ptysie bym zjadła wpadła mi w ręce puszka mleczka kokosowego i uznałam, że urozmaicę ich smak właśnie jego dodatkiem. Zrezygnowałam również z masła, które najczęściej jest w przepisach na ciasto parzone i zastąpiłam je olejem rzepakowym, który jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego bez wahania wiem, że mogę podawać takie domowe wypieki wszystkim domownikom. Wyszło pysznie, słodko(...)mnie czereśnie truskawki, brzoskwinie, itp.; Wykonanie: Mleko, wodę i olej rzepakowy zagotować w rondelku, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i sól cały czas mieszając aż ciasto zacznie odstawać od brzegów. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy ciasto wystygnie dodawać po jednym jajku cały czas ubijając. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Na blasze wysmarowanej olejem nakładać porcje ciasta
dom-agi.plChurros, czyli hiszpański specjał przygotowany z ciasta parzonego, smażonego na oleju. Muszę powiedzieć, że dobre to to. Co prawda dużo bardziej mi smakowała wersja solo, jedynie z cukrem, ale skoro podaje się je z sosem czekoladowym, niech tak też będzie – do wyboru Do smażenia churrosów przyda się Wam termometr kuchenny. Temperatura jest ważna o tyle, że przy zbyt mocnym(...)oraz sól. Powoli doprowadzamy do wrzenia. Gdy składniki się zagotują, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy drewnianą łyżką. Jednocześnie moc palnika redukujemy prawie do minimum. Gotujemy, mieszając, do czasu, aż ciasto się połączy i zacznie odchodzić od brzegów garnka (około 2 minuty). Zdejmujemy z palnika. Po leciutkim przestudzeniu do składników dodajemy po 1 jajku, miksujemy za każdym razem do połączenia
Smaki Na Talerzuczasu to jednak postanowiłam przetestować moje umiejętności w zakresie robienia tradycyjnych karnawałowych przysmaków. Wybór padł na moje ulubione pączki hiszpańskie (in. gniazdka wiedeńskie). Pączki te są wykonanie na bazie ciasta parzonego, nie są nadziewane, ale oblewane pysznym lukrem. Ja uwielbiam te pączki ze względu na ich puszystą konsystencję i smak oczywiście. Ciasto wspaniale rośnie podczas smażenia. Z podanego przepisu otrzymałam
vaniliowoczekoladowaChurros to hiszpańska, słodka przekąska przygotowywana podobnie jak pączki Hiszpańskie, czyli z smażonego ciasta parzonego jednak w postaci "paluszków". Churros są z zewnątrz chrupiące, a w środku delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach. Churros to świetna alternatywa zarówno dla tradycyjnych faworków jak i pączków, ptysi czy eklerków co sprawia, że z pewnością warto je przygotować np. w Ostatki
Słodka Stronahurros con chocolate to hiszpański klasyk. Ten tłuściutki wypiek przygotowywany z ciasta parzonego smażonego na głębokim oleju to prawdziwa rozpusta. Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku, stają się jeszcze lepsze po zanurzeniu ich w gorącej czekoladzie . Najlepsze churros można znaleźć w słynnej madryckiej churrería (kawiarni sprzedającej churros) Chocolatería San Ginés , o której możecie przeczytać tutaj . Ale jeśli(...)pozwalając przejść obojętnie (do dzisiaj winię je za moje kilka kilo do przodu po powrocie z Hiszpanii). Istnieje również odmiana churros — porras , które robi się z nieco rzadszego ciasta z dodatkiem sody i wyciska nieco grubiej. Jednak mi ta forma mniej odpowiada, ponieważ ciasto chłonie wtedy znacznie więcej tłuszczu. * SKŁADNIKI na kopiec churros (ok. 30 sztuk) 250 ml wody
Food SquareDomowe ptysie wypełnione kremem na bazie budyniu czekoladowego i serka mascarpone z malinami, posypane różowym i delikatnie kwaskowym pudrem z hibiskusa. Pyszne małe co nieco, na
Oryginalny smakNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Pączki z ciasta parzonego, chrupiące zewnątrz i wilgotne w środku. Zwane też hiszpańskimi czy wiedeńskimi. Fakt, trochę zabawy przy ich robieniu jest ale warto poświęcić trochę czasu, który w pełni zostanie nam wynagrodzony smakiem :) /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki ( na około 16 szt.): Ciasto: 250ml wody 60g masła szczypta soli 150g mąki pszennej 3 średnie jajka olej do smażenia Lukier: 180-200g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny lub rumu
Słodkie zapomnieniemiski :) Wstyd się przyznać, ale dopiero dzisiaj pierwszy raz swoją karpatkę zrobiłam ja. Wyszła bardzo dobra krem pyszny waniliowy, palce lizać. :) Przepis: Składniki: ciasto parzone: 250 ml wody 125 g masła lub margaryny 200 g mąki pszennej 5 jajek 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia krem budyniowy: 70 g budyniu waniliowego(...)Gotową masę zostawić do ostygnięcia, kiedy już wystygnie dodawać kolejno jajka miksując masę aż powstanie gładka masa. 3. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni 4. Ciasto dzielimy na dwie części. I każdą część wykładamy na blachę (rozmiary mniej więcej 32 x 23 ) wyłożoną papierem do pieczenia. 5. Pieczemy przez 30 min w nagrzanym piekarniki do 200 stopni
Mój pomysł naChurros to tradycyjne hiszpańskie ciastka w kształcie pręcików, smażone na głębokim tłuszczu. Churros są delikatne, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Przygotowane są z prostego ciasta parzonego, które wyciska się za pomocą rękawa cukierniczego wprost na gorący olej. Ciastka churros to tylko kilka tanich i łatwo dostępnych składników. Podasz je posypane cukrem pudrem z pyszną i kremową polewą czekoladową(...)drobnym cukrem lub cukrem wymieszanym z cynamonem. Churros to smakołyk idealny na Tłusty Czwartek oraz wszelakie rodzinne spotkania przy kawie. Jeśli chcesz nadać churros nieco innej odsłony, dodaj do ciasta płaską łyżeczkę cynamonu lub prawdziwego kakao. Churros będzie jeszcze pyszniejsze.. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na hiszpańskie churros. Churros SKŁADNIKI: 240 ml wody 50 g masła 2 łyżki cukru
Zasmakuj KuchniBył już przepis na donutsy w stylu amerykańskim, smażony na oleju, a teraz będzie trochę "odchudzony" przepis. Donuts z ciasta parzonego w czekoladzie :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldBył już przepis na donutsy w stylu amerykańskim, smażony na oleju, a teraz będzie trochę "odchudzony" przepis. Donuts z ciasta parzonego w czekoladzie :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldChurros cynamonowe (Churros de canela) Churros, to tardycyjny hiszpańsko-meksykański przysmak, jednak obecnie popularny również w wielu innych krajach. Churros przygotowuje się z ciasta parzonego, wyciskanego i smażonego w gorącym oleju. Dzięki temu są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Dla nas churros mogą kojarzyć się z pączkami, gniazdkami i tłustym czwartkiem, natomiast w Hiszpanii są bardzo popularne(...)rzadka) ½ łyżeczki cynamonu dodatkowo ½ szklanki cukru wymieszanego z ½ łyżeczki cynamonu Wodę zagotować z masłem i solą. Dodać mąkę z cynamonem. Zmniejszyć moc/ogień do minimum. Energicznie mieszać łyżką, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek naczynia. Masę odstawić do przestudzenia. Jajka roztrzepać razem, dodać do ostudzonego ciasta. Zmiksować do uzyskania gładkiej i dość gęstej masy. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką
Pełny talerzWielkanocna - może trochę nietypowa i mało klasyczna, ale naprawdę bardzo, bardzo smaczna. Krem stanowi świetne ptysiowe nadzienie, ale myślę, że równie dobrze sprawdziłby się jako pasta kanapkowa. Składniki: * na ciasto parzone: 200 ml wody szczypta cukru szczypta soli 85 g masła 115 g mąki pszenne 2 duże jajka * na krem: 4 jajka ugotowane na twardo 100 g podprażonych i rozgniecionych(...)solą i od razu dokładnie i energicznie wymieszałam. Kiedy masa zaczęła formować się w zwartą kulę zdjęłam garnek z ognia i jeszcze przez moment ucierałam. Odstawiłam do wystudzenia. Wystudzone ciasto zmiksowałam z jajkami (po każdym dokładnie mieszając). Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia, na który szprycą wyciskałam okrągłe ptysie. Odstające końce ciasta lekko spłaszczałam palcem zwilżonym w zimnej wodzie. Ptysie piekłam
Kulinarny Pamiętnikłososiem. Znikają błyskawicznie i wszyscy chętnie po nie sięgają. Zwłaszcza jeśli zrobimy je w wersji mini. Zapraszam również po inne przysmaki na SYLWESTRA . Wytrawne ptysie z łososiem Składniki: Ciasto parzone: 4 jajka szklanka wody (250 g) 125 g masła (ewentualnie margaryny) szklanka mąki pszennej Dodatkowo: około 270 g serka śmietankowego duży pęczek koperku 200 – 250 g wędzonego łososia(...)Najpierw w garnku podgrzewamy wodę i masło, aż woda się zagotuje, a masło rozpuści. Następnie zmniejszamy ogień i do gotującej się wody wsypujemy mąkę. Odrazu energicznie i szybko mieszamy ciasto, aż będzie gładkie, zwarte i zacznie odchodzić od brzegów. Następnie odstawiamy ciasto do wystudzenia. Do zimnego ciasta wbijamy jajka (najlepiej stopniowo) i dokładnie ucieramy mikserem. Później, gotowe ciasto, przekładamy
PatiGotuje