozostałą porcją ziemniaków. Polać dipem czosnkowym. Na to wszystko wyłożyć kapustę kiszoną .Całość posypać obficie żółtym serem. Naczynie przykryć i umieścić na około 60-70 minut w piekarniku nagrzanym
w mojej kuchni