Ptyś! To kuliste ciastko z ciasta parzonego. Po przecięciu na dwie części napełniane jest kremem lub bitą śmietaną. Ciastko znane od wielu lat i kojarzy je chyba kazdy, a nazwa pochodzi z języka francuskiego. Petit choux, wymawiane pti szu, to dosłownie mała kapusta. Nazwa ta odnosi się do kształtu ciastka(...)zawsze smak jest trochę inny niż poprzednio. Nasze ptysie zostały wzbogacone o owoce, można dać ich znacznie więcej, dzięki czemu smak ciastek jest niepowtarzalny – prawie wytrawne ciasto, słodka śmietanka i kwaskowe owoce. Ptysie należy nadziać bezpośrednio przed podaniem, aby nie zrobiły się mokre od kremu i owoców. Porcja jest dość duża, bo wychodzi
To co kochambardzo proste do zrobienia! Spritzkrapfen czyli pączki rodem z Wiednia nie potrzebują drożdży czy też proszku do pieczenia by pięknie urosnąć i się napuszyć, smaży się je bowiem z ciasta parzonego. W wersji z rumowym lukrem gniazdka po prostu rozpływają się w ustach... To stanowczo jedne z moich ulubionych pączków :-) Polecam! Składniki: Na około 18 - 20 szt.: 200 g mąki(...)pieczenia lub pergaminu wyciąć kwadraty o boku 10 x 10 cm. Do masy wbijać kolejno po jednym jajku cały czas ucierając. Masa stopniowo wchłonie wszystkie jajka. Powstanie gęste, gładkie ciasto. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego zakończonego dużą gwizdką (np. tylka 1 M). Wyciskać okręgi o średnicy 8 cm na przygotowane kwadraty z papieru do pieczenia. W dużym, niewysokim garnku rozgrzać
maniapieczeniaPączki wiatrowe z Katalonii Bunyols de vent - pączki wiatrowe Pączki wiatrowe z Katalonii podobnie jak pączki wiedeńskie przygotowuję z ciasta parzonego ptysiowego. Są delikatne, bardzo puszyste i proste do zrobienia. Nie będziecie nawet potrzebowali miksera (chociaż to ułatwia pracę), ani rękawa cukierniczego. We Francji, Belgii i Niemczech pączki wiatrowe noszą nazwę pets de nonnes co w dosłownym tłumaczeniu oznacza pierdnięcie(...)kostkę masło, skórkę otartą z cytryny, szczyptę soli i doprowadzam do wrzenia. 2. Na wrzące mleko wsypuję mąkę, zmniejszam płomień i mieszam drewnianą łyżką na jednolitą masę. Kiedy ciasto ma jednolitą gładką konsystencję i odchodzi od boków rondelka wyłączam ogień i odstawiam do wystygnięcia. 3. Przestudzone ciasto przekładam do misy miksera i na średnich obrotach miksuję dodając kolejno po jednym
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPączki wiedeńskie zwane też gniazdkami , pączkami kręconymi czy też pączkami hiszpańskimi . To moje ulubione pączki. Słodkie , mięciutkie , wilgotne. Piecze się je z ciasta parzonego , tego samego z którego przygotowuje się ptysie czy eklerki. Składniki : Na ok 24 szt. 1 szklanka wody 80 g masła szczypta soli 1 szklanka mąki 170g 3 duże lub 4 mniejsze jajka (u mnie(...)wyciąć kwadraty i na każdy z nich wycisnąć kółka o średnicy mniej więcej 5-6 cm. W garnku lub szerokim rondlu rozgrzać olej i wkładać pączki wraz z papierem (ciastem do dołu.) Po ok minucie zdjąć papier, odwrócić paczki i upiec na rumiano (ok 2 min.) Wyjąc na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym , żeby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Cukier
Malinowa KawiarenkaGofry churros to taka moja wariacja na temat tradycyjnych churros. Dobra, dobra, ale co to jest churros. To tradycyjny wypiek karnawałowy pochodzący z Hiszpanii Wytwarza się go z ciasta parzonego, składającego się z mąki, masła, jajka i wody. Gotowe churros podaje się solo lub z filiżanką gorącej czekolady, wtedy nazywa się je chocolate con churros . Moja wersja to taka wariacja(...)smarowania gofrownicy Sposób wykonania: Do rondelka włóż olej kokosowy, olejek migdałowy, cukier oraz wodę. Całość zagotuj, doprowadź do wrzenia. Do gorącej masy dodawaj energicznie mąkę, cały czas mieszając ciasto. Gdy ładnie się połączy, odstaw rondelek z ognia i pozostaw ciasto na kilka minut do wystygnięcia. Następnie dodaj jajko i połącz składniki energicznie mieszając. Rozgrzej gofrownicę. Z ciasta uformuj 8 kulek
365 dni dookoła kuchniSofficini to nic innego jak małe, włoskie pierożki. Przyrządza się je z ciasta parzonego, nadziewa dowolnym farszej, panieruje w jajku i bułce tartej, i smaży na złoty kolor 😍 Proste? Oczywiście, że proste 😉 I niezbyt czasochłonne. Zwłaszcza jeśli (tak jak ja) rozłożycie sobie pracę na etapy, i np w jeden dzień przygotujecie farsz, a drugiego dnia całą resztę. Co do farszu(...)różną wielkość, zależną od tego czym będziemy je wycinać. Możemy wycinać je literatką, ale możemy np małym kieliszkiem. Są smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki na ciasto: (na 26 szt małych pierożków) 1 szkl. mleka 1 szkl. mąki łyżka masła szczypta soli Do panierowania : 2-3 jajka bułka tarta szczypta soli Na farsz: 500 g mięsa
Walijskie PichcenieChurro to tradycyjny tłusty wypiek hiszpański z ciasta parzonego. Churro w postaci długich paluszków o przekroju w kształcie gwiazdki smażymy na głębokim oleju, dzięki temu są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Najczęściej oprószone są cukrem pudrem, często również podawane są z filiżanką czekolady, w której można je umoczyć. U mnie dzisiaj obie wersje z tym, że czekolada była(...)cukier puder, czekolada z orzechami Wykonanie: Wodę, cukier, sól, ekstrakt z wanilii oraz masło umieszczamy w rondelku i zagotowujemy. Do wrzącego płynu wsypujemy mąkę, mieszamy energicznie rózgą, aż powstałe ciasto zacznie odchodzić od ścianek rondelka. Masę ostawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej masy wbijamy kolejno po jednym jajku, miksując po każdym dodaniu. Powstałe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką
Smak mojej kuchniIlość porcji: 20 W Łodzi znane pod nazwą pączki wiedeńskie, w Lublinie nazywane gniazdami. Z wyglądu przypominają włoskie zeppole. Przygotowuje się je z ciasta parzonego jak na ptysie. Pączki te podaje się bez nadzienia, ale za to polane dużą ilością lukru. O ile za tradycyjnymi pączkami nie przepadam, obok hiszpańskich nie mogę przejść obojętnie. Pracy przy nich nie mało, kalorii(...)uzyskania gładkiej masy, która odchodzi od brzegów garnka. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimną masę ucieramy dodając stopniowo po jednym jajku. Miksujemy do momentu, aż powstanie gęste, jednolite, klejące ciasto. Tak przygotowane ciasto przekładamy do szprycy cukierniczej z tylką w kształcie dużej gwiazdki. Arkusz papieru smarujemy oliwą. Świetnie się tu sprawdza oliwa w spray'u. Na papierze wyciskamy gniazda o średnicy
Wędrówki po kuchnisłodkości. Wbrew pozorom poniższe drożdżówki są bardzo łatwe do przygotowania. Wystarczy ciasto drożdżowe odpowiednio złożyć i wykroić z niego prostokątne kawałki, które należy okręcić z obu stron wokół własnej osi. Przepis: https://ugotowac.blogspot.com/2020/02/zakrecone-drozdzowki-z-serem.html 3. Churrosy z sosem czekoladowym. Churros to małe, słodkie przekąski przygotowane z ciasta parzonego, smażone na głębokim oleju, obtoczone w cukrze pudrze i cynamonie. Warto(...)sernik. Placki najlepiej smakują podane na ciepło. Przepis: https://ugotowac.blogspot.com/2020/02/syrniki-placki-twarogowe.html 8. Drożdżowe racuchy na bazie jogurtu greckiego z kawałkami jabłka. Wbrew pozorom takie placuszki są szybkie do przyrządzenia (ciasto wyrabiamy łyżką i pozostawiamy do wyrośnięcia). Racuchy z poniższego przepisu są miękkie, puszyste i sycące. Przepis: https://ugotowac.blogspot.com/2019/10/racuchy-na-jogurcie-greckim.html 9. Tradycyjne rauchy z kawałkami jabłka. Idealnie smakują podane na ciepło
UgotowaćPrzyznam, że jestem uzależniona od wypieków na bazie ciasta parzonego - moją ulubioną karpatkę piekę przy każdej okazji. Tym razem postanowiłam zrobić ptysie, z tymże z jakimś delikatniejszym, orzeźwiającym kremem, więc połączyłam lekki serek twarogowy z cukrem pudrem i lemon curd i powiem Wam, że wyszło to zdecydowanie za dobre - nie mogłam się powstrzymać i podjadałam krem prosto z michy(...)dodać mąkę i dalej gotować rozcierając masę. Po dokładnym wystudzeniu masy wbijać do niej kolejno 4-5 jaj i miksować ok. 10 minut, do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą końcówką bądź w kształcie gwiazdki. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskać na nie stożki o średnicy ok. 4-5 cm, z zachowaniem
Domowa Cookierenka Agikierunek i udać się na Półwysep Iberyjski do Hiszpanii. W końcu zaczęłam uczyć się hiszpańskiego, warto także poszerzyć kulinarne horyzonty. Churros, czyli tradycyjna hiszpańska przekąska śniadaniowa (!!!) z ciasta parzonego, smażona na głębokim tłuszczu. Można churros zjeść bez niczego, posypane cukrem pudrem, z filiżanką gorącej czekolady lub sosu czekoladowego ( chocolate con churros ) bądź z sosem na bazie mleka skondensowanego(...)grudek i niewymieszanej mąki. Odstawiam do całkowitego wystudzenia. Następnie wbijam kolejno po jednym jajku, cały czas dokładnie miksując. Rozgrzewam olej w dużym garnku o podwójnym, grubym dnie. Uzyskane ciasto przekładam do rękawa cukierniczego z końcówką (tylką) w kształcie dużej gwiazdki. Wyciskam bezpośrednio na rozgrzany olej, odcinając nożykiem lub nożyczkami. Smażę po 2 minuty z każdej strony, aż nabiorą złocistego
W kuchni Karmel-itkikarnawał to trzeba koniecznie coś usmażyć… Wybór padł na włoskie smażone pączki z ciasta parzonego, zwane frittelle bądź tortelli di carnevale. W trakcie smażenia nazwałam je “ frittelle samo się” , ponieważ podczas smażenia same rosną, a gdy osiągną odpowiednią wielkość same się przekręcają i to po kilka razy. Nawet mój mąż widząc fikołkujące frittelle nimi się zachwycał(...)mało przypalającym się garnku gotujemy wodę i masło. Gdy masło się rozpuści a woda zacznie wrzeć, wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieramy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odstawać od brzegów naczynia i powstanie kula (ok. 2-3 minuty). Zdejmujemy z palnika. Studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy cukier i wbijamy jajka, jedno po drugim, miksując dobrze
Mia Cucina SofietaSmażenie pączków jest bardzo czasochłonne, a ja lubię jeść domowo, dlatego postawiłam na coś znacznie szybszego i pysznego – hiszpańskie churros maczane w gorzkiej czekoladzie. Robi się je z ciasta parzonego (takiego jak na karpatkę, eklerki czy gniazdka wiedeńskie), dlatego nie wymagają drożdży – składniki prawdopodobnie macie nawet w domu. W środku są delikatne, puszyste i miękkie – zaś(...)czasie przesiewamy mąkę. Zmniejszamy ogień i dosypujemy przesianą mąkę. Szybko mieszamy masę drewnianą łyżką, aż stanie się jednolita i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Ciasto powinno być bardzo gęste. Do zimnego ciasta dodajemy po jednym jajku miksując na małych obrotach lub jeśli mamy siłę – ucierając łyżką. Po wykończeniu jajek, ciasto powinno być gładkie i mniej
Poezja smaku