coleslaw jak się nie lubi, ale nie znam takich, którym by im nie smakowała. Do steka musi być oczywiście piwo – mają całkiem spory wybór piw polskich kraftowych i czeskich. Można też zamówić wino, także na butelki. W menu oprócz bugerów są też sałatki i zupy, ale raczej nie przychodzi się do burgerowni na sałatkę, a nawet jeśli
Ugotowane pozamiataneżycie. Druga część "Arystokratki..." też jest napisana w formie pamiętnika prowadzonego przez Marię III Kostkę. Książkę czyta się bardzo szybko ze względu na wartką akcję i inteligentny humor. A czeski żart jest tu wyśmienity i chwilami przypomina humor z komedii Barei. Świetna lektura na odstresowanie! A pomarańczowy
Weekendy w domu i ogrodzieroku 89. Nie miałem zielonego pojęcia czym jest falafel. Sprzedający twierdzili, że to danie wegetariańskie z... z czegoś, o czym również nie miałem wtedy pojęcia, tym bardziej po czesku. Lub po angielsku - już nie pamiętam. Kurcze, myślałem, że mnie oszukali. Albo czegoś nie zrozumiałem. To danie miało w sobie tyle smaku i nie miało nic wspólnego z niczym, co jadłem
zadanie-gotowanieUtopence to popularna czeska zakąska. Jej podstawowym składnikiem jest kiełbasa o nazwie špekáčky , zamarynowana w zalewie octowej z dodatkiem przypraw. Znalazłam wiele przepisów na tę potrawę, również takie, w których kiełbaski zastąpiono parówkami. A, że tydzień mamy parówkowy, to postanowiłam skorzystać z tych pomysłów. Do zalewy najczęściej dodaje się ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, czyli zestaw przypraw, które zawsze
zadanie-gotowaniechlebowo-korzennym posmakiem. Jest to lekkie i niezobowiązujące piwo odpowiednie na każdą okazję – na przykład przyjemny wieczór spędzony z przyjaciółmi. Piwo Kupieckie typu Pils sięga korzeniami do czeskiego Pilzna. Charakteryzuje się jasnozłotą barwą i rześką chmielową goryczką wzbogaconą nutą słodu i herbatników. Cechuje je zdecydowany smak i półwytrawny długi finisz. Indywidualny charakter zawdzięcza uwarzeniu w siedleckiej Brofakturze. Piwo
Moniki Smakołykipodgrzaniu na minimalnym ogniu. Ser żółty najpierw oprószamy mąką mocno ją dociskając, po czym otaczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej – ser żółty da się smażyć jak typowy czeski ser do smażenia, trzeba go tylko okiełznać – na patelni nie może być za dużo tłuszczu (smażony w zbyt dużej ilości tłuszczu ser się rozpłynie), a ser musimy zamknąć i mocno zagrzać
Karo in the Kitchenwyjątek :) P.S. Jeszcze tylko tydzień i wracamy ze zdwojoną siłą! Aktualnie ja (Angelika) staram się przypominać na Waszych blogach na ile znajduję czas między obowiązkami a Monika pozdrawia znad czeskiej granicy odcięta od internetu ;P Nazwa: Biała czekolada nadziewana miodowymi chipsami karmelowymi. Firma: Zotter Skład: surowy cukier trzcinowy, masło kakaowe, migdały, pełne kremowe mleko w proszku, płatki miodowo-karmelowe
Candy PandasUrbanVegan, sklepy internetowe Cena: ok 3-4 zł Nasza opinia Wygląd: Produkty od razu przypominają klasyczne jogurty i desery. Plastikowe kubeczki są zabezpieczone aluminiowym wieczkiem, a jeśli nie znasz czeskiego (choć to tak prawie jak po polsku :P) obrazki na etykietach szybko sugerują czym ten produkt różni się od pozostałych. Smak: Ryżowy z karobem: Jogurt jest ciemny jak czekoladowe desery
Candy Pandasokolice Szczecina są największym ośrodkiem produkcji imitacji niemieckich pamiątek z czasów II wojny światowej. Ochweśnicy byli dość specyficznym środowiskiem, delikatnie mówiąc, z wykształcona własną gwarą będącą mieszanką rosyjskiego, niemieckiego, czeskiego, polskiego i jidisz, a której część słów przedostała się później do grypsery. Oprócz tego zajmowali się też sprzedażą "lekarstw". Kuchnia też była odpowiednia dla tej grupy czyli, tanio, prosto
Kryzysowa Książka KucharskaKolejny pomysł na przekąskę zaczerpnięty z ulubionej czeskiej knajpki:). Utopence to nic innego jak marynowane parówki / serdelki, które przez Czechów reklamowane są jako idealna przekąska do piwa. 1/2 kg małych parówek / serdelków 4 cebule 3 papryczki chilli 3 ząbki czosnku Zalewa: 150 ml octu 750 ml wody 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżki pieprzu ziarnistego 3 liście
Szefowa kuchnimiałam czasu przed świętami więc przepis dodaję dopiero teraz,ale to nic....ciasto jest tak pyszne,że można je serwować cały rok. U Nas często czeskie robi za mazurka - jest doskonałe. Blaszka 20x30 cm będzie idealna. Ciasto: 450 g mąki 150 g cukru pudru 50 g margaryny 3 łyżki miodu ( może być sztuczny) 3 łyżki śmietany
Niespełnione zdolności kulinarneinspiracji innymi blogami, Monatową, Nigellą, daniami, które jadła w jakiejś restauracji, kolorowymi kompozycjami Brittany Wright, Sarabeth’s Kitchen czy obfitością Ottolengiego. Sporo jest inspiracji kuchniami krajów, gdzie mieszkała wcześniej. Czeski hermelin, wypieki jak San Francisco, ciasto z amerykańskimi batonikami, brownie z cukierków Michałków, arabska woda różana czy mieszanki przypraw robione od podstaw w domu. Jej filozofia smaku zakłada
Ugotowane pozamiatanekilka płatów papryki konserwowej 2 łyżki czarnego sezamu Dressing: 0,5 szklanki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 2 łyżeczki musztardy (ja użyłam czeskiej, świetna jest też dijon) 3 ząbki czosnku sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kapustę posiekać drobno, paprykę pokroić w kostkę. Wymieszać, wsypać czarny sezam. Składniki dressingu połączyć ze sobą, czosnek przecisnąć
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieDorwałam stary i kompletnie żółty zeszyt z przepisami mojej mamy i otwarłam na chybił trafił. Piernik czeski, wspomnienie dzieciństwa. Pyszny, niezawodny, a przede wszystkim taki, który poleży nawet 4 dni. Im dłużej ,tym lepiej. Przepis pisany takim śmiesznym językiem. Ręcznie. Placek jest super, mówię Wam. Potrzebowałam na imprezę do przedszkola. Idealnie się kroi i każdemu smakuje! Składniki na ciasto
Z Kuchni Do Kuchni