ciasto parzone - 1655 przepisów (strona:24/111)

Karpatka 498

nią zajadaliśmy. Teraz też jest to jedno z naszych ulubionych ciast. Jeśli jeszcze nie piekliście tego ciasta to z całego serca polecam! Pyszny, budyniowy krem nie ma sobie równych. Ciasto parzone: 1 szkl wody 125 g margaryny 1 szkl mąki pszennej szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 3 szkl mleka 3/4 szkl cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego 4 łyżki mąki

Smakołyki Asi
Szaszłyki z białej kiełbasy w cieście francuskim 157

Pyszne, szybkie jedzenie, przepis powstał specjalnie na akcję na Durszlaku: Akcja kulinarna: Szaszłykowa Wielkanoc 2018 - "Szaszłykowy zawrót głowy"   Wyszło pysznie, polecam :)  Kiełbasa biała parzona  Ciasto francuskie  Marynata:  Olej z czosnkiem  Majeranek  *ilości składników ustal indywidualnie  Ciasto francuskie trzeba przyciąć do wymiarów kiełbasy, każdy płat ciasta posmarować olejem smakowym wymieszanym z majerankiem

Takie tam pichcenie
Ptysie z kremem 433

Ciasto parzone: 1/2 kostki margaryny (ok. 125 g) 1 szkl. wody 1 szkl. mąki pszennej 5 jaj W garnku doprowadzić do wrzenia wodę razem z margaryną/masłem. Dodać mąkę i gotować mniej więcej minutę, oczywiście stale mieszając, by nie przypalić masy. Gdy ciasto jest gładkie, nieco szkliste i widać, że odchodzi od garnka możemy ciasto wychłodzić. Gdy się ostudzi

kuchcikownia
Pierogi z jagodami – przepis 82

ciasto wystarczająco ostygnie, zacznij wyrabiać ręką. Jeśli mąka trudno się wchłania, ewentualnie dodaj łyżkę wrzątku. Wyrabiaj przez 5 – 8 minut, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Następnie włóż do woreczka foliowego, owiń ręcznikiem i pozostaw na 30 minut, aby ciasto odpoczęło. Z tak zaparzonego ciasta pierogi pięknie się sklejają i nie rozpadają w trakcie gotowania. Dobre ciasto na pierogi(...)jogurt naturalny wymieszany z cukrem   Domowe pierogi z jagodami bez jajek   Jak zrobić pierogi z jagód, żeby nie pękały? Podstawą dobrych pierogów jest dobre ciasto. Najlepsze w tym wypadku jest ciasto parzone. Jest bardzo elastyczne, dobrze się skleja i ogólnie dobrze się z nim współpracuje. Pamiętaj, aby nie napychać zbyt dużo nadzienia, ponieważ takie pierogi bardzo łatwo ulegają

Kuchnia Na Wypasie
Karpatka-super przepis, zawsze się udaje :) 253

kopiaste) -350g masła lub margaryny -4 żółtka -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -1 cukier waniliowy -3/4 szkl cukru DODATKOWO -cukier puder do posypania ciasta CIASTO PARZONE: Wodę wlewamy do garnka, dodajemy masło lub margarynę i wszystko zagotowujemy.  W osobnym naczyniu mieszamy mąkę krupczatkę z proszkiem do pieczenia. Gotującą się wodę zdejmujemy z ognia

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Knedle ze śliwkami – bez ziemniaków 220

staram się je zastępować innymi produktami , tak by zachcianki choć w połowie zostały zaspokojone ;)Placki ” ziemniaczane ” z marchewki  …. Kopytka z kaszy jaglanej …A knedle z ciasta parzonego …Dziś mam dla Was właśnie na nie przepis!Rewelacyjne , miękkie i sycące knedle wypełnione soczystymi śliwkami , których w tym roku na targach mamy pod dostatkiem!Polecam taką odmianę

Ostra na Słodko
Ptysie z kremem patissiere CROQUEMBOUCHE 111

Wspaniałe. Znikają w mgnieniu oka Składniki: Ciasto parzone 2 szkl wody 1 kostka masła (200 g) 2,5 szkl mąki pszennej 8 jaj Wodę wlewamy do rondelka, dodajemy ,masło. Rozpuszczamy. Gdy masło się rozpuści, dodajemy mąkę, odstawiamy do wystudzenia. Włączamy piekarnik na 190 stopni. Przygotowujemy brytfanny wyłożone papierem do pieczenia – ja użyłam 3. Gdy ciasto jest letnie dodajemy

MojaQchnia.pl
Gniazdka, pączki hiszpańskie lub wiedeńskie 196

Dziś moja propozycja na Tłusty Czwartek, zamiast tradycyjnych pączków proponuję Wam gniazdka wykonane z ciasta parzonego. Zrobiłam je pierwszy raz i powiem, że zachwyciła mnie ich lekkość i delikatność smaku. Moim domownikom ta nowość również przypadła do gustu, bo nim się zdążyłam obejrzeć już nie było po nich śladu. Bardzo łatwe  i szybkie w wykonaniu, więc jeśli nie chce

Cynamonowe szczęście
Ptysiole, czyli Ptysie i Eklerki 178

śmiejcie się ze mnie, ale to moje pierwsze w życiu ciasto parzone, pierwsze w życiu eklerki:)Źródło: MojeWypieki. SKŁADNIKI na ok 30 sztuk: 1 szklanka wody 125 g masła 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka W garnuszku zagotować wodę z masłem. Na gotującą się wodę wsypać mąkę i mieszać, aby się całość nie przypaliła ( ja szybko rozmieszałam mikserem). Ciasto jest

Blondynka Gotuje
Pączki Marcjanny 127

Pączki według przepisu z 1825 roku, spisanego przez Marcjannę Oborską z domu Jawornicką . Pączki z ciasta parzonego, takiego jak na ptysie. Można by powiedzieć smażone ptysie. Ciekawym dodatkiem smakowym jest kwiat muszkatołowy. „ Pączki Nice Wziąć pół kwarty mleka, cukru kawałek wielkości cytryny, masła łyżkę mierną włożyć w to wszystko w rondel i zagotować na dobrym ogniu. Gdy się ugotuje, sypać

królestwo garów
Słodki puszek 746

analogicznie, z tym, że po ubiciu dodajemy do niej kakao i dopiero żelatynę. Dodatkowo: puszka masy kajmakowej garść orzechów laskowych biszkopty szklanka mocnej kawy pół kieliszka wódki czekolada Złożenie ciasta: Parzymy kawę i pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie mieszamy z alkoholem Orzechy drobno siekamy, mieszamy z masą kajmakową i rozsmarowujemy na ostudzonym biszkopcie. Na kajmaku smarujemy białą śmietanę

Cynamonowe szczęście
Ptysie z bitą śmietaną 265

pierwszy z niezawodnych przepisów pani Doroty /mojewypieki.pl/. Mogą być podawane z kremem karpatkowym lub po prostu z bitą śmietaną, myślę że w tym ich cały urok. Wykonane są z ciasta parzonego.    Składniki: 1 szklanka wody (250 ml) 125 g masła lub magaryny do pieczenia  1 szklanka mąki pszennej 4 jajka śmietana kremówka (30% lub 36%) W rondelku

Pudełko rozmaitości
EKLERKI Z CREME PATISSIERE – najlepsze! 219

budyniowy. Wyszły idealne! Tak idealne, że kiedy zaniosłam je do pracy ustawiła się do nich kolejka! Koniecznie wypróbujcie i zachwyćcie się tym ciastem ptysiowym i obłędnym creme patissiere! SKŁADNIKI: CIASTO PARZONE: * woda – 1 szkl * jajko – 4 szt * mąka pszenna – 170 g * masło – 125 g CREME PATISSIERE: * mleko 3,2% – 600 ml * żółtko(...)mąka pszenna – 40 g * mąka ziemniaczana – 40 g * laska wanilii – 1 szt POLEWA CZEKOLADOWA: * dobrej jakości czekolada – 50 g * masło – 20 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO PTYSIOWE: W garnku gotujemy wodę z masłem, na gotującą wsypujemy mąkę i cały czas ucieramy drewnianą łyżką. Ucieramy do momentu aż ciasto będzie szkliste i będzie odchodzić od ścianek, zdejmujemy

Ostra na Słodko
Eklerki z Kremem z Advocatem i Kremem Kawowym polane Polewą Czekoladowo Kawową, czyli Eklerki Blondynki ;) 213

siebie, ale nie martwcie się, te eklerki na pewno Wam wyjdą! Daję słowo!  ZACZYNAMY: DODATKOWO: 2 garstki malin (ja użyłam mrożonych i też się dało) Kilkanaście listków mięty CIASTO PARZONE (ok.30 szt niewielkich): 1 szklanka wody 125 g masła 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka szczypta soli W rondelku zagotowałam wodę z masłem i solą. Na gotującą się wodę

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania