przekąskę w towarzystwie sosu musztardowego lub jako oryginalny dodatek do żurku. W sumie taka przekąska pasuje na każdą okazję, nie tylko na Wielkanoc. Składniki: 3 białe kiełbasy parzone 1 op. ciasta francuskiego świeżego Sos musztardowy: 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy francuskiej 2 łyżeczki musztardy miodowo-chrzanowej (polecam Schronisko Smaków ) Wykonanie: Sos musztardowy: W miseczce mieszamy jogurt
Kuchnia MagdaLenyprzekąskę w towarzystwie sosu musztardowego lub jako oryginalny dodatek do żurku. W sumie taka przekąska pasuje na każdą okazję, nie tylko na Wielkanoc. Składniki: 3 białe kiełbasy parzone 1 op. ciasta francuskiego świeżego Sos musztardowy: 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy francuskiej 2 łyżeczki musztardy miodowo-chrzanowej (polecam Schronisko Smaków ) Wykonanie: Sos musztardowy: W miseczce mieszamy jogurt
Kuchnia MagdaLenyJakiś czas temu pokazywałam już czebureki . Bardzo pyszne były. Tym razem nieco inny, ale tak samo dobry przepis, z gazetki "Przepisy czytelników". Czebureki to rodzaj pierogów z ciasta, na które parzy się mąkę, nadziane mocno doprawionym mięsem, smażone w głębokim tłuszczu. Wbrew pozorom nie są trudne ani zbyt czasochłonne, za to smaczne, pożywne i sycące. Świetne danie obiadowe bądź kolacyjne
6niebotort Sachera Ciasto czekoladowe: 150 g masła w temperaturze pokojowej 200 g cukru pudru 6 żółtek 6 białek 150 g gorzkiej czekolady 150 g mąki pszennej 1 / 2 laski wanilii 1 szczypta soli Czekoladowa glazura: 200 g cukru 125 ml wody 150 g gorzkiej czekolady Dodatkowo: 1 słoik dżemu morelowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto czekoladowe: Wanilię rozciąć wzdłuż, czubkiem(...)dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż się rozpuści – glazura powinna mieć gęstą, ale płynną konsystencję. Odczekać, aż glazura będzie miała odpowiednią do wylania temperaturę – nie będzie parzyła warg. Wykonanie Ciasto wyjąć z tortownicy, położyć na paterze lub wyższej kracie, przekroić wzdłuż na pół. Spód posmarować dżemem morelowym, przykryć drugą częścią czekoladowego ciasta, boki oraz wierzch posmarować resztą dżemu
niecodziennikparybawić się w nadziewanie krążków ciasta i kiełbasy na patyczek, możecie podać w postaci samodzielnych krążków. Pomysł fenomenalny, niezwykle prosty, który warto wypróbować nie tylko w czasie świąt i nie tylko z białą kiełbasą. Polecam podawać z żurkiem na zakwasie. Składniki na 5-6 porcji: – 1 arkusz ciasta francuskiego – 3 białe kiełbasy parzone – 1 jajko – czosnek
Be Fit Be Strongciasto ze śliwkami, śliwkami węgierkami z pobliskiego targu. PYCHA!! Jest domowo, miło i smacznie, bo zapach świeżo upieczonego domowego ciasta zawsze napawa radością i rodzinną atmosferą. Parzcie kawy, zapraszam na ucierane ciasto ze śliwkami! Pyszne, maślane ciasto ucierane znika jeszcze ciepłe, bo kto by czekał aż przestygnie! SMACZNEGO! Udanych wypieków;) Składniki: 200 g miękkiego masła 200 g cukru pudru
Zasmakuj KuchniBiała kiełbasa zapiekana w cieście francuskim z podwójnym sosem musztardowym. Wciąż słyszę w radiu reklamy białej kiełbasy, a na dodatek są to propozycje różnych na nią przepisów. Być może dlatego wrzuciłem ją do koszyka w sklepie odpowiedzialnym za tę akcję? Pewnie tak i nie ma na to rady ;) Tuż tuż przed świętami każdy prosty pomysł na urozmaicenie dań(...)inny sposób. Zatem do dzieła :) Aha, a dlaczego sos jest podwójny? Otóż są w nim dwa rodzaje musztardy - francuskiej, chociaż pomysł jest pewnego sympatycznego Anglika ;) Składniki: 8 białych parzonych kiełbasek paczka ciasta francuskiego 1 nieduża cebula 1 łyżka majeranku 1 jajko sól 100 ml słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki francuskiej musztardy pełnoziarnistej 1 łyżka musztardy Dijon Wykonanie: Z kiełbasek odciąć
zadanie-gotowanieOponki to jeden z tradycyjnych wypieków karnawałowych. Można je robić z ciasta serowego, drożdżowego, z ciasta ziemniaczanego czy parzonego. Są smaczne, łatwe do zrobienia i kusząco wyglądają. Ja dziś zdecydowałam się na oponki serowe, które kojarzą mi się z dzieciństwem. Może ktoś z was również przygotuje je na weekend. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 żółtka 1,5 łyżki(...)połączenia składników. W tym momencie mikser już odłożyłam. Do Masy serowej dosypałam mąkę tortową i proszek do pieczenia, wlałam wódkę i wymieszałam wszystko łyżką, a następnie rękami zagniotłam ciasto. Ciasto rozwałkowałam na stolnicy podsypanej mąką na placek o grubości ok. 1cm. Szklanką z ciasta wycinałam kółka, a małym kieliszkiem od wódki wycinałam kółeczka w środku dużych kółek, tak aby powstały
Waniliowe Improwizacjebiałe kiełbasy (parzone), 1 arkusz ciasta francuskiego (świeżego, nie mrożonego), 1 żółtko, 3 łyżki mleka. Bardzo szybki przepis na efektowne i oryginalne podanie białej kiełbasy. Ciekawy pomysł na święta Wielkanocne i nie tylko. Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć i pokroić na 3 pasy, równolegle do krótszej krawędzi. Następnie każdym z pasów ciasno owinąć jedną kiełbasę. Tak przygotowane roladki, pokroić
Świat Domowej KuchniBabka makowa z maku mielonego nie parzonego. Babka makowa jest ciastem bez mąki, zamiast niej jest mak. Przepis z książki Ilustrowana książka kucharska z końca XIX wieku. Przepis, w którym cukier można zastąpić erytrytolem. 560 ml maku mielonego (ususzonego i miałko roztartego), 9 żółtek, 300 g eryrtrytolu (250 g cukru), szczypta soli, skórka otarta z cytryny, Mak dokładnie rozetrzeć
królestwo garówPolska kuchnia przedwojenna i trudno Autorce odmówić racji. Także w naszym domu najwięcej czasu spędzamy w kuchni, choć niewielkiej, to jednak pełnej rodzinnego ciepła i cudownych zapachów pieczonego ciasta i świeżo parzonej kawy. I choć nie przejadły mi się baba ganoush, ani inne potrawy rodem z kuchni arabskiej czy indyjskiej to z przyjemnością wypróbowałam kilka przepisów podanych przez Monikę Śmigielską
Cztery FajeryParzenie herbaty czarnej i ziół - wydawałoby się prosta czynność, którą wykonywaliśmy setki razy nie powinna nastręczać trudności. W końcu herbata to obecnie jeden z najpopularniejszych napojów
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPanosząca się jesień w ogrodzie sprzyja parzeniu herbaty, pieczeniu ciast i zbieraniu liści z trawnika. Łapię ostatnie promienie słońca, zalegając w ogrodzie, czytając książki i piekąc kolejne drożdżowe. I tylko trochę przeszkadzają liście wciąż spadające na książkę...Wtedy ją odrzucam w bok i barykaduję się w kuchni z piekarnikiem. Składniki: 500 gram mąki pszennej typ 500 20 gram świeżych drożdży
U FiolkiPanosząca się jesień w ogrodzie sprzyja parzeniu herbaty, pieczeniu ciast i zbieraniu liści z trawnika. Łapię ostatnie promienie słońca, zalegając w ogrodzie, czytając książki i piekąc kolejne drożdżowe. I tylko trochę przeszkadzają liście wciąż spadające na książkę...Wtedy ją odrzucam w bok i barykaduję się w kuchni z piekarnikiem. Składniki: 500 gram mąki pszennej typ 500 20 gram świeżych drożdży
Fiolka w kuchnidzieciństwa. Myślę, że moich dzieci również. Mam nadzieję, że kiedyś będą kultywować tę tradycję również w swoich domach. ;-) Składniki: -1 cała wędzona szynka z kością (surowa, nie parzona)- ok.8-11kg -surowe ciasto chlebowe(ok.5/6 bochenków) -folia aluminiowa (2-3) Blachę z piekarnika wyłożyć warstwami folii aluminiowej - długimi , w różne kierunki (tak żeby wychodziły poza blachę, by móc to potem zawinąć
Smaczne Zdrowe