mała cebula 0,5 l bulionu 3 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego Huzar 1 pełna łyżeczka ziół prowansalskich pół łyżki soku z cytryny 2 pełne łyżki musztardy – u mnie czeska (można użyć innej, ale musi być wyrazista w smaku, nie używamy musztardy stołowej) świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku sól do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Na oleju podsmażamy
Słodkie okruszkiPorcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 12,00 zł SKŁADNIKI: 100 g polędwiczki wieprzowej 2 bułki typu ciabata sałata rzymska pomidory ogórek 3 łyżeczki majonezu 1 łyżeczka musztardy (użyłem czeskiej/ słodko-ostra) świeży tymianek oliwa sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Polędwiczkę wieprzową oczyszczamy z błon i kroimy na 0,5 cm plastry. Mięso przekładamy do miski, doprawiamy świeżym tymiankiem, oliwą, solą
kulinarnyJaKlasyka kuchni czeskiej. Rozgrzewająca, sycąca i pożywna zupa. W Czechach tę zupę podają z grzankami. Ja jednak postanowiłam zrobić ją z makaronem. Wyszła przepyszna. Zupa ta poleca się na przeziębienia! W okresie jesienno-zimowym jest idealna. Składniki: 1 litr bulionu warzywno-drobiowego 1 cebula 6 ząbków czosnku 200 g żółtego sera 200 g szynki 6 łyżek oliwy z oliwek
Kuchnia w oparachczasem kombinuję, żeby trochę ją odmienić. Ostatnio wpadłam na pomysł, żeby połączyć jabłkowy mus z miodowym ciastem z dodatkiem pysznej,kremowej masy. Coś z szarlotki, coś z ciasta czeskiego - efekt: wow! CIASTO MIESZANIEC JESIENNY Składniki: ciasto miodowe: 1,5 szkl mąki (200g) 2 łżki cukru 3 łyżki miodu 2 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 g margaryny masa
Bon appetit mon amiesurówki użyłam majonezu lekkiego Społem Kielce, który otrzymałam jakiś czas temu w paczce niespodziance. Korzystając z okazji polecam Wam spróbować też innych produktów WSP Społem, w szczególności musztardy czeskiej i starofrancuskiej. Idealne do marynat na grilla
Słodkie okruszkiwzruszające, czasem śmieszne, a czasem refleksyjne historie: o miłości, o pracy, o tęsknotach i o spełnieniu.Autorka mieszka niemal na końcu świata – w malowniczym Potoczku w Sudetach. Blisko polsko-czeskiej granicy, gdzie zaraz za zakrętem kończy się droga. Wśród gór, łąk i lasów prowadzi niezwykły dom gościnny: U Lokusza. Tu celebruje się prostotę, czas płynie wolniej, a satysfakcję z życia
Z Kuchni Do KuchniMiałam wielką przyjemność wziąć udział we wspólnym pieczeniu blogerów w Czerwcowej Piekarni Amber . Tym razem piekliśmy fantastycznie chrupiące czeskie rogaliki. Upiekły się wyśmienicie i tak samo smakowały. Trudno było się oprzeć, żeby nie sięgnąć po kolejnego rogalika. Rogaliki najczęściej kojarzą się ze słodkim smakiem, te jednak takie nie są. Doskonale nadają się do posmarowania konfiturą, ale zdecydowanie najlepiej smakują
Codziennik Kuchennydługiej przerwie udało mi się znów dołączyć do piekarni Ani z bloga Kuchennymi Drzwiami . Tym razem zaproponowała wspólne pieczenie czeskich rogalików. Nie pamiętam ich smaku, jadłam je lata temu, tym chętniej przystąpiłam do pieczenia. Największą trudność sprawiło mi formowanie rogali - zupełnie nie mam w tym wprawy. Tak więc co do formy moich wypieków można mieć wiele zastrzeżeń. Natomiast w smaku
Stare GaryCzeski gulasz jest nieco inny niż te mi znane. Mało w nim warzyw, ale za to dużo przypraw, jest naprawdę aromatyczny. Tradycyjnie podaje się go z knedlikiem. Nie trzeba sztucznie go zagęszczać, swoje zrobiły tu papryka i cebula. 500g chudej wołowiny 3 papryki: żółta, czerwona, zielona 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
Szefowa kuchnipotrawach można łączyć różne smaki, narody i tradycje. Kuchnia śląska pozwala na skosztowanie dań pochodzących z tradycji staropolskich, ale też z niemieckich zwyczajów gastronomicznych i od czeskich gospodyń. Dziś chcielibyśmy pokazać Wam jak wyglądają tradycyjne śląskie danie – od zakąsek aż po desery. Śląskie przystawki Najpopularniejsza […] Artykuł Jak wygląda polska kuchnia na śląsku? pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl
PysiaGotuje.plnajczęściej odwiedzanych: 10 pomysłów na szybkie Lunchbox’y Chleb pszenny: Gofry Pierożki ziemniaczane z pieczarkami Placuszki z kurczakiem, papryką i pieczarkami Placuszki z kurczakiem i serem żółtym Czeski placek królewski Wuzetka straciatella Ciasto kajmakowe Sernik Wenus A jakie jest Wasze top 10 najlepszych przepisów na blogu? Artykuł 10 najpopularniejszych przepisów na blogu w 2017 roku pochodzi
KuchniaWeDwoje.pljest wśród Was ktoś, kto pamięta czeską bajkę o Makowej Panience mieszkającej na makowej polanie? Ja od razu przed oczami mam jej czerwoną spódnicę i motyla Emanuela. Makowa panienka to też nazwa przepysznego ciasta. To mój zdecydowany faworyt tegorocznych Świąt. Makowa panienka jest bezglutenowa – nie zawiera mąki i co ważne – nie wymaga żmudnego mielenia maku. Przepyszna waniliowa masa
Poezja smakucoleslaw jak się nie lubi, ale nie znam takich, którym by im nie smakowała. Do steka musi być oczywiście piwo – mają całkiem spory wybór piw polskich kraftowych i czeskich. Można też zamówić wino, także na butelki. W menu oprócz bugerów są też sałatki i zupy, ale raczej nie przychodzi się do burgerowni na sałatkę, a nawet jeśli
Ugotowane pozamiataneżycie. Druga część "Arystokratki..." też jest napisana w formie pamiętnika prowadzonego przez Marię III Kostkę. Książkę czyta się bardzo szybko ze względu na wartką akcję i inteligentny humor. A czeski żart jest tu wyśmienity i chwilami przypomina humor z komedii Barei. Świetna lektura na odstresowanie! A pomarańczowy
Weekendy w domu i ogrodzieroku 89. Nie miałem zielonego pojęcia czym jest falafel. Sprzedający twierdzili, że to danie wegetariańskie z... z czegoś, o czym również nie miałem wtedy pojęcia, tym bardziej po czesku. Lub po angielsku - już nie pamiętam. Kurcze, myślałem, że mnie oszukali. Albo czegoś nie zrozumiałem. To danie miało w sobie tyle smaku i nie miało nic wspólnego z niczym, co jadłem
zadanie-gotowanie