ciasto parzone - 1655 przepisów (strona:38/111)

Serduszka ptysiowe z nadzieniem śmietanowo-malinowym 132

Lubię zaskakiwać domowników czymś nowym i efektownym dlatego na tegoroczne Walentynki wymyśliłam sobie ptysie w kształcie serduszek.  ciasto: 250 ml wody 125 g masła 1

Kolorowa kuchnia Elki
Eklerki z bitą śmietaną, czekoladą i płatkami róż 148

Po raz kolejny razem z innymi blogerami i nie tylko brałyśmy udział w wydarzeniu "Ciasto na niedzielę" a tym razem można było upiec eklerki

Moje Małe Czarowanie
Karpatka 196

Opis: Karpatka to tradycyjne polskie ciasto składające się z dwóch blatów pofalowanego ciasta (tzw. parzonego) przełożonego kremem budyniowym. Kiedyś zawsze przygotowywałam karpatkę z „pudełka”. Jednak zrobiona własnoręcznie jest pyszna i prosta do wykonania i przygotowana tylko z naturalnych składników. Składniki: Składniki na ciasto: 125 g masła 5 jajek 1 szklanka wody 1 szklanka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka

Ciastka i ciasta
Gniazdka poznańskie (pączki hiszpańskie, wiedeńskie, ciastko parzone) 1260

Post Gniazdka poznańskie (pączki hiszpańskie, wiedeńskie, ciastko parzone) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Ptysie z bitą śmietaną 183

Pamiętam moje pierwsze ptysie, totalna porażka urósł tylko jeden a z reszty zrobiły się placuszki , to mnie bardzo zniechęciło do tego rodzaju ciasta. Ale z tego

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Pierogi z kaszą gryczaną, serem, cebulą i tymiankiem 154

krążki. Na każdy krążek nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierogi.Układać na wysypanej mąką tacce. Gotować na wrzątku w 2 partiach minutę od wypłynięcia ( nie trzeba dłużej bo ciasto jest parzone a farsz nie jest surowy). Wyjmować delikatnie łyżka cedzakową na talerze i zostawić chwile by ostygły. Na patelni rozgrzać masło z olejem i rumienić na nim pierożki na złoto

Buniabaje w kuchni
Gniazdka / pączki wiedeńskie / pączki hiszpańskie rumowe 217

Ostatnio był przepis na wersję cytrynową,  dzisiaj natomiast pod postacią rumową :D Tylko nie pytajcie, które lepsze bo zarówno jedne i drugie skradły moje serce

Malinowo w kuchni
Lekkie jak piórko, choć nie do końca dietetyczne...ptysie - łabędzie 167

Może nie należą do najzdrowszych, za to moi znajomi je uwielbiają. Bohaterem dzisiejszego posta będą ptysie, podane jako zgrabne łabędzie. Przygotowałam je z okazji wczorajszego Dnia

Kulinarny Pamiętnik
Pączki ptysiowe 616

Czas karnawału, zaraz tłusty czwartek i ostatki to i zwiększona ilość pączków i chrustu albo faworków w naszym domu. Dziś proponuję pączusie według przepisu Ani Starmach

Moje Małe Czarowanie
MAZUREK POMARAŃCZOWO-CZEKOLADOWY 163

Polewa: 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła Dekoracje: plasterki pomarańczy blanszowane migdały serduszka z białej czekolady perełki cukrowe lukier plastyczny posypka Delecta Decorada: maczek mango Wykonanie:   Ciasto: Pomarańczę parzymy gorącą wodą, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok - bierzemy 2 łyżki soku i 1 łyżeczkę startej skórki ( resztę skórki i soku pozostawiamy do masy). Na stolnicy wysypujemy przesianą(...)solą. Dodajemy posiekane nożem schłodzone masło, cukier puder, cukier waniliowy oraz rozgniecione widelcem ugotowane żółtka. Następnie wlewamy sok z pomarańczy oraz dodajemy skórkę z pomarańczy i szybko zagniatamy ciasto. Gdy ciasto nie chce się kleić dodajemy 1-2 łyżki zimnej wody. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 60 min., aby się schłodziło. Po tym czasie

Kuchnia MagdaLeny
mini ptysie z masą śmietanowo krówkową o smaku adwokata 136

składniki na ptysie: 150 g mąki 60 g masła 4 jajka 250 ml wody wykonanie: W garnku zagotowujemy masło z wodą. Na wrzącą wodę wsypujemy przesianą

Domowy Smak Jedzenia
Eklerki, ptysie i inne "dziwolągi" :) 202

Przepyszne ciasteczka idealne na Dzień Dziecka :) Postanowiłam upiec tradycyjne eklerki, ale nieco w innych kształtach :) tak dla urozmaicenia wypieku, a dzięki temu wszyscy mogliśmy delektować się

Kulinarna (nie)codzienność
Paluszki ptysiowe 184

 Maleńkie wspaniałości, które umilą nam niejeden wieczór przed telewizorem, spotkanie przy kawie, czy nawet spacer.  Podane na przepięknej porcelanie BOGUCICE Gina. Składniki: 1 szkl

Malinowe Pocałunki
Słomka ptysiowa 124

Każdy ją zna i uwielbia,  ale mało kto wie,  że można ją w bardzo prosty sposób przygotować w domu :D Składniki: 1 szklanka wody

Malinowo w kuchni
Karpatka z kremem budyniowo- adwokatowym, czy ajerkoniakowym:) 360

najmniej dwóch porcji, gdyż znika bardzo szybko. Krem może być budyniowy lub można dodać adwokat lub inny gęsty likier, w zależności od smaku i możliwości. Ciasto ptysiowe, parzone: 6dkg margaryny ¼ litra wody 12dkg mąki 4 jajka Ponadto: Około 50ml oleju 30g margaryny (do wysmarowania blaszki) 1 łyżka mąki pszennej (do wysypania) Krem: 600ml mleka ½ szklanki cukru 4 żółtka 1 budyń(...)margaryną, gdy margaryna się rozpuści i woda zacznie wrzeć, zdejmujemy na chwile garnek z ognia, dodajemy mąkę. Wracamy z garnkiem znów na palnik i ciągle mieszamy do momentu aż ciasto zacznie odstawać od garnka. Ciasto studzimy.  W tym czasie możemy ugotować budyń do kremu. Odlewamy pół szklanki mleka, dodajemy żółtka i mieszamy budyń z cukrem waniliowy. Po dokładnym rozmieszaniu

Smakowy Raj