ciasto parzone - 1655 przepisów (strona:30/111)

Karpatka 141

Klasyczny przepis na karpatkę, który wyszperałam w starym zeszycie z przepisami. Zawsze omijany wielkim łukiem w końcu doczekał się sprawdzenia. Cudowne ciasto parzone z aksamitnym, budyniowym kremem. Okazuję się, że karpatka to naprawdę banalne w wykonaniu ciacho, które smakuje wszystkim. Składniki: 1 szklanka wody 150g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek szczypta soli szczypta proszku do pieczenia 3 szklanki(...)mąką. Następnie wstawić na mały ogień i gotować przez 2 minuty, wystudzić. Do masy dodawać stopniowo jajka i miksować na gładką masę. Dodać proszek do pieczenia i sól. Ciasto dzielimy na 2 porcję. Pierwszą wykładamy w nasmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszce ( wymiary:25cm/32cm) i pieczemy ok.30 minut w temperaturze 180 stopni. Z drugą postępujemy dokładnie tak samo. Blaty studzimy

Wielki apetyt
Karpatka 168

Propozycja niedzielnego ciasta. Pyszna! Polecam :) Karpatka Inspiracja Składniki: na ciasto parzone (2 blaty): ·          1 szklanka wody ·          125 g masła ·          1 szklanka mąki pszennej ·          5 jajek (rozmiar(...)bezgrudkowej masy odchodzącej od brzegów garnka. Zdjąć z palnika, wystudzić. Po przestudzeniu wbijać jajka, jedno po drugim, miksując dokładnie po każdym dodaniu. W rezultacie powinno powstać gładkie, klejące, bezgrudkowe ciasto. Gotową masę podzielić na 2 części. Blachę o wymiarach 32 x 23 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką (uwaga: można klasycznie - wyłożyć papierem do pieczenia,  jednak czasem ciężko jest

Smaki Natalii
Churros z sosem czekoladowym 98

początki sięgają pastwisk. Pasterze wypasający owce, skazani na ciągłe wędrówki musieli zapewnić sobie pożywienie,mając jednocześnie do dyspozycji jedynie otwarty ogień i  znikomą ilość naczyń kuchennych. Ciasto parzone, bo z takiego powstają churros, przygotowuje się w jednym garnku i to w dość łatwy sposób, dlatego szybko znalazły się w codziennym menu pasterskim. Sama nazwa dania, również nawiązuje do owiec(...)głębokim tłuszczu nie powinny być tłuste, dlatego tak ważna jest temperatura smażenia, jeśli będzie za niska churros zaczną wchłaniać olej. Warto również zaopatrzyć się w szeroką tylkę do wyciskania ciasta,  nie tylko dlatego, że uzyskamy ładne prążki, ale również dla wygody, gdyż ciasto jest bardzo geste. Jednakże jakie byście nie zrobili i tak znikną ze stołu natychmiast

Słodki Kompromis
Eklerki z kremem śmietankowym i truskawkami 74

jadłam ich już całe lata, a naprawdę uwielbiam. Ogólnie wypieki z ciasta parzonego smakują mi chyba bardziej niż drożdżowe (takie z drugiego dnia :D) Pamiętam, jak jakieś 10 lat temu pracowałam w Gorlicach w sąsiedztwie cukierni i przynajmniej raz w tygodniu obowiązkowo do kawy musiał wpaść kawałek ciacha, w którym były takie nadziewane mini ptysie. Jejku jakie to było pyszne(...)łyżki cukru pudru Królewskiego Skórka obrana z połowy limonki i 1 łyżka soku z limonki ¹∕₃ roztopionej białej czekolady Dodatkowo: Truskawki (połówki) Posiekane pistacje Suszone płatki bławatka Mięta Sposób przygotowania Ciasto: Wodę, mleko, cukier i masło przekładamy do rondelka z grubym, najlepiej nieprzywierającym dnem. Podgrzewamy na małym ogniu, do zagotowania. Wsypujemy przesianą mąkę i łyżką dokładnie mieszamy do momentu, aż uzyskamy

Kuchnia w czekoladzie
Ptysie z bitą śmietaną i owocami 115

Ptyś! To kuliste ciastko z ciasta parzonego. Po przecięciu na dwie części napełniane jest kremem lub bitą śmietaną. Ciastko znane od wielu lat i kojarzy je chyba kazdy, a nazwa pochodzi z języka francuskiego. Petit choux, wymawiane pti szu, to dosłownie mała kapusta. Nazwa ta odnosi się do kształtu ciastka(...)zawsze smak jest trochę inny niż poprzednio. Nasze ptysie zostały wzbogacone o owoce, można dać ich znacznie więcej, dzięki czemu smak ciastek jest niepowtarzalny – prawie wytrawne ciasto, słodka śmietanka i kwaskowe owoce. Ptysie należy nadziać bezpośrednio przed podaniem, aby nie zrobiły się mokre od kremu i owoców. Porcja jest dość duża, bo wychodzi

To co kocham
Pączki wiedeńskie z rumem - Spritzkrapfen 315

bardzo proste do zrobienia! Spritzkrapfen czyli pączki rodem z Wiednia nie potrzebują drożdży czy też proszku do pieczenia by pięknie urosnąć i się napuszyć, smaży się je bowiem z ciasta parzonego. W wersji z rumowym lukrem gniazdka po prostu rozpływają się w ustach... To stanowczo jedne z moich ulubionych pączków :-) Polecam! Składniki: Na około 18 - 20 szt.: 200 g mąki(...)pieczenia lub pergaminu wyciąć kwadraty o boku 10 x 10 cm. Do masy wbijać kolejno po jednym jajku cały czas ucierając. Masa stopniowo wchłonie wszystkie jajka. Powstanie gęste, gładkie ciasto. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego zakończonego dużą gwizdką (np. tylka 1 M). Wyciskać okręgi o średnicy 8 cm na przygotowane kwadraty z papieru do pieczenia. W dużym, niewysokim garnku rozgrzać

maniapieczenia
Pączki wiatrowe z Katalonii 155

Pączki wiatrowe z Katalonii Bunyols de vent - pączki wiatrowe Pączki wiatrowe z Katalonii podobnie jak pączki wiedeńskie przygotowuję z ciasta parzonego ptysiowego. Są delikatne, bardzo puszyste i proste do zrobienia. Nie będziecie nawet potrzebowali miksera (chociaż to ułatwia pracę), ani rękawa cukierniczego. We Francji, Belgii i Niemczech pączki wiatrowe noszą nazwę pets de nonnes co w dosłownym tłumaczeniu oznacza pierdnięcie(...)kostkę masło, skórkę otartą z cytryny, szczyptę soli i doprowadzam do wrzenia. 2. Na wrzące mleko wsypuję mąkę, zmniejszam płomień i mieszam drewnianą łyżką na jednolitą masę. Kiedy ciasto ma jednolitą gładką konsystencję i odchodzi od boków rondelka wyłączam ogień i odstawiam do wystygnięcia. 3. Przestudzone ciasto przekładam do misy miksera i na średnich obrotach miksuję dodając kolejno po jednym

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pączki wiedeńskie 837

Pączki wiedeńskie zwane też gniazdkami , pączkami kręconymi czy też pączkami hiszpańskimi . To moje ulubione pączki. Słodkie , mięciutkie , wilgotne. Piecze się je z ciasta parzonego  , tego samego z którego przygotowuje się ptysie czy eklerki. Składniki : Na ok 24 szt. 1  szklanka wody 80 g masła szczypta soli 1 szklanka mąki 170g 3 duże lub 4 mniejsze jajka (u mnie(...)wyciąć kwadraty i na każdy z nich wycisnąć kółka o średnicy mniej więcej 5-6 cm. W garnku lub szerokim rondlu rozgrzać olej i wkładać pączki wraz z papierem (ciastem do dołu.)   Po ok minucie zdjąć papier, odwrócić paczki i upiec na rumiano (ok 2 min.) Wyjąc na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym , żeby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Cukier

Malinowa Kawiarenka
Gofry churros 100

Gofry churros to taka moja wariacja na temat tradycyjnych churros. Dobra, dobra, ale co to jest churros. To tradycyjny wypiek karnawałowy pochodzący z Hiszpanii Wytwarza się go z ciasta parzonego, składającego się z mąki, masła, jajka i wody. Gotowe churros podaje się solo lub z filiżanką gorącej czekolady, wtedy nazywa się je chocolate con churros . Moja wersja to taka wariacja(...)smarowania gofrownicy Sposób wykonania: Do rondelka włóż olej kokosowy, olejek migdałowy, cukier oraz wodę. Całość zagotuj, doprowadź do wrzenia. Do gorącej masy dodawaj energicznie mąkę, cały czas mieszając ciasto. Gdy ładnie się połączy, odstaw rondelek z ognia i pozostaw ciasto na kilka minut do wystygnięcia. Następnie dodaj jajko i połącz składniki energicznie mieszając. Rozgrzej gofrownicę. Z ciasta uformuj 8 kulek

365 dni dookoła kuchni
SOFFICINI. TYM RAZEM Z FARSZEM Z MIELONEGO MIĘSA. 94

Sofficini to nic innego jak małe, włoskie pierożki. Przyrządza się je z ciasta parzonego, nadziewa dowolnym farszej, panieruje w jajku i bułce tartej, i smaży na złoty kolor 😍 Proste? Oczywiście, że proste 😉 I niezbyt czasochłonne. Zwłaszcza jeśli (tak jak ja) rozłożycie sobie pracę na etapy, i np w jeden dzień przygotujecie farsz, a drugiego dnia całą resztę. Co do farszu(...)różną wielkość, zależną od tego czym będziemy je wycinać. Możemy wycinać je literatką, ale możemy np małym kieliszkiem. Są smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki na ciasto: (na 26 szt małych pierożków)  1 szkl. mleka 1 szkl. mąki łyżka masła szczypta soli Do panierowania : 2-3 jajka bułka tarta szczypta soli Na farsz: 500 g mięsa

Walijskie Pichcenie
Churros 134

Churro to tradycyjny tłusty wypiek hiszpański z ciasta parzonego. Churro w postaci długich paluszków o przekroju w kształcie gwiazdki smażymy na głębokim oleju, dzięki temu są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Najczęściej oprószone są cukrem pudrem, często również podawane są z filiżanką czekolady, w której można je umoczyć. U mnie dzisiaj obie wersje z tym, że czekolada była(...)cukier puder, czekolada z orzechami Wykonanie: Wodę, cukier, sól, ekstrakt z wanilii oraz masło umieszczamy w rondelku i zagotowujemy. Do wrzącego płynu wsypujemy mąkę, mieszamy energicznie rózgą, aż powstałe ciasto zacznie odchodzić od ścianek rondelka. Masę ostawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej masy wbijamy kolejno po jednym jajku, miksując po każdym dodaniu. Powstałe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką

Smak mojej kuchni
Pączki hiszpańskie 139

Ilość porcji: 20 W Łodzi znane pod nazwą pączki wiedeńskie, w Lublinie nazywane gniazdami. Z wyglądu przypominają włoskie zeppole. Przygotowuje się je z ciasta parzonego jak na ptysie. Pączki te podaje się bez nadzienia, ale za to polane dużą ilością lukru. O ile za tradycyjnymi pączkami nie przepadam, obok hiszpańskich nie mogę przejść obojętnie. Pracy przy nich nie mało, kalorii(...)uzyskania gładkiej masy, która odchodzi od brzegów garnka. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimną masę ucieramy dodając stopniowo po jednym jajku. Miksujemy do momentu, aż powstanie gęste, jednolite, klejące ciasto. Tak przygotowane ciasto przekładamy do szprycy cukierniczej z tylką w kształcie dużej gwiazdki. Arkusz papieru smarujemy oliwą. Świetnie się tu sprawdza oliwa w spray'u. Na papierze wyciskamy gniazda o średnicy

Wędrówki po kuchni
9 przepisów na Tłusty Czwartek 101

słodkości. Wbrew pozorom poniższe drożdżówki są bardzo łatwe do przygotowania. Wystarczy ciasto drożdżowe odpowiednio złożyć i wykroić z niego prostokątne kawałki, które należy okręcić z obu stron wokół własnej osi. Przepis:  https://ugotowac.blogspot.com/2020/02/zakrecone-drozdzowki-z-serem.html 3. Churrosy z sosem czekoladowym. Churros to małe, słodkie przekąski przygotowane z ciasta parzonego, smażone na głębokim oleju, obtoczone w cukrze pudrze i cynamonie. Warto(...)sernik. Placki najlepiej smakują podane na ciepło. Przepis: https://ugotowac.blogspot.com/2020/02/syrniki-placki-twarogowe.html 8. Drożdżowe racuchy na bazie jogurtu greckiego z kawałkami jabłka. Wbrew pozorom takie placuszki są szybkie do przyrządzenia (ciasto wyrabiamy łyżką i pozostawiamy do wyrośnięcia). Racuchy z poniższego przepisu są miękkie, puszyste i sycące. Przepis: https://ugotowac.blogspot.com/2019/10/racuchy-na-jogurcie-greckim.html 9. Tradycyjne rauchy z kawałkami jabłka. Idealnie smakują podane na ciepło

Ugotować
Ptysie z delikatnym kremem cytrynowym 176

Przyznam, że jestem uzależniona od wypieków na bazie ciasta parzonego - moją ulubioną karpatkę piekę przy każdej okazji. Tym razem postanowiłam zrobić ptysie, z tymże z jakimś delikatniejszym, orzeźwiającym kremem, więc połączyłam lekki serek twarogowy z cukrem pudrem i  lemon curd i powiem Wam, że wyszło to zdecydowanie za dobre - nie mogłam się powstrzymać i podjadałam krem prosto z michy(...)dodać mąkę i dalej gotować rozcierając masę. Po dokładnym wystudzeniu masy wbijać do niej kolejno 4-5 jaj i miksować ok. 10 minut, do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.  Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą końcówką bądź w kształcie gwiazdki. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskać na nie stożki o średnicy ok. 4-5 cm, z zachowaniem

Domowa Cookierenka Agi

Proponowane wyszukiwania