ciasto parzone - 1655 przepisów (strona:34/111)

Eklerki z bitą śmietaną 323

2 jaja 50 g masła 1/2 szklanki wody 75 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 1 żółtko do posmarowania eklerki 250 ml śmietany kremówki 1 łyżka

Humanistka w kuchni
Eklerki z Bitą Śmietaną 246

Eklerki to ciastka przygotowywane prawie identycznie jak Ptysie, czyli z parzonego ciasta. Różni je jedynie forma charakteryzująca się bardziej podłużnym kształtem. Eklerki to tuż obok Ptysi jedne z popularniejszych deserów szczególnie w okresie karnawałowym.  Eklerki często przygotowujemy również na ostatki, ciastka te są bardzo proste w przygotowaniu, a wyglądają efektownie i również smakują wyśmienicie. Eklerki z Bitą Śmietaną - Składniki

Słodka Strona
Churros 216

imprezowaniu, gdy nad ranem wraca się do domu. Wtedy churrerias, czyli smażalnie   są najbardziej oblegane.  Ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, robi się je z parzonego ciasta. Churros są doskonałe same, posypane tylko cukrem pudrem, ale w Hiszpanii jada się je głównie maczane w gorącej gęstej czekoladzie. Mówię Wam, rozpusta i niebo w gębie :-). Churros Czas

Kulinarne przygody Gatity
Groszek ptysiowy 150

Groszek ptysiowy to idealny dodatek do sycących zup i kremów. Przygotowuje się go z ciasta parzonego, takiego samego jak na ptysie czy karpatkę. A ten domowej roboty jest o wiele smaczniejszy i bardziej miękki niż sklepowy. Składniki: szklanka wody szklanka mąki 4 jajka 100 g masła Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Do rondla wlać wodę, dodać masło i zagotować

wyzwania kuchenne
Muffinki czekoladowo – śliwkowe 153

cały czas zajadam je z ogromną przyjemnością!Jak wiecie robiłam już CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIKAMI …. przepyszne UCIERANE NA KEFIRZE ZE ŚLIWKAMI … na nawet KNEDLE Z CIASTA PARZONEGO z ich dodatkiem!Dziś mam dla Was kolejny smakowity przepis – tym razem na muffinki!A muffinki jak to muffinki łatwe i szybkie … a połączenie czekolady i śliwek niejednego zachwyci

Ostra na Słodko
Pączki hiszpańskie 276

Jutro Tłusty Czwartek, więc czas rozpocząć przygotowania. W tym roku postanowiłem zrobić domowe pączki hiszpańskie. Są one niczym najlepsze wspomnienie z dzieciństwa. Pamiętam, że wtedy były

Food Square
Karpatka z kremem cytrynowym 338

Zamarzyła mi się ... karpatka,ale po chwili przyszło na myśl kilka wątpliwości czy urosną piękne góry a może będzie zupełnie płaska, jaki krem zrobić , żeby nie

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Karpatka. 196

Chyba każdy z nas zna karpatkę. Ciasto, które  zachwyca swoją iście  górzystą formą i pysznym budyniowym kremem. Zazwyczaj obsypana cukrem pudrem. Idealne ciasto, całkowicie

Malinowe Pocałunki
Wiśniowa karpatka z ciastem francuskim. 391

Kolejna odsłona kultowego ciasta.  Tym razem postanowiłam urozmaicić ją rurkami z ciasta francuskiego wypełnionymi wisienkami.  Połączenie iście medalowe. Cytrynowy krem karpatkowy,  kruche ciasto

Malinowe Pocałunki
Eklerki 144

Podłużne ciastka z parzonego ciasta, czyli eklerki - z kremem waniliowym i polewą czekoladową. Składniki na około 25 sztuk: szklanka wody 100 g masła szklanka mąki 4 jajka dodatkowo: krem budyniowy lub bita śmietana na ganache: 100 g gorzkiej czekolady 100 g śmietany kremówki Do garnka wlać wodę i dodać masło. Podgrzać całość, aż się roztopi.  Wsypać mąkę i energicznie

wyzwania kuchenne
Eklerki 159

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Eklerki to wypiek z ciasta parzonego z kremem budyniowym. Najlepiej smakują schłodzone w lodówce. Dla mnie o niebo lepsze niż z cukierni, z potwierdzeniem od moich bliskich smakoszy Post Eklerki pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Ruskie pierogi na rumiano 191

więcej i mrożę , a potem podgrzewam, podsmażam , podaję z sosami- co mi tam przyjdzie do głowy. Sprawdzałam przepisy które już wstawiłam i wyszło mi , że  na takie najprostsze z parzonego ciasta,  ugotowane , a potem usmażone na rumiano ( jak juz są gotowe podlewam je odrobiną wody i przykrywam patelnię. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
KARPATKA 171

blogu, to postanowiłam zrobić nowe zdjęcia i ponownie opublikować recepturę. Karpatkę uwielbiamy w naszym domu wszyscy. Ciasto rosło mi, jak szalone (chyba po raz pierwszy aż tak) :). Z ciasta parzonego na karpatkę można też zrobić pyszne ptysie czy eklerki :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach

Przepisy Aleksandry
Churros 205

Churros to hiszpańskie "pączki"  z ciasta parzonego , smażone na głębokim oleju. Tam najczęściej są zjadane w noworoczny dzień , ale u nas pojawiają się w okresie tłustego czwartku. A ,ze ten już za 2 dni to i u mnie dziś zagościły. Miałam je serwować z sosem czekoladowym , ale  tak szybko znikały ,że sosu juz nie było do czego robić

Malinowa Kawiarenka
Karpatka z kremem budyniowym 109

Przy okazji przygotowywania gniazdek poznańskich na tłusty czwartek postanowiłem pokazać Wam mój przepis na karpatkę. Zachęcam do wypróbowania przepisu! 🙂 Składniki na 2 blaty o wymiarach 25

AleTorcik

Proponowane wyszukiwania