wyjątkowo słodki dzień. Tym razem przygotowałam pączki hiszpańskie. Skorzystałam z przepisu podstawowego od Dorotus. Pączki hiszpańskie są też nazywane pączkami wiedeńskimi lub po prostu gniazdkami. To ciastka z ciasta parzonego, a więc ich smak i struktura są zupełnie inne niż naszych tradycyjnych pączków. Tak naprawdę to zupełnie nieistotne, bo pączki hiszpańskie są przepyszne – lekkie, puszyste, delikatne. Warte tego(...)przygotowania: 1. W garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. 2. Zmniejszyć moc palnika i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. 3. Ucierać ciasto, aż stanie się gładkie i będzie odstawać od ścianek garnka. Odstawić do ostudzenia. 4. Wystudzone ciasto przełożyć do misy miksera i zmiksować. 5. Cały czas miksując, dodawać kolejno do ciasta
W mojej kuchniMięciutkie i puszyste pączki z ciasta parzonego, najlepsze jeszcze cieplutkie, ale są smaczne też na drugi dzień. Możemy je wypełnić dowolną konfiturą lub owocami z kompotu, a oprószyć cukrem pudrem lub oblać lukrem. 25 g drożdży 1 1/2 szklanki mleka 4 żółtka 1 jajko 1/2 szklanki cukru 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 łyżki spirytusu(...)masa zwiększy swoją objętość i stanie się prawie biała. Resztę mleka zagotować i wlać do 2 szklanek przesianej mąki. Zmiksować mikserem, aż wszystko się połączy i do ciepłego ciasta wlać ubite jajka, a następnie zaczyn, ekstrakt waniliowy oraz spirytus. Wsypać resztę mąki (1 szklanka) i zagnieść ciasto wlewając rozpuszczone, przestudzone masło. Wyrobić, aż cały tłuszcz się wchłonie. Ciasto będzie dość
https:KKuchniaMniamCynamonowe gniazdka to moja kolejna propozycja na Tłusty Czwartek i na cały karnawał. Cynamonowe gniazdka to pączki z ciasta parzonego, które zrobiłam z dodatkiem cynamonu dla smaku i zapachu, stąd nazwa. Takie pączki można też nazwać pączkami wiedeńskimi, pączkami hiszpańskimi czy pączkami z dziurką. Jak zwał, tak zwał, ważne, aby smakowały. A te z dodatkiem lukru cytrynowego smakują wybornie(...)szczyptę soli masło. Wszystko podgrzewałam do rozpuszczenia się masła. Mąkę tortową przesiałam i wsypałam ją jednym rzutem do gorącej wody z masłem. Wszystko mieszałam dość energicznie, aż powstało gładkie ciasto odchodzące od ścianek garnka. Ciasto zdjęłam z gazu i odstawiłam do wystygnięcia. Do wystudzonego ciasta wbiłam jajko i zmiksowałam na jednolitą konsystencję. Wbiłam drugie jajko i znów zmiksowałam na jednolitą
Waniliowe ImprowizacjeChurros to pyszne ciasteczka z ciasta parzonego, wyciskane z rękawa cukierniczego, pieczone na głębokim oleju, posypane cukrem pudrem, cynamonem lub można je zanurzać w rozpuszczonej czekoladzie. Idealny przysmak na tłusty czwartek. Nie jest ani praco ani czasochłonny. Delikatne, puszyste z chrupiącą skórką na zewnątrz. Ja uwielbiam churrosy posypane cukrem pudrem albo cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem i do tego(...)wlać mleko, dodać masło, cukier i cukier waniliowy, zagotować na małym ogniu by masło się rozpuściło. Wsypać mąkę i mieszać drewnianą łyżką wszystko by powstała jedna, gładka kula z ciasta. Ciasto zdjąć z ognia, przełożyć do plastikowej miski i dobrze schłodzić. Do zimnego ciasta dodawać po jednym jajku i mieszać mikserem. W garnku rozgrzać olej (nie może być
Zrób to smacznieChurros to pyszne ciasteczka z ciasta parzonego, wyciskane z rękawa cukierniczego, pieczone na głębokim oleju, posypane cukrem pudrem, cynamonem lub można je zanurzać w rozpuszczonej czekoladzie. Idealny przysmak na tłusty czwartek. Nie jest ani praco ani czasochłonny. Delikatne, puszyste z chrupiącą skórką na zewnątrz. Ja uwielbiam churrosy posypane cukrem pudrem albo cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem i do tego(...)wlać mleko, dodać masło, cukier i cukier waniliowy, zagotować na małym ogniu by masło się rozpuściło. Wsypać mąkę i mieszać drewnianą łyżką wszystko by powstała jedna, gładka kula z ciasta. Ciasto zdjąć z ognia, przełożyć do plastikowej miski i dobrze schłodzić. Do zimnego ciasta dodawać po jednym jajku i mieszać mikserem. W garnku rozgrzać olej (nie może być
Zrób to smaczniePączki wiedeńskie czy inaczej gniazdka, polane lukrem to w tłusty czwartek konkurencja dla zwykłych pączków , ciasto parzone wyciskane szprycą w formie gwiazdki , smażone na głębokim tłuszczu, fakt dietetyczne nie są oj nie, ale raz do roku można je zjeść bez obaw. Choć pracochłonne, ciężko się od nich oderwać. Przepis sprawdzony wiele razy, zawsze się udają. Składniki(...)wodę, wsypać szczyptę soli, doprowadzić do wrzenia, gdy masło się rozpuści, zmniejszyć ogień i zdecydowanym ruchem wsypać mąkę, cały czas energicznie mieszając najlepiej drewnianą pałką do ucierania, mieszać aż ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od ścianek naczynia-musi być jednolite. Zestawić z ognia, wystudzić. Do wystudzonego ciasta wbijać kolejno po jednym jajku cały czas miksując. Ciasto przełożyć
Wanilia i KardamonKarpatka to znane i lubiane ciasto z kremem. Są to dwa blaty ciasta parzonego (które podczas pieczenia pięknie wyrasta tworząc pagórki) przełożonego kremem budyniowym oprószonego dużą ilością cukru pudru. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach 23x38cm. Składniki: 8 jajek 1 i 1/2 szklanki wody 1 i 1/2 szklanki mąki 3/4 kostki margaryny szczypta soli Na krem: 2 szklanki(...)wsypywać mąkę z solą. Mieszać, aż powstanie szklista masa odstająca od garnka. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostudzenia. 2. Do przestudzonej masy dodawać po jednym jajku ciągle miksując. Ciasto podzielić na 2 równe części. 3. Blachę wyłożyć pergaminem i wysmarować tłuszczem. Wyłożyć jedną część ciasta i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C. około 25 minut. Następnie upiec drugą
Danka Pichcinią jednak ten wydaje się być idealny. Wszystko robi się naprawdę szybko a efekt to wspaniałe wszystkim znane ciasto. Przepis pochodzi z blogu Domowe Wypieki . Składniki : Ciasto parzone: 1 szklanka wody 150g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek szczypta soli szczypta proszku do pieczenia (tak na koniec noża) Masa: 3 szklanki mleka 300g masła (wyłożyć je wcześniej(...)mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować aż budyń będzie gęsty i znikną grudki. Pozostawić do ostygnięcia (ja przykrywam garnek folią spożywczą i wystawiam na balkon). Przygotować ciasto . Wodę zagotować z margaryną. Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać mąkę. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, około
cucinarejego spróbowania! Czas przygotowania : 1 godz. Pieczenie i gotowanie : 1godz.15 Chłodzenie : 1 godz. Porcja dla 6-8 osób Składniki: ● 1 płat ciasta francuskiego (o średnicy ok. 30 cm) Ciasto parzone (na około 20 ptysiów): ● 85 g masła ● 1 łyżeczka cukru ● 100 ml mleka ● 1 szczypta soli ● 100 ml wody ● 110 g mąki pszennej (typ 55 lub 45) ● 4 jajka (średnie(...)drobnego cukru ● 75 g wody ● 4 białka jajek Bita śmietana: ● 150 ml śmietany kremówki 36% ● 1 łyżka cukru pudru ● 1 laska wanilii Niezbędne akcesoria: ● rękaw cukierniczy ● termometr ● wałek do ciasta Przygotowanie ciasta ptysiowego: W rondlu zagotuj wodę z masłem pokrojonym na kawałki, mlekiem, solą i cukrem. Kiedy masło całkowicie się roztopi, wsyp na raz całą mąkę. Mieszaj energicznie przy pomocy
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskanią jednak ten wydaje się być idealny. Wszystko robi się naprawdę szybko a efekt to wspaniałe wszystkim znane ciasto. Przepis pochodzi z blogu Domowe Wypieki . Składniki : Ciasto parzone: 1 szklanka wody 150g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek szczypta soli szczypta proszku do pieczenia (tak na koniec noża) Masa: 3 szklanki mleka 300g masła (wyłożyć je wcześniej(...)mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować aż budyń będzie gęsty i znikną grudki. Pozostawić do ostygnięcia (ja przykrywam garnek folią spożywczą i wystawiam na balkon). Przygotować ciasto . Wodę zagotować z margaryną. Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać mąkę. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, około
cucinareKlasyczny przepis na karpatkę, który wyszperałam w starym zeszycie z przepisami. Zawsze omijany wielkim łukiem w końcu doczekał się sprawdzenia. Cudowne ciasto parzone z aksamitnym, budyniowym kremem. Okazuję się, że karpatka to naprawdę banalne w wykonaniu ciacho, które smakuje wszystkim. Składniki: 1 szklanka wody 150g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek szczypta soli szczypta proszku do pieczenia 3 szklanki(...)mąką. Następnie wstawić na mały ogień i gotować przez 2 minuty, wystudzić. Do masy dodawać stopniowo jajka i miksować na gładką masę. Dodać proszek do pieczenia i sól. Ciasto dzielimy na 2 porcję. Pierwszą wykładamy w nasmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszce ( wymiary:25cm/32cm) i pieczemy ok.30 minut w temperaturze 180 stopni. Z drugą postępujemy dokładnie tak samo. Blaty studzimy
Wielki apetytPropozycja niedzielnego ciasta. Pyszna! Polecam :) Karpatka Inspiracja Składniki: na ciasto parzone (2 blaty): · 1 szklanka wody · 125 g masła · 1 szklanka mąki pszennej · 5 jajek (rozmiar(...)bezgrudkowej masy odchodzącej od brzegów garnka. Zdjąć z palnika, wystudzić. Po przestudzeniu wbijać jajka, jedno po drugim, miksując dokładnie po każdym dodaniu. W rezultacie powinno powstać gładkie, klejące, bezgrudkowe ciasto. Gotową masę podzielić na 2 części. Blachę o wymiarach 32 x 23 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką (uwaga: można klasycznie - wyłożyć papierem do pieczenia, jednak czasem ciężko jest
Smaki Nataliipoczątki sięgają pastwisk. Pasterze wypasający owce, skazani na ciągłe wędrówki musieli zapewnić sobie pożywienie,mając jednocześnie do dyspozycji jedynie otwarty ogień i znikomą ilość naczyń kuchennych. Ciasto parzone, bo z takiego powstają churros, przygotowuje się w jednym garnku i to w dość łatwy sposób, dlatego szybko znalazły się w codziennym menu pasterskim. Sama nazwa dania, również nawiązuje do owiec(...)głębokim tłuszczu nie powinny być tłuste, dlatego tak ważna jest temperatura smażenia, jeśli będzie za niska churros zaczną wchłaniać olej. Warto również zaopatrzyć się w szeroką tylkę do wyciskania ciasta, nie tylko dlatego, że uzyskamy ładne prążki, ale również dla wygody, gdyż ciasto jest bardzo geste. Jednakże jakie byście nie zrobili i tak znikną ze stołu natychmiast
Słodki Kompromisjadłam ich już całe lata, a naprawdę uwielbiam. Ogólnie wypieki z ciasta parzonego smakują mi chyba bardziej niż drożdżowe (takie z drugiego dnia :D) Pamiętam, jak jakieś 10 lat temu pracowałam w Gorlicach w sąsiedztwie cukierni i przynajmniej raz w tygodniu obowiązkowo do kawy musiał wpaść kawałek ciacha, w którym były takie nadziewane mini ptysie. Jejku jakie to było pyszne(...)łyżki cukru pudru Królewskiego Skórka obrana z połowy limonki i 1 łyżka soku z limonki ¹∕₃ roztopionej białej czekolady Dodatkowo: Truskawki (połówki) Posiekane pistacje Suszone płatki bławatka Mięta Sposób przygotowania Ciasto: Wodę, mleko, cukier i masło przekładamy do rondelka z grubym, najlepiej nieprzywierającym dnem. Podgrzewamy na małym ogniu, do zagotowania. Wsypujemy przesianą mąkę i łyżką dokładnie mieszamy do momentu, aż uzyskamy
Kuchnia w czekoladzie