ciasto parzone - 1655 przepisów (strona:5/111)

Karpatka 73

Karpatka do słodki wypiek robiony z ciasta parzonego, które przekłada się kremem budyniowym. Taką karpatkę pamiętam z dzieciństwa i tylko taką wersję karpatki zawsze robię w moim domu. Ciasto parzone , które jest podstawą karpatki przygotowuje się z mąki, wody, tłuszczu oraz jajek. Najpierw należy zagotować wodę z tłuszczem, następnie połączyć ją z mąką, a w ostatnim kroku dodać jajka(...)link do przepisu. Na koniec, gotowa już karpatka po wierzchu oprószona jest delikatnie cukrem pudrem. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Ciasto karpatka Składniki na karpatkę. Ciasto parzone. 250 ml wody 18 dkg mąki pszennej szczypta soli 12,5 dkg masła 5 jajek (20 dkg) Krem budyniowy przygotuj według przepisu TUTAJ . Dodatkowo: cukier puder

MeCooks
EKLERY Z KREMEM BUDYNIOWYM 157

Pyszne, domowe eklerki. Szybkie do zrobienia z ciasta parzonego, można przełożyć je kremem budyniowym albo bitą śmietaną. Polecam :) Składniki na ciasto parzone: * 1 szklanka mąki pszennej * 1 szklanka wody * 125 g masła * 4 jajka * krem budyniowy  (przepis tutaj) Wykonanie: W garnku zagotować wodę z masłem, zmniejszyć ogień. Gdy masło całkowicie się rozpuści wsypać mąkę i energicznie mieszać ciasto(...)przełożyć kremem. Można udekorować polewą czekoladową ( czekolada gorzka bądź gorzka z mleczną pół na pół rozpuszczona w kąpieli wodnej z odrobiną masła).  Z tego samego przepisu na ciasto parzone można też upiec ptysie, groszek ptysiowy i karpatkę. Jak widać u mnie polewa jeszcze nie stwardniała, jednak musiałam szybko robić zdjęcia, ponieważ byli już chętni na skosztowanie eklerków

Zrób to smacznie
Ptysie tradycyjne z cytrynową nutą. 183

byle jakie ptysie , tylko takie jakie pamiętam z dzieciństwa .  Dziś już coraz trudniej je dostać w cukierniach . Solidna porcja słodkiego , lepkiego kremu bezowego pomiędzy dwoma blatami ciasta parzonego  mmm smak dzieciństwa :) Ja postanowiłam troszkę przełamać słodycz kremu dodając sok cytrynowy . Składniki : Ciasto parzone: 1 szklanka wody (250ml) pół kostki masła (125g) 1 szklanka mąki (170g) 4 jajka(...)szczypta soli Krem bezowy: 3 białka z dużych jaj (L) sok z jednej cytryny  1 szklanka cukru kryształu (220g) ok 1/3 szklanki cukru pudru (50g) woda. Wykonanie: Cisto parzone: Wodę wlać do garnka , dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. doprowadzić do wrzenia . W tym czasie masło się rozpuści.Dodać szczyptę soli. Wsypać szklankę mąki i energicznie mieszać , aż masa

Malinowa Kawiarenka
Ptysie z bitą śmietaną 79

Ptysie to słodkie wypieki przygotowane z ciasta parzonego. Ciasto parzone uzyskuje się poprzez zaparzenie mąki w gorącej wodzie połączonej z tłuszczem. Ciasto to wywodzi się z Francji a jego nazywa w języku francuskim “choux” oznacza kapustę, gdyż ptysie po upieczeniu kształtem i wyglądem przypominają małe kapustki. Idealne ptysie po upieczeniu powinny być lekko przypieczone, lekkie oraz suche

MeCooks
Ptysie z bitą śmietaną 91

Ptysie to słodkie wypieki przygotowane z ciasta parzonego. Ciasto parzone uzyskuje się poprzez zaparzenie mąki w gorącej wodzie połączonej z tłuszczem. Ciasto to wywodzi się z Francji a jego nazywa w języku francuskim “choux” oznacza kapustę, gdyż ptysie po upieczeniu kształtem i wyglądem przypominają małe kapustki. Idealne ptysie po upieczeniu powinny być lekko przypieczone, lekkie oraz suche

MeCooks
Karpatka z piramidą ptysiową i kremem mlecznym z mango (bez glutenu, cukru białego, laktozy) 146

karpatki, dlatego ten francuski deser był naszym marzeniem. Wreszcie przyszedł czas aby wykonać własną wariację na jego temat i powiemy Wam nieskromnie, że to było coś wspaniałego! Samo parzone ciasto mimo, że nie ma cukru wychodzi przepyszne a krem z mango to po prostu obłęd. Użyty przez nas przecier z mango pochodzi ze sklepu Kuchnie Świata i najchętniej wyposażyłybyśmy się(...)jest bardzo słodki (bez dodatku cukru!) i taki mega mangowy 😉 Na samym dole podajemy inne przepisy z udziałem tego składnika <3       Składniki (śr: 18 cm): Ciasto parzone -100 ml mleka (u nas bez laktozy) lub inne roślinne -100 ml wody -70g oleju kokosowego -80g mąki kukurydzianej -70g mąki ryżowej -70g skrobi -płaska

Candy Pandas
Perfekcyjna karpatka-zawsze wychodzi +FILM 175

Witam Kochani dziś przychodzę do Was z klasycznym ciastem-karpatką. Jest to ciasto znane i lubiane :) Składa się ze spodów z ciasta parzonego oraz z pysznego kremu. Ja piekę karpatkę według tego przepisu i jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło, by nie wyszła. To przepis pewniak.  Karpatka wychodzi z niego idealnie, jest wysoka, pyszna i ma piękne wzniesienia :) Zapraszam(...)SKŁADNIKI  ***przepis na dużą blaszkę około 25x40cm CIASTO PARZONE  -150g masła -300ml wody -1,5 szkl mąki pszennej tortowej (u mnie szklanka ma zawsze 250ml) -6 dużych jajek KREM -1 litr mleka -4 płaskie łyżki mąki pszennej -4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej -3 żółtka -3/4 szkl cukru -250g masła  CIASTO PARZONE Do garnka

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Przepisy na Tłusty Czwartek 69

mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Przepisy na Tłusty Czwartek. Pączki przepisy. Pączek to wyrób cukierniczy przygotowywany z ciasta drożdżowego. Ciasto drożdżowe powstaje z połączenia mąki z jajkami, cukrem, tłuszczem oraz drożdżami. Kolejno, ciasto drożdżowe formowane jest w kulki, które po wyrośnięciu smażone są na tłuszczu. Po usmażeniu pączki wypełnia się konfiturą, czekoladą lub budyniem. Udekorować(...)które wyglądem przypominają amerykańskie donuts. Ciasto na pączki rosyjskie powstaje z połączenia mąki z jajkiem, tłuszczem, cukrem oraz wodą. Po usmażeniu pączki są bardzo puszyste, lekkie i rozpływają się w ustach. Przepis na pączki rosyjskie znajdziesz: TUTAJ . Pączki Pączki hiszpańskie występujące również pod nazwą “ gniazdka “, to mniej tradycyjne pączki przygotowywane z ciasta parzonego. Ciasto parzone robi się poprzez

MeCooks
Przekładaniec malinowy 137

Jeśli macie zalegające gdzieś jeszcze na dnie zamrażarki maliny, to proponuję wykorzystać je do tego pysznego deseru. Chrupiące (no, może na początku) ciasto parzone, przełożone śmietanowo-malinowym kremem. Ja nie dodałam do śmietany żadnego zagęstnika, jednak proponuję dodać do kremu żelatynę, by masa przy krojeniu nie wypływała. Ciasto: 70 g masła 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 200 g mąki(...)garnka z grubym dnem wlewamy 200 ml wody, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło, cukier oraz sól. Gdy woda się zagotuje, a masło roztopi, wsypujemy mąkę i ciągle mieszając parzymy ciasto 4-5 minut na małym ogniu, do czasu aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów garnka. Odkładamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy do połączenia. Ciasto wykładamy

Smaki Na Talerzu
Karnawałowe gniazdka 135

gniazdka i udekorowałam na czerwono ( wyszedł róż) i przyozdobiłam motylkami cukrowymi i kuleczkami kolorowymi.Mina bezcenna kiedy jadł z apetytem i był taki zadowolony mój Kochany łasuch . Składniki na ciasto parzone: woda 250 ml masło 80 g sol szczypta jaja 5 szt Lukier: galaretka truskawkowa zmielona 4  łyżki cukier waniliowy zmielony 2 łyżki cukier puder 2 łyżki Dodatkowo: motylki(...)kolorowe cukrowe kuleczki kolorowe cukrowe   Wykonanie:   Ciasto parzone robi się bardzo łatwo, zachęcam abyście się odważyli to na prawdę nic trudnego.Potem tylko zjadacie , aż uszy się trzęsą.Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i szczyptę soli . Składniki mieszamy do rozpuszczenia. Kiedy nam zaczyna wrzeć wsypujemy mąkę i mieszamy( sparz nam się bardzo lekko). Sparzone ciasto zostawiamy do ostygnięcia

Różowa kuchnia
Roti Paun - maślane bułeczki z Malezji 250

nadzienie:100 g masła o temp.pokojowej50 g cukru pudru Utrzyj masło z cukrem do uzyskania jednolitej konsystencji. Przed użyciem umieść w lodówce, aby stwardniało.Składniki na ciasto:całe ciasto parzone 300 g mąki pszennej chlebowej100 g mąki pszennej 65080g cukru 9 g soli4 g drożdży instant (lub 14 g drożdży świeżych)1  jajko167 g mleka40 g masłaPrzygotowanie bułek(...)misce wymieszaj mąkę, sól, cukier i drożdże. Rozdrobnij ciasto parzone i wraz z jajkiem dodaj do wymieszanych wcześniej składników. Mieszaj ręcznie lub przy użyciu miksera na wolnych obrotach dolewając powoli mleko,  aż do dobrego połączenia wszystkich składników. Dodaj masło i wyrabiaj aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta.Uformuj z ciasta kulę i przełóż do miski delikatnie nasmarowanej oliwą

Grahamka, weka i kajzerka
Mini ptysie z budyniem, czekoladą i orzechami włoskimi 165

party - małe ptysie nadziane budyniem, polane mleczną czekoladą i posypane posiekanymi orzechami włoskimi. Ich przygotowanie jest trochę czasochłonne, jednak w smaku są rewelacyjne!  Składniki na 1 dużą blaszkę: ciasto parzone 115 g mąki pszennej tortowej 200 ml zimnej wody 85 g masła 2 duże jajka 3 łyżeczki zwykłego cukru odrobina soli nadzienie budyń waniliowy   (można przygotować z połowy(...)składników) 50 g masła do dekoracji 1/2 tabliczki mlecznej czekolady posiekane orzechy włoskie Na samym początku mąkę przesiać przez sito. Następnie przygotować ciasto parzone: do rondelka wlać wodę, dodać masło, wsypać cukier i wszystko rozpuścić ze sobą. Gdy masa będzie wrząca - wsypać mąkę oraz szczyptę soli. Za pomocą trzepaczki - składniki połączyć ze sobą. Rondelek zdjąć z ognia, a ciasto ostudzić

Ugotować
Łabędzie z ciasta parzonego 97

jednego łabędzia na wzór a Julia zrobiła resztę. Dumnie zaprosiła swoje babcie na kawkę i całą rodzinką cieszyliśmy się z jej dzieła :) A jak smakowało ... mmmm .... :) Składniki (12 sztuk): Ciasto parzone: 125 g wody 5 g soli 125 g masła 150 g mąki pszennej 250 g jajek (ok. 4-5 sztuk) Krem: 250 g mascarpone 350 ml śmietanki kremówki cukier(...)puder do smaku 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: czekolada roztopiona cukier puder Przygotowanie: Ciasto parzone:  w garnuszku umieścić wodę, masło i szczyptę soli. Garnuszek wstawić na palnik i zagotować całość. Garnuszek z zagotowanym mlekiem odstawić na chwilę z palnika, dodać przesianą mąkę, wymieszać i wstawić z powrotem na palnik. Mocnymi i energicznymi ruchami mieszać ciasto aż się zaparzy

Kocham..lubię..gotuję..
Karpatka 439

Ciasto parzone: 1 szklanka wody 150g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek szczypta soli szczypta proszku do pieczenia Masa I : 3 szklanki mleka 250g masła lub margaryny ¾ szklanki cukru cukier wanilinowy 4 czubate łyżki mąki pszennej 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka Masa II : 500 ml zimnej śmietanki 30% lub 36% cukier puder do smaku czubata łyżka żelatyny(...)szklanki gorącej wody do rozpuszczenia. Ciasto parzone: Wodę zagotować z margaryną. Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie dodać mąkę. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minuty. Ciasto pozostawić do wystygnięcia. Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Ciasto

kuchcikownia
Croquembouche - ptysiowa piramida 134

składać i nadziewać najlepiej jest maksymalnie godzinę przed podaniem. Korzystałam z przepisu podanego na Kuchnia Lidla  a do przygotowania ciasta oraz kremu użyłam mąki Szymanowskiej uniwersalnej marki Polskie Młyny.  Spróbujcie zrobić taki deser w domu :) Składniki: Ciasto parzone: 0,5 litra mleka  200 g masła 450 g mąki (użyłam mąki Szymanowskiej uniwersalnej od Polskie Młyny) szczypta soli(...)mąki ziemniaczanej 180 g cukru 1 łyżka masła Karmel do sklejania piramidy: 200 g cukru 80 ml wody Karmel do dekoracji: 100 g cukru 40 ml wody Przygotowanie: Ciasto parzone: w garnuszku umieścić mleko, masło i szczyptę soli. Garnuszek wstawić na palnik i zagotować całość. Garnuszek z zagotowanym mlekiem odstawić na chwilę z palnika, dodać przesianą mąkę, wymieszać i wstawić

Kocham..lubię..gotuję..