ciasto parzone - 1655 przepisów (strona:24/111)

Ptysie + film 190

Ptysie to przepyszne, proste ciastka wykonane z ciasta parzonego, które nie zawiera cukru. Można je napełniać dowolnym krem np. budyniowym lub bitą śmietaną oraz ulubionymi owocami. Świetnie smakują również z wytrawnym nadzieniem np. z pastą z tuńczyka.     składniki na około 12- 15 ptysi ciasto 100 g masła 250 g mąki pszennej 4-5 jajek szczypta soli szklanka gorącej

Smakowite Dania
Ptysie + film 201

Ptysie to przepyszne, proste ciastka wykonane z ciasta parzonego, które nie zawiera cukru. Można je napełniać dowolnym krem np. budyniowym lub bitą śmietaną oraz ulubionymi owocami. Świetnie smakują również z wytrawnym nadzieniem np. z pastą z tuńczyka. składniki na około 12- 15 ptysi

Smakowite Dania
Karpatka. 149

lecz wykorzystałam przepis na krem do napoleonek zamieszczony w gazetce Kauflandu, którego oryginalną recepturę znajdziecie tutaj , i okazał się strzałem w dziesiątkę, bo był obłędny. Polecam. Składniki na Karpatkę CIASTO PARZONE: 250 ml wody 125 g margaryny 1 szklanka mąki pszennej szczypta soli 4 jajka KREM: 500 ml mleka 6 żółtek 10 dag cukru pudru 3 dag mąki ziemniaczanej laska

Rozpustne gotowanie
Jezioro łabędzie 152

prawdziwa zabawa :), tak więc praca przy łabędziach była dla mnie prawdziwą przyjemnością!. Najważniejsza sprawa to zrobić wdzięczne długie szyje i dobre ciasto ptysiowe. Przepis jest na 25-30 sztuk. Ciasto parzone, ptysiowe: 7 dużych jaj 500 ml wody  25 dag maki pszennej 25 dag masła lub dobrej margaryny  1. Margarynę z wodą rozpuszczamy i doprowadzamy do wrzenia, małymi

Apetyczna babeczka
Ptysie z kremem budyniowym 77

Przepis na małe cuda z ciasta parzonego wypełnione w środku przepyszną masą budyniową z dodatkiem mascarpone. Pyszne łakocie w sam raz na jeden kęs, szczególnie uwielbiane przez dzieci. Czas przygotowywania: 60 min Czas pieczenia: 25 min   Składniki: (na ok. 25 dosyć małych ptysi) Ciasto: 1/2 szklanki wody 50 g masła 1/2 szklanki mąki 3 średnie jajka Masa

Słodki Blog
Ptysiowy torcik z tuńczykiem 118

Ptysiowy torcik na kolację czemu nie. Zapewniam że jest pyszny, szybki do zrobienia. Ciasto parzone zrobimy w mig. Jako nadzienie użyłam fajnego tuńczyka Princes który idealnie nadaję się do farszów, kremów wytrawnych. Powiew wiosny z dużą ilością warzyw czyli tak jak lubię. Wykorzystałam to co miałam, także dodatki to już inwencja własna. #MasterTuńczyk   ciasto ptysiowe: 5 jajek wielkość

wesoła kuchnia
klasyczne eklerki z budniem 149

pieczenia tak wyrosły, że byłam w szoku bo chciałam uzyskać efekt mini. Kształt jednak niczego nie zmienia bo były tak pyszne, że bez wyrzutów sumienia po nie sięgaliśmy.  Ciasto parzone jest bardzo proste w przygotowaniu, najważniejsze jest jednak aby je dobrze upiec. Nieraz wydaje się, że ciastka są upieczone ale po przekrojeniu w środku są surowe. Dlatego upieczone ciastka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pączki hiszpańskie 64

Pączki hiszpańskie są delikatne, lekkie i puszyste. Przygotowuje się je z ciasta parzonego. Składniki 200g mąki pszennej 100g masła 250 ml wody szczypta soli 4 jajka olej do smażenia Przygotowanie Wodę, masło i sól zagotować. Dodać mąkę aby ją sparzyć pożądanie. Wszystko wymieszać i wystudzić, następnie dodać jajka po jednym całym i miksować mikserem. Ciasto wkładać do szprycy i formować

Wasze Przepisy
Karpatka 484

nią zajadaliśmy. Teraz też jest to jedno z naszych ulubionych ciast. Jeśli jeszcze nie piekliście tego ciasta to z całego serca polecam! Pyszny, budyniowy krem nie ma sobie równych. Ciasto parzone: 1 szkl wody 125 g margaryny 1 szkl mąki pszennej szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 3 szkl mleka 3/4 szkl cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego 4 łyżki mąki

Smakołyki Asi
Szaszłyki z białej kiełbasy w cieście francuskim 147

Pyszne, szybkie jedzenie, przepis powstał specjalnie na akcję na Durszlaku: Akcja kulinarna: Szaszłykowa Wielkanoc 2018 - "Szaszłykowy zawrót głowy"   Wyszło pysznie, polecam :)  Kiełbasa biała parzona  Ciasto francuskie  Marynata:  Olej z czosnkiem  Majeranek  *ilości składników ustal indywidualnie  Ciasto francuskie trzeba przyciąć do wymiarów kiełbasy, każdy płat ciasta posmarować olejem smakowym wymieszanym z majerankiem

Takie tam pichcenie
Ptysie z kremem 410

Ciasto parzone: 1/2 kostki margaryny (ok. 125 g) 1 szkl. wody 1 szkl. mąki pszennej 5 jaj W garnku doprowadzić do wrzenia wodę razem z margaryną/masłem. Dodać mąkę i gotować mniej więcej minutę, oczywiście stale mieszając, by nie przypalić masy. Gdy ciasto jest gładkie, nieco szkliste i widać, że odchodzi od garnka możemy ciasto wychłodzić. Gdy się ostudzi

kuchcikownia
Pierogi z jagodami – przepis 74

ciasto wystarczająco ostygnie, zacznij wyrabiać ręką. Jeśli mąka trudno się wchłania, ewentualnie dodaj łyżkę wrzątku. Wyrabiaj przez 5 – 8 minut, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Następnie włóż do woreczka foliowego, owiń ręcznikiem i pozostaw na 30 minut, aby ciasto odpoczęło. Z tak zaparzonego ciasta pierogi pięknie się sklejają i nie rozpadają w trakcie gotowania. Dobre ciasto na pierogi(...)jogurt naturalny wymieszany z cukrem   Domowe pierogi z jagodami bez jajek   Jak zrobić pierogi z jagód, żeby nie pękały? Podstawą dobrych pierogów jest dobre ciasto. Najlepsze w tym wypadku jest ciasto parzone. Jest bardzo elastyczne, dobrze się skleja i ogólnie dobrze się z nim współpracuje. Pamiętaj, aby nie napychać zbyt dużo nadzienia, ponieważ takie pierogi bardzo łatwo ulegają

Kuchnia Na Wypasie
Karpatka-super przepis, zawsze się udaje :) 236

kopiaste) -350g masła lub margaryny -4 żółtka -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -1 cukier waniliowy -3/4 szkl cukru DODATKOWO -cukier puder do posypania ciasta CIASTO PARZONE: Wodę wlewamy do garnka, dodajemy masło lub margarynę i wszystko zagotowujemy.  W osobnym naczyniu mieszamy mąkę krupczatkę z proszkiem do pieczenia. Gotującą się wodę zdejmujemy z ognia

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Knedle ze śliwkami – bez ziemniaków 207

staram się je zastępować innymi produktami , tak by zachcianki choć w połowie zostały zaspokojone ;)Placki ” ziemniaczane ” z marchewki  …. Kopytka z kaszy jaglanej …A knedle z ciasta parzonego …Dziś mam dla Was właśnie na nie przepis!Rewelacyjne , miękkie i sycące knedle wypełnione soczystymi śliwkami , których w tym roku na targach mamy pod dostatkiem!Polecam taką odmianę

Ostra na Słodko
Tradycyjne ptysie z bitą śmietaną 145

Ptysie to nic innego jak ciastka z ciasta parzonego, które po upieczeniu najczęściej przecina się wzdłuż i nadziewa, np. bitą śmietaną. Dziś zapraszam na tradycyjny przepis, który jest po prostu niezawodny! Ptysie pięknie pęcznieją podczas pieczenia, są lekkie, bardzo delikatne, a słodka bita śmietana kusi jak nikt inny! Polecam ;) Składniki: (na około 15 sztuk) Ciasto ptysiowe: 4 średnie jajka

Nastoletnie Wypiekanie