dałam czerwoną. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i zrumienić pokrojoną cebulę, do smaku doprawić tymiankiem i odrobiną soli. Cebulę wystudzić. Białe kiełbaski sparzyć, wywar z parzenia można wykorzystać do ugotowania żurku . Sparzone kiełbaski wystudzić. Ciasto francuskie rozłożyć i pokroić na 6 prostokątów. Na każdym kawałku przy dłuższym brzegu ułożyć sparzoną kiełbaskę. Obok kiełbaski ułożyć trochę podsmażonej cebuli. Ciasto złożyć
Monia miesza i gotujesmacznie, elegancko.. dużo się dzieje… Nie mogło być inaczej! Uwzględniona w nim słodycz, aromat kokosa, smak czekolady i owoce zostały docenione Nic tylko parzyć kawę i zacząć (w naszym przypadku urodzinową) celebrację Ciasto zaserwowane licznym gościom przy widoku pięknego Kampinosu za oknem, weekendowego lenistwa i zabawnych opowieści . W tle kominek, muzyka i dziecięcy śmiech – no kocham takie
Zasmakuj Kuchnijuż surowego ciasta. Po wyciągnięciu z pieca muffinki odstawiamy na chwilę do ostudzenia. Nie muszą być zupełnie zimne, ale łatwiej je rozkruszyć kiedy nie parzą w ręce. Kruszymy babeczki na drobne kawałki, dodajemy łyżkę surowego ciasta i barwnik spożywczy. Masę dokładnie zagniatamy – ma przypominać masę na cakepops i mieć konsystencję sztywnej plasteliny. Z gotowej masy formujemy kształt truskawek: najpierw
Ciastkozercyobowiązkowo domowy sos czosnkowy Uwielbiamy go Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki FARINA do pizzy 00 Skworcu niespełna szklanka ciepłej wody sól i pieprz do ciasta 7 g suchych drożdży 6 plasterków schabu wędzonego parzonego lub innej wędliny 1 czerwona papryka kilka pieczarek 1 czerwona cebula mozzarella wiórki Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, suche drożdże, dodajemy odrobinę soli i pieprzu
Słodkie okruszkiSkładniki na biszkopt Składniki na krem budyniowy: 1 kostka masła 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki kakao + kawa na poncz (rozpuszczalna lub parzona), wiórki czekoladowe, pół tabliczki czekolady (ja dałam gorzką ze skórką pomarańczową), orzechy laskowe, pół puszki kajmaku – około 200 g, obrane migdały do dekoracji. Biszkopt przygotowujemy według przepisu , można zrobić(...)ostygnięcie. Jeśli korzystacie z tak dużej blaszki jak ja czas pieczenia będzie można nieco skrócić. Warto zawsze sprawdzić przed wyciągnięciem czy ciasto nie jest surowe za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki, parzymy kawę na poncz i odstawiamy do ostudzenia. Biszkopt przekrawamy na pół, żeby otrzymać dwa cienkie spody. Nakrapiamy pierwszy z nich ponczem (jeśli ciasto
Ciastkozercynieco innym wydaniu. U mnie bez żółtego sera ale można zetrzeć na spód blaszki. Wygląd jeszcze bardziej zachęci dzieci do konsumpcji. Wesoła forma podania pizzo-bułeczek. Ciasto : mąka pszenna 400 g olej 5 łyżek ciepła woda 160 ml drożdże 20 g szczypta soli Nadzienie : mozzarella w solance 160 -200g 1 parówka Ketchup, 12 czarnych oliwek świeże listki(...)sztuk gałązki rozmarynu Tortownica 26 cm. Spód wyłożony papierem do pieczenia. Ciasto. Drożdże rozpuszczamy z ciepłej wodzie. W misce mieszamy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Przykrywamy miskę i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia wielkości. Parówkę parzymy w gorącej wodzie i kroimy na 6 kawałków. Mozzarellę dzielimy na 6 kawałków, oliwki kroimy na pół. Z wyrośniętego ciasta
Smaczne mojeHerbata po turecku z kardamonem - jak parzyć herbatę po turecku Herbata po turecku z kardamonem jest aromatyczna, mocna, bardzo gorąca i słodka. Turcy kochają herbatę, nie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataRodzynki w czekoladzie: 250 g rodzynek 200 g czekolady (może być pół na pół mleczna i gorzka) 100 g masła opcjonalnie rum Rodzynki parzymy i odcedzamy, a następnie ponownie zalewamy wodą i (jeśli ciasta nie będą jadły dzieci) rumem lub innym alkoholem, albo odrobiną aromatu rumowego. U mnie rodzynki moczyły się w mieszance wody i wódki przez całą
Cynamonowe szczęściePyszne pierogi z nietypowym farszem - wiosenne kolory i smaki! Po raz pierwszy zrobiłam ciasto na maślance i z jajkiem (bo zawsze robiłam parzone wodą). Podobno na maślance jest lepsze, ale nie zrobiło na mnie wielkiej różnicy - zwykłe z mąki i wody, dobrze zrobione, jest tak samo elastyczne i plastyczne jak to z przepisu poniżej. W smaku także różnica nie jest
Kolorowy PrzepisownikSkładniki na biszkopt Składniki na krem budyniowy: 1 kostka masła 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki kakao + kawa na poncz (rozpuszczalna lub parzona), wiórki czekoladowe, pół tabliczki czekolady (ja dałam gorzką ze skórką pomarańczową), orzechy laskowe, pół puszki kajmaku – około 200 g, obrane migdały do dekoracji. Mazurek czekoladowy – jak to zrobić(...)ostygnięcie. Jeśli korzystacie z tak dużej blaszki jak ja, czas pieczenia będzie można nieco skrócić. Warto zawsze sprawdzić przed wyciągnięciem czy ciasto nie jest surowe za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki, parzymy kawę na poncz i odstawiamy do ostudzenia. Biszkopt przekrawamy na pół, żeby otrzymać dwa cienkie spody. Nakrapiamy pierwszy z nich ponczem (jeśli ciasto
Ciastkozercykakao) do wypieków od Manufaktura Czekolady Chcolate Story (klik) mleko (ilość niewielka ale czekolada ma byc płynna o konsystensji ciasta naleśnikowego) Przygotowanie: Ciasta i ciasteczka drobno kruszymy, przesypujemy do naczynia. Dodajemy sparzony biały mak ( parzymy 15 minut zalany wrzątkiem i odcedzony). W garnku gotujemy mleko, cukier, masło i czekoladę. Lekko studzimy i mieszamy z pokruszonymi ciastami, makiem, dżemem, olejkiem
Życie zaczyna się w kuchnizamierzeniu dwie połówki ciasta powinny być przełożone pianką Kostka kawosza Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 200 g jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju 3 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 szklanka mocnego naparu z kawy parzonej Pianka: 2 szklanki śmietanki kremówki 30% 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego 1 szklanka mocnego(...)dwie połówki, a jeśli zrobiła się nam „górka” na środku ciasta to musimy ją ściąć. Piankę przygotowujemy dopiero kiedy ciasto będzie zimne. Żelatynę zalewamy gorącą wodą, dokładnie mieszamy, aż się całkowicie rozpuści. Kawę rozpuszczalną dodajemy do gorącego naparu z kawy parzonej (pozbawionego fusów) i dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Kiedy kawa się wystudzi miksujemy
PatiGotujewodą wlewamy olej i przelewamy do miski z mąką. !Uwaga, aby się nie poparzyć podczas zagniatania ciasta! Ja na początku pomagam sobie łyżką drewnianą, gdy ciasto troszeczkę ostygnie, czyli gdy aż tak nie będzie parzyć, zagniatam go, aby było miękkie, elastyczne i nie kleiło się do rąk ( zajmuje to około 5 minut). Przygotowujemy farsz: ser rozgniatamy widelcem, dodajemy cukry(...)dokładnie mieszamy. Smakujemy, czy jest odpowiednio słodkie. Dla mnie taka ilość cukru jest odpowiednia, ale dla większych łasuchów może być za mało słodkie, więc próbujemy ;) Stół podsypujemy mąką, rozwałkowujemy ciasto, wykrawamy krążki jakiej chcemy wielkości i nakładamy farsz. Składamy pierogi na pół, zlepiamy dokładnie brzegi, uważając, aby nadzienie nie dostało się między brzegi (pierogi wówczas łatwo pękają i rozgotowują się
Wołowina od rekinaChiado . * LX Factory || Rua Rodrigues de Faria 103, Alcântara, Lisboa Landeau Chocolate || Rua das Flores 70, Lisboa godziny otwarcia: codziennie 12:00 - 19:00 Wnętrze Landeau Chocolate. Ciasto czekoladowe z Landeau Chocolate. Chocolataria Equator Pozostając w temacie czekolady, koniecznie musicie odwiedzić to miejsce! W Chocolataria Equator ręcznie przygotowuje się niezwykłe tafle czekolady i praliny z dodatkiem Porto, marakui(...)Coffee Lab and Bakery. Fábrica Coffee Roasters Fábrica Coffee Roaster s to zdecydowanie najlepsza kawiarnia i palarnia w Lizbonie. Mają tutaj szeroki wybór ziaren, sposobów parzenia, a także kraftowe piwa, wino, kanapki i ciasta. Ze względu na dobrą lokalizację często wpadałem tutaj na kawę podczas zwiedzania. Dodatkowo fajnie urządzone wnętrze i obsługa składająca się z kawowych freaków czynią to miejsce
Food Squareszybki i prosty. Niezbyt słodki, z wyraźnie wyczuwalnymi dojrzałymi śliwkami. Bez ubijania białek, wystarczy wymieszać składniki i gotowe. Wystudzony sernik posypuję cukrem pudrem, parzę kawę i zapraszam łasuchów do stołu Zapraszam po przepis! SKŁADNIKI NA CIASTO: 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 90 masła, zimnego, posiekanego 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ
Zasmakuj Kuchni