ciasto parzone - 1655 przepisów (strona:21/111)

Niskokaloryczne i tradycyjne polskie ciasta 112

ciasto. Ciasto najczęściej kruche lub półkruche. Jest to wyrób cukierniczy, który swoje korzenie ma we Francji. Nazwa ciasta pochodzi od imienia księżnej Charlotte. Pyszny polski sernik Drugim typowo polskim i bardzo cenionym ciastem jest sernik . Sernik jest ciastem deserowym. Głównym składnikiem sernika tradycyjnego jest gruba warstwa sera z rodzynkami, skórką z pomarańczy i wanilią. Oraz cienki spód z ciasta półkruchego(...)jedno z najsmaczniejszych ciast. Można się nim delektować na okrągło i nigdy się nie znudzi. Nazwa ciasta pochodzi prawdopodobnie od Karpat. Karpatka jest wyrobem cukierniczym składającym się z dwóch placków zwanych blatami, które są przełożone kremem. Krem do karpatki może być różny, np. śmietankowy lub budyniowy. Blat dolny jest ciastem kruchym, a blat górny jest ciastem parzonym. Górny blat podczas

ProstePesto.pl
Churros 151

Churros to tradycyjny hiszpański wypiek z ciasta parzonego, smażony na głębokim oleju. Najczęściej podaje się go w towarzystwie gęstego sosu czekoladowego. Ciasto jest chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Posypuje się je cukrem pudrem, drobnym cukrem lub cukrem pudrem z cynamonem. Składniki: 250 ml mleka 50 g masła 1 łyżka cukru wanilinowego 2 łyżki cukru szczypta soli

AleTorcik
Dekorator do ciast 137

śmietaną wystarczało do jednej tartaletki, więc było to trochę uciążliwe ..bo tartaletek miałam 10..Tak więc moim zdaniem pojemniczki mogłyby być ciut większe.. Dekorator wykorzystałam także do "wyciskania" ciasta parzonego....i w tym przypadku moim zdaniem pojemniczek mógłby być większy...chociaż samo "wyciskanie" ciasta nie sprawiało problemu. Piękne ciasta i torty zawszę budziły nasz zachwyt oraz chęć wykonania podobnie

Moje domowe kucharzenie
EKLERY 75

wyważone pod względem słodyczy. Idealne do kawki.  Przygotowanie ich można rozłożyć w czasie - dzień przed podaniem upiec eklerki, a w dniu podania przełożyć kremem.  Przygotowujemy je z ciasta parzonego, które nie wymaga użycia miksera. Z masła, wody i mąki ucieramy na ogniu gęste ciasto, a po lekkim przestygnięciu łączymy z jajkami. Porcje ciasta wyciskamy lub wykładamy łyżką

cool and minty
Rolada karpatkowa 166

Składniki ciasto parzone   woda, 1 szklanka margaryna, 1/2 kostki mąka pszenna, 1 szklanka jajka, 5 sztuk Składniki ciasto czekoladowe jajka, 4 sztuki cukier puder, 1/2 szklanki mąka pszenna, 1/2 szklanki mąka ziemniaczana, 1 łyżka kakao, 3 łyżki margaryna, 1/2 kostki proszek do pieczenia, 1 łyżeczka Składniki masy   mleko, 3/4 litra budyń śmietankowy, na 3/4 litra galaretka pomarańczowa

Gotowanie moimi oczami
Ptysiowe donaty z piekarnika 146

Pączki z dziurką, donaty parzone, drożdżowe bułeczki z piekarnika... każda nazwa będzie właściwa :-) Przedstawiam troszkę szaloną wersję pieczonych pączków z ciasta parzonego. Zależało mi na tym, by: - oponki nie były tłuste - długo zachowywały świeżość - bez wyrzutów można je było zjeść na śniadanie lub kolację - były idealne do mleka, herbaty czy kawy Czas przygotowywania:  30 minut + wyrastanie łącznie

AniaGotuje.pl
Karpatka najlepszy przepis na tradycyjne polskie ciasto 52

Najlepszy przepis na karpatkę z ciasta parzonego wymyślony przez Mamę. Spód jest klasyczny – jasny, a wierzch kakaowy z przepyszną domową masą budyniową. To ciasto samo rozpływa się w ustach. Idealnie komponuje się z kawą, dlatego w myśl przysłowia: „ Życie jest niepewne. Najpierw zjedz deser.”- Ernestine Ulmer Na blachę: 23cm x 35cm Ciasto: Składniki: 190 g masła 82% 190 g maki

Przepisy Babci
Karpatka najlepszy przepis na tradycyjne polskie ciasto 70

Najlepszy przepis na karpatkę z ciasta parzonego wymyślony przez Mamę. Spód jest klasyczny – jasny, a wierzch kakaowy z przepyszną domową masą budyniową. To ciasto samo rozpływa się w ustach. Idealnie komponuje się z kawą, dlatego w myśl przysłowia: „ Życie jest niepewne. Najpierw zjedz deser.”- Ernestine Ulmer Na blachę: 23cm x 35cm Ciasto: Składniki: 190 g masła 82% 190 g maki

Przepisy Babci
PODWÓJNIE TRUSKAWKOWE PTYSIE RED VELVET 130

Ptysie to ciastka z ciasta parzonego przełożone kremem. Możemy przełożyć  je kremem karpatkowym, patisiere, owocowym czy zwykłem ze śmietaną połączoną z mascarpone. Ciasto wzorowane jest na francuskim chou a la creme. W Wielkopolsce nazywany jest wietrznikiem a w Niemczech Windebutel. Ciastko jest delikatne a a po upieczeniu środek jest pusty.  Ja przygotowałam ptysie z nutą truskawkową. Typowo wiosenny

Kuchnia w oparach
kakaowe ptysie z kremem mascarpone 171

łyżka ciemnego kakao KREM -500ml śmietany 30 lub 36% -250 g serka mascarpone  -4 płaskie łyżki cukru pudru DODATKOWO -cukier puder do posypania Przygotowanie ptysiów rozpoczynamy od ciasta parzonego. Wodę wraz z masłem podgrzewamy do rozpuszczenia masła . Do gotującej wody wsypujemy mąkę i mieszamy aż ciasto zrobi się jednolite i będzie odchodzić od garnka. Studzimy. Do letniego ciasta

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Włoskie pierożki z serem i pieczarkami. 458

rozpuszczamy masło, wrzucamy cebule i chwilę smażymy, następnie dodajemy pieczarki i smażymy do momentu aż odparuje nadmiar wody. Doprawiamy do smaku. Ser kroimy w małe kostki ( ok. 1cmx1cm) Gdy ciasto parzone już przestygło, przekładamy je na stolnicę , podsypujemy mąką i zagniatamy jeszcze chwilę aby nie było grudek. Ciasto jest dość luźne więc należy do tej pory dosypywać mąką aż przestanie

Radość kipiąca uśmiechem.
Pierogi ukraińskie 147

wydaje się ,że powinni mieć dzięki temu przysmakowi ,większy wskaźnik otyłości niż inne kraje .. Tymczasem daleko im do amerykańskich obywateli , w tej materii… to zaskakujące … składniki : ciasto parzone : 3 szklanki mąki 1 szklanka wrzątku ( gorącej gotującej się wody ) 1 łyżka oleju sól do smaku ( około 1/2 płaskiej łyżeczki ) szczypta cukru ( tyle ile soli ) farsz : 4 gotowane ziemniaki , dość(...)cebulę i wyciśnięty praską czosnek . Smażymy na mocno złocisty kolor . Po przestudzeniu , przekładamy do ziemniaków i twarogu . Doprawiamy miodem , pieprzem , najlepiej świeżo mielonym i solą do smaku . Składniki na ciasto umieszczamy w maszynie do wyrabiania . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Będzie gorące, wiec lepiej nie robić tego rękami . Po wyrobieniu odstawiamy ciasto na pół godziny , przykryte czystą ściereczką . Po tym czasie rozwałkowujemy

Ogrodnik w podróży
Croquembouche - francuski tort weselny 215

ptysiów o takim samym rozmiarze, następnie używając szprycy cukierniczej nadziać je w środku. Układamy je przyklejając karmelem tworząc wieże.  Możecie użyć dowolnego kremu, należy jednak zwrócić uwagę, że ciasto parzone z którego są ptysie jest delikatne i może zbyt szybko nasiąknąć bitą śmietaną.  Użyłam kremu patissiere . Porcja  ciasta jest na 110-130 profiterolów (mini ptysiów

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Churros 154

Churros to hiszpański przysmak podawany najczęściej na śniadanie w towarzystwie płynnej, ciemnej czekolady. Robiony jest z ciasta parzonego i smażony na głębokim oleju. Najlepiej smakuje na świeżo, jeszcze ciepły ;) Polecam!   Składniki (na około 20 sztuk) Ciasto: 240 ml wody szczypta soli 50 g masła  2 łyżki cukru  1 i 1/8 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu

Nastoletnie Wypiekanie
Karpatka na biszkopcie 140

przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut. Lekko przestudzić i z jeszcze ciepłego ciasta zdjąć papier. Ciasto parzone: Wodę z masłem i szczyptą soli zagotować. Następnie wsypać mąkę i energicznie mieszać aż grudki znikną a ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia i nabierze lśniącego koloru. Zdjąć

My simple kitchen