ciasto parzone - 1655 przepisów (strona:50/111)

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami (doskonały dla dzieci) 1168

minut. W tym czasie z naszego farszu powinna odparować woda. Farsz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mąkę mieszamy z gorącą wodą (taką, by nie parzyła w ręce) i solą, a następnie wyrabiamy ciasto. Odkrawamy po kawałku ciasta i wałkujemy je cienko na stolnicy wysypanej mąką. Pozostałe ciasto powinno leżeć w misce przykryte wilgotną ściereczką, by nie obsychało. Rozwałkowane ciasto

Dieta bez mleka
WIELKANOCNA BABA PUCHOWA - DROŻDŻOWA 202

rodzynek- 50ml rumu- 250ml mleka- szczypta soli250g mąki sparzyć wrzącym mlekiem, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Gdy lekko przestygnie (nie będzie już parzyło), rozkruszyć w to drożdże i całość dokładnie wymieszać. Odstawić i pozwolić ciastu lekko się napuszyć. W misce ubić żółtka ze szczyptą soli i pudrem na puszystą masę. Dodać je razem z resztą mąki do zaczynu

Smaczne Zdrowe
Wyborne pączki parzone Lucyny Ćwierczakiewiczowej. 171

delikatnie mąką. Kiedy podrośnie wykładamy go jednym ruchem z miski na stół tak aby omączona strona znalazła się na blacie stołu. Nie klepiemy ciasta tylko delikatnie ujmujemy po kawałku  i formujemy.  Wyborne pączki parzone Potrzebujemy: 225g przesianej mąki pszennej, 225g gorącego mleka, 15 żółtek, 225g cukru. 52g drożdży, 250ml mleka piana z 10 białek

Leśny Zakątek
Piernik parzony (na sztucznym miodzie) 114

Piernik parzony na sztucznym miodzie. Tańsza alternatywa dla tego upieczonego na miodzie prawdziwym. Tańsza nie oznacza gorsza! Piernik jest bardzo smaczny. Dodatkowo można go ubogacić bakaliami: rodzynkami czy orzechami albo przełożyć marmoladą. Każda wersja będzie smakowita. Tu prezentuję podstawową wersję tego wypieku. Składniki: * 45 dkg przesianej mąki * 5 jajek * 12 dkg masła bądź margaryny * 1 szklanka śmietany 18% * 1 szklanka(...)łyżeczka sody * 1 łyżeczka amoniaku * opcjonalnie bakalie bądź marmolada Składniki na polewę czekoladową: * 3 łyżki kakao * 10 dkg masła * 5 łyżek cukru * 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: * posypka do ciasta Cukier, miód, śmietanę, masło i przyprawę do piernika włożyłam do rondla i ciągle mieszając doprowadziłam do wrzenia. Odstawiłam z ognia i dodałam przesianą mąkę. Energicznie mieszałam by zapobiec powstawaniu grudek. Pozostawiłam

Pieprzyć z Fantazją
Pierniczki parzone górnieńskie – kuchnia podkarpacka 144

kulturalnych, nieodmiennie przyciąga ona szerokie grono fanów. Ja nie potrafię sobie wówczas odmówić regionalnych parzonych pierniczków. Są miękki, aromatyczne i tak smaczne, że dla mnie sezon na pierniczki mógłby trwać cały rok. Pierniczki parzone według przepisu Koła Gospodyń Wiejskich z Kolbuszowej Górnej wyróżnia sposób przyrządzania ciasta oraz jego składniki. Górnieńskie pierniczki przygotowuje się z równych proporcji mąki pszennej i żytniej(...)przestygnięcia. Do pozostałej mąki pszennej dodajemy przyprawę do piernika, amoniak i sodę. Całość mieszamy z masą jajeczną, a następnie z zaparzoną mąką. Zarabiamy ciasto, formujemy je w kulę i zostawiamy przykryte w misce do następnego dnia. Ciasto wałkujemy cienko (około 3 mm) i wykrawamy pierniczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze

Trzeci talerz
Makowiec japoński 168

mną ten makowiec, ciągle obiecywałam sobie, że upiekę, no bo smaczny:) Smak makowca znałam, bo przepis na to ciasto krąży wśród moich znajomych, odkąd pamiętam:) Ciasto jest wilgotne, lekko słodkie, lekkie i gdyby nie parzenie i mielenie maku, to piekło by się je szybko:) Składniki: 40 dkg maku; 20 dkg masła; 20 dkg cukru pudru; 20 dkg kaszy manny(...)grubych oczkach jabłka, kaszę manną, proszek do pieczenia, olejek migdałowy i rodzynki. Wszystkie składniki wymieszać. Na końcu dodać do masy ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać. Przygotowane ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem pergaminowym formy do pieczenia ( 20cm x 30 cm). Piec w temperaturze 180 o C przez około 1 godzinę. Upieczone ciasto wystudzić i polać polewą czekoladową

In my kitchen
Najlepsze ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 180

podsypania (użyłam specjalnej mąki do ciast drożdżowych z Lubelli) 7 g drożdży instant lub 40 g świeżych 100 g cukru (można dodać więcej jeśli lubimy słodkie ciasta) 70 g miękkiego masła lub margaryny 4 żółtka 200 ml mleka 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub ekstraktu waniliowego Kruszonka: 130 g masła lub margaryny około 1 szklanki mąki ½ szklanki(...)oraz odlanym mlekiem. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy na około 20 minut aby zaczyn podwoił swoją objętość.  UWAGA! Jeśli ciasto przygotowujemy na drożdżach instant mleko musi być gorące. Po zanurzeniu w nim palca powinniśmy odczuć lekkie parzenie. Masło topimy i odstawiam do wystygnięcia. Mąkę przesiewamy do miski. Żółtka ucieramy z cukrem, aromatem i cukrem waniliowym na gładką masę

Mania Gotowania
Czas na kawę w CUP AND CAKES 214

raczyć ofertą #Solo lub #wDuecie . Ku pamięci recytuję podstawowe zasady festiwalowe : bez rezerwacji , bez rejestracji, bez ściągania aplikacji, bez limitów odwiedzin kofeinowych miejsc, bez limitów wypitej kawy i zjedzonego ciasta zestaw #Solo : kawa/napój + deser = 12 PLN zestaw #wDuecie : 2 x kawa/napój + 2 x deser = 20PLN bariście wyłuszczyć zachciankę skorzystania z menu festiwalowego przed złożeniem zamówienia Lista uczestników tego(...)Szczegółową fotorelację wraz z komentarzem prezentuję poniżej. _______________~_______________ CUP & CAKES Kawiarnia ~"~ ul. Zygmunta Auguista 3B, Gdynia Zaprasza na kawy sprowadzone z najlepszych, światowych palarni , parzone na wiele sposobów i podane w towarzystwie pysznych, domowych ciast deserów . Miejsce dedykowane jest zwłaszcza pasjonatom włoskiego stylu picia kawy , serwuje kawę znakomitej marki Ditta Artigianale stworzonej przez Francesco Sanapo z Florencji. Właściciele postanowili przywieźć

Grunt to przepis!
Ciasto drożdżowe z serem i kremem budyniowym 208

podsypania (używam specjalnej mąki do ciast drożdżowych z Lubelli) 7 g drożdży instant lub 40 g świeżych 100 g cukru (można dodać więcej jeśli lubimy słodkie ciasta) 70 g miękkiego masła lub margaryny 4 żółtka 200 ml mleka 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub ekstraktu waniliowego Masa serowa: 700g zielonego twarogu 1/3 szklanki cukru 1 łyżka cukru(...)łyżkami mąki oraz odlanym mlekiem. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy na około 20 minut aby zaczyn podwoił swoją objętość. UWAGA! Jeśli ciasto przygotowujemy na drożdżach instant mleko musi być gorące. Po zanurzeniu w nim palca powinniśmy odczuć lekkie parzenie. Masło topimy i odstawiam do wystygnięcia. Mąkę przesiewamy do miski. Żółtka ucieramy z cukrem, aromatem i cukrem waniliowym na gładką masę

Mania Gotowania
Śniadaniowe burgery w towarzystwie czarnego bzu 225

plasterki sera śmietankowego 4 plasterki jarmużu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Masło i mleko podgrzać w rondelku. Mąkę wymieszać z solą, drożdżami i cukrem. Powoli wlewać ciepłe mleko z masłem. Zagnieść elastyczne ciasto, powinno odchodzić od ręki. Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1h do wyrośnięcia. Soczewicę przepłukać, wsypać do garnka zalać szklanką wody i gotować przez(...)burgerach, położyć plastry szynki parmeńskiej i uprażyć na chipsy. Można to również zrobić w piekarniku. Zagotować w rondelku wodę. Do wrzątku wrzucić liście jarmużu i parzyć przz 2-3 minuty. Wyjąć do przestudzenia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Przy pomocy szklanki lub metalowej obręczy wycinać bułeczki. Bułeczka powinna mieć średnicę ok. 8-10 cm. Wycięte bułeczki oprószyć

DefinicjaSmaku
CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE, PROWADZONY METODĄ 2-FAZOWĄ 102

zaczynu, bez wcześniejszego dokarmiania zakwasu, chciałam spróbować czegoś nowego. Tak oto powstał mój pierwszy chleb dwufazowy. Dzień wcześniej przygotowuję sobie zaczyn, drugiego dnia przeprowadzam 2 etap i przekładam ciasto do form. Tak prowadzony chleb wyrasta błyskawicznie, u mnie trwa to zwykle 2,5h. Choć zamierzenia były trochę inne- chciałam chleb w 100% na jasnej żytniej mące(...)obsypane pełnoziarnista mąką) przekładamy masę  chlebową, ubijamy miejsce przy miejscu łyżką maczaną w wodzie. Wygładzamy i obsypujemy mąką, ja wykorzystuję do tego sitko do parzenia herbaty. Formy odstawiamy pod przykryciem do wyrastania, aż ciasto prawie wypełni formy. U mnie trwa to ok.2,5- max.3h. Chleby wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230* i pieczemy 15 minut na termoobiegu, następnie temperaturę

Smaczne Zdrowe
Baba a`la Rotszyld 89

baba a`la Rotszyld . Leguminę zaleca przyrządzić z baby parzonej: ” Wykwintną tę leguminę przyrządza się z bab parzonych, które trzeba upiec na jeden dzień przed przyjęciem. Wybrać jak największa babę, skroić wierzch na palec grubości i cały środek wydrążyć.... ”. Pomysł na babkę zaczerpnęłam od Marty Norkowskiej, ale przepis na babkę parzoną z książki Kucharz polski Marii Śleżańskiej z 1932 roku(...)swoim zwyczajem przepis lekko zmodyfikowałam. W przepisie nie ma słowa o nasączeniu ciasta, ja jednak zdecydowanie polecam nasączyć babkę. Trochę zabawy z przygotowaniem babki jest, ale jest ona tego warta. Babka parzona : 400 g mąki pszennej (najlepiej krupczatki), 250 - 300 ml mleka, 50 g drożdży świeżych (ja użyłam 14 g drożdży suchych) 250 ml żółtek (u mnie z 14 jajek

królestwo garów
Kostka kawosza 21736

bardzo intensywny smak kawy, ale jednocześnie jest lekkie. Polecam wszystkim smakoszom kawusi :) CIASTO CZEKOLADOWE: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 200 g jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju 3 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mocnego naparu z kawy parzonej PIANKA KAWOWA: 2 szklanki śmietanki kremówki 30% 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego(...)piec przez około 40 min, do suchego patyczka. Ciasto po wystudzeniu przekroić na dwa blaty, ścinając jednocześnie wyrośniętą „górkę”. Pianka kawowa. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na 10 min, żeby napęczniała. Kawę rozpuszczalną wsypać do gorącego naparu z kawy parzonej i dodać napęczniałą żelatynę. Wymieszać i odstawić do wystudzenia, uważając aby całkiem nie zastygło. Mleko skondensowane rozmieszać

https:KKuchniaMniam
babka piaskowa 124

Polecam prostą babkę parzoną ..Ta babka należy do średnio moich ulubionych.. 🙂 Składniki: 5 jajek 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 i 3/4 szklanki mąki

Ugotujmy Coś
Gofry drożdżowe 143

wygodę, jaką daje podzielenie pracy na dwa etapy. Wieczorem mieszam składniki, wkładam miskę do lodówki, a rano piekę gofry. To wspaniałe niedzielne śniadanie. Dom pachnie ciastem drożdżowym z wanilią, co w połączeniu ze świeżo parzoną poranną kawą sprawia, że największe nawet śpiochy wyskakują z łóżek i z piskiem opon parkują w piżamach przy stole. Radzę od razu zrobić podwójną porcję

Posadzone i zjedzone