Churros to hiszpański smakołyk z ciasta parzonego, smażony na głębokim oleju. Idealnie smakują z kremem czekoladowym lub oprószone cukrem. Składniki 1 szklanka mąki 300 ml wody 2 łyżki masła 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 3 jajka Przygotowanie W garnku zagotować 300 ml wody z 2 łyżkami masła, 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką soli. Następnie dodać mąkę i mieszać
Wasze Przepisypodjadanie nawet w wersji solo. Smakują jak wytrawne i lekkie pączusie. Na dniach zaprezentuję Wam mój pomysł na wykorzystanie ciasta ptysiowo-ziemniaczanego, ale teraz polecam kuleczki! 500g ziemniaków Ciasto parzone: 125g mąki 80g masła 4 jajka 1 szklanka wody szczypta soli Dodatkowo: sól, pieprz olej do głębokiego smażenia Ziemniaki ugotować w mundurkach (najlepiej poprzedniego dnia). Wodę zagotować
Di gotujeforemki (25×40 cm). Pieczemy w 170 st. C. przez ok. 30 min. Po upieczeniu wyciągamy z blaszki i odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie usuwamy papier. składniki na ciasto parzone: 65 g mąki orkiszowej 75 g masła 125 ml wody 3 małe jajka 1 szczypta proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: W garnku zagotowujemy masło z wodą
Domowy Smak Jedzeniatylko pozory. Bulion gotuje się sam i można go zrobić dzień wcześniej ( lub nawet ugotować i zamrozić z mięsem z rosołu ).Farsz to moment. A lepienie pierożków z parzonego ciasta to na prawdę ,,pestka". Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniogień i ucierałam dalej. Jak ciasto przestygło dodałam go do pozostałej części maki, wbiłam żółtko i dodałam ocet. Wlałam 1/3 szklanki gorącej wody. Wyrobiłam ciasto. Bardzo fajnie wyrabia się ciasto parzone. Jest takie cieplutkie i plastyczne. Rozwałkowałam grubiej niż na pierogi. Z tej porcji wyszło mi 8 kółek wyciętych talerzykiem do kawy. Zrobiłam farsz. Cebulkę pokroiłam i to dość grubo
Pieprzyć z FantazjąChurros to popularny, tradycyjny hiszpański przysmak z ciasta parzonego, smażony w głębokim tłuszczu. Może być tylko posypany cukrem pudrem z cynamonem lub dodatkowo maczany w gorącej czekoladzie. 500 ml wody, 500 ml mąki pszennej, 5 łyżek cukru, 4 łyżki oleju, 2/3 łyżeczki soli, olej do głębokiego smażenia (ryżowy), cukier puder, cynamon Wodę zagotować z solą, cukrem i olejem. Zdjąć
królestwo garówpszennej (szklanka) 150 g masła 4 duże jajka szczypta soli Krem śmietankowy: 600 ml śmietanki 30% 250 g sera mascarpone 4 łyżki cukru pudru Przygotowanie Najpierw przygotowujemy ciasto parzone. Jajka wcześniej wyjmujemy z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. Do niewielkiego garnka wkładamy masło i wodę. Składniki podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż masło się rozpuści, a woda zacznie wrzeć
e-PrzepisyKulinarnezimowe wieczory, kiedy za oknem zimno, najlepsze hiszpańskie churros. Churros to pyszne ciasteczka z ciasta parzonego, chrupkie na wierzchu, a w środku mięciutkie. Najsmaczniejsze są ciepłe i posypane cukrem pudrem, ale również smakują z gorącą czekoladą. Składniki: 250 ml wody 3 jajka 2 łyżki cukru 30 g masła szczypta soli cukier puder do posypania olej do smażenia Wodę gotujemy(...)masłem, solą i cukrem. Gdy masło się rozpuści, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aż ciasto zacznie odchodzić od garnka. Do ciasta stopniowo dodajemy jajka, cały czas miksując. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. W głębokim garnku rozgrzewamy olej i wyciskamy na niego porcje ciasta, tworząc długie paski. Smażymy na złoto-brązowy kolor
Pyszności Słodkościwykorzystać mrożone truskawki, latem no to oczywiste… Kropką nad i jest truskawkowy likier, który dopełnił jej smaku. Polecam nawet na świąteczny stół. Miła odmiana wśród miodowników i pierników. Składniki: Ciasto parzone czekoladowe: Blaszka: 25/30 cm ½ kostki masła 1 szklanka wody 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki ciemnego kakao Szczypta soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek Krem truskawkowy z mascarpone(...)kremówki 25 dag sera mascarpone 1 szklanka mrożonych truskawek 60 ml likieru truskawkowego 3 łyżeczki żelatyny 3 czubate łyżki cukru pudru Dekoracja: Biała polewa czekoladowa Sposób wykonania: Ciasto: Masło zagotowujemy ze szklanką wody, do gotującej masy wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao, ucieramy drewnianą pałką cały czas gotując aż masa zacznie odchodzić od ścianek, zestawiamy z ognia do całkowitego wystygnięcia
Wanilia i Kardamonmogę zajrzeć na ich blogi..Ja karpatkę piekłam po raz drugi..kiedyś dawno temu piekłam ..i była porażka..tym razem udało się...Nie zdążyłam zrobić zdjęcia po ukrojeniu.. Ciasto parzone: 1 szklanka wody 150g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek szczypta soli szczypta proszku do pieczenia (tak na koniec noża) Masa: 3 szklanki(...)maślanej masy) ¾ szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 kopiate łyżki mąki pszennej (80g) 4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej (80g) 2 żółtka Przygotować ciasto. Wodę zagotować z margaryną. Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać mąkę. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając
Moje domowe kucharzenieJestem zachwycona tymi pączkami, sama sobie się dziwię czemu wcześniej nigdy ich nie zrobiłam. Robimy ciasto parzone i zamiast je upiec w piekarniku ( byłyby wtedy ptysie ) to je smażymy w głębokim tłuszczu. Wychodzą niezwykle chrupiące, ale później znacznie zmiękną. Większość osób oprósza je cukrem pudrem lub dekoruje lukrem, a ja skusiłam się na czekoladę. I nie ukrywam, że wyszło pysznie(...)jest u Was? Znacie te pączki? Lubicie? Jeśli nie to zróbcie koniecznie. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 1 szklanka zimnej wody 12,5 dag masła lub margaryny 1 szklanka mąki tortowej 3-4 małe jajka Dodatkowo: 10 dag mlecznej czekolady cukrowa dowolna posypka olej do głębokiego smażenia Wykonanie: 1. Ciasto: Wodę i masło lub margarynę przekładamy do garnka i zagotowujemy, następnie
Izabelawkuchnimarynowane w słodkim syropie, lub polewany tym że syropem..... nasiąka słodyczą niczym gąbka. Podawane na zimno. Idealny do mocnego włoskiego espresso, albo do aromatycznej kawy parzonej po turecku. Jeden kęs... jedno ciasteczko dla takiego łasuch jak ja jest absolutnie wystarczające. Sara dziekuje Tobie i Twoim rodzicom -w szczególności tacie, że pokazał mi jakie bogactwo smaków kryje(...)jednym malutkim - tulumb(ie) Syrop 3 szklanki wody 31/2 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny Gotować wszystko razem aż zgęstnieje syrop -około 10 minut i wystudzić. Ciasto parzone 4 jajka 3 łyżki wody 2 łyżki masła 1 szklankę mąki 0,5 łyżeczki soli Masło roztopić na patelni dodać wodę i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i dodać
Piekarz-Kucharz-Garkotłukwersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie wymagały wielkiego nakładu finansowego. Proste, smaczne, pachnące i takie soczyste! Składniki: Ciasto: * 2 i 1/2 szklanki mąki * 1 i 1/3 szklanki wody * szczypta soli i odrobina cukru * żółtko * łyżka oleju do ciasta * 1/2 l oleju do smażenia * łyżka octu lub spirytusu Farsz: * 50 dkg mięsa mielonego * duża cebula * 1/2 szklanki kefiru(...)solą, cukrem i olejem. Wsypałam 1 szklankę mąki i szybko zamieszałam. Zgasiłam ogień i ucierałam dalej. Jak ciasto przestygło dodałam go do pozostałej części mąki, wbiłam żółtko i dolałam spirytus. Wlałam 1/3 szklanki gorącej wody. Wyrobiłam ciasto. Bardzo fajnie wyrabia się ciasto parzone. Jest takie cieplutkie i plastyczne. Rozwałkowałam grubiej niż na pierogi ok 3-4 mm. Z tej porcji
Pieprzyć z Fantazjąnaprawdę porządną szprycę albo rękaw do wyciskania. Ja mam taką zwykłą plastikową i powiem, że umordowałam się trochę z wyciskaniem ciasta. Kilka razy rozpadła mi się w trakcie :P Ciasto parzone ciężko wychodzi przez szprycę. Może podam w końcu przepis :D Z tych składników wyszło mi 30 mniejszych gniazdek. * 20 dkg mąki pszennej * 10 dkg masła * 4 jaja * szczypta soli(...)smalec do smażenia * szklanka wody Zagotowałam wodę z masłem i solą. Do gotującej się wsypałam przesianą mąkę i dość energicznie wymieszałam. Należy mieszać dotąd aż nie będzie grudek i ciasto będzie odstawało od naczynia. Odstawiłam do ostygnięcia. Wbiłam kolejno po jednym jajku i miksowałam. Ciasto robi się identyczne jak na karpatkę :D Wcześniej naszykowałam sobie papier do pieczenia. Nadziewałam
Pieprzyć z Fantazjąkremem malinowym typu patissiere, choć trochę odstępstw od zasad jego przygotowania zastosowałam. Same ptysie można upiec dzień wcześniej, by wystudzone czekały na wypełnienie gotowym wystudzonym kremem. Na ptysiowe ciasto potrzeba: - 0,5l mleka - 200g masła - 450g mąki pszennej - 9 jaj - szczypta soli - masło i mąka do przygotowania blaszki - cukier puder do posypania gotowych ptysi W sporym naczyniu o nieprzywierającym dnie(...)sól i kawałki masła. Zagotowuję na średnim ogniu. Kiedy gorący płyn mruga do mnie, że już pora, stopniowo, mocno mieszając, dodaję przesianą mąkę i nie przerywając energicznego mieszania, parzę ciasto około minuty. Przekładam do miski, aby szybciej stygło, ciasto wygląda teraz trochę jak ziemniaczane puree. Zimne już przekładam do miski miksera i na średnich obrotach miksuję dodając
I tu będę miała takie te