Wyjątkowo wilgotna czekoladowa babka z twarogiem i wiśniami. To połączenie słodkiego czekoladowego ciasta doprawionego szklanką świeżo parzonej kawy, wiśni i masy serowej. Czekolada i wiśnie to połączenie, które już dawno podbiło moje podniebienie. Pamiętam, kiedy kilka lat temu po raz pierwszy spróbowałam chaczapuri w gruzińskiej piekarni. Świeże, jeszcze ciepłe ciasto wypełnione masą czekoladową i wiśniami… Stąd właśnie wzięła się
Słodkie GotowanieDzień dobry mam dziś dla Was wspaniały, letni przepis na wyśmienite ciasto z dużą ilością owoców oraz pysznego, lekkiego kremu. Karpatka po królewsku. Przepis jest mojego autorstwa. Ta delikatna Karpatka składa się z ciasta ptysiowego, zwanego również parzonym, warstwy Crème Pâtissière wymieszanego z ubitą kremówką, warstwy ubitej kremówki i owoców. W związku z tym że krem jest delikatnie słodki, warto
moj przepis naDzień dobry mam dziś dla Was wspaniały, letni przepis na wyśmienite ciasto z dużą ilością owoców oraz pysznego, lekkiego kremu. Karpatka po królewsku. Przepis jest mojego autorstwa. Ta delikatna Karpatka składa się z ciasta ptysiowego, zwanego również parzonym, warstwy Crème Pâtissière wymieszanego z ubitą kremówką, warstwy ubitej kremówki i owoców. W związku z tym że krem jest delikatnie słodki, warto
moj przepis naDzień dobry mam dziś dla Was wspaniały, letni przepis na wyśmienite ciasto z dużą ilością owoców oraz pysznego, lekkiego kremu. Karpatka po królewsku. Przepis jest mojego autorstwa. Ta delikatna Karpatka składa się z ciasta ptysiowego, zwanego również parzonym, warstwy Crème Pâtissière wymieszanego z ubitą kremówką, warstwy ubitej kremówki i owoców. W związku z tym że krem jest delikatnie słodki, warto
moj przepis nawspaniały, letni przepis na wyśmienite ciasto z dużą ilością owoców oraz pysznego, lekkiego kremu. Karpatka po królewsku. Przepis jest mojego autorstwa. Ta delikatna Karpatka składa się z ciasta ptysiowego, zwanego również parzonym, warstwy Crème Pâtissière wymieszanego z ubitą kremówką, warstwy ubitej kremówki i owoców. W związku z tym że krem jest delikatnie słodki, warto użyć lekko kwaśnych owoców: u mnie
moj przepis najest bardzo aksamitny i delikatny. Całość jest naprawdę szybka w przygotowaniu i efektowna :) A do tego bardzo smaczna! Składniki (na 6-8 tartaletek): 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 szt. parzonej białej kiełbasy 1 duża cebula 1 duże jajko 10 dag sera pleśniowego (użyłam sera Lazur z niebieską pleśnią) ½ szklanki śmietany 30-36% kilka gałązek świeżego tymianku i majeranku (ewentualnie można
MyCookBook.plmnie maliny i ser twarogowy, nie miałam wyboru gdy otworzyłam lodówkę, ale jest pysznie! Polecam ciasto nie tylko na weekend Jest PYSZNIE – parzcie kawy, zapraszajcie znajomych i częstujcie się smacznym ciastem na weekend Składniki: 3 jajka 2,5 szklanki mąki pszennej ½ szklanki oleju, u mnie rzepakowy 1 szklanka drobnego cukru 1 szklanka kefiru lub maślanki
Zasmakuj Kuchnimnie maliny i ser twarogowy, nie miałam wyboru gdy otworzyłam lodówkę, ale jest pysznie! Polecam ciasto nie tylko na weekend Jest PYSZNIE – parzcie kawy, zapraszajcie znajomych i częstujcie się smacznym ciastem na weekend Składniki: 3 jajka 2,5 szklanki mąki pszennej ½ szklanki oleju, u mnie rzepakowy 1 szklanka drobnego cukru 1 szklanka kefiru lub maślanki
Zasmakuj KuchniPieczeń pod ciastem drożdżowym - kuchnia podkarpacka Ziemia Mielecka to obszar leżący na terenie dawnej Puszczy Sandomierskiej. Współcześnie kojarzy się on głównie z przemysłem lotniczym, jednak niegdyś były to dobra ziemskie należące do znamienitych polskich rodów – Mieleckich, Ossolińskich, Starzeńskich. Z tych właśnie okolic, a konkretniej z Czermina i Wadowic, pochodzi jedno z najbardziej nietypowych podkarpackich dań, jakie widziałam. Już sama nazwa(...)układa się surowe ciasto drożdżowe. Garnek przykryty pokrywką wstawia się do piekarnika, albo całość dusi się na niewielkim ogniu. Sposób przyrządzania wpływa na efekt końcowy. Z piekarnika otrzymamy warzywa z mięsem pod warstwą puszystego pieczonego ciasta drożdżowego. Jeśli jednak dusimy całość na ogniu/płycie, wówczas ciasto drożdżowe nie będzie upieczona a zaparzone, przyjmując konsystencję zbliżoną do parzonych klusków. W Czerminie
Trzeci talerzciastka z ciasta francuskiego, nadziane cukinią, boczkiem i pastą z suszonych pomidorów, które świetnie sprawdzą się jako przekąska na zabawę sylwestrową. Do przygotowania ciastek użyłem: 2 płatów ciasta francuskiego, 20 plasterków parzonego boczku, 2 małych cukinii, słoiczka (300 gram) pomidorów suszonych w oliwie, 2 ząbków czosnku, 30 gram parmezanu, 1 jajka. Przygotowanie ciastek zacząłem od pokrojenia cukinii na podłużne, cienkie(...)zmiksowałem dokładnie na jednolitą masę. Pasta pomidorowa powinna być dość gęsta, ale nie sucha, jeżeli jest zbyt rzadka polecam dodać więcej parmezanu, jeżeli zbyt gęsta - odrobinę więcej oliwy. Płat ciasta francuskiego rozłożyłem na blacie. Ułożyłem na nim plastry cukinii wzdłuż krótszego brzegu. Płaty te układałem równolegle do siebie, tak by na siebie zachodziły bokami. Uważałem też, aby były one ułożone
Wyprawy kulinarneSkładniki: ptysie: woda 1 szklanka, margaryna 125 gram, mąka tortowa 1 szklanka, jajka 5 sztuk "M" krem budyniowy: mleko 400ml, budyń waniliowy 1 opakowanie, budyń czekoladowy
W Mojej Kuchni Lubięwyróżniają się głównie tym, że farsz mięsny wkładany jest do ciasta w surowej formie, dzięki czemu po ugotowaniu pielmieni zawierają w sobie soczysty, pełen mięsnego buliony farsz. W naszej wersji przepisu ciasto nie zawiera jajka, co jest lekkim odstępstem od tradycyjnej formy – ale uważamy, że bez niego ciasto jest delikatniejsze. Zapewniamy, że potencjalne flagowe danie z Mikhail(...)masło (albo z zupą) pieprz czarny – świeżo mielony PRZYGOTOWANIE 1. CIASTO (10 min) Mąkę i sól wsyp do miski. Zagotuj wodę i wymieszaj ją z olejem, odstaw na minutę. Wlej wodę do miski z mąką i solą, dokładnie wymieszaj widelcem. Gdy ciasto nieco ostygnie, tak, aby nie parzyło rąk, wyrób je na sprężystą, jednolitą masę przez kilka minut. Jeśli
Nerds Kitchenbardzo starego numeru "Poradnika Domowego". Znajduje się też na forum Smaczny.pl pod nazwą "Kruche z makiem inaczej". Można by powiedzieć szybki makowiec, gdyż nie trzeba parzyć i mielić maku. Ciasto: 3 szklanki mąki 15 dag cukru pudru 250 g margaryny 1 jajko + 2 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa makowa: 250 g suchego
Praktyczna plmąka typ 500. Jest idealna nie tylko pierogów, jak wskazuje napis na opakowaniu, ale także ciast o bardziej zwartej strukturze czyli mokrych – ucieranych, jak marchewkowe, ciast kruchych, półkruchych i parzonych. Nadaje się do naleśników, omletów, makaronów oraz różnego rodzaju klusek , knedli i kopytek! Świetnie sprawdzi się również jako zagęszczacz do zup i sosów
Ostra na Słodkorodzaju rytuał. Jeśli espresso to pite na stojąco, jeden łyk i w drogę. Jeśli z pianką, bitą śmietaną to kosztowane na siedząco , przy stole, z eleganckim ciastem. Na spokojnie. Ja parzę ulubioną Lavazza , w ziarnach, która uwalnia wspaniały włoski aromat. Nabywam ją wygodnie w sklepie internetowym u SKWORCU w dziale kawy. Jest tam niesamowicie duży wybór
Z Kuchni Do Kuchnimłodego jęczmienia, myciem okien i porządkowaniem w szafkach. Jeśli chodzi o przepisy świąteczne na blogu to niestety pojawią się dopiero jutro, postanowiłam zrobić mazurek, babkę trójwarstwową na parzę i jajka z ciasta na patykach, dlatego zapraszam jutro i pojutrze na przepisy, które niestety pojawią się trochę późno. Wracając do dzisiejszego przepisu, chciałabym wam polecić pewne słodycze, które zaskoczyły mnie
zdrowa vege kuchnia