Uwielbiam to ciasto i mogłabym je jeść bez końca. Chyba wszyscy znają to ciasto i wbrew pozorom nie jest trudne do zrobienia. Jedyne co wymaga odrobiny cierpliwości przy wykonaniu to rozsmarowanie gęstego ciast parzonego na blaszce, ale i to się udaje stosując trik z wodą (o tym poniżej w przepisie) KARPATKA Składniki: ciasto: 5 jajek 125 g masła
Bon appetit mon amiepróbowałam na początku lat 90. Mama upiekła ciasto i zrobiła krem. I wszystko by było dobrze gdyby nie fakt, że krem można było wylewać na ciasto Był rzadki, ale naprawdę rzadki, jak np. rzadka śmietana. Ciasto się polewało, a „krem” spływał po palcach Potem długo gościło w naszym domu ciasto z papierka, a więc karpatka z kremem(...)kalendarza, które to chyba też gościły w każdym domu. Moja mama często coś robiła z dostępnych tam przepisów. Przepis na karpatkę pochodzi dokładnie z 12.01.1991 roku Karpatkę robimy z ciasta parzonego. Jest ono bardzo lepkie i wykładamy i wyrównujemy je na blaszce łyżką. Jeśli chcecie mieć dużo górek, od których to ciasto wzięło nazwę, to warto powyciągać łyżką
Mieszam w Garnkumałych z shitake i 2 małe z nameko – uwierzcie grzybów po dziurki w nosie ale pysznych i świeżych , takich najświeższych , pachnących..do kuchni ,zaraz po ścięciu ..mniam Składniki : ciasto parzone : 3 szklanki mąki 1 szklanka wrzątku ( gorącej gotującej się wody ) 1 łyżeczka oleju sól do smaku ( około 1/2 płaskiej łyżeczki ) szczypta cukru ( tyle ile soli ) 1 jajko farsz(...)cebula 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 3 ząbki czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki , mielonej ,gałki muszkatołowej 1 płaska łyżka miodu sól, pieprz do smaku 3 łyżki masła Wszystkie składniki na ciasto , wrzucamy do misy , jajko , mąka , cukier ,sól , olej ,wrzątek -najlepiej w takiej kolejności , wtedy jajko, będzie pod mąką i nie sparzy się wrzątkiem .Ciasto , najlepiej wyrobić, automatem do chleba
Ogrodnik w podróżypuste w środku, pączki ptysiowe sprawiają wrażenie, jakby były wypełnione pysznym kremem. Jeśli zatem zastanawiasz się: Co można zrobić z ciasta ptysiowego? Oprócz popularnej karpatki, to wyjątkowo skuteczny pomysł wykorzystania go na pyszne pączki. Pączki z ciasta ptysiowego są świetną alternatywą dla pączków klasycznych. Tradycyjne domowe pączki, bez chemii najlepiej smakują świeże, a następnego dnia tracą swoją pulchność(...)ciasto wyrośnie. Wystarczy, że zaparzysz przygotowaną masę, zmiksujesz i możesz smażyć ptysiowe pączki. Co najważniejsze, pączki są nieregularne, bo kładzione na tłuszcz łyżeczką. I w tym cały ich urok Potem zostaje już tylko obtoczyć pączusie w cukrze i możesz się zajadać. Jeśli raz zrobisz pączki ptysiowe smażone, to z pewnością będziesz wracać do tego przepisu wielokrotnie. Paczki z ciasta parzonego
Kuchnia Na WypasiePiec w temperaturze 200 C około 30 minut. Z tego ciasta możemy robić eklery,ptysie, łabędzie czy też paluszki lub groszek ptysiowy. Rady : Na eklery i ptysie ciasto parzone powinno być gęściejsze. Zamiast margaryny możemy dać smalec lub połowę margaryny i połowę smalcu. Nie wlewaj od razu wszystkich jajek do ciasta, ponieważ zrobią się grudki
Przepisy i porady kulinarnemacie jakieś dobre, sprawdzone? Całe życie gotowałam na gazowej, będzie mi ciężko przestawić się na indukcyjną. Ale już się nie mogę doczekać! Będę w końcu mogła w spokoju robić ciasto parzone, rozpuszczać czekoladę czy gotować mleko. Oj będzie, będzie się działo! :) Choć w sumie teraz również się dzieje. Dziś przygotowałam dla Was ciasto, ale nie takie zwykłe, bo czekoladowe
Słodkie PrzyjemnościKarpatka zjawiskowo wygląda i smakuje obędnie. Klasyczna karpatka to parzone ciasto "ptysiowe" przełożone maślano-budyniowym kremem i suto oprószone cukrem pudrem. Wberw pozorom jest bardzo łatwa do przygotowania i nie ma się co nie udać. Nawet jak ciasto nie wypiętrzy się za bardzo podczas pieczenia i tak będzie pysznie. Idealne bardzo podzielne ciasto na karnawałową imprezę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kolejna odsłona ptysi. Tym razem z kremem śmietanowym, z polewą czekoladową i dużą ilością kolorowych cukiereczków. Porcja słodyczy nie tylko dla tych najmłodszych Składniki na ciasto parzone: 1 szklanka wody 125g masła 1 szklanka mąki pszennej 4 jaja Składniki na krem śmietankowy: 1l śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru Ciasto : W rondelku z grubym dnem zagotować wodę z masłem
Słodki Zakąteksię prosi o wypełnienie go - oczywiście pianką z jak najlepszej cukierni, czyli "włoską bezą". Takie ptysie lubię najbardziej. To wspaniały i bardzo prosty w przygotowaniu deser. Pierwszy raz z ciastem parzonym zmierzyłam się przygotowując eklerki (przepis tutaj ). Przepis poprawny i jak najbardziej udany, godny polecenia. Wszystko jednak można ulepszyć. Dodatek mączki kukurydzianej czyni ciasto wyjątkowo lekkim i delikatnym. Ptysie możesz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Karpatka - pyszne, kremowe wspomnienie dzieciństwa. Ciasto dziś nieco zapomniane ale mimo to mające swoich wielbicieli. Przygotowanie idealnej karpatki wcześniej postrzegałam jako wyzwanie ale okazało się nie przerosnąć moich sił. Parzone ciasto jest dość proste do przygotowania a efekt oczekiwane - wspaniałe okrągłe górki pojawiają się już w początkowej fazie pieczenia. Krem wymaga nieco więcej uwagi ale postępując zgodnie ze wskazówkami
Milion SmakówPączki hiszpańskie (zwane inaczej gniazdkami lub wiedeńskimi) to pyszne ciastka z ciasta parzonego smażone w głębokim tłuszczu. Są mięciutkie, lekko wilgotne w środku i polane cytrynowym lukrem są ucztą dla podniebienia.Niestety, ponieważ w trakcie wyciskania ciasta mój rękaw cukierniczy odmówił posłuszeństwa musiałam "posiłkować się" zwykłym workiem foliowym. Wyciskane kółeczka wyszły więc grubsze, potem jeszcze bardzo urosły podczas pieczenia
Walijskie Pichcenieskładniki współgrają ze sobą. Osobiście parę razy natknęłam się na takie nieuczciwe przepisy, zarówno w internecie jak i w książkach kucharskich. Niestety… zrobiłam ciasto według tego złego przepisu Dopiero potem zaczęłam się zastanawiać dlaczego ciasto nie wyszło. Za każdym razem okazywało się, że błąd był bardzo widoczny, a przepis logicznie niepoprawny . Dlatego proszę Was: Analizujcie każdy przepis zanim(...)jest kilka zasad, których musimy przestrzegać, aby nasze ciasto było pięknie dopieczone i wyrośnięte. Przede wszystkim, pamiętajmy o nagrzaniu piekarnika. Włożenie ciasta do nie nagrzanego pieca nie tylko wydłuży czas pieczenia, ale również spowoduję, że nasze ciasto nie urośnie tak jak powinno. Mam tu na myśli wszystkie ciasta, a szczególnie ciasto parzone, które potrzebuje wysokiej temperatury, aby wytworzyć na swojej
SmartBake.plZachęcam do przygotowania: 1. pączków z dodatkiem gotowanych ziemniaków nadzianych konfiturą śliwkową, przepis tutaj: https://ugotowac.blogspot.com/2018/01/paczki-z-ziemniakami.html 2. chocolate con churros czyli małych przekąsek przygotowanych z ciasta parzonego i podanych z domowym sosem czekoladowym, przepis tutaj: https://ugotowac.blogspot.com/2016/02/churros-z-sosem-czekoladowym.html 3. twarogowych mini pączków, przepis tutaj: http://ugotowac.blogspot.com/2015/10/twarogowe-paczusie.html 4. racuchów przygotowanych na bazie ciasta drożdżowego
Ugotowaćdrożdży i nie tylko :) Składniki: 200g mąki 100g masła szklanka wody 4 jajka szczypta soli 200g cukru pudru - do przygotowania lukru Wykonanie: Ciasto, z którego przygotujemy pączki to tzw. ciasto parzone. Szklankę wody wraz z masłem i szczyptą soli zagotować w rondlu. Po zagotowaniu wsypać energicznie przesianą mąkę - cały czas mieszając.Gaz zmniejszyć i ucierać, aż ciasto będzie gładkie
Mania Wypiekania