ciasto parzone - 1655 przepisów (strona:28/111)

CHURROS! PRZEKĄSKA NA KARNAWAŁ! OBŁĘDNIE DOBRE ;-) 148

mojego Chrześniaka, szkoda, że tak rzadko się z nim widzę. Ale się nie rozckliwiam i jedziemy z churrosami! Churros to hiszpańska przekąska, głównie jadana na śniadanie, są przygotowywane z parzonego ciasta i smażone- tak jak pączki- w głębokim oleju. W Hiszpanii kupimy je w sklepach Churreria, które bez problemu znajdziemy wszędzie tam gdzie dużo turystów i znanych miejsc. Churrosy można

SMYKWKUCHNI
Churros 127

serwis aukcyjny,w poszukiwaniu dekoratora lub rękawa cukierniczego, z odpowiednią końcówką. Nie jest idealnie, ale już trochę churrosy przypominają. Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku . Same churrosy zrobione są z ciasta parzonego, smażonego w gorącym tłuszczu. W smaku, nieco przypominają nasz oponki (gniazdka). Możecie dorobić sos czekoladowy, lub poprzestać jak ja, na samym cukrze pudrze. Zapraszam na słodką podróż do słonecznej(...)mąki 4 jajka olej do smażenia Sposób przygotowania Mleko zagotowujemy z masłem, solą i cukrami. Dodajemy mąkę, zmniejszamy ogień i mieszamy łyżką, aż mąka idealnie się połączy w elastyczne ciasto, odchodzące od boków garnka. Studzimy. Miksujemy ciasto, dodając po jednym jajku. Rozgrzewamy olej w garnku. Wyciskamy ciasto w długie paski ok 10-12 cm. Koniec paska odcinamy nożem. Smażymy

Mieszam w Garnku
Ptysie z kremem karpatkowym 90

pomyliłam! Ptysie są bardzo łatwym przepisem i poradzi sobie z nimi każdy, wystarczy przestrzegać tylko kilka prostych zasad. Z podanego przepisu wychodzi ok 20szt. Ptysie z kremem karpatkowym – Ciasto parzone: Składniki: 200g mąki 120g masła 4 jaja 250ml wody Szczypta soli Ptysie z kremem karpatkowym – przepis Przygotowanie: W garnku zagotowujemy wodę z masłem i szczyptą soli. Mąkę spulchniamy(...)ścianek garnka. Masę odstawiamy do wystudzenia. Zimną masę ucieramy z jajkami, bardzo ważne jest, aby jajka dodawać do masy stopniowo  (jeżeli dodamy wszystkie jajka na raz ciasto nie wyjdzie ). Blachę wykładamy papierem do pieczenia i łyżką nakładamy porcje masy zachowując spore odstępy ponieważ ciasto w czasie pieczenia zwiększa swoją objętość 2-3krotnie. Pieczemy 35minut w temperaturze

Księga-Smaku
Knedle z ciasta ptysiowego 81

Knedle z ciasta ptysiowego , knedle z ciasta parzonego z owocami. Mogą być tak jak u mnie z morelami, ale mogą też być ze śliwkami. 300 ml mleka lub wody, 100 g masła, 200 g mąki krupczatki, 4 – 5 jajek, sól, 500 g moreli, masło do natłuszczenia rąk Morele obrać ze skórki (można pominąć ten etap), przekroić wzdłuż na pół(...)następnie w poprzek na pół. Mleko lub wodę zagotować z masłem i szczyptą soli – gotować aż zacznie się dobrze pienić. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę. Drewnianą łyżką wyrabiać ciasto - w tym czasie garnek stoi na najmniejszym ogniu. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Chwilę przestudzić i dodawać po jednym jajku cały czas ucierając. Ciasto nie może być rzadkie, dlatego

królestwo garów
Eklerki z bitą śmietaną i malinami + film 107

Eklerki to przepyszne, proste ciastka wykonane z ciasta parzonego, które kojarzą mi się z dzieciństwem. Można je napełniać dowolnym krem i ulubionymi owocami. Świetnie nadają się na domowe imprezy dla najmłodszych. składniki na około 12 eklerek 200 g mąki pszennej 60 g masła lub margaryny 4 jajka 150 g malin 250 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru szklanka gorącej(...)garnka wlewamy gorącą wodę, dodajemy masło lub margarynę i całość podgrzewamy na małym ogniu aż tłuszcz się rozpuści. Następnie stopniowo dosypujemy mąkę i mieszamy aż powstanie gęsta masa. Ciasto odstawiamy z ognia i studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy kolejno po jednym jajku i cały czas miksujemy, na końcu ciasto mieszamy łyżką i przekładamy do rękawa cukierniczego. Na wyłożonej papierem

Smakowite Dania
Słodkie drobiazgi 98

Ciasto parzone jest u mnie na stole zawsze jak ktoś niespodziewanie na kawkę wpadnie lub gdy mam naglą chętkę na coś słodkiego . Szybko się go robi i szybko piecze. Cóż więcej potrzeba. Od kilku lat zamiast pączków  w tłusty czwartek smażę takie drobiazgi. Składniki 1 szklanka wody 1/2 kostki margaryny lub masła 1 szklanka mąki 4 jajka cukier puder(...)posypania olej rzepakowy do smażenia Wykonanie - Wodę z margaryna zagotować, Odstawić z palnika . - Wsypywać po woli mąkę do wody z masłem cały czas mieszać aż  ciasto zacznie odchodzić    od ścian garnka - Ciasto trochę ostudzić i dodać po jednym jajka , cały czas mieszać . - W garnku  lub w frytkownicy  rozgrzać  oliwę . -  Do rękawa  cukierniczego

Eli Gotowanie
Małe gniazdka (pączki hiszpańskie) 139

można nie lubić gniazdek? Uwielbiam je od czasów szkolnych. Zrobione z ciasta parzonego są puszyste w środku i delikatne. Przygotowałam ich mini wersję, tak na jeden dwa kęsy. Następnym razem zrobię takie duże jak w cukierni. ok. 15-20 małych gniazdek 65 g margaryny lub masła 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki wody Szczypta soli 2 jajka(...)łyżka ciepłej wody 1 litr oleju lub smalcu W garnku zagotowujemy wodę z masłem lub margaryną oraz szczyptą soli. Za jednym razem wsypujemy całą przesianą mąkę. Energicznie mieszamy, aż ciasto stanie się gładkie i będzie odchodzić od ścianek garnka. Do ciasta wbijamy 2 jajka i miksujemy mikserem. Gdy ciasto jest już gładkie przekładamy je do szprycy cukierniczej z końcówką dużej

VioletoweKucharzenie
Mini ptysie 147

Zawsze mi się wydawało, że zrobienie ciasta parzonego to trudna i skomplikowana sprawa. Pierwszy raz odważyłam się je zrobić przy podejściu do  pączków portugalskich. Wyszył idealne, więc tym razem, już bez obaw zrobiłam mini ptysie wypełnione delikatnym kremem budyniowym. Uwielbiam ptysie, niestety wiele razy na tych kupionych w cukierni się rozczarowałam, właśnie ze względu na krem o sztucznym smaku(...)ptysiów polega chyba właśnie odpowiednim kremie. Jak dla mnie ten budyniowy jest idealny.  A takie mini ptysie na jeden kęs są przemiłym akcentem niedzielnego popołudnia. PTYSIE Składniki:  ciasto: 125 ml mleka3,2% 125 ml wody 115 g masła 140 g mąki 1 szczypta soli 4 jajka krem: 1,5 szklanki mleka3,2% 3 żółtka 80 g cukru

Bon appetit mon amie
Ptysie łabędzie z kremem maślanym 132

wystarczy upiec wraz z nimi wyciśnięte za pomocą rękawa cukierniczego liczby „2″, które po wbiciu w krem, będą stanowić szyje ptaków. Ptysie to wspomnienie z dzieciństwa – parzone ciasto i słodki krem to smak, który zawsze się miło wspomina i chce się do niego wracać. Ptysie: 4 duże jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 1 łyżka cukru

Poezja smaku
KNEDLE Z BORÓWKAMI Z CIASTA PARZONEGO 115

Rewelacyjne knedle z ciasta parzonego z borówką amerykańską z sosem także z borówki :).Przepis znalazłam na blogu SMAKI KATRINY Wyszły obłędne,robi się je naprawdę szybko i są bardzo mięciutkie.Jako nadzienie można dodać np.truskawki. SKŁADNIKI 500ml mleka 2 łyżki masła 3 żółtka 1 i 1/2 szklanki maki 1/2 szklanki maki ziemniaczanej NADZIENIE I SOS 400g borówki amerykańskiej cukier wanilinowy(...)łyżki cukru 180g jogurtu naturalnego WYKONANIE Do garnka wlewamy mleko i dodajemy masło.Kiedy mleko zacznie się gotować wsypujemy mąkę (nie ziemniaczaną tylko zwykłą) i energicznie mieszamy aż powstanie ciasto takie jak na ptysie czy karpatkę. Ciasto odstawiamy do wystudzenia.Gdy będzie już chłodne dodajemy żółtka mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy ciasto.Ciasto będzie się kleić ale dodajemy mąki pszennej i wyrabiamy dalej.Ciasto

Mała w garnku miesza
Ptysie z kremem malinowym 61

Lekkie, delikatne i subtelne. Chmurki. Nie wiem dlaczego, tak długo nie proponowałam Wam ptysi. Znacie kogokolwiek, kto wzgardziłby lekkim ciastem parzonym  i puszystością kremu śmietanowego?  Sporadycznie kupuję gotowe ptysie, unikam tych wielkości talerza,  obciążonych kilogramem kremu we wnętrzu. Ewentualnie stawiam na maleństwa na wagę,  z delikatnym śmietankowym wypełnieniem. Dobre na każda okazję, szczególnie dla dzieci(...)różowym odcieniu. Bazowałam na przepisie znalezionym w blogu - Domowy Smak Jedzenia. Co wygodne - moja wersja nie wymaga  zaopatrzenia się w świeże owoce, wystarczy słoik dobrej konfitury malinowej. Składniki ciasta: 90 gram mąki pszennej 50 gram masła 125 ml wody 2 jajka  szczypta soli 1 łyżeczka cukru Wykonanie: Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia,  przygotowujemy rękaw cukierniczy

Kronika Piekarnika
Dutch baby – historia i przepis 117

Honolulu. Dutch baby różni się od zwykłych naleśników sposobem przygotowania, ponieważ jest pieczony w piekarniku. Dzięki temu ciasto spektakularnie rośnie, ma chrupiące brzegi i wilgotny środek, przypominający nieco ciasto parzone. Przygotowując pieczone naleśniki warto zastosować kilka prostych zasad. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, zatem jeśli używamy jajek prosto z lodówki, warto je ogrzać przez kilka minut w ciepłej wodzie(...)zwykłej, musi jednak mieć odłączaną rączkę. Podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika. Dutch baby najlepiej smakuje od razu po wyjęciu z piekarnika, im dłużej stoi, tym bardziej opada, a ciasto staje się gumowate. Dodatków do pieczonego naleśnika może być całe mnóstwo. W wersji na słodko można podać go ze świeżymi owocami, bitą śmietanką, dżemem, czekoladą, jogurtem, miodem, syropem klonowym, sokiem

Obiad gotowy
Churros 139

Hiszpański przysmak - churros. Zrobiłam z ciasta parzonego, smażonego na głębokim tłuszczu do chrupkości, a następnie posypałam cukrem i podałam z sosem czekoladowym. Bardzo takie nam smakowały. Składniki: 240 ml wody 50 g masła 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki cukru 3 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli Dodatkowo: olej do smażenia opcjonalnie cukier puder do oprószenia  Przygotowanie(...)masło, cukier, sól, do momentu roztopienia się masła i rozpuszczenia się cukru. Do wrzątku wsypać mąkę, ekstrakt z wanilii i energicznie mieszać. Zdjąć z palnika, ucierać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odstawać od brzegów naczynia. Ostudzić. Do wystudzonej masy wbijać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Ciasto powinno być gładkie i gęste. Ciasto przełożyć do przygotowanego rękawa cukierniczego

Słodka Strefa
Churros 144

Hiszpański przysmak - churros. Zrobiłam z ciasta parzonego, smażonego na głębokim tłuszczu do chrupkości, a następnie posypałam cukrem i podałam z sosem czekoladowym. Bardzo takie nam smakowały. Składniki: 240 ml wody 50 g masła 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki cukru 3 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli Dodatkowo: olej do smażenia opcjonalnie cukier puder do oprószenia  Przygotowanie(...)masło, cukier, sól, do momentu roztopienia się masła i rozpuszczenia się cukru. Do wrzątku wsypać mąkę, ekstrakt z wanilii i energicznie mieszać. Zdjąć z palnika, ucierać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odstawać od brzegów naczynia. Ostudzić. Do wystudzonej masy wbijać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Ciasto powinno być gładkie i gęste. Ciasto przełożyć do przygotowanego rękawa cukierniczego

Słodka Strefa
Eklerki (eklery) z kremem budyniowym 181

ptysie krem bezowy lub śmietankowy. W każdym razie mam do nich niesamowitą słabość i nigdy nie przechodzę obok nich obojętnie :) Najczęściej robię eklerki podłużne, tym razem zrobiłam inaczej :) Ciasto ptysiowe/ eklerkowe: 6dag margaryny ¼ litra wody 12dkg mąki 4 jajka Krem budyniowy: 500ml mleka ½ szklanki cukru 3 żółtka 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska(...)garnku zagotowujemy wodę z margaryną. Gdy margaryna się rozpuści i woda zacznie wrzeć, zdejmujemy na chwile garnek z ognia, dodajemy mąkę i całość dobrze mieszamy, po czym ponownie zagotowujemy. Parzone ciasto pozostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie robimy budyń :) Odlewamy z pół litra mleka pół szklanki i dodajemy do niego żółtka, budyń waniliowy, cukier waniliowy i obie mąki. Całość dobrze

Smakowy Raj