push({}); Ptysie to jeden ze smaczniejszych deserów, jaki znam. Delikatne ciasto z dodatkiem słodkiego i puszystego kremu to prawdziwy raj dla podniebienia. Ptysie możemy wykonać z różnego rodzaju kremami, ja wybrałam tradycyjną śmietankę 30% z dodatkiem cukru pudru. Można ją zastąpić także masą budyniową. Ptysie przygotowuje się z ciasta parzonego, które jest bananie proste do zrobienia. Jeśli wykonacie domowe ptysie(...)śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie W garnku zagotowujemy wodę z masłem. Kiedy masło się rozpuści, zmniejszamy gaz i dodajemy mąkę, cały czas mieszamy. Parzymy ciasto około 3 minuty na małym ogniu. Pamiętamy o mieszaniu, by ciasto się nie przypaliło. Po upływie kilku minut zdejmujemy garnek z gazu i przekładamy ciasto do miski, by ostygło. Zimne
Przepiski.plZobaczcie kilka zdjęć z warsztatów – efekty naszej pracy! Zainteresowanych oczywiście zapraszam na kolejne szkolenia – terminy możecie zobaczyć TUTAJ W OFERCIE KURSU ZNAJDZIEMY M.IN: • CIASTA BAZOWE : biszkopt jasny, biszkopt ciemny, ciasto kruche, ciasto parzone, ciasto drożdżowe, sernik idealny, ciasto bezglutenowe/wegańskie • WYPIEKI NA PODSTAWIE PRZEPISÓW BAZOWYCH: ciasta/torty, tarty, ptysie, drożdżówki, serniki • WYPIEKI Z UŻYCIEM MUSÓW, KREMÓW, ŻELEK • TEMPEROWANIE CZEKOLADY
Ostra na SłodkoZobaczcie kilka zdjęć z warsztatów – efekty naszej pracy! Zainteresowanych oczywiście zapraszam na kolejne szkolenia – terminy możecie zobaczyć TUTAJ W OFERCIE KURSU ZNAJDZIEMY M.IN: • CIASTA BAZOWE : biszkopt jasny, biszkopt ciemny, ciasto kruche, ciasto parzone, ciasto drożdżowe, sernik idealny, ciasto bezglutenowe/wegańskie • WYPIEKI NA PODSTAWIE PRZEPISÓW BAZOWYCH: ciasta/torty, tarty, ptysie, drożdżówki, serniki • WYPIEKI Z UŻYCIEM MUSÓW, KREMÓW, ŻELEK • TEMPEROWANIE CZEKOLADY
Ostra na SłodkoZobaczcie kilka zdjęć z warsztatów – efekty naszej pracy! Zainteresowanych oczywiście zapraszam na kolejne szkolenia – terminy możecie zobaczyć TUTAJ W OFERCIE KURSU ZNAJDZIEMY M.IN: • CIASTA BAZOWE : biszkopt jasny, biszkopt ciemny, ciasto kruche, ciasto parzone, ciasto drożdżowe, sernik idealny, ciasto bezglutenowe/wegańskie • WYPIEKI NA PODSTAWIE PRZEPISÓW BAZOWYCH: ciasta/torty, tarty, ptysie, drożdżówki, serniki • WYPIEKI Z UŻYCIEM MUSÓW, KREMÓW, ŻELEK • TEMPEROWANIE CZEKOLADY
Ostra na SłodkoZobaczcie kilka zdjęć z warsztatów – efekty naszej pracy! Zainteresowanych oczywiście zapraszam na kolejne szkolenia – terminy możecie zobaczyć TUTAJ W OFERCIE KURSU ZNAJDZIEMY M.IN: • CIASTA BAZOWE : biszkopt jasny, biszkopt ciemny, ciasto kruche, ciasto parzone, ciasto drożdżowe, sernik idealny, ciasto bezglutenowe/wegańskie • WYPIEKI NA PODSTAWIE PRZEPISÓW BAZOWYCH: ciasta/torty, tarty, ptysie, drożdżówki, serniki • WYPIEKI Z UŻYCIEM MUSÓW, KREMÓW, ŻELEK • TEMPEROWANIE CZEKOLADY
Ostra na SłodkoZobaczcie kilka zdjęć z warsztatów – efekty naszej pracy! Zainteresowanych oczywiście zapraszam na kolejne szkolenia – terminy możecie zobaczyć TUTAJ W OFERCIE KURSU ZNAJDZIEMY M.IN: • CIASTA BAZOWE : biszkopt jasny, biszkopt ciemny, ciasto kruche, ciasto parzone, ciasto drożdżowe, sernik idealny, ciasto bezglutenowe/wegańskie • WYPIEKI NA PODSTAWIE PRZEPISÓW BAZOWYCH: ciasta/torty, tarty, ptysie, drożdżówki, serniki • WYPIEKI Z UŻYCIEM MUSÓW, KREMÓW, ŻELEK • TEMPEROWANIE CZEKOLADY
Ostra na SłodkoZobaczcie kilka zdjęć z warsztatów – efekty naszej pracy! Zainteresowanych oczywiście zapraszam na kolejne szkolenia – terminy możecie zobaczyć TUTAJ W OFERCIE KURSU ZNAJDZIEMY M.IN: • CIASTA BAZOWE : biszkopt jasny, biszkopt ciemny, ciasto kruche, ciasto parzone, ciasto drożdżowe, sernik idealny, ciasto bezglutenowe/wegańskie • WYPIEKI NA PODSTAWIE PRZEPISÓW BAZOWYCH: ciasta/torty, tarty, ptysie, drożdżówki, serniki • WYPIEKI Z UŻYCIEM MUSÓW, KREMÓW, ŻELEK • TEMPEROWANIE CZEKOLADY
Ostra na SłodkoPączki wiedeńskie, tzw. gniazdka to kolejny rodzaj smażonych pyszności z ciasta parzonego. Ciasto jest w sumie podobne, jak na CHURROSY, może nawet być takie samo, ale w tym przepisie zamiast wody użyłam mleka. Po przepis na nie zajrzałam… Artykuł Pączki wiedeńskie, tzw. gniazdka pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik
Kolorowy PrzepisownikMini ptysie to małe ciasteczka z ciasta parzonego nadziewane śmietaną. Zwykle polewa się je jeszcze czekoladą, jednak dla mnie są wystarczająco słodkie posypane tylko cukrem pudrem. Nie przekrawam ich na pół, ale nadziewam szprycą z końcówką do nadziewania. Moja rada- ptysie najlepiej nadziewać przed podaniem, inaczej będą mocno miękkie. Składniki: * 125 g masła * 1 szklanka mąki * 1 szklanka wody(...)jajka * 250 ml śmietany kremówki * cukier puder Wykonanie: W garnku zagotować wodę z masłem. Gdy masło się rozpuści zmniejszyć palnik pod garnkiem i wsypać mąkę, ciągle wszystko mieszając. Parzyć ciasto około 2-3 minut na małym ogniu, co chwile mieszając, by się nie przypaliło. Po tym czasie zdjąć garnek z kuchenki, przełożyć je do miski i wystudzić. Zimne ciasto
Zrób to smacznieKarpatka - znane ciasto od lat. Ciasto parzone przełożone pysznym kremem..pycha ciasto. Za dawnych czasów, każda uroczystość domowa nie mogła się obyć bez tego ciasta :) u Was tez tak było? ;) Wspaniała propozycja na każdą okazje :) Temp. pieczenia: 180C Czas pieczenia: 25-30 minut Wymiary blachy: 32x24 cm Składniki : Ciasto: 1/2 kostki margaryny 1 szklanka wody szczypta soli
Różne smaki w kuchnibędę wypełniała pierniczkami :-) Fajna ozdoba, jak będą gotowe, pokażę na blogu efekt :-) A na razie zapraszam na pyszna przekąskę, lub danie główne. Są to łatwe i przepyszne pierożki z ciasta parzonego-znanego jako włoskie sofficini. Ja proponuję Wam do nich dwa proste farsze. Zapraszam i polecam, bo są rewelacyjne :-) CIASTO 1 szklanka mleka (250ml) 1 szklanka wody (250ml(...)smaku CIASTO Wodę oraz mleko wlewamy do garnka, dodajemy masło lub margarynę oraz sól-zagotowujemy. Do gotującej się wody z mlekiem dodajemy mąkę i mieszamy do zgęstnienia (robimy jak ciasto parzone) Studzimy. Wystudzone ciasto podsypujemy lekko mąką i wyrabiamy tak by stało się gładkie i elastyczne. FARSZ 1 Ser trzemy na tarce o grubych oczkach, szynkę kroimy na małe paseczki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPtysie Delikatne, lekko chrupiące i nadziewane pysznym kremem ciacha wykonane z ciasta parzonego. Można je nadziać w dowolny ulubiony sposób, zarówno na słodko jak i na słono. U mnie z kremem mascarpone, ale równie dobrze można przełożyć je samą ubitą śmietanką. Palce lizać! Składniki: Ciasto: 1 szklanka wody 80g masła 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka szczypta soli
Blog z Apetytemmożemy przygotować z ciasta parzonego? Okazuje się, że jest to bardzo uniwersalne ciasto. Możemy wykorzystać je zarówno do wyrobów na słodko, jak i na słono. Wystarczy tylko gotowe ciasto przed pieczeniem przełożyć do rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką i możemy przygotować ptysie, eklery, obwarzanki, groszek ptysiowy, a nawet fantazyjne ozdoby do deserów. Deser obłożyłam mrożonymi malinami i borówkami. Składniki
Tajemnice SmakuGniazdka to pączki wykonane z ciasta parzonego (ptysiowego) zwane też pączkami wiedeńskimi lub hiszpańskimi. Są tak mięciutkie, delikatne i puszyste, że dosłownie rozpływają się w ustach. Do ich przygotowania potrzebujemy tylko 5 składników! Jest przy nich trochę zabawy, ale wbrew pozorom nie są trudne do wykonania i szybciej z nimi schodzi niż z tradycyjnymi pączkami, bo nie trzeba wyrabiać ciasta
Kuchnia MagdaLenyGniazdka to pączki wykonane z ciasta parzonego (ptysiowego) zwane też pączkami wiedeńskimi lub hiszpańskimi. Są tak mięciutkie, delikatne i puszyste, że dosłownie rozpływają się w ustach. Do ich przygotowania potrzebujemy tylko 5 składników! Jest przy nich trochę zabawy, ale wbrew pozorom nie są trudne do wykonania i szybciej z nimi schodzi niż z tradycyjnymi pączkami, bo nie trzeba wyrabiać ciasta
Kuchnia MagdaLeny