ciasto parzone - 1655 przepisów (strona:18/111)

Krem budyniowy 67

Krem budyniowy jest jednym z najpopularniejszych kremów wykorzystywanych do przekładania ciast. Łączy się idealnie z ciastem kruchym, ciastem parzonym oraz ciastem biszkoptowym. Jest obecny w uwielbianych przez wszystkich rurkach , karpatce, pychotce , a także wielu innych ciastach. Przygotowanie kremu budyniowego jest proste i mało czasochłonne. Cały proces zaczynamy od zrobienia domowego budyniu, ugotowania go i połączenia z masłem. Ja domowy budyń

MeCooks
Muffinki 96

wyjaśnione. Książka podzielona jest tematycznie na rozdziały:pory roku ,a w przepisach wykorzystywane są produkty sezonowe, przede wszystkim owoce.Jest także kilka cennych informacji jak przygotować kruche ciasto, biszkopt, muffinki, ciasto parzone i ciasto francuskie. Super pomysł bo takie przepisy i rady to podstawa a dodatki możemy dobierać i modyfikować według własnego uznania. Ale przejdźmy do muffinów. Jak pisałam wcześniej ,przepis

Z Kuchni Do Kuchni
Ciacho dla Józia 160

Włoskie zeppole to pyszności z parzonego ciasta i smażone w głębokim tłuszczu, ale wersja pieczona też jest popularna. Tę słodycz z wyjątkowym namaszczeniem przygotowuje się na 19 marca, czyli dzień uroczystości ku czci świętego Józefa i zarazem dzień ojca. Przyznam, że przygotowywanie tego dania było dla mnie... pełne emocji. Myślałam o moim ukochanym dziadku, który, gdyby żył, obchodziłby tego dnia

Pichceniomania
Pao de Queijo - brazylijskie bułeczki serowe 178

Dziś bułeczki bez drożdży, bez zakwasu i bez proszku do pieczenia, a sody też tu nie ma. W Brazylii są bardzo popularną przekąską. Co tutaj jest spulchniaczem? parzone ciasto z mąki z tapioki. Warte są upieczenia, idealne, pulchniutkie, takie na dwa kęsy, idealne jako dodatek do zup czy dipów. Polecam serdecznie Pao de Queijo - brazylijskie bułeczki serowe. ROZWIŃ I CZYTAJ

Moje Małe Czarowanie
Pierogi z borówkami (ciasto parzone) 135

Pierogi z borówką  i ciastem parzonym. Z ciastem tym bardzo fajnie się pracuje i nie zawiera jajek. Borówki lub jagody wcześniej mrożę , dzięki czemu łatwiej sklejać pierożki. Składniki: 3 szklanki mąki 1,5 szklanki wrzącej wody 1 łyżka oleju 1,2 łyżeczki soli 1,5 szklanki borówki 200 ml śmietany cukier do posypania Wykonanie: Na stolnicę wsypać mąkę, sól

O kuchni z uczuciem
Eklerki z Delikatnym Kremem Budyniowym i Polewą Czekoladową 218

Eklerki to ciastka przygotowywane prawie identycznie jak Ptysie, czyli z parzonego ciasta. Różni je jedynie forma charakteryzująca się bardziej podłużnym kształtem. Eklerki to tuż obok Ptysi jedne z popularniejszych deserów szczególnie w okresie karnawałowym. Eklerki często przygotowujemy również na ostatki, ciastka te są bardzo proste w przygotowaniu, a wyglądają efektownie i również smakują wyśmienicie. Eklerki z Delikatną Masą Budyniową

Słodka Strona
Mini Ptysie z Bitą Śmietaną 1893

Mini Ptysie to urocze ciasteczka przygotowywane z parzonego ciasta i wypełnione kremem ze świeżej śmietany. Ptysie to jedne z popularniejszych deserów szczególnie w okresie karnawałowym. Mini Ptysie warto przygotować również na ostatki, ciastka są bardzo proste w przygotowaniu, a wyglądają efektownie i również smakują wyśmienicie.   Mini Ptysie z Bitą Śmietaną - Składniki: Ciasto: 4 jajka 100 g masła szklanka mąki

Słodka Strona
Grissini i szynka dojrzewająca 108

Grissini to paluchy z ciasta drożdżowego, zazwyczaj bardzo cienkie, ale ja zapragnęłam owinąć je w doskonałą wędlinę dojrzewającą jaką jest szynka dojrzewająca, dlatego zrobiłam je nieco grubsze, nie ujęło im to smaku, a wręcz przeciwnie. Grissini i szynka dojrzewająca pasuję do siebie świetnie! Szybkie przekąski: Krucho drożdżowe roladki Drożdżówki na słono Panierowane pierogi z ciasta parzonego Oponki z ciasta francuskiego

MamaOskarka
PĄCZKI HISZPAŃSKIE (GNIAZDA PARZONE) 72

Smaki dzieciństwa :) Pączki hiszpańskie znane też jako gniazda parzone są zrobione z ciasta parzonego. Ciastka same w sobie nie są słodkie a słodyczy dodaje im lukier. Doskonała propozycja na zbliżający się Tłusty Czwartek.  Czyż można się im oprzeć? Składniki: * 200 g mąki pszennej (użyłam tortowej typ 450  Młyny Szczepanki ) * 100 g masła  * 4 jajka * 1 szklanka(...)zrobienia lukru * odrobina wody Wykonanie: Do garnka wlać wodę. Dodać masło, zagotować, aby masło się rozpuściło. Do wody z masłem wsypać mąkę, cały czas energicznie mieszać, aż z ciasta powstanie zwarta kula. Masę odstawić do całkowitego wystudzenia. Zimne ciasto wymieszać mikserem, dodając po jednym jajku. Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką (użyłam Wilton 1M).  Na papier do pieczenia

Zrób to smacznie
PĄCZKI HISZPAŃSKIE 131

Smaki dzieciństwa :) Pączki hiszpańskie znane też jako gniazda albo parzone są zrobione z ciasta parzonego. Ciastka same w sobie nie są słodkie a słodyczy dodaje im lukier :) Czyż można się im oprzeć? Składniki: 200g mąki, 100g masła, 4 jajka, szczypta soli, szklanka wody, olej do smażenia, cukier puder do zrobienia lukru. Wykonanie: Do garnka wlać wodę, zagotować. Dodać masło(...)Zmniejszyć ogień i do wrzątku jednym szybkim ruchem wsypać mąkę, cały czas energicznie mieszając, aż będzie gładkie i bedzie odstawać od ścianek garnka. Masę odstawić do całkowitego wystudzenia. Gdy ciasto będzie całkiem zimne trzeba je zmiksować z pojedyńczo wbijanymi jajkami. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty o boku ok.10cm, posmarowac je delikatnie olejem. Na każdy kawałek

Zrób to smacznie
Ptysie z kruszonką kakaową 159

Latem częściej robimy różne słodkości z ciasta parzonego. Na bazie tradycyjnego ciasta przygotowałam ciasto z margaryną Palma firmy Bielmar. Pojawiły się obawy, co z tego wyjdzie. Jak się okazało ptysie z kruszonką z dodatkiem musu z czarnej porzeczki wyszły piękne, czasami warto poeksperymentować. Składniki 260g mąki typ 450 140g margaryny Palma firmy Bielmar, 300g mleka 6 jajek

Kulinarne pyszności Molki
Brownie z Buraka z Malinami 210

potrafię się przekonać, rzadko wyrastają tak jak klasyczne słodkie wypieki i są dość ciężkie i zbite. To dlatego, że jestem przyzwyczajona do klasycznych leciutkich biszkoptów, ciast ucieranych, drożdżowego czy parzonego ciasta. Wszystkie na mące pszennej, a w tych zdrowych używa się cięższych mąk (kokosowa, orzechowa, jaglana,pełnoziarnista itp.). Ale to brownie naprawdę jest niezłe, to nie tylko moja opinia

Blondynka Gotuje
Ptysie 128

Lato to czas na letnie ciasta z owocami. Częściej robimy różne słodkości z ciasta parzonego. Na bazie tradycyjnego ciasta przygotowałam ciasto z olejem. Pojawiły się obawy, co z tego wyjdzie. Jak się okazało ptysie wyszły piękne, czasami warto poeksperymentować. Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego

Kulinarne pyszności Molki
Gniazdka, pączki hiszpańskie. 68

Przepis na pyszne pączki z parzonego ciasta. Pączki te znane są pod wieloma nazwami: gniazdka, pączki hiszpańskie, pączki wiedeńskie lub pączki parzone. Jak by ich nie nazywać są naprawdę bardzo smaczne i jedne z moich ulubionych pączków. Delikatne, lekkie i puszyste. SKŁADNIKI: 200 g mąki pszennej 4 jajka szklanka wody 100 g masła szczypta soli olej lub smalec do smażenia(...)zagotować wodę wraz z masłem i szczypta soli. Kiedy woda się zagotuje, a masło rozpuści, pod garnkiem zmniejszyć grzanie i przesiać do niego mąkę. Całość dokładnie i szybko wymieszać. Ciasto ma odchodzić od ścianek garnka. Gotowe ciasto odstawić do ostygnięcia. W międzyczasie z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty ( ich wielkość zależy od tego jak duże mają być wasze pączki. Moje

Pani M - kuchnia smakowita
Karpatka 142

Jedno z tych ciast, które zna praktycznie każdy, polska klasyka, która sprawdzi się na rodzinnych imprezach, i jako ciasto bez okazji. Dwa blaty parzonego ciasta wypełnione budyniowo-maślnym kremem będą wspaniałą propozycją dla fanów domowych słodkości.  Moja karpatka nie jest zbyt słodka, więc jeżeli wolicie bardziej to dodajcie więcej cukru do kremu. Składniki na formę o wymiarach 25cmx32cm

Fabryka pomysłów
Karpatka 296

Karpatka - znane ciasto od lat. Ciasto parzone przelozone pysznym kremem..pycha ciasto. Za dawnych czasów, kazda uroczystosc w domu nie mogla się obyc bez tego ciasta :) u Was tez tak bylo? ;) Wspaniała propozycja na kazda okazje :)  Temp. pieczenia: 180C Czas pieczenia: 25-30 minut Wymiary blachy: 32x24 cm Skladniki : Ciasto: 1/2 kostki margaryny 1 szklanka wody szczypta soli

Słodkości i nie tylko
Churrosy – hiszpańskie pączki 137

swoją porcję dostałam na wynos dopiero późnym wieczorem. I muszę powiedzieć: warto było na nie czekać! Churros to hiszpańskie pączki, ale w odróżnieniu od naszych robi się je z ciasta parzonego – czyli takiego jak na ptysie . Pieczone na głębokim oleju, podawane z cukrem pudrem lub rozpuszczoną czekoladą. Potwornie kaloryczne, ale pyszne, więc chyba warto zrobić sobie małą dyspensę ;) Składniki(...)tego dość duża „kluska”. Odstawiamy ciasto do przestudzenia. Kiedy nie jest już gorące – nie musi być zimne, ale nie może parzyć w rękę – dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy. W tym wypadku nie sprawdzą się woreczki strunowe, ponieważ ciasto jest dość gęste – woreczek rozerwie się przy wyciskaniu

Ciastkozercy
Churrosy – hiszpańskie pączki 112

swoją porcję dostałam na wynos dopiero późnym wieczorem. I muszę powiedzieć: warto było na nie czekać! Churros to hiszpańskie pączki, ale w odróżnieniu od naszych robi się je z ciasta parzonego – czyli takiego jak na ptysie . Pieczone na głębokim oleju, podawane z cukrem pudrem lub rozpuszczoną czekoladą. Potwornie kaloryczne, ale naprawdę pyszne, więc chyba warto zrobić sobie małą dyspensę(...)tego dość duża „kluska”. Odstawiamy ciasto do przestudzenia. Kiedy nie jest już gorące – nie musi być zimne, ale nie może parzyć w rękę – dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy. W tym wypadku nie sprawdzą się woreczki strunowe, ponieważ ciasto jest dość gęste – woreczek rozerwie się przy wyciskaniu

Ciastkozercy
Karnawałowe propozycje 93

ciastka o słodkim smaku, w kształcie złożonej kokardki, smażone w głębokim tłuszczu i posypywane cukrem pudrem. Ich tajemnica tkwi w dobrze wybitym, cienko rozwałkowanym cieście. Ja proponuję wersję na piwie. Dzięki dodatkowi tego alkoholu ciasto nie chłonie tłuszczu podczas smażenia, jest bardziej kruche i bardzo delikatne. Przepis znajdziecie tutaj 2. Oponki serowe Lekkie, puszyste, delikatne w smaku – pyszne. Chyba(...)warto więc zaopatrzyć się kilka sztuk. Przepis na karnawałowe rozetki znajdziecie tutaj 4. Pączki wiedeńskie Pączki wiedeńskie, gniazdka – to nic innego jak smażone na głębokim tłuszczu kółeczka z ciasta parzonego, obtoczone w słodkim lukrze (samo ciasto nie jest słodkie dlatego lukier to obowiązkowy dodatek). Są lekkie, puszyste i delikatne. Do ich przygotowania przyda się na pewno rękaw cukierniczy

Fascynacje Ani
Karnawałowe propozycje 72

ciastka o słodkim smaku, w kształcie złożonej kokardki, smażone w głębokim tłuszczu i posypywane cukrem pudrem. Ich tajemnica tkwi w dobrze wybitym, cienko rozwałkowanym cieście. Ja proponuję wersję na piwie. Dzięki dodatkowi tego alkoholu ciasto nie chłonie tłuszczu podczas smażenia, jest bardziej kruche i bardzo delikatne. Przepis znajdziecie tutaj 2. Oponki serowe Lekkie, puszyste, delikatne w smaku – pyszne. Chyba(...)warto więc zaopatrzyć się kilka sztuk. Przepis na karnawałowe rozetki znajdziecie tutaj 4. Pączki wiedeńskie Pączki wiedeńskie, gniazdka – to nic innego jak smażone na głębokim tłuszczu kółeczka z ciasta parzonego, obtoczone w słodkim lukrze (samo ciasto nie jest słodkie dlatego lukier to obowiązkowy dodatek). Są lekkie, puszyste i delikatne. Do ich przygotowania przyda się na pewno rękaw cukierniczy

Fascynacje Ani