najedzeni i zadowoleni. Przystawki na grilla na zimno Zaletą przystawek jest to, że można je przygotować wcześniej. Hummus miksuję zdecydowanie na kilka dni przed zaplanowanym grillem. Również inne dipy na zimno jak romesco czy dip z pieczonego bakłażana staram się przyrządzać wcześniej. To duża oszczędność czasu, zwłaszcza kiedy na grilla spodziewam się sporo gości. W mojej kuchni używam mnóstwo ziół(...)jedynie kolendrę, bo jakoś nie chce mi rosnąć . Jedną z popularnych przystawek do grilla jest z pewnością pesto. Latem przyrządzam je z bazylii lub miksuję pesto pietruszkowe . Innym popularnym dipem jest feta z pistacjami , tapenade i broccomole . Bardzo lubię warzywne dipy i zawsze przyrządzam je na grilla.Teraz czekam na kolejny słoneczny i ciepły dzień, aby znowu grillować w towarzystwie rodziny
codojedzeniaSKŁADNIKI 8 tortilli 100 g sera cheddar 100 g kukurydzy z puszki 80 g ryż u Dip 200 g kwaś nej ś mietany 1 papryczka chili Farsz 400 g mielonej woł owiny 300 g passaty pomidorowej 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 2 zą bki czosnku 1/2 łyż eczki curry 1/2 łyż eczki kolendry w proszku(...)szczypta papryczki chili só l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 8 tortillas 100 g di cheddar 100 g di mais 80 g di riso Dip 200 g di panna acida 1 peperoncino Ripieno 400 g di carne macinata di manzo 300 g di passata di pomodoro 1 peperone rosso 1 cipolla rossa 2 spicchi d'aglio 1/2 cucchiaino
La grande e la piccola cuocaProsty dip z carry i zieloną pietruszką. Dipy. U mnie to podstawa na każdym przyjęciu, spotkaniu z przyjaciółmi. Robię je też bardzo często na weekend. Dziś zapraszam Was na kolejny pyszny i jak zawsze prosty przepis na dip. Podstawą smaku i koloru jest przyprawa carry. Swoją otrzymałam w ramach niespodzianki od Domowa Spiżarnia. Wszystkie przyprawy z paczuszki są dobrej jakości(...)Przygotowanie: W misce mieszamy majonez, jogurt, posiekaną pietruszkę, przyprawę curry oraz czosnek (2 większe szczypty granulowanego lub starty na tarce ząbek). Doprawiamy do smaku pieprzem, znów mieszamy i próbujemy. Dip najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce, smaki powinny się przegryźć. Smacznego
Słodkie okruszkikukurydzianych. Smażymy na złoto na rozgrzanym oleju (u mnie we frytownicy rozgrzanej do 170 stopni przez około 4,5-5 minut). Do nuggetsów możemy podać jeden z proponowanych poniżej dipów: Dip czosnkowy : 3 łyżki majonezu mieszamy z 2 łyżkami kwaśnej śmietany 18 %, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dip majonezowo-ketchupowy: 3 łyżki majonezu mieszamy(...)łyżką ketchupu. Dip miodowo-musztardowy: 3 łyżki majonezu mieszamy z 1 łyżką miodu oraz 1 łyżeczką musztardy sarepskiej. Doprawiamy solą oraz pieprzem. UWAGI: Proponuję najpierw usmażyć kilka sztuk, by dobrać odpowiednią temperaturę smażenia – nuggetsy nie powinny być spalone, ale też nie mogą być surowe – warstwa ciasta i panierki z płatków mocno oblepiają mięso, więc potrzeba trochę czasu
Smaki Na TalerzuDip majonezowo-miodowy to zdecydowanie mój ulubiony dip Uwielbiam go jako dodatek do ryżu, shoarmy , czy grilla . Za sprawą miodu jest lekko słodki co świetnie się komponuje się z większością mięs. Na zdjęciu podany w towarzystwie indyjskich chlebków naan . Dip majonezowo-miodowy Składniki: 4 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany 18% lub jogurtu naturalnego 1,5 łyżeczki miodu 1 łyżeczka płatków(...)smaku szczyptą soli. Podajemy jako dodatek do smażonych i grillowanych mięs, ryżu, czy drożdżowych chlebków pita lub naan . Będzie również świetnym dodatkiem do domowych hamburgerów, czy frytek. Smacznego Artykuł Dip majonezowo-miodowy pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujetrzeba obierać, odłamujemy tylko zdrewniałe końcówki. Nie będę przekonywać, że warto je jeść tylko zapraszam na smakowity wiosenny obiad - zielone szparagi z młodymi ziemniaczkami, sadzonym jajkiem i przepysznym dipem jogurtowym z czosnkiem niedźwiedzim. Dip na bazie jogurtu doprawiony miodem i musztardą z posiekanymi listkami czosnku niedźwiedziego jest rewelacyjny, do tego bardzo fit. Nie ma porówniania z kalorycznym, szparagowym klasykiem(...)sosem holenderskim. Zapraszam na szparagowa ucztę! Składniki: 500 g zielonych szparagów sól, pieprz 1 łyżka masła klarowanego 100 ml białego wina Składniki na dip jogurtowy: 200 g jogurtu greckiego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu sól, pieprz listki czosnku niedźwiedziego Wykonanie: jogurt wymieszać z musztardą, miodem, solą i pieprzem. Na koniec wmieszać umyte, wysuszone i posiekane listki czosnku niedźwiedziego (ogonki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pyszny pomysł na lekki, wiosenny obiad - pieczone placuszki z wiosennym warzywnym dipem :) SKŁADNIKI (na 6 placuszków - 2 porcje 1 porcja - 325 kcal) 1 średnia cukinia (300 g) 200 g batata 1/2 czerwonej cebuli 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżka oliwy z oliwek 3 łyżki otrąb owsianych 1 łyżka płatków owsianych sól, pieprz, tymianek(...)Dip: 3 łyżki jogurtu greckiego 5 rzodkiewek 100 g ogórka zielonego 2 łyżeczki szczypiorku sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Cukinię, i batata ścieramy na tarce o grubych oczkach (odciskamy sok z cukinii), Cebulę drobno siekamy. Mieszamy warzywa, dodajemy jajko, oliwę ,płatki, otręby i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Odstawiamy na pół godziny. Formujemy placki i układamy na blaszce
Moje Kuchenne RewelacjeDip czosnkowy bije ostatnio rekordy popularności. Jako dodatek do pizzy przebił nawet ketchup:) Osobiście nie przepadam ze tymi sosami ze sklepu lub w pizzeriach. Są mało czosnkowe:) A tak naprawę ten dip jest dziecinnie prosty w przygotowaniu. Dip czosnkowy: 3 łyżki majonezu 3 łyżki gęstej śmietany 18% 2-3 ząbki czosnku łyżeczka majeranku sól Czosnek siekamy na drobno lub przeciskamy(...)mieszamy. Ilość czosnku zależy od naszych upodobań, ja osobiście go uwielbiam i zawsze dodaje go więcej. Jest idealnym dodatkiem do pizzy, hamburgerów, frytek, czy potraw z grilla. Smacznego:) Artykuł Dip czosnkowy pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujektóra ma delikatny smak i piękne dwukolorowe liście (po lewej). Zastanawiacie się pewnie co oznacza „raita”. Tak po prostu w Indiach mówią na wszelkiego rodzaju dipy, które powstały na bazie jogurtu naturalnego. Najczęściej są one z dodatkiem przypraw (głównie ziół) podawany jako część dania głównego. Dip miętowy: 5-6 łyżek jogurtu greckiego (lub naturalnego gęstego(...)drobno, jeśli mamy kilka rodzajów mięty to wymieszajmy je w różnych proporcjach. Dodajemy jogurt i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. I gotowe, banalnie prosty i rewelacyjny w smaku. Dip jest świetnym dodatkiem do chlebków drożdżowych, czy surowych warzyw. Na zdjęciu razem z chlebkiem naan. Smacznego:) Artykuł Dip miętowy – raita miętowa pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeleczenie trądziku i poprawia wygląd i kolor skóry. Do całej tej warzywnej historii załączam Wam powstałe w Kuchni ziołowe placuszki z marchewki. Są przepyszne, zdrowe i sycące, a cytrusowy dip podkreśla smak marchwi. Obieraczki w dłonie! To wspaniałe warzywo czas przerobić na placki! :D Ziołowe placuszki z marchewki z cytrusowo-jogurtowym dipem- bezglutenowe Potrzebujesz: 500g marchwi 1 cebula 2 jajka(...)łyżka posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny 1,5 łyżeczki mielonej kolendry 1,5 łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu olej do smażenia Dip: 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka soku z pomarańczy/ lub pół łyżeczki pomarańczowego pyłku 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny sól do smaku Sposób przyrządzenia
Kuchnia w Słońcu SkąpanaKeftedes to jeden z moich ulubionych greckich smaków. Te aromatyczne, pachnące ziołami, soczyste klopsiki Grecy jadają jako meze, czyli przystawkę, z chlebkiem pita i dipem tzatziki lub jako danie główne. U mnie dziś pojawiły się w tej drugiej wersji, w towarzystwie wspaniałego orzo z suszonymi pomidorami i wspomnianym dipem jogurtowo-ogórkowym. Kuchnia grecka – najważniejsze składniki Grecja to jeden(...)skubać jako przekąskę z dodatkiem chlebka pita, suszonych pomidorów i tzatziki. Ja podałam greckie klopsiki jako danie główne w towarzystwie orzo ugotowanego al dente z posiekanymi suszonymi pomidorami oraz dipu tzatziki. Świetnie pasowałaby też sałatka grecka, lagana (placek drożdżowy przypominający focaccię) bądź ugotowany na sypko ryż. Drukuj Keftedes – aromatyczne greckie klopsiki Klasyczne greckie klopsiki w nieco odchudzonej wersji. Połowa
Na-talerzu.plświetnie pasują do ostrych żeberek. Pamiętajcie, ze jeśli coś przeostrzyliście to dodatek czegoś słodkiego łagodzi ostrość potraw. Czy już wszystkie dodatki wymieniłam? Nie! Do tego dania konieczny jest dip. Przygotowałam go z gęstej, kwaśnej śmietany, ziół i czosnku. Prosty dip, który świetnie pasuje do słodkich frytek i ostrych żeberek. Jeszcze kilka krążków czerwonej cebuli i możemy zacząć jeść! Żeberka(...)żeberek wieprzowych 1 duże suszone chili ancho 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu 1 łyżeczka suszonego oregano 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku Dip z kwaśnej śmietany 250 ml kwaśnej śmietany 1 czosnek solo 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Żeberka najlepiej smakują jeśli je będziesz marynować przez noc w lodówce. Mięso będzie bardzo aromatyczne
codojedzeniacebulą i sałatą. Słodko-kwaśny sos z dżemu brzoskwiniowego i majonezu, z dodatkiem ketchupu i curry świetnie dopełnia smak kanapki. Do kanapki, zamiast słodko-kwaśnego dipu, możesz przygotować masełko ziołowe np. z bazylią albo pietruszką. Sprawdź przepis na pyszne śniadaniowe bajgle z serem i pomidorami w wyjątkowym sosie słodko-kwaśnym . Bajgle przepis. Lista składników potrzebnych(...)przygotowania bajgli: 2 bajgle po kilka plastrów mozzarelli i pomidora plasterki czerwonej cebuli zielona sałata Słodko-kwaśny dip brzoskwiniowy z ketchupem i curry: 3 łyżki dżemu brzoskwiniowego 3 łyżki pikantnego ketchupu 3 łyżki majonezu 1 łyżka curry sól, sok z cytryny do smaku (może być też ocet ryżowy 3%) Bajgle - przepis krok po kroku: Krok 1. Wymieszać wszystkie składniki
Moja Książka KucharskaBajgle z szynką i pomidorem. Bajgle z szynką i dipem serowo-czosnkowym. Zobacz przepis na pyszne śniadaniowe danie! Kanapki przygotowujemy praktycznie codziennie, warto więc zadbać o to, aby były pyszne i zdrowe. Bardzo często kanapki to także pierwszy posiłek jaki zjadamy w ciągu dnia i możesz sprawić, aby były naprawdę wyjątkowe. Zobacz prosty przepis na chrupiące bajgle(...)pysznym sosem serowo-czosnkowym. Bajgle z dodatkiem szynki z pomidorem, serem i sałatą. Część sałaty można zastąpić np. rukolą. Dip serowo-czosnkowy, przygotowany do tych kanapek, doskonale także pasuje do potraw z grilla, do gyrosa, pizzy, a nawet pieczonych ziemniaków. Bajgle z czym je jeść? Oto pomysł na pyszny bajgiel z kremowym serkiem, plasterkami szynki i pomidora
Moja Książka Kucharskaskosztowania. Przyznam, że mojej niespełna 3 letniej córce także smakuje. Polecam! Lekka sałatka z jajkiem i pomidorem - składniki: 1 opakowanie mixu sałat (to mniejsze) 3 pomidory (średnie) 3 jajka Dip: 2 łyżeczki przyprawy do sałatek i dipów Vegeta Natur 3 łyżki oliwy 3 łyżki wody 1 łyżka octu Dodatkowo (opcjonalnie): 1 łyżka siemienia lnianego do posypania Lekka sałatka(...)jajkiem i pomidorem - przygotowanie: Wszystkie składniki dipu dokładnie wymieszać. Jajka ugotować na twardo i po obraniu pokroić w szóstki, a następnie każdy kawałek przekroić jeszcze na połowę. Pomidory pokroić tak samo jak jajka. W większej misce luźno ułożyć mix sałat, a na niej umieścić pomidory z jajkami. Tuż przed podaniem całość polać dipem, ostrożnie przemieszać i posypać siemieniem lnianym
Di gotujezrobienia – wystarczy jedynie wymieszać wszystkie składniki. Pasuje do przekąsek na zimno oraz dań ciepłych, zarówno smażonych , pieczonych, jak i tych z grilla. Sprawdź też… ** Sos czosnkowy (dip) ** Sos curry (dip) ** Sos tzatziki ** Sos musztardowy (dip) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: mały jogurt naturalny (ok. 180 g) 2 łyżki koncentratu pomidorowego (ewentualnie keczupu) łyżka majonezu płaska łyżeczka słodkiej
Kulinarne S.O.S.zrobienia – wystarczy jedynie wymieszać wszystkie składniki. Pasuje do przekąsek na zimno oraz dań ciepłych, zarówno smażonych , pieczonych, jak i tych z grilla. Sprawdź też… ** Sos czosnkowy (dip) ** Sos curry (dip) ** Sos tzatziki ** Sos musztardowy (dip) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: mały jogurt naturalny (ok. 180 g) 2 łyżki koncentratu pomidorowego (ewentualnie keczupu) łyżka majonezu płaska łyżeczka słodkiej
Kulinarny S.O.S.rewelacyjnie jako finger food , więc wpiszą się świetnie w każde imprezowe menu. A że nadal mamy Karnawał , to przepis może się jeszcze przydać. Najlepiej zestawić je wtedy z jakimś dipem. U mnie był to dip musztardowo – pomidorowy. Myślę, że na przykład czosnkowy sprawdzi się równie dobrze… Nie będę ukrywać, że keto krokieciki z kalafiora najlepiej smakują na ciepło(...)jest ono w pełni zgodne z wytycznymi diety ketogenicznej . Przynajmniej w części dotyczącej proporcji makroskładników… Oczywiście pod warunkiem, że zestawicie je z jakimś bogatym w tłuszcz dipem, bo krokieciki same w sobie są bardziej zasobne w białko niż w tłuszcz. Ser natomiast niekoniecznie powinien się znaleźć w menu ketogenicznym, ale wybór w tej kwestii należy oczywiście
Modern Cave Girlzwanych „finger food”. To takie przekąski na jeden gryz, które możemy zjeść bez użycia talerza, którymi nie ubrudzimy sobie rączek. Dlatego chciałabym zaprezentować Wam przepyszny przepis na dip z ricotty, który smakuje rewelacyjnie na ciepło jak i na zimno. Idealnie komponuje się z warzywnymi słupkami tj. marchew, seler naciowy, ogórek, czy papryka oraz do ziemniaczanych półksiężyców, a nawet(...)najważniejsze, jego przygotowanie jest błyskawiczne, więc jest świetnym przepisem „awaryjnym”, kiedy zaraz mają przyjść goście. Oprócz tego, świetnie sprawdzi się jako smarowidło do porannej kanapki, czy jako dip do frytek. Do dzieła! Składniki: – 200g ricotty – 1 łyżka posiekanego szczypiorku – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki – sok z 1/4 cytryny – 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez
Be Fit Be StrongMacie czasami problemy z wymyśleniem jakiegoś treściwego i taniego obiadu? Jak przyrządzić frytki, jakieś mięso , dip, żeby było smacznie i kolorowo? Może grillowana szynka… Jakieś warzywa, dipy…Uwielbiam cudować na talerzu. Wszystkie zdjęcia jakie Wam prezentuję na blogu są praktycznie przeglądem tego co jemy i jak jemy! Wierzcie mi moje wyrośnięte dzieci raczej by nie zjadły guacamole podane(...)pajdzie chleba ale jako dip do grillowanej szynki z frytkami to jak najbardziej. Lubię mieć ładnie na talerzu i cieszyć się różnymi smakami. Choćby dzisiejszy tani obiad , a jednak ładnie podany i syty. Do tego przepisu można wykorzystać mięso od szynki lub schabowe kotlety, które pokrojone w kostkę można szybko przyrządzić na grillowej patelni. Grillowana szynka pachnie wędzonką, bo użyłam
codojedzeniaPikantne krewetki w panierce Pikantne krewetki w panierce z chrupiącego ciasta to idealne danie na każdą okazję. Wyrazisty dip dodatkowo podkręci smak krewetek i doda im świeżości. Pikantne krewetki w chrupiącej panierce przygotujecie w pół godziny, niespecjalnie się przy tym wysilając. Także ciasto do krewetek, mimo długiej listy składników jest proste do zrobienia, a przy tym obłędnie smaczne. Panierowane krewetki(...)morskiej 2 łyżki Tabasco Pepper Sauce 1 łyżeczka mielonego kminku 150 ml piwa 1 jajko, lekko rozbełtane 2 litry oleju roślinnego (do smażenia) 50 g mąki do przyprószenia krewetek Dip do krewetek 200 ml sosu tatarskiego 1 łyżka Tabasco Pepper Sauce sok z cytryny do smaku Jak zrobić dip do krewetek Wymieszaj wszystkie składniki Podstawowy przepis na pikantne krewetki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSpodziewacie się gości i nie wiecie co im podać do jedzenia? Postawcie na przekąski. Krem z bakłażana Na waszej liście nie może zabraknąć dipów, kremów i smarowideł. Te najpopularniejsze to oczywiście hummus , wszelkiego rodzaju dipy warzywne czy smarowidła . Krem z bakłażana jest jedną z przekąsek wartą wypróbowania. Krem robi się bardzo łatwo i szybko pod warunkiem, iż mamy wcześniej upieczonego(...)dodała więcej czosnku smak kremu byłby zbyt intensywny. Krem z bakłażana pasuje do wszelkiego rodzaju pieczywa. Można go podawać na tostach, picie, tortilli czy na chlebie. Lubisz kremy i dipy warzywne? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Dip z selera i czerwonej cebuli. The post Krem z bakłażana appeared first on MeCooks
mecooksSzukacie pomysłu na domową pastę do chleba? Hummus, pasty z czerwonej i białej fasoli, ciecierzycy i grochu. Dipy z pieczonego bakłażana, papryki i dyni piżmowej. Niektóre tradycyjne, zaczerpnięte z kuchni śródziemnomorskiej, inne to moje własne pomysły. Przed Wami zbiór moich ulubionych, sprawdzonych past do chleba, które urozmaicą Wasze kanapki. Dobrze smakują też z pokrojonymi w słupki warzywami. Wszystkie przepisy(...)paście niesamowitej słodyczy i nadają jej piękny złamany różowy kolor. Lubię dosypać do pasty szczyptę płatków chilli, aby podkręcić jej smak i zrównoważyć ów słodycz pikantną nutą. 4. Prowansalski dip z białej fasoli Pyszna pasta z białej fasoli pochodząca z południowej Francji. Jej sekret do dodanie słodkawego, pieczonego czosnku, który nadaje tej paście ciekawego smaku. 5. Pasta z białej fasoli
Chilli Czosnek i OliwaNajprostsze placki z cukinii podane z dipem ogórkowym to pyszna i lekka propozycja na wyśmienity obiad. Mogą również stanowić świetny dodatek do dań z mięsa czy ryb, wszelkie surówki też będą do nich pasować. Placki szybko się robi i nie wymagają wiele pracy. Polecam serdecznie wszystkim, którzy jak ja uwielbiają cukinię! [embed]https://youtu.be/A2XarShcNMg[/embed] Najprostsze placki z cukinii - Składniki(...)placków: 2 średnie cukinie (po około 300 g) 2 ząbki czosnku cebula 2 jajka 4 czubate łyżki mąki sól, pieprz Dip ogórkowy: 250 g jogurtu greckiego 4-5 ogórków gruntowych sok z połowy cytryny po małym pęczku kopru i kolendry sól, pieprz Przygotowanie Cukinie obieramy ze skórki (przy młodych cukiniach nie jest to konieczne), przekrawamy na pół, łyżką wybieramy nasiona
e-PrzepisyKulinarneDip cebulowy do chipsów , krakersów czy innych słonych przekąsek zrobiłam na ostatniego grilla. Okazał się hitem imprezy! Chciałam czymś zaskoczyć. I wiecie co? Wyszło… Nie byłam przekonana do tego smaku po pierwszym kęsie. Schłodziłam go w lodówce i zrobiłam szał na grillu a później na kolejnym i kolejnym. Kremowy, cebulowy i bardzo tajemniczy dip. Znajomi mówią, że w smaku(...)przypomina serowy krem . Zanurzcie słone przekąski i chrupcie razem z cebulowym dipem w czasie meczu czy podczas grilla. Jest to fajny dodatek do innych dań, wrzuciłam go do swojego domowego burgera i smarowałam nim kanapki. To się naprawdę sprawdza . Karmelizacja cebuli i jej czas są tu kluczowe. Czas, dobra patelnia i cierpliwość . Pamiętaj, alkohol do jedzenia dodawaj tylko taki jaki
Słodkie Gotowanieappetito;):) **** Zapraszam Was na przekąskę, idealn ą na letni obiad. Pieczone pulpeciki z kurczaka zaserwowane w formie szaszłyków z grillowan ą cukini ą i aromatycznym dipem jogurtowo-ziołowym. Smacznego ;):) INGREDIENTI 300 g di polpettine di pollo " Amica Natura-Alcass "* 2 zucchine sale, pepe Salsa di yogurt alle erbe aromatiche 250 g di yogurt greco succo(...)jajko 1 ząbek czosnku 50 g czerstwej bu ł ki 100 ml mleka 2-3 łyżki bułki tartej oliwa z oliwek sól, pieprz Dip jogurtowo-ziołowy 250 g jogurtu greckiego sok z połówki cytryny pęczek szczypiorku pęczek koperku kilka listków świeżej mięty 1 ząbek czosnku
La grande e la piccola cuocaTzatziki fot. Moja Książka Kucharska Sos tzatziki Najlepszy przepis na tzatziki. Sos tzatziki to popularna przystawka kuchni greckiej. Grecki dip składający się głównie ze świeżych ogórków, czosnku, jogurtu i koperku, czasem z miętą oraz serem feta. Sos tzatziki podajemy zazwyczaj oddzielnie do dań z grilla, smażonych oraz pieczonych mięs lub chrupiących grzanek opiekanych na ruszcie. Tradycyjnie tzatziki przygotowujemy na naturalnym(...)tzatziki można wzbogacić dodając do niego pokruszoną fetę i posiekane listki świeżej mięty. Należy jednak pamiętać, że skoro feta to rodzaj dość słonego sera, doprawiamy tzatziki z uwagą, aby dip nie wyszedł zbyt słony. Sałatka tzatziki. Sałatka z sosem tzatziki to nie lada gratka dla smakoszy tegoż właśnie dipu greckiego. Pyszny grecki dip będzie idealny do wielu waszych sałatek. Warto
Moja Książka Kucharskapiekarniku i muszę przyznać, że kalafior w tej wersji będzie od teraz moim ulubionym. Miękki, a jednocześnie al dente, o lekko orzechowym smaku, pikantny i aromatyczny. Skropiłam go dipem przygotowanym na bazie jogurtu i pieczonego czosnku, posypałam natką pietruszki, pomidorkami koktajlowymi i plasterkami rzodkiewki. Mega! Polecam! Składniki: kalafior oliwa z oliwek sól mieszanka przypraw garam masala Jogurtowy(...)dip z pieczonym czosnkiem 150 g jogurtu naturalnego 1 główka czosnku (upieczonego w całości razem z kalafiorem) sól pieprz Dodatki: rzodkiewka pomidorki koktajlowe natka pietruszki Przygotowanie: Kalafior kroimy w plastry o grubości około 2 cm. Za pomocą pędzelka plastry kalafiora smarujemy z obydwu stron oliwą z oliwek oraz przyprawiamy solą i garam masalą i układamy na blaszce wyłożonej papierem
Smakowity Blog KulinarnySłyszeliście o broccomole? Niedawno odkryłam przepis na smaczny dip broccomole czyli brokułowe guacamole . Uwielbiam brokuły nie tylko dla smaku ale również dla ich cennych wartości odżywczych. Brokuły wcinam świeże i gotowane. Właśnie lekko podgotowane użyłam w tym przepisie. Lubię warzywne pasty na kanapki, a broccomole w pełni się do tego nadaje. Po świętach warzywne pasty zawsze mają wzięcie. Broccomole(...)fajny dip do suchego pieczywa, a jeśli ktoś ma ochotę na coś pożywniejszego to zawsze może przyrządzić nadzianą kanapkę. Często smaruję hamburgery guacamole . Broccomole świetnie pasuje do ugotowanych na twardo jajek i chrupiącego boczku. Takie kanapeczki idą u mnie w mig! Broccomole Składniki: 150 g brokułu 1 awokado, duże ½ czerwonej cebuli, małej 2 łyżki posiekanej kolendry 50 g twarożku
codojedzeniaDzisiaj pomysł na pyszną przekąskę na imprezę np. Sylwestra. Kabanosy w cieście francuskim, posypane czerwonym pieprzem i podane z dipem z majonezu, ketchupu i musztardy. Pycha! Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Gwarantuję, że znikną w mgnieniu oka Składniki: cienkie kabanosy ciasto francuskie 1 jajko czerwony pieprz Dip: 2 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu „Kotlin(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jajko rozbełtać i za pomocą pędzelka posmarować kabanosy. Posypać rozgniecionym czerwonym pieprzem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 7 minut. Dip: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Maczać w nim kabanosy i wcinać! Smacznego #kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen To też może Cię zainteresować: Sakiewki z kurczakiem, serem lazur i orzechami pekan Skrzydełka miodowo-musztardowe
Oryginalny smakKomu jeszcze nie znudziły się mielone, zapraszam do zapoznania się z nową wersją.😀 Pulpety 4 składnikowe plus dobry dip i zdrowy, szybki obiad gotowy. Zamiast osobno podawać kaszę, mięso i warzywa można wszystko zrobić razem w formie mielonego, co jest wygodniejsze gdy np. zabieramy danie na wynos. Dla mnie bardzo wygodna forma, na dodatek mogę to zjeść na zimno właśnie(...)dipem np. koperkowym i człowiek od razu nabiera pełno siły po przerwie w pracy💪 Składniki na 1-2 porcje: -140 g kaszy gryczanej -200 g mięsa mielonego -2 duże marchewki -1 jajo -2 łyżki tłuszczu do smażenia dip: -5 łyżek jogurtu naturalnego -koperek, sól, pieprz Przygotowanie: 1. Kaszę gryczaną gotujemy. 2. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach
Zdrowie i pysznie na talerzubędzie gotowa, zrobienie pasty zajmie Wam tylko kilka chwil. Mi nawet szkoda było wyciągać blender (tylko więcej zmywania), po prostu rozgniotłam mięciutką po upieczeniu dynię widelcem. ➤ Spróbuj także dipu z białej fasoli lub tureckiej pasty z bakłażana Gotowy dyniowy dip polewamy odrobiną syropu daktylowego, którego zadaniem jest zwiększenie intensywności smaków. Syrop daktylowy jest przepyszny, ma lekko karmelową nutę i uwielbiam(...)klonowym, jednak ja uważam, że warto jest wprowadzić go do swojej kuchni. Gotową pastę podajcie z ulubionym pieczywem. Ja postanowiłam sięgnąć po słone precle dla kontrastu ze słodkawym smakiem dipu. Pasta z dyni piżmowej i tahiny według Yotama Ottolenghiego Składniki / na 6-8 porcji: 1 dynia piżmowa o wadze ok. 1,2 kg, obrana ze skórki i pokrojona w dużą
Chilli Czosnek i OliwaWielokrotnie wspominałam, że lubię cukinię. Wykorzystuję ją na różne sposoby. Dzisiaj przygotowałam pieczoną, w panierce z dipem jogurtowym. Danie jest gotowe praktycznie w kwadrans. Jakie cukinie najlepiej wybrać? Małe, chrupiące, z błyszczącą skórką. Miąższ ma mniej pestek. Małe cukinie mają mniej wody, dzięki czemu są lepsze w smaku. Zamiast tradycyjnej panierki można użyć np. płatków kukurydzianych. Dip to jogurt naturalny(...)wymieszany z solą, słodką paprykę i suszonym oregano. Lato wkrótce się kończy, ale na blogu trwa przez cały rok! Pieczone paluszki z cukinii w panierce z dipem jogurtowym / 2 porcje Składniki: 1 mała cukinia 1 jajko 1 łyżka mleka bułka tarta 1/3 szklanki jogurtu naturalnego 2 szczypty słodkiej papryki 2 szczypty suszonego oregano sól do smaku 3 łyżki oleju rzepakowego
Moja smaczna kuchniamajonez i ketchup. Nam osobiście pasuje do wszystkiego – jest idealny nie tylko do sałatek, burgerów itp., ale także do różnego rodzaju mięs, np. z grilla, czy też jako dip do frytek, czy chipsów. Pewnie tyle ile osób, tyle jest przepisów na sos tysiąca wysp, gdyż jest on powszechnie modyfikowany i w zależności od rejonów, czy smakowych upodobań wzbogacany jest(...)jego wynalazczyni Sophia LaLonde. Sos ten w orginalnej recepturze jest produkowany na masową skalę między innymi przez przedsiębiorstwo Heinz. Więcej przepisów na różne sosy znajdziecie tutaj: Przepisy na sosy, dipy i dressingi @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align
Kulinarne PrzebojeDipy czy po prostu sosy na zimno, szczególnie w sezonie letnim cieszą się coraz większym powodzeniem i zainteresowaniem. I bardzo dobrze! 😊 Bo przecież są pyszne i zdrowe. Wspaniale komponują się z grillowanym mięsem, kiełbasą czy szaszłykami. Są super przekąską w połączeniu z warzywami (surowymi, ugotowanymi na parze lub grillowanymi). Mam nadzieję, że w niedalekiej przyszłości wyprą całkowicie(...)majonezu, czy roztartego twarożku. Panuje w tej kwestii zupełna swoboda 😉 WARZYWA: (u mnie surowe) seler naciowy ogórek gruntowy papryka żółta i czerwona Umyć, pokroić dowolnie, ułożyć na półmisku. DIP SEROWY: 100 g dowolnego sera pleśniowego 3 łyżki śmietany ukwaszonej 18% 1 łyżka majonezu pieprz Ser pokruszyć, zblendować wraz z majonezem, śmietaną i przyprawami. Ze względu na słoność sera
Walijskie PichceniePrzyznaję się bez bicia, że ściągnęłam pomysł na ten dip z pewnego food truck’a. Pewnej ubiegłorocznej soboty wybraliśmy się rodzinnie na Bezogródek, by wszamać coś na obiad. Wiadomo, że na jednym wozie się nie... Artykuł Dip z pieczonych bakłażanów z rozmarynem pochodzi z serwisu gotować
gotować!Dziś mam dla Was prosty przepis na fajną przekąskę (lub nawet samodzielne danie) - pieczone szparagi w panierce z parmezanu, otrębów i płatków migdałowych. Podane wraz z pysznym dipem czosnkowo - cytrynowym są świetną przekąską na imprezy, pasują idealnie do dań mięsnych czy ryb, a także mogą stanowić wartościową kolację lub lunch. Idealnie sprawdzą się również jako dodatek do grilla(...)płatków migdałowych 4 łyżki tartego parmezanu lub grana padano 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku sól i świeżo zmielony czarny pieprz 1 jajko roztrzepane z 1 łyżeczką wody SKŁADNIKI NA DIP CZOSNKOWO - CYTRYNOWY: 150 g jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu (można pominąć) 1 duży ząbek czosnku 0,75 łyżeczki skórki otartej z cytryny lub limonki odrobina płatków chili sól i świeżo
Słodko-Słony Świat IlonyBożego Narodzenia poszukuje przepisów na sałatki, a szczególnie na śledzie. Były już meksykańskie, były już grzanki, wszystko już było 😀 ale ale nie było jeszcze śledzie ze świeżymi warzywami i dipem chrzanowym, w tym roku takie królowały na naszym stole 😂 Do tego dania wykorzystałam filety śledziowe solone a la Matjas od SEKO. Składniki na 5 porcji: 10 filetów śledziowych solonych(...)Matjas od SEKO 1 zielony ogórek 2 czerwone cebule 2 jabłka 2 pęczeki rzodkiewek dip chrzanowy: jogurt naturalny np. 400 gram chrzan, najlepiej taki domowy około 3-4 łyżki w zależności od mocy klik sól, pieprz i np. świeże zioła sok z połowy cytryny Przygotowanie: Warzywa siekamy w kosteczkę lub talarki wedle uznania. U mnie rzodkiewka w plasterki
Życie zaczyna się w kuchniNietypowy DIP z buraczków na orientalną nutę.Podanie takiego nietypowego dipu gościom już powoduje , że buźki się śmieją ( i to bez alkoholu).Smakiem tego dipu byłam sama zachwycona ,niespodziewałam się takiej ferii smaku , jednak był mocno wyczuwalny smak buraczka , czyli o to nam chodziło w zrobieniu tego dipu.Polecam do kanapek,dań obiadowych i na dietę , krakersów ,grzanek itp.Zapraszam(...)Sól ********************************************* Buraczki umyć,ugotować ,pokroić na kawałki.Wrzucič do blendera ,dodać chilli , czosnek , jogurt , orzechy, wasabi ,zmiksować na gładką masę.Dodać miód ,oliwę , sezam ,zioła i sól, wymieszać.Dip wyłożyć do miseczki,posypać startym serem i szczypiorkiem.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPomysł na ten dip wziął się z sosu, który kiedyś zrobiliśmy do pieczonych polędwiczek zawijanych w boczek . Sprawdził się tam doskonale. Ostatnio nieznacznie zmodyfikowałem ten przepis, bo pomyślałem, że równie doskonale sprawdzi się on jako dip do przekąsek, takich jak czipsy, nachosy, paluszki, itp. A jeśli wolicie zdrowsze jedzenie to do selera naciowego. Pierwsza klasa, pasuje idealnie. Dodatkowo odkryłem ciekawą(...)rzecz (właściwie nie ja, tylko Ania, która pewnie teraz nieco częściej będzie bohaterką blogowych historii). Schowaliśmy ten dip do lodówki, a rano okazało się, że dość mocno stężał. I Ania wpadła na pomysł żeby posmarować nim kanapki, zamiast masła. No kurcze, lepszego pomysłu mieć nie mogła. Pasuje idealnie! I do wędliny, i do sera. Tylko może do dżemu trochę mniej
Marder&Marder Manufacturepłatków kukurydzianych (3 szklanki) 100 g bułki tartej (2/3 szklanki) 2 łyżki mąki 1 jajko ½ szklanki mleka ½ łyżeczki masła łyżeczka oliwy szczyptę soli, pieprzu i papryki Dip: 250 ml mleka (1 szklanka) 1 łyżki mąki pszennej skórka z ¼ pomarańczy sok z 1/6 pomarańczy 1 ½ łyżki musztardy 1 łyżki posiekanej natki pietruszki szczypta pieprzu i soli Przygotowanie(...)przez ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni (po 12 minutach przewrócić na drugą stronę). Najlepiej skropić papier odrobiną oliwy, aby kawałki ryby się nie przykleiły. Dip: Dobrze wymieszać mleko z mąką, doprawić pieprzem i solą. Gotować na wolnym ogniu przez 5 minut, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Pomarańcze dokładnie umyć
KuchniaWeDwoje.plnastępnie przykryłam arkuszem folii spożywczej i lekko rozbiłam. Dzięki temu przyprawy dobrze przykleiły się do mięska i podczas smażenia panierka nie odeszła. Kotleciki podałam z wyśmienitym dipem z suszonych pomidorów oraz sałatą z sosem winegret. Świetnym dodatkiem będą też pieczone ziemniaczki lub kasza bulgur smażona z warzywami . SKŁADNIKI / 2-3 porcje 2 małe piersi kurczaka sól morska, pieprz(...)słodka papryka w proszku olej do smażenia / najlepiej kokosowy PANIERKA 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mleka 1 jajko szczypta soli 2 szklanki płatków kukurydzianych DIP Z SUSZONYCH POMIDORÓW 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany 2 łyżeczki pesto z suszonych pomidorów (lub 4 suszone pomidorki ze słoiczka/ zmiksowane lub drobno posiekane ) + 1/2 łyżeczki do dekoracji
cool and mintynumer 1 z książki :)), ravioli z przypalonym porem, migdałami i serem feta, gnocchi avgolemono, czy cypryjskie keftedes. Książka "Kuchnia grecka" podzielona jest na 10 rozdziałów : greckie przekąski, sosy i dipy, makarony, souvlaki, street food, przepisy mamy, sałatki, desery, napoje oraz podstawy. Sporo tu dań mięsnych, a nawet z podrobów, oraz dań z ryb i owoców morza. Jednak wegetarianie z pewnością(...)również znajdą wiele swoich typów w tej publikacji. Do moich ulubionych rozdziałów należą "greckie przekąski", "sosy i dipy" oraz "sałatki" - większość pochodzących z nich przepisów zaznaczyłam sobie karteczkami "do wypróbowania". Szczególnie ślinka mi cieknie na myśl o sałatce z marchewką i twarożkiem z sera feta, koulourakia (bułeczkach) z oliwkami i solonym masłem, hummusie z orzeszkami i kolendrą, dipie z przypalonej
Chilli Czosnek i Oliwa