Kobiece pępki - narodowy przysmak Turcji. Innymi słowy deser z ciasta parzonego zanurzony w słodkim syropie. Jeśli tylko macie ochotę wypróbować trochę tych karnawałowych słodkości nie czekajcie, zróbcie je już dziś 😋🍩 Pamiętajcie, że podczas formowania kulek należy naoliwić palce, ciasto nie będzie przyklejać się do rąk. Źródło: Kulinarne podróże. Kuchnia Turecka
Z Hrabiną w kuchniPrzepis na pączki gniazdka z ciasta parzonego, przypadł Wam do gustu. Zrobiliście go tak wiele razy! Dostałam od Was ogrom zdjęć, za co bardzo dziękuję. Pączki zrobiłam ponownie tyle, że w innej wersji, do ciasta dodałam 1/2 łyżeczki cynamonu, a gotowe pączki oblałam polewą czekoladową. No i muszę Wam powiedzieć, że to jest mega hit! Kaloryczne na maxa
SMYKWKUCHNICzasami chce się zrobić coś widowiskowego. Najlepiej wykorzystać w tym celu deser. A jaki sprawdzi się lepiej niż croquembouche? Ciasto parzone jest lekkie w strukturze i delikatne w smaku, doskonale skleja się je przy pomocy kremu. Całości słodyczy dodaje karmel. CROQUEMBOUCHE Z PROFITEROLI Z KREM CZEKOLADOWYM Składniki na ciasto do profiteroli: - 250 mililitrów wody - 125 gram masła - 130 gram mąki
Życie zamknięte w smakuLondynu. To zupełne odwrócenie klasycznego przepisu na kruche ciasto, jakie wszyscy znamy. Nie używamy tu zimnego masła a rozpuszczamy je i gorące mieszamy z mąką (coś podobnego do ciasta parzonego, tyle że bez jajek). Bardzo fajnie sprawdziło się ono z połączeniu z delikatnym kremem budyniowym i słodkimi morelami. Spróbujcie, bo warto. *foremka o średnicy 26 cm Składniki: na ciasto
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCiasto czekoladowe z profiterolkami Jest to zdecydowanie ciasto z efektem WOW! Pięknie prezentuje się na stole i jeszcze lepiej smakuje. Naprawdę warte polecenia. Składniki: Ciasto parzone na profiterolki: 125ml wody (pół szklanki) 40g masła pół szklanki mąki pszennej 2 jajka szczypta soli Krem do profiterolków: 100g serka mascarpone 200g śmietanki kremówki 1 łyżki cukru pudru Ciasto czekoladowe: 115g
Blog z ApetytemPączki ptysiowe, zwane też hiszpańskimi lub wiedeńskimi , rozpoczynają u nas przepisy na karnawałowe przysmaki. Ponieważ są proste i szybkie w przygotowaniu, stanowią alternatywę dla tradycyjnych pączków
niecodziennikparyprzysiadła się cała rodzina od razu znikała jedna blaszka ciasta;) Ja piekę zawsze z pojedynczej porcji, według przepisu mojej mamy, i rzeczywiście ciasto znika w przerażającym tempie... Ciasto parzone:szklanka wody,szklanka mąki pszennej,5 jajek,125g masła lub margaryny,szczypta soli. Wodę, margarynę oraz szczyptę soli zagotować. Cały czas mieszając wsypać przesianą mąkę. Bardzo dokładnie wymieszać i odstawić
Z miłości do słodkościPtysie to przepyszne, proste ciastka wykonane z ciasta parzonego, które nie zawiera cukru. Można je napełniać dowolnym krem np. budyniowym lub bitą śmietaną oraz ulubionymi owocami. Świetnie smakują również z wytrawnym nadzieniem np. z pastą z tuńczyka. składniki na około 12- 15 ptysi ciasto 100 g masła 250 g mąki pszennej 4-5 jajek szczypta soli szklanka gorącej
Smakowite DaniaPtysie to przepyszne, proste ciastka wykonane z ciasta parzonego, które nie zawiera cukru. Można je napełniać dowolnym krem np. budyniowym lub bitą śmietaną oraz ulubionymi owocami. Świetnie smakują również z wytrawnym nadzieniem np. z pastą z tuńczyka. składniki na około 12- 15 ptysi
Smakowite Danialecz wykorzystałam przepis na krem do napoleonek zamieszczony w gazetce Kauflandu, którego oryginalną recepturę znajdziecie tutaj , i okazał się strzałem w dziesiątkę, bo był obłędny. Polecam. Składniki na Karpatkę CIASTO PARZONE: 250 ml wody 125 g margaryny 1 szklanka mąki pszennej szczypta soli 4 jajka KREM: 500 ml mleka 6 żółtek 10 dag cukru pudru 3 dag mąki ziemniaczanej laska
Rozpustne gotowanieprawdziwa zabawa :), tak więc praca przy łabędziach była dla mnie prawdziwą przyjemnością!. Najważniejsza sprawa to zrobić wdzięczne długie szyje i dobre ciasto ptysiowe. Przepis jest na 25-30 sztuk. Ciasto parzone, ptysiowe: 7 dużych jaj 500 ml wody 25 dag maki pszennej 25 dag masła lub dobrej margaryny 1. Margarynę z wodą rozpuszczamy i doprowadzamy do wrzenia, małymi
Apetyczna babeczkaPrzepis na małe cuda z ciasta parzonego wypełnione w środku przepyszną masą budyniową z dodatkiem mascarpone. Pyszne łakocie w sam raz na jeden kęs, szczególnie uwielbiane przez dzieci. Czas przygotowywania: 60 min Czas pieczenia: 25 min Składniki: (na ok. 25 dosyć małych ptysi) Ciasto: 1/2 szklanki wody 50 g masła 1/2 szklanki mąki 3 średnie jajka Masa
Słodki BlogPtysiowy torcik na kolację czemu nie. Zapewniam że jest pyszny, szybki do zrobienia. Ciasto parzone zrobimy w mig. Jako nadzienie użyłam fajnego tuńczyka Princes który idealnie nadaję się do farszów, kremów wytrawnych. Powiew wiosny z dużą ilością warzyw czyli tak jak lubię. Wykorzystałam to co miałam, także dodatki to już inwencja własna. #MasterTuńczyk ciasto ptysiowe: 5 jajek wielkość
wesoła kuchniapieczenia tak wyrosły, że byłam w szoku bo chciałam uzyskać efekt mini. Kształt jednak niczego nie zmienia bo były tak pyszne, że bez wyrzutów sumienia po nie sięgaliśmy. Ciasto parzone jest bardzo proste w przygotowaniu, najważniejsze jest jednak aby je dobrze upiec. Nieraz wydaje się, że ciastka są upieczone ale po przekrojeniu w środku są surowe. Dlatego upieczone ciastka
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPączki hiszpańskie są delikatne, lekkie i puszyste. Przygotowuje się je z ciasta parzonego. Składniki 200g mąki pszennej 100g masła 250 ml wody szczypta soli 4 jajka olej do smażenia Przygotowanie Wodę, masło i sól zagotować. Dodać mąkę aby ją sparzyć pożądanie. Wszystko wymieszać i wystudzić, następnie dodać jajka po jednym całym i miksować mikserem. Ciasto wkładać do szprycy i formować
Wasze Przepisy