ciasto parzone - 1655 przepisów (strona:28/111)

KNEDLE Z BORÓWKAMI Z CIASTA PARZONEGO 128

Rewelacyjne knedle z ciasta parzonego z borówką amerykańską z sosem także z borówki :).Przepis znalazłam na blogu SMAKI KATRINY Wyszły obłędne,robi się je naprawdę szybko i są bardzo mięciutkie.Jako nadzienie można dodać np.truskawki. SKŁADNIKI 500ml mleka 2 łyżki masła 3 żółtka 1 i 1/2 szklanki maki 1/2 szklanki maki ziemniaczanej NADZIENIE I SOS 400g borówki amerykańskiej cukier wanilinowy(...)łyżki cukru 180g jogurtu naturalnego WYKONANIE Do garnka wlewamy mleko i dodajemy masło.Kiedy mleko zacznie się gotować wsypujemy mąkę (nie ziemniaczaną tylko zwykłą) i energicznie mieszamy aż powstanie ciasto takie jak na ptysie czy karpatkę. Ciasto odstawiamy do wystudzenia.Gdy będzie już chłodne dodajemy żółtka mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy ciasto.Ciasto będzie się kleić ale dodajemy mąki pszennej i wyrabiamy dalej.Ciasto

Mała w garnku miesza
Ptysie z kremem malinowym 69

Lekkie, delikatne i subtelne. Chmurki. Nie wiem dlaczego, tak długo nie proponowałam Wam ptysi. Znacie kogokolwiek, kto wzgardziłby lekkim ciastem parzonym  i puszystością kremu śmietanowego?  Sporadycznie kupuję gotowe ptysie, unikam tych wielkości talerza,  obciążonych kilogramem kremu we wnętrzu. Ewentualnie stawiam na maleństwa na wagę,  z delikatnym śmietankowym wypełnieniem. Dobre na każda okazję, szczególnie dla dzieci(...)różowym odcieniu. Bazowałam na przepisie znalezionym w blogu - Domowy Smak Jedzenia. Co wygodne - moja wersja nie wymaga  zaopatrzenia się w świeże owoce, wystarczy słoik dobrej konfitury malinowej. Składniki ciasta: 90 gram mąki pszennej 50 gram masła 125 ml wody 2 jajka  szczypta soli 1 łyżeczka cukru Wykonanie: Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia,  przygotowujemy rękaw cukierniczy

Kronika Piekarnika
Dutch baby – historia i przepis 129

Honolulu. Dutch baby różni się od zwykłych naleśników sposobem przygotowania, ponieważ jest pieczony w piekarniku. Dzięki temu ciasto spektakularnie rośnie, ma chrupiące brzegi i wilgotny środek, przypominający nieco ciasto parzone. Przygotowując pieczone naleśniki warto zastosować kilka prostych zasad. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, zatem jeśli używamy jajek prosto z lodówki, warto je ogrzać przez kilka minut w ciepłej wodzie(...)zwykłej, musi jednak mieć odłączaną rączkę. Podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika. Dutch baby najlepiej smakuje od razu po wyjęciu z piekarnika, im dłużej stoi, tym bardziej opada, a ciasto staje się gumowate. Dodatków do pieczonego naleśnika może być całe mnóstwo. W wersji na słodko można podać go ze świeżymi owocami, bitą śmietanką, dżemem, czekoladą, jogurtem, miodem, syropem klonowym, sokiem

Obiad gotowy
Churros 148

Hiszpański przysmak - churros. Zrobiłam z ciasta parzonego, smażonego na głębokim tłuszczu do chrupkości, a następnie posypałam cukrem i podałam z sosem czekoladowym. Bardzo takie nam smakowały. Składniki: 240 ml wody 50 g masła 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki cukru 3 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli Dodatkowo: olej do smażenia opcjonalnie cukier puder do oprószenia  Przygotowanie(...)masło, cukier, sól, do momentu roztopienia się masła i rozpuszczenia się cukru. Do wrzątku wsypać mąkę, ekstrakt z wanilii i energicznie mieszać. Zdjąć z palnika, ucierać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odstawać od brzegów naczynia. Ostudzić. Do wystudzonej masy wbijać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Ciasto powinno być gładkie i gęste. Ciasto przełożyć do przygotowanego rękawa cukierniczego

Słodka Strefa
Churros 154

Hiszpański przysmak - churros. Zrobiłam z ciasta parzonego, smażonego na głębokim tłuszczu do chrupkości, a następnie posypałam cukrem i podałam z sosem czekoladowym. Bardzo takie nam smakowały. Składniki: 240 ml wody 50 g masła 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki cukru 3 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli Dodatkowo: olej do smażenia opcjonalnie cukier puder do oprószenia  Przygotowanie(...)masło, cukier, sól, do momentu roztopienia się masła i rozpuszczenia się cukru. Do wrzątku wsypać mąkę, ekstrakt z wanilii i energicznie mieszać. Zdjąć z palnika, ucierać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odstawać od brzegów naczynia. Ostudzić. Do wystudzonej masy wbijać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Ciasto powinno być gładkie i gęste. Ciasto przełożyć do przygotowanego rękawa cukierniczego

Słodka Strefa
Eklerki (eklery) z kremem budyniowym 187

ptysie krem bezowy lub śmietankowy. W każdym razie mam do nich niesamowitą słabość i nigdy nie przechodzę obok nich obojętnie :) Najczęściej robię eklerki podłużne, tym razem zrobiłam inaczej :) Ciasto ptysiowe/ eklerkowe: 6dag margaryny ¼ litra wody 12dkg mąki 4 jajka Krem budyniowy: 500ml mleka ½ szklanki cukru 3 żółtka 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska(...)garnku zagotowujemy wodę z margaryną. Gdy margaryna się rozpuści i woda zacznie wrzeć, zdejmujemy na chwile garnek z ognia, dodajemy mąkę i całość dobrze mieszamy, po czym ponownie zagotowujemy. Parzone ciasto pozostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie robimy budyń :) Odlewamy z pół litra mleka pół szklanki i dodajemy do niego żółtka, budyń waniliowy, cukier waniliowy i obie mąki. Całość dobrze

Smakowy Raj
Pączki hiszpańskie 1254

Jest kilka nazw tych pysznych i delikatnych pączków. Możemy się spotkać z nazwą pączki wiedeńskie, hiszpańskie lub gniazda. Robi się je z ciasta parzonego. Cała słodycz zawarta jest w dużej ilości lukru. Najlepsze są bezpośrednio po usmażeniu. Składniki: 250 ml wody 130 g masła 250 g mąki pszennej 4 jajka sól szczypta lukier 150 cukru pudru około 3 łyżki soku(...)jednolitej masy. Ponownie postawić na ogniu i chwilkę podgrzewać cały czas mieszając. Gotową masę odłożyć do przestudzenia. Do letniej masy dodawać po jednym jajku i miksować na wysokich obrotach. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Naciąć papier do pieczenia na kwadraty 8*8 cm i lekko posmarować olejem. Wyciskać z ciasta okręgi na papierkach. Smażyć

Ala piecze i gotuje
CHURROS – hiszpańskie słodkości z ciasta parzonego 171

już pisałam Wam ostatnio Churros to hiszpańskie słodkości z ciasta parzonego. Podawane w Hiszpanii dosłownie wszędzie – zarówno na śniadanie, jak i deser czy też przekąskę. Obsypane cukrem pudrem czy też zanurzone w czekoladzie – zawsze smakują obłędnie! Ostatnio jedliśmy te Zakręcone Churros – bezglutenowe , a dziś mam dla Was ich oryginalną wersję! Koniecznie wypróbujcie!   SKŁADNIKI: * mąka pszenna(...)łyżeczka * smalec do smażenia   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W garnku rozpuszczamy mleko , cukier i masło, a do gorącego wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy drewnianą łyżką, by powstało gęste , gładkie ciasto. Studzimy., Do chłodnego ciasta wbijamy jajko i wlewamy wódkę – miksujemy. Przekładamy do rękawa cukierniczek i wyciskamy krótkie pałeczki na bardzo mocno rozgrzany smalec. Smażymy na złoto! Smacznego

Ostra na Słodko
Eklerki. 145

słodki, waniliowy krem. Każdy kęs rozpływając się w ustach przenosi mnie do deserowego nieba :-) Uwielbiam eklerki, a takie przygotowane w domowym zaciszu są obłędne!!! Polecam! Składniki na eklerki CIASTO PARZONE: 250 ml wody 125 g margaryny 1 szklanka mąki pszennej szczypta soli 4 jajka KREM: 500 ml mleka 1 niepełna szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)energicznie mieszamy. Następnie znów umieszczamy na ogniu i ogrzewamy ciągle mieszając, aż otrzymamy zwartą kulę (około 1 minuty), odstawiamy na 5 minut do ostygnięcia. Po tym czasie miksujemy przestudzone ciasto i do jeszcze ciepłego wbijamy pierwsze jajko i dokładnie miksujemy, następnie wbijamy po kolei kolejne jajka i miksujemy. Powstałe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Blachę wykładamy papierem do pieczenia

Rozpustne gotowanie
Churros 205

Churros to hiszpański smakołyk. Robi się z ciasta parzonego i smaży na głębokim oleju. Najlepsze bezpośrednio po usmażeniu, jeszcze letnie. Ja lubię w wersji z cukrem i cynamonem ale dzieciaki wolały z sosem krówkowym. Źródło przepisu Moje wypieki z moimi małymi modyfikacjami. Składniki: 240 ml wody 50 g masła 2 łyżki brązowego cukru szczypta soli 1 i 1/8 szklanki mąki(...)łyżeczki cukru waniliowego 0,5 łyżeczki cynamonu Kamis Przygotowanie:W garnku zagotować wodę, cukier, cukier waniliowy,sól i masło. Do wrzątku wsypać mąkę i energicznie mieszać do momentu aż ciasto będzie odstawać od garnka. Zdjąć i pozostawić do przestudzenia. Gdy ciasto będzie jeszcze lekko ciepłe dodawać po jednym jajku i miksować. Ciastem napełnić worek cukierniczy z końcówką gwiazdki. Wyciskać

Ala piecze i gotuje
Pyszna karpatka 2464

zarazem chrupiące. Zaś masa nie jest ciężka od masła, ani od budyniu, po prostu według mnie proporcje są idealne ;). Uwaga! Nie da się skończyć tylko na jednym kawałku 😁.  Ciasto parzone: 1 szklanka wody pół kostki margaryny (125 gram) 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek szczypta soli szczypta proszku do pieczenia Masa: 3 szklanki mleka 20 dag masła (!) w temperaturze(...)zagotowania się wody. Następnie wyłączamy palnik i wsypujemy mąkę, mieszamy energicznie, (najlepiej za pomocą okrągłej drewnianej łyżki do ucierania), ponownie włączamy palnik i ciągle mieszamy przez kilka minut, aż ciasto zacznie lekko przywierać do dna. Ciasto przekładamy do miski i odkładamy do wystygnięcia. Kiedy będzie już zimne dodajemy sól i  wbijamy jajko i miksujemy kilka minut ( jeżeli będziemy miksować

Gotuj z Agnes
Baba drożdżowa 135

łyżek soku z pomarańczy Przygotowanie: Z podanych wcześniej składników odważyć: 100 g mąki, 50g masła, 50 ml mleka.  Mleko zagotować z masłem i dodać mąkę - zaparzyć tak jak ciasto parzone.  Mąkę przesiewamy do miski. Mleko w rondelku podgrzewamy z nasionkami z laski wanilii do uzyskania letniej temperatury. Drożdże ucieramy w miseczce z 1 łyżką cukru. Następnie do rozpuszczonych(...)rondelku (nie gotujemy). Rondelek z masłem odstawiamy na bok. Żółtka i jaja ubijamy z resztą cukru . Wyrośnięty rozczyn mieszamy z ubitymi żółtkami i jajami oraz szczyptą soli. Delikatnie zagniatamy ciasto. Do ciasta dodajemy roztopione masło, zaparzone ciasto i w dalszym ciągu wyrabiamy. Do wyrobionego ciasta wrzucamy namoczone wcześniej rodzynki, pokrojone w kostkę suszone morele oraz otarte skórki z pomarańczy

Malinowo w kuchni
Ptysie z kremem śmietankowym i białą czekoladą 99

Pyszny i błyskawiczny w przygotowaniu mini deser. Ciasto parzone wyjdzie każdemu, podobnie z uformowaniem ptysi. Krem śmietankowy można zamienić na budyniowy a w sezonie letnim dołożyć świeżych owoców. Do kawy deser idealny! Ptysie (15 szt): 130 g masła lub margaryny 1 szklanka wody 1 szklanka mąki 4 jajka Krem: 500 ml śmietany 36% 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru(...)ganku zagotowujemy masło z wodą. Dosypujemy mąkę, energicznie cały czas mieszamy. Masa musi odchodzić od ścianek garnka. Studzimy. Po wystudzeniu miksujemy mikserem kolejno wbijając po jednym jajku. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy ptysie. Możemy je też uformować za pomocą łyżki. Ptysie pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez

VioletoweKucharzenie
Churros 164

Hiszpański przysmak ze smażonego ciasta parzonego, znany również jako "hiszpańskie pączki". Posypywane po usmażeniu cukrem drobnym i cynamonem oraz podawane z sosem czekoladowym. Szybkie w przygotowaniu. Składniki: szklanka wody 50 g masła łyżka cukru 3 jajka 200 g mąki pszennej szczypta soli cukier drobny cynamon na sos czekoladowy: 100 g ciemnej czekolady(...)palnika i wsypać mąkę. Ucierać całość drewnianą łyżką, aż powstanie gładka masa odchodząca od brzegów garnka. Przestudzić. Wbijać po jednym jajku, miksując za każdym razem do połączenia składników. Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki. W garnku rozgrzać olej. Wyciskać około 10 cm kawałki ciasta na rozgrzany tłuszcz, odcinając końcówki nożyczkami. Smażyć po około 2 minuty

wyzwania kuchenne
EKLERKI TOFFI Z BORÓWKAMI 144

Moje pierwsze podejście do ciasta parzonego uznaje za zakończone sukcesem ! Nie przypuszczałam nawet że ptysie czy eklerki są tak proste do zrobienia a całość wykonania zajęła mi nie więcej niż godzinę J Jako nadzienie użyłam budyniu toffi ale można użyć innego smaku lub wypełnić ciastka ulubionym kremem ! Szybki deser na dwa kęsy(...)Borówki amerykańskie PRZYGOTOWANIE: 1.W rondelku podgrzewamy mleko, pokrojone masło, cukier i sól.  Doprowadzamy do wrzenia. 2. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy energicznie, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek a masa zrobi się gładka. 3. Garnek zestawiamy z ognia i studzimy. 4. Do masy dodajemy po jednym roztrzepanym jajku, bardzo dokładnie mieszając po dodaniu każdego. Mieszamy, aż masa stanie

Marcepanowa kuchnia

Proponowane wyszukiwania