Komu jeszcze nie znudziły się mielone, zapraszam do zapoznania się z nową wersją.😀 Pulpety 4 składnikowe plus dobry dip i zdrowy, szybki obiad gotowy. Zamiast osobno podawać kaszę, mięso i warzywa można wszystko zrobić razem w formie mielonego, co jest wygodniejsze gdy np. zabieramy danie na wynos. Dla mnie bardzo wygodna forma, na dodatek mogę to zjeść na zimno właśnie(...)dipem np. koperkowym i człowiek od razu nabiera pełno siły po przerwie w pracy💪 Składniki na 1-2 porcje: -140 g kaszy gryczanej -200 g mięsa mielonego -2 duże marchewki -1 jajo -2 łyżki tłuszczu do smażenia dip: -5 łyżek jogurtu naturalnego -koperek, sól, pieprz Przygotowanie: 1. Kaszę gryczaną gotujemy. 2. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach
Zdrowie i pysznie na talerzubędzie gotowa, zrobienie pasty zajmie Wam tylko kilka chwil. Mi nawet szkoda było wyciągać blender (tylko więcej zmywania), po prostu rozgniotłam mięciutką po upieczeniu dynię widelcem. ➤ Spróbuj także dipu z białej fasoli lub tureckiej pasty z bakłażana Gotowy dyniowy dip polewamy odrobiną syropu daktylowego, którego zadaniem jest zwiększenie intensywności smaków. Syrop daktylowy jest przepyszny, ma lekko karmelową nutę i uwielbiam(...)klonowym, jednak ja uważam, że warto jest wprowadzić go do swojej kuchni. Gotową pastę podajcie z ulubionym pieczywem. Ja postanowiłam sięgnąć po słone precle dla kontrastu ze słodkawym smakiem dipu. Pasta z dyni piżmowej i tahiny według Yotama Ottolenghiego Składniki / na 6-8 porcji: 1 dynia piżmowa o wadze ok. 1,2 kg, obrana ze skórki i pokrojona w dużą
Chilli Czosnek i OliwaWielokrotnie wspominałam, że lubię cukinię. Wykorzystuję ją na różne sposoby. Dzisiaj przygotowałam pieczoną, w panierce z dipem jogurtowym. Danie jest gotowe praktycznie w kwadrans. Jakie cukinie najlepiej wybrać? Małe, chrupiące, z błyszczącą skórką. Miąższ ma mniej pestek. Małe cukinie mają mniej wody, dzięki czemu są lepsze w smaku. Zamiast tradycyjnej panierki można użyć np. płatków kukurydzianych. Dip to jogurt naturalny(...)wymieszany z solą, słodką paprykę i suszonym oregano. Lato wkrótce się kończy, ale na blogu trwa przez cały rok! Pieczone paluszki z cukinii w panierce z dipem jogurtowym / 2 porcje Składniki: 1 mała cukinia 1 jajko 1 łyżka mleka bułka tarta 1/3 szklanki jogurtu naturalnego 2 szczypty słodkiej papryki 2 szczypty suszonego oregano sól do smaku 3 łyżki oleju rzepakowego
Moja smaczna kuchniamajonez i ketchup. Nam osobiście pasuje do wszystkiego – jest idealny nie tylko do sałatek, burgerów itp., ale także do różnego rodzaju mięs, np. z grilla, czy też jako dip do frytek, czy chipsów. Pewnie tyle ile osób, tyle jest przepisów na sos tysiąca wysp, gdyż jest on powszechnie modyfikowany i w zależności od rejonów, czy smakowych upodobań wzbogacany jest(...)jego wynalazczyni Sophia LaLonde. Sos ten w orginalnej recepturze jest produkowany na masową skalę między innymi przez przedsiębiorstwo Heinz. Więcej przepisów na różne sosy znajdziecie tutaj: Przepisy na sosy, dipy i dressingi @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align
Kulinarne PrzebojeDipy czy po prostu sosy na zimno, szczególnie w sezonie letnim cieszą się coraz większym powodzeniem i zainteresowaniem. I bardzo dobrze! 😊 Bo przecież są pyszne i zdrowe. Wspaniale komponują się z grillowanym mięsem, kiełbasą czy szaszłykami. Są super przekąską w połączeniu z warzywami (surowymi, ugotowanymi na parze lub grillowanymi). Mam nadzieję, że w niedalekiej przyszłości wyprą całkowicie(...)majonezu, czy roztartego twarożku. Panuje w tej kwestii zupełna swoboda 😉 WARZYWA: (u mnie surowe) seler naciowy ogórek gruntowy papryka żółta i czerwona Umyć, pokroić dowolnie, ułożyć na półmisku. DIP SEROWY: 100 g dowolnego sera pleśniowego 3 łyżki śmietany ukwaszonej 18% 1 łyżka majonezu pieprz Ser pokruszyć, zblendować wraz z majonezem, śmietaną i przyprawami. Ze względu na słoność sera
Walijskie PichceniePrzyznaję się bez bicia, że ściągnęłam pomysł na ten dip z pewnego food truck’a. Pewnej ubiegłorocznej soboty wybraliśmy się rodzinnie na Bezogródek, by wszamać coś na obiad. Wiadomo, że na jednym wozie się nie... Artykuł Dip z pieczonych bakłażanów z rozmarynem pochodzi z serwisu gotować
gotować!Dziś mam dla Was prosty przepis na fajną przekąskę (lub nawet samodzielne danie) - pieczone szparagi w panierce z parmezanu, otrębów i płatków migdałowych. Podane wraz z pysznym dipem czosnkowo - cytrynowym są świetną przekąską na imprezy, pasują idealnie do dań mięsnych czy ryb, a także mogą stanowić wartościową kolację lub lunch. Idealnie sprawdzą się również jako dodatek do grilla(...)płatków migdałowych 4 łyżki tartego parmezanu lub grana padano 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku sól i świeżo zmielony czarny pieprz 1 jajko roztrzepane z 1 łyżeczką wody SKŁADNIKI NA DIP CZOSNKOWO - CYTRYNOWY: 150 g jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu (można pominąć) 1 duży ząbek czosnku 0,75 łyżeczki skórki otartej z cytryny lub limonki odrobina płatków chili sól i świeżo
Słodko-Słony Świat IlonyBożego Narodzenia poszukuje przepisów na sałatki, a szczególnie na śledzie. Były już meksykańskie, były już grzanki, wszystko już było 😀 ale ale nie było jeszcze śledzie ze świeżymi warzywami i dipem chrzanowym, w tym roku takie królowały na naszym stole 😂 Do tego dania wykorzystałam filety śledziowe solone a la Matjas od SEKO. Składniki na 5 porcji: 10 filetów śledziowych solonych(...)Matjas od SEKO 1 zielony ogórek 2 czerwone cebule 2 jabłka 2 pęczeki rzodkiewek dip chrzanowy: jogurt naturalny np. 400 gram chrzan, najlepiej taki domowy około 3-4 łyżki w zależności od mocy klik sól, pieprz i np. świeże zioła sok z połowy cytryny Przygotowanie: Warzywa siekamy w kosteczkę lub talarki wedle uznania. U mnie rzodkiewka w plasterki
Życie zaczyna się w kuchniNietypowy DIP z buraczków na orientalną nutę.Podanie takiego nietypowego dipu gościom już powoduje , że buźki się śmieją ( i to bez alkoholu).Smakiem tego dipu byłam sama zachwycona ,niespodziewałam się takiej ferii smaku , jednak był mocno wyczuwalny smak buraczka , czyli o to nam chodziło w zrobieniu tego dipu.Polecam do kanapek,dań obiadowych i na dietę , krakersów ,grzanek itp.Zapraszam(...)Sól ********************************************* Buraczki umyć,ugotować ,pokroić na kawałki.Wrzucič do blendera ,dodać chilli , czosnek , jogurt , orzechy, wasabi ,zmiksować na gładką masę.Dodać miód ,oliwę , sezam ,zioła i sól, wymieszać.Dip wyłożyć do miseczki,posypać startym serem i szczypiorkiem.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPomysł na ten dip wziął się z sosu, który kiedyś zrobiliśmy do pieczonych polędwiczek zawijanych w boczek . Sprawdził się tam doskonale. Ostatnio nieznacznie zmodyfikowałem ten przepis, bo pomyślałem, że równie doskonale sprawdzi się on jako dip do przekąsek, takich jak czipsy, nachosy, paluszki, itp. A jeśli wolicie zdrowsze jedzenie to do selera naciowego. Pierwsza klasa, pasuje idealnie. Dodatkowo odkryłem ciekawą(...)rzecz (właściwie nie ja, tylko Ania, która pewnie teraz nieco częściej będzie bohaterką blogowych historii). Schowaliśmy ten dip do lodówki, a rano okazało się, że dość mocno stężał. I Ania wpadła na pomysł żeby posmarować nim kanapki, zamiast masła. No kurcze, lepszego pomysłu mieć nie mogła. Pasuje idealnie! I do wędliny, i do sera. Tylko może do dżemu trochę mniej
Marder&Marder Manufacturepłatków kukurydzianych (3 szklanki) 100 g bułki tartej (2/3 szklanki) 2 łyżki mąki 1 jajko ½ szklanki mleka ½ łyżeczki masła łyżeczka oliwy szczyptę soli, pieprzu i papryki Dip: 250 ml mleka (1 szklanka) 1 łyżki mąki pszennej skórka z ¼ pomarańczy sok z 1/6 pomarańczy 1 ½ łyżki musztardy 1 łyżki posiekanej natki pietruszki szczypta pieprzu i soli Przygotowanie(...)przez ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni (po 12 minutach przewrócić na drugą stronę). Najlepiej skropić papier odrobiną oliwy, aby kawałki ryby się nie przykleiły. Dip: Dobrze wymieszać mleko z mąką, doprawić pieprzem i solą. Gotować na wolnym ogniu przez 5 minut, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Pomarańcze dokładnie umyć
KuchniaWeDwoje.plnastępnie przykryłam arkuszem folii spożywczej i lekko rozbiłam. Dzięki temu przyprawy dobrze przykleiły się do mięska i podczas smażenia panierka nie odeszła. Kotleciki podałam z wyśmienitym dipem z suszonych pomidorów oraz sałatą z sosem winegret. Świetnym dodatkiem będą też pieczone ziemniaczki lub kasza bulgur smażona z warzywami . SKŁADNIKI / 2-3 porcje 2 małe piersi kurczaka sól morska, pieprz(...)słodka papryka w proszku olej do smażenia / najlepiej kokosowy PANIERKA 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mleka 1 jajko szczypta soli 2 szklanki płatków kukurydzianych DIP Z SUSZONYCH POMIDORÓW 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany 2 łyżeczki pesto z suszonych pomidorów (lub 4 suszone pomidorki ze słoiczka/ zmiksowane lub drobno posiekane ) + 1/2 łyżeczki do dekoracji
cool and mintynumer 1 z książki :)), ravioli z przypalonym porem, migdałami i serem feta, gnocchi avgolemono, czy cypryjskie keftedes. Książka "Kuchnia grecka" podzielona jest na 10 rozdziałów : greckie przekąski, sosy i dipy, makarony, souvlaki, street food, przepisy mamy, sałatki, desery, napoje oraz podstawy. Sporo tu dań mięsnych, a nawet z podrobów, oraz dań z ryb i owoców morza. Jednak wegetarianie z pewnością(...)również znajdą wiele swoich typów w tej publikacji. Do moich ulubionych rozdziałów należą "greckie przekąski", "sosy i dipy" oraz "sałatki" - większość pochodzących z nich przepisów zaznaczyłam sobie karteczkami "do wypróbowania". Szczególnie ślinka mi cieknie na myśl o sałatce z marchewką i twarożkiem z sera feta, koulourakia (bułeczkach) z oliwkami i solonym masłem, hummusie z orzeszkami i kolendrą, dipie z przypalonej
Chilli Czosnek i Oliwaupiec. Jednak efekt końcowy wynagradza chwile oczekiwania. Otrzymujemy bardzo aromatyczne ziemniaczki, mięciutkie w środku z chrupiącą otoczką na zewnątrz. Świetnie smakują posypane gruboziarnistą solą morską i podane z delikatnym dipem majonezowym. SKŁADNIKI / 4 osoby 750 g ziemniaków 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka suszonego oregano ¹⁄₂ łyżeczki suszonego tymianku sól, pieprz 6 łyżek drobno startego parmezanu DIP 1 łyżeczka musztardy ziarnistej(...)łyżeczka miodu, syropu klonowego lub cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki majonezu szczypta soli WYKONANIE DIP : W miseczce mieszamy musztardę ziarnistą z sokiem z cytryny i miodem oraz szczyptą soli i pieprzu. Dodajemy 2 łyżki majonezu i dokładnie mieszamy. ZIEMNIAKI : Piekarnik nagrzewamy do 220℃ z włączoną funkcją góra/dół bez termoobiegu Dno blaszki o wymiarach
cool and minty