Żur (żurek, zakwaszona zupa mączna) – zupa przyrządzana na bazie zakwasu z razowej mąki żytniej mająca charakterystyczny kwaśny smak. Specjalność regionalnej kuchni polskiej, białoruskiej, czeskiej i słowackiej oraz innych Słowian północnych. Bywa zabielana mlekiem albo śmietaną (żur postny), lub przygotowana w połączeniu z wywarem z kości i jarzyn, z dodatkiem suszonych grzybów. Najlepsze żury gotowane są z kiełbasą, wędzonym boczkiem wieprzowym(...)pozostałym po ugotowaniu szynki lub białej kiełbasy.Nazwa żur pochodzi od dawnego niemieckiego wyrazu sūr, dziś sauer – kwaśny, (s)kisły. W Czechach zupa ta jest znana pod nazwą kyselo (czeskie słowo kyselý – kwaśny). Składniki: ( na ok 8 talerzy) - dla mnie to danie na 2 dni dla 2 osób 1.5 l do 2 l wywaru warzywnego * 0.5 l zakwasu do żurku
ClauditteMissCookingoczywiście ;) Rodzice mojego mężczyzny zaprosili nas na obiad do Ceskiej Hospody. Jest to miejsce niezwykle klimatyczne, bardzo urokliwe i tętniące życiem. Do wolnych stolików ustawiają się kolejki, a chwytliwa czeska muzyka zaprasza do tańca i napawania się tymi cudownymi chwilami. Wnętrze jest bardzo przytulne, a gwar rozmów przyjemny dla ucha. Stare meble, piękne wnętrza i stroje kelnerek przenoszą nas momentalnie(...)tylko one. Ceska Hospoda cechuje się wysoką jakością zarówno w obsłudze, jak i w produktach, które lądują na naszym talerzu. Piwa sprowadzane są z aż 5 różnych browarów czeskich. Osobiście próbowałam dziś piwa Krušovice Černé i chociaż nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, zachwycił mnie jego głęboki smak i gęsta, aksamitna wręcz piana. Jeśli chodzi o jedzenie, najważniejsze, charakterystyczne
W poszukiwaniu inspiracjiZupy czosnkowe gotuję od zawsze, zaczynałam od tzw. czeskich, czyli najprostszych, klarownych i rosołowych, później był czeskich ciąg dalszy, ale zapiekanych w kokilkach pod grzanką z mozzarellą i z ukrytym w środku jajkiem w koszulce, a teraz jest czosnkowa na bazie topionego serka. I ta pod każdym względem odpowiada mi najbardziej.Pierwszy raz spróbowałam podobnej w Czarcim Kopycie.Swoją drogą polecam
bistro mamaroku sylwestra wyjątkowo spędzam w domu. Zaprosiliśmy znajomych i pojawiło się odwieczne pytanie: co podać na stół? Mój mąż bardzo był za kuchnią czeską, a ja za jakimś miksem imprezowym. Co się w końcu pojawi na stole nie wiadomo - dziś jedziemy na zakupy, chociaż kilka propozycji z kuchni czeskiej będzie na pewno. A oto kilka przepisów wśród którym może
Pasja Smakuprzecież nasze rogale pochodzą z Czech. Są pyszne i trzeba ich spróbować. Przepis na te małe rogaliki pochodzi z bloga Bread around the world. České rohlíky - rogaliki po czesku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewięcej o niej ). Oczywiście podstawowym i tańszym niż woda mineralna napojem jest tam piwo. Gdybyśmy nie mogli się zdecydować czy ciemne czy jasne, to nie musimy wybierać. W każdym czeskim barze możemy napić się piwa pół na pół – ciemnego z jasnym. Nie trzeba jednak jechać tak daleko. Wystarczy je delikatnie nalać w domu. Sekretem jest różnica w gęstości obydwu
Ugotowane pozamiataneBlueberry Corner by "jagodzianka" Prawie każdy kraj ma swoją zupę, która się w jakiś sposób wyróżnia. Zupa czosnkowa jest bardzo czeska. W każdej restauracji … Przeczytaj cały artykuł Post Zupa czosnkowa pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerjagodzianka" Tradycja pieczenia cukerwerków w Czechach istnieje od co najmniej 100 lat. W rodzinie mojej przyjaciółki ta tradycja jest traktowana bardzo … Przeczytaj cały artykuł Post Cukerwerki – czeskie ciasteczka bożonarodzeniowe pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerBlueberry Corner by "jagodzianka" Zlepiane to pyszne, kruche ciasteczka. Jedne z wielu „cukerweków” – czeskich ciasteczek bożonarodzeniowych. Moje ulubione ❤ Kiepska jakość i mała … Przeczytaj cały artykuł Post Ciastka zlepiane pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerczasu nic sensownego przygotować. Ale dzisiaj zawziąłem się i wygospodarowałem trochę czasu, co w połączeniu z prostym, ale jakże smacznym pomysłem, dało doskonały efekt. Wyprażany syr - klasyczne danie kuchni czeskiej i słowackiej - panierowany ser smażony w głębokim tłuszczu, podany z frytkami i rewelacyjnym sosem tatarskim. Do przygotowania dania użyłem: 300 gram żółtego sera morawskiego, 1 jajka, 2 łyżek mleka
Wyprawy kulinarnetylko na terenach Bohemii, ale we wszystkich sąsiadujących krainach. Kolejny przykład na to, że pyszne jedzenie nie zna granic. Znajdziemy więc zupę ziemniaczaną z podsmażonymi kurkami na polskim i czeskim Śląsku, Morawach, Łużycach i Bawarii. Wydawać by się mogło, że to zwykła kartoflanka, ale wystarczy pierwsza łyżka, by się przekonać jak wykwintnym i delikatnym jest daniem. Nic dziwnego, że wiele
Kuchnia Prezydentowejciasto, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia lub Karnawału. Miodownik (miodowe ciasto z orzechami) w zależności od regionu nosi równe nazwy: Stefanka, czy tez czeski placek. Dla mnie pozostanie miodownikiem. Miodownik może doskonale zastąpić piernik, za którym ja nie przepadam. Mój miodownik do tego nie jest pracochłonny, gdyż nie piecze się wielu warstw ciasta, jest
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętalerz gorącej zupy? Francuska zupa cebulowa jest zdecydowanie bardziej znana od czosnkowej, którą nasi sąsiedzi Czesi uważają za swoje lekarstwo na kaca. Ale moja zupa czosnkowa to nie tradycyjna czeska polewka – ta zupa jest delikatna, aksamitna, wygląda i smakuje po prostu bosko. Tą pierwszorzędną, czosnkową zupę zrobicie w jakieś pół godziny! W rondelku rozpuszczamy i podgrzewamy klarowane masło. Cebule obieramy
Karo in the Kitchenstudniówka. Chodziliśmy z mężem do jednej klasy, ale nie byliśmy wówczas razem Zamek Czocha – sala tortur Zamek Czocha Zamek Czocha powstał w połowie XIII wieku z inicjatywy króla czeskiego Wacława II jako warownia obronna Czech. Przez wieki zamek był przebudowywany na rezydencję przez zamieszkujące tu szlachetne rody rycerskie: von Klűx, von Nostitz i von Űchtritz. Swoje znaczenie militarne zamek
Relaxtimetalerz gorącej zupy? Francuska zupa cebulowa jest zdecydowanie bardziej znana od czosnkowej, którą nasi sąsiedzi Czesi uważają za swoje lekarstwo na kaca. Ale moja zupa czosnkowa to nie tradycyjna czeska polewka – ta zupa jest delikatna, aksamitna, wygląda i smakuje po prostu bosko. Tą pierwszorzędną, czosnkową zupę zrobicie w jakieś pół godziny! W rondelku rozpuszczamy i podgrzewamy klarowane masło. Cebule obieramy
Karo in the Kitchen