Lubię zaskakiwać domowników czymś nowym i efektownym dlatego na tegoroczne Walentynki wymyśliłam sobie ptysie w kształcie serduszek. ciasto: 250 ml wody 125 g masła 1
Kolorowa kuchnia ElkiPo raz kolejny razem z innymi blogerami i nie tylko brałyśmy udział w wydarzeniu "Ciasto na niedzielę" a tym razem można było upiec eklerki
Moje Małe CzarowanieOpis: Karpatka to tradycyjne polskie ciasto składające się z dwóch blatów pofalowanego ciasta (tzw. parzonego) przełożonego kremem budyniowym. Kiedyś zawsze przygotowywałam karpatkę z „pudełka”. Jednak zrobiona własnoręcznie jest pyszna i prosta do wykonania i przygotowana tylko z naturalnych składników. Składniki: Składniki na ciasto: 125 g masła 5 jajek 1 szklanka wody 1 szklanka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka
Ciastka i ciastaPost Gniazdka poznańskie (pączki hiszpańskie, wiedeńskie, ciastko parzone) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne PrzebojePamiętam moje pierwsze ptysie, totalna porażka urósł tylko jeden a z reszty zrobiły się placuszki , to mnie bardzo zniechęciło do tego rodzaju ciasta. Ale z tego
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniakrążki. Na każdy krążek nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierogi.Układać na wysypanej mąką tacce. Gotować na wrzątku w 2 partiach minutę od wypłynięcia ( nie trzeba dłużej bo ciasto jest parzone a farsz nie jest surowy). Wyjmować delikatnie łyżka cedzakową na talerze i zostawić chwile by ostygły. Na patelni rozgrzać masło z olejem i rumienić na nim pierożki na złoto
Buniabaje w kuchniOstatnio był przepis na wersję cytrynową, dzisiaj natomiast pod postacią rumową :D Tylko nie pytajcie, które lepsze bo zarówno jedne i drugie skradły moje serce
Malinowo w kuchniMoże nie należą do najzdrowszych, za to moi znajomi je uwielbiają. Bohaterem dzisiejszego posta będą ptysie, podane jako zgrabne łabędzie. Przygotowałam je z okazji wczorajszego Dnia
Kulinarny PamiętnikCzas karnawału, zaraz tłusty czwartek i ostatki to i zwiększona ilość pączków i chrustu albo faworków w naszym domu. Dziś proponuję pączusie według przepisu Ani Starmach
Moje Małe CzarowaniePolewa: 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła Dekoracje: plasterki pomarańczy blanszowane migdały serduszka z białej czekolady perełki cukrowe lukier plastyczny posypka Delecta Decorada: maczek mango Wykonanie: Ciasto: Pomarańczę parzymy gorącą wodą, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok - bierzemy 2 łyżki soku i 1 łyżeczkę startej skórki ( resztę skórki i soku pozostawiamy do masy). Na stolnicy wysypujemy przesianą(...)solą. Dodajemy posiekane nożem schłodzone masło, cukier puder, cukier waniliowy oraz rozgniecione widelcem ugotowane żółtka. Następnie wlewamy sok z pomarańczy oraz dodajemy skórkę z pomarańczy i szybko zagniatamy ciasto. Gdy ciasto nie chce się kleić dodajemy 1-2 łyżki zimnej wody. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 60 min., aby się schłodziło. Po tym czasie
Kuchnia MagdaLenyskładniki na ptysie: 150 g mąki 60 g masła 4 jajka 250 ml wody wykonanie: W garnku zagotowujemy masło z wodą. Na wrzącą wodę wsypujemy przesianą
Domowy Smak JedzeniaPrzepyszne ciasteczka idealne na Dzień Dziecka :) Postanowiłam upiec tradycyjne eklerki, ale nieco w innych kształtach :) tak dla urozmaicenia wypieku, a dzięki temu wszyscy mogliśmy delektować się
Kulinarna (nie)codziennośćMaleńkie wspaniałości, które umilą nam niejeden wieczór przed telewizorem, spotkanie przy kawie, czy nawet spacer. Podane na przepięknej porcelanie BOGUCICE Gina. Składniki: 1 szkl
Malinowe PocałunkiKażdy ją zna i uwielbia, ale mało kto wie, że można ją w bardzo prosty sposób przygotować w domu :D Składniki: 1 szklanka wody
Malinowo w kuchninajmniej dwóch porcji, gdyż znika bardzo szybko. Krem może być budyniowy lub można dodać adwokat lub inny gęsty likier, w zależności od smaku i możliwości. Ciasto ptysiowe, parzone: 6dkg margaryny ¼ litra wody 12dkg mąki 4 jajka Ponadto: Około 50ml oleju 30g margaryny (do wysmarowania blaszki) 1 łyżka mąki pszennej (do wysypania) Krem: 600ml mleka ½ szklanki cukru 4 żółtka 1 budyń(...)margaryną, gdy margaryna się rozpuści i woda zacznie wrzeć, zdejmujemy na chwile garnek z ognia, dodajemy mąkę. Wracamy z garnkiem znów na palnik i ciągle mieszamy do momentu aż ciasto zacznie odstawać od garnka. Ciasto studzimy. W tym czasie możemy ugotować budyń do kremu. Odlewamy pół szklanki mleka, dodajemy żółtka i mieszamy budyń z cukrem waniliowy. Po dokładnym rozmieszaniu
Smakowy Raj