wiosnę? Wczoraj na deser przygotowałam wiosenne danie aby przywołać trochę słońca. Danie wyszło pyszne, wiosenne chociaż trochę czasochłonne bo trzeba ulepić pierogi. Pierogi są przygotowane wg mnie z najlepszego ciasta... parzonego. Do pierogów wykorzystałam mieszankę kompotową HORTEX . Owoce nadają słoneczne smaki nie tylko wiosną.Skarmelizowany cukier nadał chrupkości deserowi. Mąż powiedział, że chce więcej. Składniki: PIEROGI: 1 jajko(...)Mąkę wysypujemy na stolnicę, tworzymy na środku dołek i wlewamy wodę. Mieszamy delikatnie zgarniając mąkę do środka. Gdy powstanie tzw klajster dodajemy jajko i odrobinę mąki. Ugniatamy aż ciasto będzie sprężyste. Wyrobione ciasto wałkujemy na grubość ok. 4 mm i wycinamy okręgi. Każdy okrąg posypujemy odrobiną cukru i dodajemy owoce mieszanka kompotowa HORTEX. Pierogi sklejamy i gotujemy w osolonym wrzątku
Kuchnia w oparachChurros to hiszpański przysmak z ciasta parzonego. To podłużne pączki podawane z czekoladą lub cukrem pudrem. Ich przygotowanie jest proste i szybkie. Są bardzo smaczne i chrupiące, ale najlepiej smakują w dniu przygotowania. To moja kolejna propozycja do przygotowania na Tłusty Czwartek. Inne znajdziecie tutaj [klik] . Składniki na ok 25 sztuk: 250 ml wody 80 g masła 3 nieduże jajka(...)smażenia Przygotowanie: Wodę zagotuj z solą i cukrem waniliowym. Zmniejsz ogień i dodaj masło, mieszaj aż się rozpuści. Następnie przesiej mąkę i stopniowo dodawaj do garnka energicznie mieszając aż ciasto będzie jednolite. Garnek zdejmij z palinka i po ok 10 minutach dodaj jajka. Miksuj do połączenia składników. Olej rozgrzej w garnku z szerokim dnem. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego
Ze smakiem i z pasjąfont-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Wspaniałe delikatne pączki z ciasta parzonego, których smak przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Jedyną ich wadą jest to, że zbyt szybko znikają :-) Myślałam , że są pracochłonne i trudne do wykonania, ale nic bardziej mylnego. Przepis(...)smażenia i papier do pieczenia Sposób wykonania pączków: Masło lub margarynę rozpuścić na małym ogniu razem z wodą dodać mąkę zmieszaną z solą i energicznie mieszać do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdjąć z ognia i wystudzić. Do wystudzonego ciasta dodać po jednym jajku cały czas miksując. Papier do pieczenia pociąć na 20 kwadratów o boku
Na słodko lub wytrawnieKarpatka, kto jej nie lubi? Pyszne ciasto parzone, przełożone kremem budyniowym. Przygotowanie jest proste i szybkie do zrobienia. Ja dodatkowo dodałam maliny, chodź można je pominąć, albo zamienić na inny owoc. Polecam 😊 Składniki: 1 szklanka wody 1 szklanka mąki 150 g masła 4 duże jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)zagotować. Wsypać mąkę i energicznie mieszając drewnianą łyżką, utrzeć na gładką masę. Gotować na małym ogniu przez 2 minuty cały czas mieszając. Przełożyć do innego garnka, wystudzić. Do zimnego ciasta dodać jajka, proszek do pieczenia, zmiksować. Ciasto podzielić na 2 części. Blachę 24x35 wysmarować masłem, posypać mąką. Pierwszą część ciasta za pomocą łyżki wyłożyć i rozprowadzić po blaszce. Wstawić
magiczna kuchnia KasiZapraszam dzisiaj na churros. Churros- to hiszpańskie ciasto parzone, podobne do naszych ptysi czy też gniazdek. Churros znane też są w Ameryce Łacińskiej , USA, Francji ( chichis lub chonchons) , Portugali I Turcji.Moje różnią się troszkę od orginalu bo są pieczone- Orginalnie churros smażymy na głębokim oleju.No to zaczynamy :) Składniki:450 ml wody150 gr masła4 łyżki cukru brązowego1 mała łyżeczka(...)się rozpuści zciągamy z gazu I nasypujemy mąki. Mieszamy aż do całkowitego pąłczenia mąki z masłem. Jajka I cukier waniliowy bełtamy w miseczce.Rozbełtane jajko wlewamy do ciasta I łączymy.Mikser w tym momencie bardzo bedzie pomocny. :) I już prawie gotowe.Rękawem cukierniczym wyciskamy słupki :). Jeżeli nie mamy rękawa cukierniczego , dobry bedzie też woreczek. Wkładamy wtedy ciasto
Smaki Edytywyjątkowo słodki dzień. Tym razem przygotowałam pączki hiszpańskie. Skorzystałam z przepisu podstawowego od Dorotus. Pączki hiszpańskie są też nazywane pączkami wiedeńskimi lub po prostu gniazdkami. To ciastka z ciasta parzonego, a więc ich smak i struktura są zupełnie inne niż naszych tradycyjnych pączków. Tak naprawdę to zupełnie nieistotne, bo pączki hiszpańskie są przepyszne – lekkie, puszyste, delikatne. Warte tego(...)przygotowania: 1. W garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. 2. Zmniejszyć moc palnika i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. 3. Ucierać ciasto, aż stanie się gładkie i będzie odstawać od ścianek garnka. Odstawić do ostudzenia. 4. Wystudzone ciasto przełożyć do misy miksera i zmiksować. 5. Cały czas miksując, dodawać kolejno do ciasta
W mojej kuchniMięciutkie i puszyste pączki z ciasta parzonego, najlepsze jeszcze cieplutkie, ale są smaczne też na drugi dzień. Możemy je wypełnić dowolną konfiturą lub owocami z kompotu, a oprószyć cukrem pudrem lub oblać lukrem. 25 g drożdży 1 1/2 szklanki mleka 4 żółtka 1 jajko 1/2 szklanki cukru 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 łyżki spirytusu(...)masa zwiększy swoją objętość i stanie się prawie biała. Resztę mleka zagotować i wlać do 2 szklanek przesianej mąki. Zmiksować mikserem, aż wszystko się połączy i do ciepłego ciasta wlać ubite jajka, a następnie zaczyn, ekstrakt waniliowy oraz spirytus. Wsypać resztę mąki (1 szklanka) i zagnieść ciasto wlewając rozpuszczone, przestudzone masło. Wyrobić, aż cały tłuszcz się wchłonie. Ciasto będzie dość
https:KKuchniaMniamCynamonowe gniazdka to moja kolejna propozycja na Tłusty Czwartek i na cały karnawał. Cynamonowe gniazdka to pączki z ciasta parzonego, które zrobiłam z dodatkiem cynamonu dla smaku i zapachu, stąd nazwa. Takie pączki można też nazwać pączkami wiedeńskimi, pączkami hiszpańskimi czy pączkami z dziurką. Jak zwał, tak zwał, ważne, aby smakowały. A te z dodatkiem lukru cytrynowego smakują wybornie(...)szczyptę soli masło. Wszystko podgrzewałam do rozpuszczenia się masła. Mąkę tortową przesiałam i wsypałam ją jednym rzutem do gorącej wody z masłem. Wszystko mieszałam dość energicznie, aż powstało gładkie ciasto odchodzące od ścianek garnka. Ciasto zdjęłam z gazu i odstawiłam do wystygnięcia. Do wystudzonego ciasta wbiłam jajko i zmiksowałam na jednolitą konsystencję. Wbiłam drugie jajko i znów zmiksowałam na jednolitą
Waniliowe ImprowizacjeChurros to pyszne ciasteczka z ciasta parzonego, wyciskane z rękawa cukierniczego, pieczone na głębokim oleju, posypane cukrem pudrem, cynamonem lub można je zanurzać w rozpuszczonej czekoladzie. Idealny przysmak na tłusty czwartek. Nie jest ani praco ani czasochłonny. Delikatne, puszyste z chrupiącą skórką na zewnątrz. Ja uwielbiam churrosy posypane cukrem pudrem albo cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem i do tego(...)wlać mleko, dodać masło, cukier i cukier waniliowy, zagotować na małym ogniu by masło się rozpuściło. Wsypać mąkę i mieszać drewnianą łyżką wszystko by powstała jedna, gładka kula z ciasta. Ciasto zdjąć z ognia, przełożyć do plastikowej miski i dobrze schłodzić. Do zimnego ciasta dodawać po jednym jajku i mieszać mikserem. W garnku rozgrzać olej (nie może być
Zrób to smacznieChurros to pyszne ciasteczka z ciasta parzonego, wyciskane z rękawa cukierniczego, pieczone na głębokim oleju, posypane cukrem pudrem, cynamonem lub można je zanurzać w rozpuszczonej czekoladzie. Idealny przysmak na tłusty czwartek. Nie jest ani praco ani czasochłonny. Delikatne, puszyste z chrupiącą skórką na zewnątrz. Ja uwielbiam churrosy posypane cukrem pudrem albo cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem i do tego(...)wlać mleko, dodać masło, cukier i cukier waniliowy, zagotować na małym ogniu by masło się rozpuściło. Wsypać mąkę i mieszać drewnianą łyżką wszystko by powstała jedna, gładka kula z ciasta. Ciasto zdjąć z ognia, przełożyć do plastikowej miski i dobrze schłodzić. Do zimnego ciasta dodawać po jednym jajku i mieszać mikserem. W garnku rozgrzać olej (nie może być
Zrób to smaczniePączki wiedeńskie czy inaczej gniazdka, polane lukrem to w tłusty czwartek konkurencja dla zwykłych pączków , ciasto parzone wyciskane szprycą w formie gwiazdki , smażone na głębokim tłuszczu, fakt dietetyczne nie są oj nie, ale raz do roku można je zjeść bez obaw. Choć pracochłonne, ciężko się od nich oderwać. Przepis sprawdzony wiele razy, zawsze się udają. Składniki(...)wodę, wsypać szczyptę soli, doprowadzić do wrzenia, gdy masło się rozpuści, zmniejszyć ogień i zdecydowanym ruchem wsypać mąkę, cały czas energicznie mieszając najlepiej drewnianą pałką do ucierania, mieszać aż ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od ścianek naczynia-musi być jednolite. Zestawić z ognia, wystudzić. Do wystudzonego ciasta wbijać kolejno po jednym jajku cały czas miksując. Ciasto przełożyć
Wanilia i KardamonKarpatka to znane i lubiane ciasto z kremem. Są to dwa blaty ciasta parzonego (które podczas pieczenia pięknie wyrasta tworząc pagórki) przełożonego kremem budyniowym oprószonego dużą ilością cukru pudru. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach 23x38cm. Składniki: 8 jajek 1 i 1/2 szklanki wody 1 i 1/2 szklanki mąki 3/4 kostki margaryny szczypta soli Na krem: 2 szklanki(...)wsypywać mąkę z solą. Mieszać, aż powstanie szklista masa odstająca od garnka. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostudzenia. 2. Do przestudzonej masy dodawać po jednym jajku ciągle miksując. Ciasto podzielić na 2 równe części. 3. Blachę wyłożyć pergaminem i wysmarować tłuszczem. Wyłożyć jedną część ciasta i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C. około 25 minut. Następnie upiec drugą
Danka Pichcinią jednak ten wydaje się być idealny. Wszystko robi się naprawdę szybko a efekt to wspaniałe wszystkim znane ciasto. Przepis pochodzi z blogu Domowe Wypieki . Składniki : Ciasto parzone: 1 szklanka wody 150g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek szczypta soli szczypta proszku do pieczenia (tak na koniec noża) Masa: 3 szklanki mleka 300g masła (wyłożyć je wcześniej(...)mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować aż budyń będzie gęsty i znikną grudki. Pozostawić do ostygnięcia (ja przykrywam garnek folią spożywczą i wystawiam na balkon). Przygotować ciasto . Wodę zagotować z margaryną. Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać mąkę. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, około
cucinarejego spróbowania! Czas przygotowania : 1 godz. Pieczenie i gotowanie : 1godz.15 Chłodzenie : 1 godz. Porcja dla 6-8 osób Składniki: ● 1 płat ciasta francuskiego (o średnicy ok. 30 cm) Ciasto parzone (na około 20 ptysiów): ● 85 g masła ● 1 łyżeczka cukru ● 100 ml mleka ● 1 szczypta soli ● 100 ml wody ● 110 g mąki pszennej (typ 55 lub 45) ● 4 jajka (średnie(...)drobnego cukru ● 75 g wody ● 4 białka jajek Bita śmietana: ● 150 ml śmietany kremówki 36% ● 1 łyżka cukru pudru ● 1 laska wanilii Niezbędne akcesoria: ● rękaw cukierniczy ● termometr ● wałek do ciasta Przygotowanie ciasta ptysiowego: W rondlu zagotuj wodę z masłem pokrojonym na kawałki, mlekiem, solą i cukrem. Kiedy masło całkowicie się roztopi, wsyp na raz całą mąkę. Mieszaj energicznie przy pomocy
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskanią jednak ten wydaje się być idealny. Wszystko robi się naprawdę szybko a efekt to wspaniałe wszystkim znane ciasto. Przepis pochodzi z blogu Domowe Wypieki . Składniki : Ciasto parzone: 1 szklanka wody 150g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek szczypta soli szczypta proszku do pieczenia (tak na koniec noża) Masa: 3 szklanki mleka 300g masła (wyłożyć je wcześniej(...)mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować aż budyń będzie gęsty i znikną grudki. Pozostawić do ostygnięcia (ja przykrywam garnek folią spożywczą i wystawiam na balkon). Przygotować ciasto . Wodę zagotować z margaryną. Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać mąkę. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, około
cucinare