Meksyk - Majski dip z pestek dyni (Sikil P’ak)

Meksyk - Majski dip z pestek dyni (Sikil P’ak)

Meksyk - Majski dip z pestek dyni (Sikil P’ak)

Sikil P’ak to dip pochodzący z kuchni Majów ( Tajowie - tajski, Majowie - majski , też byłem zdziwiony). Nazwa sikil p'ak  w języku Majów oznacza pestki dyni pomidor , czyli główne składniki dipu. Dip świetnie smakuje z tortilla chipsami, ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby jeść go z pokrojonymi w słupki warzywami czy po prostu w taki sam sposób, w jaki zazwyczaj jecie hummus.  Składniki (4 porcje): - 1 duży pomidor - 100 g pestek dyni - 1/4 małej cebuli - papryka chilli (świeża lub suszona, do smaku... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Roślinożerni urlopowicze

Warto przeczytać

Dieta Pegan - na czym polega?

Dieta Pegan inaczej Paleo-Vegan powstała z połączenia wegańskich zwyczajów i diety paleo, która opiera się na jedzeniu mięsa i ryb. Na czym to polega?

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.