zyskał wielkie uznanie. To, jak świetnie smakuje niech świadczy jego niesamowita ekspansja na wiele regionów, nie tylko sąsiadujących z Liptowem - znajdziemy przeróżne wersje sera liptowskiego: węgierski körözött, słowacki šmirkás, czeska liptovská pomazánka (z piwem!) , serbski urnebes, niemiecki i austriacki liptauer, a nawet włoski s puma di formaggio all'ungherese. Wszystkie liptauery różnią się między sobą doborem składników, prawie wszystkie jednak
Kuchnia Prezydentowejprzez całe życie... :) Składniki (na 2-3 porcje ): 6-8 cienkich kiełbasek białych dobrej jakości 1 mała czerwona cebula posiekana 1 papryczka chili posiekana 3 łyżeczki musztardy (u mnie czeska) grubo mielonej 1 duża łyżka łagodnego miodu 3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia lub oleju kukurydzianego szczypta soli szczypta pieprzu 300-500 ml piwa jasnego 1. Piekarnik
Kuchnia Prezydentowejautorka: Natka gotuje | blog: Natka gotuje Tagine z wieprzowiną i ciecierzycą autorka: Shabbyeat | blog: ShabbyEat Pieczeń wieprzowa w sosie pieczarkowym autorka: Dagmara U stóp Benbulbena | blog: U stóp Benbulbena Czeskie smaki: Pieczeń wieprzowa à la Hospoda “U Kalicha” autorka: Dagmara U stóp Benbulbena | blog: U stóp Benbulbena Pałki z kurczaka w marynacie pomidorowo-sojowej autorka: pinkyyy | blog: Kucharka w baletkach
Kuchenna KontrrewolucyaZupa czosnkowa to nie tylko prawdziwa bomba wspomagająca naszą odporność, ale też wyjątkowo smaczne danie. Wersja polska tej zupy jest znacznie łagodniejsza od jej czeskiego odpowiednika i bardziej się spodoba osobom nie przyzwyczajonym do tak ostrego posiłku. Ta wersja jest lekka, kremowa i z wyraźnym, ale nie męczącym smakiem czosnku
Milion SmakówBlueberry Corner by "jagodzianka" Kolejna odsłona ulubionych bułek moich synów. Paluchy przypominają nam tradycyjne czeskie rohlíky. Ja w te smaczne bułki zawijam utarty ser. … Przeczytaj cały artykuł Post Pszenne paluchy z serem pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerrównież pod uwagę stosunek ceny do jakości. Ostatnim daniem był Libacom z gomboclami z dynią i konfiturą z czerwonej cebuli - gęsie udko nadziewane wołowiną z gomboclami (coś w rodzaju czeskich knedli) z dynią i konfiturą z czerwonej cebuli w Restauracji Tokaj . Danie przygotowane przez Szefa Attilę Totfh – Węgra. Niestety danie miało pecha :( Było one na końcu naszej trasy – godzina była
królestwo garówDziś mięsko po czesku :D Ostatnio byliśmy u naszych południowych sąsiadów, zakupiliśmy gotowego mrożonego knedliczka. Dziś postanowiłam go wykorzystać, oczywiście z ostrym gulaszem wołowym. SKŁADNIKI: 1 knedlik (można zstąpić go naszymi bułkami na parze lub samemu zrobić knedliczki ) 0,5 kg gulaszu wołowego 1 duża cebula lub 2 mniejsze 1 ostra zielona papryczka 0,5 czerwonej papryki ogórek korniszony sól
MarciochaKucharzyBędąc w czeskim sklepie na etykiecie z ceną było napisane filo, od razu kupiłam 2 opakowania :) Nie przyglądałam się wtedy opakowaniu. No i obiecałam mężowi burka z mięsem :D W domu okazało się, że jest to po prostu ciasto francuskie, mimo wszystko spróbowałam coś wykombinować Prawie jak Burek meso czyli bałkański przysmak z mięsem SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta
MarciochaKucharzy3.Zielone banany w krakersach ze słodkim sosem z prażonymi orzechami nerkowca serwowane z piwem pszenicznym ciemnym 4. Omlet z cheddarem z grillowanymi szparagami i sosem salsa verde serwowany z czeskim pilsnerem 5. Boczek w tajskim curry z racuchami drożdżowymi serwowany z piwem typu czerwony lager 6. Duszona w przyprawach korzennych pierś z kaczki na chrupko z sosem
Stare GarySkoro mamy początek kwietnia to najwyższy czas zajrzeć do łęgowego lasu i sprawdzić stanowisko smardza stożkowatego oraz smardzówki czeskiej. O obu tych gatunkach pisałam szczegółowo w swoim małym atlasie grzybów . Od kilku lat właśnie o tej porze roku sprawdzam te same miejsca w poszukiwaniu pierwszych wiosennych grzybów. I co roku je znajduję. Ilości i stan owocników bywają różne w zależności
Smaczna Pyzadziś na obiad zrobić. Tak siadłem sobie, wpatruje się w okno i ogarnęła mnie wszechobecna pustka. Calm Down Dear myślę sobie i nagle wpadło mi do głowy, że knedli czeskich dawno nie spożywało się u mnie. No i będą knedle w wersji dla ubogich. Czego użyłem? Do ciasta: -350 gram mąki krupczatki -200 ml mleka ciepłego ok 39 stopni
BaRepaspowstałą zalewą do mięsa. Dusić do miękkości mięsa i grzybów. Doprawić solą i pieprzem. Wyciągnąć mięso. Z masła i mąki wykonać zasmażkę, wymieszać dokładnie z sosem. Mięso podawać np. czeskimi knedlikami polane sosem
Konrad Gotujesłonecznika, czosnek i bazylię. Od razu połącz sos z makaronem, fasolką i ziemniakami. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszaj i podawaj ciepłe. I jeszcze kilka tytułów czeskich filmów wartych polecenia: Skrzat , Guzikowcy , Jedna ręka nie klaszcze . Mój faworyt to Skřítek ( Skrzat ). Przedstawia typową rodzinę i jej problemy: ojciec romansuje z koleżanką z pracy, matka pracuje w supermarkecie
Qlinarnie i QlinarnieNiezwykle żywotna mieszkanka domu pogodnej starości utrudnia życie jego pracownikom. Podobnie kapryśny Ota komplikuje życie swojemu synowi i synowej. Pewnego dnia się spotykają. Co z tego wyniknie? Pogodne kino czeskie na dobrym poziomie. Nie można przegapić! Orange ans spinach salad A great combination of fruit and vegetables! Tastes brilliantly! You’ve got to try it out if you aren
Qlinarnie i QlinarniePolakom nie tylko terytorialnie, ale kulturowo; chociaż mentalnie powinniśmy się sporo od nich uczyć. Będąc często w mojej ulubionej części Polski, Kotlinie Kłodzkiej, robimy sobie jednodniowe wycieczki po stronie czeskiej. Docieramy również do Pragi, gdzie czuję się jak w domu. Niesamowite jest również to, że na praskim rynku głównym jesteś w stanie zjeść obiad dwudaniowy z piwem, albo innym napojem
BaRepas