ciasto parzone - 1655 przepisów (strona:4/111)

Pączki hiszpańskie 2125

Pączki hiszpańskie znane są też pod nazwą "gniazdka" lub "pączki wiedeńskie". Pod tymi określeniami kryją się krążki z ciasta parzonego, smażone, tak jak wszystkie karnawałowe smakołyki, w głębokim tłuszczu. Do przygotowania gniazdek potrzeba kilku podstawowych składników, które zazwyczaj są w każdej kuchni: masła, jajek, mąki, soli i cukru. Nie obejdzie się niestety bez rękawa cukierniczego, najlepiej z dekoracyjną końcówką, dzięki(...)klasyczne pączki z ciasta drożdżowego. Na pewno potrzeba nieco wprawy w wyciskaniu odpowiedniego kształtu z rękawa cukierniczego, ale nie przejmujcie się, jeśli pierwsze pączki nie będą idealnie okrągłe. Ciasto parzone na pączki hiszpańskie nie zawiera cukru, więc konieczne jest udekorowanie ich po usmażeniu lukrem lub cukrem pudrem (najczęściej jest to właśnie lukier). W składnikach nie znajdziecie też spulchniacza w postaci

Smakołyki Bereniki
Ptysie z kremem adwokatowym 74

małe ciasteczka na pewno umilą Wam nie jeden babski wieczór lub przyjęcie dla rodziny Czas wykonania: 1 h 30 min ( + 3 h oczekiwania) Ilość porcji: 24 małe sztuki Składniki: Ciasto parzone: 1 szklanka wody 100 g masła 1 szklanka mąki szczypta soli 3 jajka Masa adwokatowa: 1,5 opakowania budyniu śmietankowego (65 g) 750 ml mleka 3 łyżki cukru(...)przez 5 minut cały czas mieszając. Wystudzić. Ciasto: Do wystudzonego parzonego ciasta dodawać po jednym jajku i zmiksować na jednolitą masę. Ważne, aby jajka dodawać pojedynczo, ponieważ to ułatwi zmiksowanie ciasta. Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia, można to zrobić łyżką, szprycą lub za pomogą rękawa papierniczego. Ciasta powinny być wielkości mniej więcej 4 – 5 cm średnicy w odstępach

KuchniaWeDwoje.pl
Ptysie z kremem adwokatowym 281

pewno umilą Wam nie jeden babski wieczór lub przyjęcie dla rodziny Czas wykonania: 1 h 30 min ( + 3 h oczekiwania) Ilość porcji: 24 małe sztuki Składniki: Ciasto parzone: 1 szklanka wody 100 g masła 1 szklanka mąki szczypta soli 3 jajka Masa adwokatowa: 1,5 opakowania budyniu śmietankowego (65 g) 750 ml mleka 3 łyżki cukru(...)Dodać do gotującego się mleka i energicznie wymieszać, tak aby nie powstały grudki. Gotować przez 5 minut cały czas mieszając. Wystudzić. Ciasto: Do wystudzonego parzonego ciasta dodawać po jednym jajku i zmiksować na jednolitą masę. Ważne, aby jajka dodawać pojedynczo, ponieważ to ułatwi zmiksowanie ciasta. Ciasto wyłożyć na papier

KuchniaWeDwoje.pl
Karpatka 269

Większość produktów każdy z nas ma codziennie w swojej lodówce. Karpatka o której dzisiaj mowa nie należy do bardzo słodkich ciast. Składa się ona z dwóch blatów przygotowanych z parzonego ciasta oraz przepysznego budyniowego kremu. Oczywiście krem można przygotować na bazie kupnego budyniu ale zapewniam, że o wiele smaczniejszy i nie bardziej pracochłonny jest ten domowy. Karpatka jest wyjątkowym ciastem(...)mąki. Całość dokładnie mieszać do czasu, aż masa będzie gładka i gęsta. Gotowy budyń pozostawić do wystygnięcia. Po wystygnięciu budyń ucieramy z miękkim masłem i przekładamy nim blaty z ciasta parzonego. Wierzch oprószamy cukrem pudrem.  Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Ptysie z craquelin 161

ptysiów z craquelin, resztę stanowiły eklery. Składniki na craquelin: – 40 g masła – 50 g brązowego cukru – 50 g mąki pszennej – szczypta soli Składniki na ciasto parzone: – 2 szklanki mąki tortowej * – 500 ml wody – 250g masła – 8 jaj – szczypta soli Składniki na masę budyniową: – 2 budynie waniliowe bez cukru – 750ml(...)pieczenia i wałkujemy na grubość około 2 milimetrów. Wykrawamy kółka, o takiej średnicy jaką będą miały ptysie. Układamy na blaszce i wkładamy do lodówki. Na drugi dzień rano szykujemy ciasto parzone. Zagotowujemy wodę z masłem i solą. Wsypujemy przesianą mąkę. Drewnianą łyżką energicznie mieszamy do uzyskania gładkiego, błyszczącego i jednolitego ciasta, dającego się formować w kulę. Odstawiamy do przestygnięcia

mojewypiekiinietylko
Tureckie pączki nasączone słodkim syropem 168

nazwie - hanım göbeği czyli kobiece pępki (ang. lady's navels). Swą nazwę pączki zawdzięczają dołeczkom robionym palcem w cieście tuż przed smażeniem. Hanım göbeği przygotowuje się z ciasta parzonego, smaży w głębokim tłuszczu, a następnie wrzuca do syropu cukrowego z dodatkiem soku z cytryny. Mi przypominają delikatnie słodkie, lepkie racuszki. Przepis wywodzi się z wyrafinowanej kuchni pałacowej(...)wiem, czy to prawda (Czy w Turcji obchodzą Walentynki? Być może to tylko plotka zrodzona z dość jednoznacznie kojarzących się nazw).   Hanım göbeği robi się z ciasta parzonego, które jest raczej wynalazkiem francuskim a nie tureckim. Technika przygotowywania pączków z ciasta parzonego trafiła do tureckich cukierni dopiero w XX wieku, zaś na sułtańskim dworze robiono je z ciasta

Chilli Czosnek i Oliwa
HAGFISH QUENELLES – DISHONORED 2 – serkeńskie rybne kluski 201

Hagfish Quenelles, czyli serkeńskie rybne kluski. Nazwa quenelles wskazuje na inspirację francuską kuchnią, gdzie oznacza delikatne kluski gotowane na wodzie, podobne kształtem i konsystencją do gnocchii. Ich bazą jest ciasto parzone (Pâte à Choux) połączone ze zmiksowanym mięsem z ryby, chociaż wersje z kurczakiem są też często spotykane. Receptura z gry nie wskazuje dokładnych proporcji, dlatego sugerowaliśmy się tradycyjnymi przepisami(...)mocno rybiego posmaku. Odradzamy użycie mrożonej ryby, gdyż ze względu na glazurę, którą jest otoczona, będzie nasiąknięta wodą, co wpłynie na strukturę ciasta i kluski Wam nie wyjdą. 1. CIASTO PARZONE (5 min) Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło oraz sól. Podgrzewamy do momentu wrzenia i dorzucamy mąkę. Energicznie mieszamy łyżką, aż powstanie nam jednolita kula ciasta bez grudek. Wyłączamy

Nerds Kitchen
HAGFISH QUENELLES – DISHONORED 2 – serkeńskie rybne kluski 239

Hagfish Quenelles, czyli serkeńskie rybne kluski. Nazwa quenelles wskazuje na inspirację francuską kuchnią, gdzie oznacza delikatne kluski gotowane na wodzie, podobne kształtem i konsystencją do gnocchii. Ich bazą jest ciasto parzone (Pâte à Choux) połączone ze zmiksowanym mięsem z ryby, chociaż wersje z kurczakiem są też często spotykane. Receptura z gry nie wskazuje dokładnych proporcji, dlatego sugerowaliśmy się tradycyjnymi przepisami(...)mocno rybiego posmaku. Odradzamy użycie mrożonej ryby, gdyż ze względu na glazurę, którą jest otoczona, będzie nasiąknięta wodą, co wpłynie na strukturę ciasta i kluski Wam nie wyjdą. 1. CIASTO PARZONE (5 min) Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło oraz sól. Podgrzewamy do momentu wrzenia i dorzucamy mąkę. Energicznie mieszamy łyżką, aż powstanie nam jednolita kula ciasta bez grudek. Wyłączamy

Nerds Kitchen
WIENIEC PTYSIOWY z twarożkiem i truskawkami (bez glutenu i cukru białego) 94

bazie twarogu i jogurtów ze świeżymi truskawkami. Parzone ciasto nie ma w sobie cukru a wybierając erytrtol lub ksylitol do kremu jeszcze bardziej „uzdrowicie” ten deser. Do przepisu przydaje się mikser Zelmotor oraz jego końcówka blendująca aby uzyskać zarówno krem jak i ciasto bez grudek.      Składniki: Ciasto parzone -200 ml wody -60g oleju kokosowego(...)jajka Krem twarożkowy -2x150g jogurtu typu Skyr -kostka chudego twarogu -ksylitol/erytrytol -mielona wanilia -2 łyżki mąki kokosowej Dodatkowo -migdały w płatkach lub w słupkach -truskawki -puder z ksylitolu/erytrytolu CIASTO PARZONE 1. Wodę i olej umieścić w garnuszku i zagotować. 2. Mąki połączyć, wsypać do gotującej się mieszanki i szybko wymieszać tworząc "kluski", które nadal na małym ogniu rozcierać łyżką

Candy Pandas
Tort ptysiowy z musem jabłkowym 199

Tort z ciasta parzonego na pewno przypadnie do gustu wielbicielom eklerek czy karpatki. Prostota ciasta ptysiowego pozwala nam tworzyć różne formy, dzięki czemu każdy wypiek jest elegancji, a dodatek musu jabłkowego z pewnością ucieszy smakoszy szarlotek :) Ciasto parzone: 1 szklanka wody 100g masła ½ łyżeczki soli 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka 1 białko Przygotowanie: Do garnuszka wlej wodę i dodaj

Kulinarna (nie)codzienność
Jak i czym smarować blaszki na ciasto parzone. 171

Alessio Orrù - Fotolia.com     Ptysie same zjechały z blaszki  :-) Aby ciasto parzone zawsze nam bez problemów odchodziło po upieczeniu od blaszki na której było pieczone, należy blaszki smarować gęstym tłuszczem np. smalec, planta, margaryna itp ( nie smarujmy blaszek olejem ponieważ wtedy bardzo często ciasto się przykleja ). Konsystencja tłuszczu powinna być półpłynna,  taka jak kwaśna śmietana. Blaszki(...)smarujemy za pomocą zwykłego pędzla do malowania, zanurzamy pędzel w tłuszczu i cienko smarujemy czystą blaszkę na której będziemy odpiekać ciasto parzone ( eklery, ptysie paluszki czy groszek ptysiowy ). Gdy posmarujemy blaszkę gęstym tłuszczem ciasto się nam nie przyklei do niej , oraz będzie nam je wygodniej szprycować, nie będzie się ślizgać po blaszce.  Gdy blaszkę posmarujemy zbyt rozgrzanym tłuszczem możemy

Przepisy i porady kulinarne
Profiterolki z kremem adwokatowym 187

Profiterolki czyli mini ptysie z ciasta parzonego, po brzegi nadziane pysznym kremem adwokatowym. Na prawdę bardzo ciężko się od nich oderwać:) SKŁADNIKI: Ciasto parzone: (na 2 duże blachy piekarnikowe)   1 szkl wody 125 g masłą 1 szkl mąki pszennej 4 jajka mała szczypta soli Krem adwokatowy: 500 ml śmietanki 30% 2 śmietan-fixy 1 serek mascarpone (250g(...)mascarpone i adwokat, zmiksować. Wsypać cukier puder, zmiksować do połączenia składników. 5. Ptysie kroić na pół, nadziewać kremem.  Gotowe posypać cukrem pudrem. Można również udekorować je polewą czekoladową. Ciasto parzone robiłam pierwszy raz - zawsze wydawało mi się trudne ale teraz wiem, że to nie prawda:) A sam krem adwokatowy jest przepyszny, polecam np. do przełożenia ciasta

Kto ugości moich gości?
Karpatka 87

Karpatka do słodki wypiek robiony z ciasta parzonego, które przekłada się kremem budyniowym. Taką karpatkę pamiętam z dzieciństwa i tylko taką wersję karpatki zawsze robię w moim domu. Ciasto parzone , które jest podstawą karpatki przygotowuje się z mąki, wody, tłuszczu oraz jajek. Najpierw należy zagotować wodę z tłuszczem, następnie połączyć ją z mąką, a w ostatnim kroku dodać jajka(...)link do przepisu. Na koniec, gotowa już karpatka po wierzchu oprószona jest delikatnie cukrem pudrem. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Ciasto karpatka Składniki na karpatkę. Ciasto parzone. 250 ml wody 18 dkg mąki pszennej szczypta soli 12,5 dkg masła 5 jajek (20 dkg) Krem budyniowy przygotuj według przepisu TUTAJ . Dodatkowo: cukier puder

MeCooks
EKLERY Z KREMEM BUDYNIOWYM 166

Pyszne, domowe eklerki. Szybkie do zrobienia z ciasta parzonego, można przełożyć je kremem budyniowym albo bitą śmietaną. Polecam :) Składniki na ciasto parzone: * 1 szklanka mąki pszennej * 1 szklanka wody * 125 g masła * 4 jajka * krem budyniowy  (przepis tutaj) Wykonanie: W garnku zagotować wodę z masłem, zmniejszyć ogień. Gdy masło całkowicie się rozpuści wsypać mąkę i energicznie mieszać ciasto(...)przełożyć kremem. Można udekorować polewą czekoladową ( czekolada gorzka bądź gorzka z mleczną pół na pół rozpuszczona w kąpieli wodnej z odrobiną masła).  Z tego samego przepisu na ciasto parzone można też upiec ptysie, groszek ptysiowy i karpatkę. Jak widać u mnie polewa jeszcze nie stwardniała, jednak musiałam szybko robić zdjęcia, ponieważ byli już chętni na skosztowanie eklerków

Zrób to smacznie

Proponowane wyszukiwania