Dzisiaj tłusty czwartek, jeśli nie macie pomysłu, albo nie chcecie tradycyjnych pączków czy faworków, to polecam te francuskie z ciasta parzonego. Nie mogą się nie udać . Do dzieła :) Składniki: 20 dag mąki pszennej 10 dag masła 4 jaja szczypta soli 1 szklanka wody 1 l oleju do smażenia Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki soku cytrynowego Sposób przygotowania
Gosia gotujePieczenia to doskonała okazja aby sprawić bliskim radość jakimś domowym wypiekiem. Ja upiekłam dla moich domowników ich ulubione ciasto- ptysiowe. Jednak nie w formie małych ptysiów a wieńca z ciasta parzonego, który nadziałam dżemem jagodowym i wypełniłam owocową salsą i bitą śmietaną. Takie ptysie można po prostu odrywać lub odkrawać nożem. Domownikom tak smakował, że zniknął na jednym posiedzeniu. Może
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasoczystymi świeżymi malinami o idealnej konsystencji, wspaniałym smaku i eleganckim wyglądzie. Smaczny wypiek na letnie przyjęcie. Całość jest słodka a zarazem orzeźwiająca. Jednym słowem powiem nieskromnie …pyszna ! Składniki: Ciasto parzone: 1/2 kostki masła 1 szklanka wody 1 szklanka mąki szczypta soli 5 jajek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy ze śmietanką: 1/2 litra mleka 1 jajko 2 łyżki mąki
Wanilia i Kardamontwaróg (metoda szybka) / 12.Kukurydziane kruche ciasto bez glutenu Moje ulubione przepisy (poza tymi, które pojawiły się już wcześniej ;) )1.Wykwintna beza z truskawkami / 2.Pączki z ciasta parzonego / 3.Brownie z malinami (bez glutenu i tłuszczu) / 4.Makaron boloński / 5.Czekoladowa babka bez jajek / 6.Fish & chips / 7.Sernik z kaszą manną i truskawkami Moje
Słodkie Przyjemnościcudowne, z jasną obwódką wokół. Gniazdka pomarańczowe , Pączki hiszpańskie nazywane też gniazdkami lub pączkami wiedeńskimi. Są bardzo efektowne i do tego bardzo łatwe w przygotowaniu, które wykonuje się z ciasta parzonego. Pączki angielskie , czy też oponki serowe, smażona słodkość obok faworków , które idealnie nadają się na karnawał. Pączki angielskie zadowolą miłośników tradycyjnych pączków czy donatów. Pączki angielskie zawsze się udają
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPączki z konfiturą, chrupiące faworki to klasyka i jak nakazuje tradycja nie może ich zabraknąć, dla tych którzy jednak za nimi nie przepadają proponuję mega czekoladowe eklerki. Parzone ciasto ptysiowe i czekoladowy aksamitny krem z odrobiną amaretto lub rumu do smaku. Spróbujcie je zrobić i zajadajcie się bez żadnych wyrzutów sumienia J Życzę
Wanilia i KardamonChurros to hiszpański smakołyk z ciasta parzonego, smażony na głębokim oleju. Idealnie smakują z kremem czekoladowym lub oprószone cukrem. Składniki 1 szklanka mąki 300 ml wody 2 łyżki masła 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 3 jajka Przygotowanie W garnku zagotować 300 ml wody z 2 łyżkami masła, 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką soli. Następnie dodać mąkę i mieszać
Wasze Przepisypodjadanie nawet w wersji solo. Smakują jak wytrawne i lekkie pączusie. Na dniach zaprezentuję Wam mój pomysł na wykorzystanie ciasta ptysiowo-ziemniaczanego, ale teraz polecam kuleczki! 500g ziemniaków Ciasto parzone: 125g mąki 80g masła 4 jajka 1 szklanka wody szczypta soli Dodatkowo: sól, pieprz olej do głębokiego smażenia Ziemniaki ugotować w mundurkach (najlepiej poprzedniego dnia). Wodę zagotować
Di gotujeforemki (25×40 cm). Pieczemy w 170 st. C. przez ok. 30 min. Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie usuwamy papier. składniki na ciasto parzone: 65 g mąki orkiszowej 75 g masła 125 ml wody 3 małe jajka 1 szczypta proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: W garnku zagotowujemy masło z wodą
Domowy Smak Jedzeniatylko pozory. Bulion gotuje się sam i można go zrobić dzień wcześniej ( lub nawet ugotować i zamrozić z mięsem z rosołu ).Farsz to moment. A lepienie pierożków z parzonego ciasta to na prawdę ,,pestka". Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniogień i ucierałam dalej. Jak ciasto przestygło dodałam go do pozostałej części maki, wbiłam żółtko i dodałam ocet. Wlałam 1/3 szklanki gorącej wody. Wyrobiłam ciasto. Bardzo fajnie wyrabia się ciasto parzone. Jest takie cieplutkie i plastyczne. Rozwałkowałam grubiej niż na pierogi. Z tej porcji wyszło mi 8 kółek wyciętych talerzykiem do kawy. Zrobiłam farsz. Cebulkę pokroiłam i to dość grubo
Pieprzyć z FantazjąChurros to popularny, tradycyjny hiszpański przysmak z ciasta parzonego, smażony w głębokim tłuszczu. Może być tylko posypany cukrem pudrem z cynamonem lub dodatkowo maczany w gorącej czekoladzie. 500 ml wody, 500 ml mąki pszennej, 5 łyżek cukru, 4 łyżki oleju, 2/3 łyżeczki soli, olej do głębokiego smażenia (ryżowy), cukier puder, cynamon Wodę zagotować z solą, cukrem i olejem. Zdjąć
królestwo garówpszennej (szklanka) 150 g masła 4 duże jajka szczypta soli Krem śmietankowy: 600 ml śmietanki 30% 250 g sera mascarpone 4 łyżki cukru pudru Przygotowanie Najpierw przygotowujemy ciasto parzone. Jajka wcześniej wyjmujemy z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. Do niewielkiego garnka wkładamy masło i wodę. Składniki podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż masło się rozpuści, a woda zacznie wrzeć
e-PrzepisyKulinarnezimowe wieczory, kiedy za oknem zimno, najlepsze hiszpańskie churros. Churros to pyszne ciasteczka z ciasta parzonego, chrupkie na wierzchu, a w środku mięciutkie. Najsmaczniejsze są ciepłe i posypane cukrem pudrem, ale również smakują z gorącą czekoladą. Składniki: 250 ml wody 3 jajka 2 łyżki cukru 30 g masła szczypta soli cukier puder do posypania olej do smażenia Wodę gotujemy(...)masłem, solą i cukrem. Gdy masło się rozpuści, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aż ciasto zacznie odchodzić od garnka. Do ciasta stopniowo dodajemy jajka, cały czas miksując. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. W głębokim garnku rozgrzewamy olej i wyciskamy na niego porcje ciasta, tworząc długie paski. Smażymy na złoto-brązowy kolor
Pyszności Słodkościwykorzystać mrożone truskawki, latem no to oczywiste… Kropką nad i jest truskawkowy likier, który dopełnił jej smaku. Polecam nawet na świąteczny stół. Miła odmiana wśród miodowników i pierników. Składniki: Ciasto parzone czekoladowe: Blaszka: 25/30 cm ½ kostki masła 1 szklanka wody 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki ciemnego kakao Szczypta soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek Krem truskawkowy z mascarpone(...)kremówki 25 dag sera mascarpone 1 szklanka mrożonych truskawek 60 ml likieru truskawkowego 3 łyżeczki żelatyny 3 czubate łyżki cukru pudru Dekoracja: Biała polewa czekoladowa Sposób wykonania: Ciasto: Masło zagotowujemy ze szklanką wody, do gotującej masy wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao, ucieramy drewnianą pałką cały czas gotując aż masa zacznie odchodzić od ścianek, zestawiamy z ognia do całkowitego wystygnięcia
Wanilia i Kardamon