ciasto parzone - 1655 przepisów (strona:52/111)

Ciasto drożdżowe z żurawiną i migdałami 153

kandyzowanej skórki z pomarańczy 100 g migdałów blanszowanych łyżka esencji waniliowej keksowka posmarowana masłem i wyłożona papierem do pieczenia Przepis na ciasto drożdżowe z żurawiną i migdałami Podgrzewamy mleko, żeby było ciepłe, ale nie parzyło (ok 40 stopni), rozpuszczamy w nim łyżkę cukru i drożdze. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło (najlepiej kładąc miseczkę nad garnkiem z mlekiem). W dużej misce(...)drożdżami i jajka. Zagniatamy. Następnie dodajemy roztopione (ale nie gorące) masło, bakalie, wanilię i zagniatamy kilka minut. Przekładamy do keksówki i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu, żeby ciasto wyrosło. Po tym czasie ciasto dwukrotnie zwiększy objętość (warto to uwzględnić, żeby nam nie uciekło ze zbyt małej formy). Kiedy urośnie i zajmie całą formę smarujemy je białkiem jajka, wkładamy

Ugotowane pozamiatane
Bułki pizzowe zawijane, ze szpinakiem i boczkiem 196

chorizo. Dzisiaj inna wersja tych pysznych bułek bo ze szpinakiem i boczkiem. Koniecznie je przygotujcie, są zdecydowanie bardziej niż smaczne. Składniki: Surowe ciasto na pizzę w rolce Opakowanie mrożonego szpinaku 150 gram boczku wędzonego parzonego 1 mała cebula 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka masła klarowanego 1 jajko Sól Pieprz Sok z cytryny Serek typu almette śmietankowy Ser żółty typu(...)kostkę i smażymy kilka minut a następnie dodajemy do szpinaku. Razem mieszamy. I pozostawiamy tak długo aby całość farszu była wystudzona ( ważne! ). Blachę wykładamy papierem do pieczenia Rozwijamy ciasto na pizzę, smarujemy serkiem i wykładamy farsz. Posypujemy startym serem a następnie zwijamy w rulon. Rulon kroimy na odcinki około 2-3 cm i wykładamy na blaszce. Na każdą bułkę nakładamy

Smaki Ewy
Przedświąteczna strucla dla zniecierpliwionych smakoszy:) 162

rozsmarować masę na 3/4 ciasta  tak aby nie sięgała za bardzo do brzegów. W ten sposób unikniecie wylania się masy makowej z ciasta podczas pieczenia. A właśnie masa makowa. Pamiętam jeszcze jak moja babcia parzyła mak do sernika z makiem. No aż takim zapalonym cukiernikiem amatorem nie jestem. Poszłam na łatwiznę, przyznaję się, kupiłam masę makową z biedronki(...)kostki margaryny 0,5 kg mąki 2 jajka 1/2 szklanki cukru 3 łyżki śmietany masa makowa Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać jajka, rozpuszczoną margarynę i resztę składników. Ciasto wyrabiać do momentu aż zacznie odchodzić od brzegów naczynia czyli około godziny. Gotowe ciasto przykrywamy ścierką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 3 godziny aż wyrośnie. Wyrośnięte ciasto przekładamy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Rogale Marcina 140

przez ok 10 min. Taką masę odstawić na bok do wystudzenia. Po wystudzeniu dodać 150g pokruszonych ciastek lub biszkoptu i dobrze wymieszać. Ciasto drożdżowe półfrancuskie: 200 ml mleka podgrzać do temp. ok 37°C - nie może parzyć. Odlać ok. 50 ml ciepłego mleka, dodać 10g drożdży, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, dobrze wymieszać i odstawić na bok przykrywając ściereczką

Ukojenie Podniebienia
Rogale Marcina 175

przez ok 10 min. Taką masę odstawić na bok do wystudzenia. Po wystudzeniu dodać 150g pokruszonych ciastek lub biszkoptu i dobrze wymieszać. Ciasto drożdżowe półfrancuskie: 200 ml mleka podgrzać do temp. ok 37°C - nie może parzyć. Odlać ok. 50 ml ciepłego mleka, dodać 10g drożdży, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, dobrze wymieszać i odstawić na bok przykrywając ściereczką

Ukojenie Podniebienia
Sposoby parzenia kawy czyli jak mieć kawiarnię w domu! 73

Picie kawy zakorzeniło się w polskiej kulturze, obecnie wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez kawy. Przez wiele lat kawę parzyło się, zalewając zmielone ziarna wrzątkiem

Kuchnia MagdaLeny
Spaghetti carbonara z cukinią 158

Składniki: • 200 g makaronu spaghetti • 100 g boczku parzonego • 100 ml śmietany 30% • 60 g parmezanu lub grana padano • 2 żółtka • 1 cebula • 1 ząbek czosnku

KUCHNIA POLSKA
Rogaliki drożdżowe z nadzieniem sernikowym, czyli z twarożkiem i rodzynkami :) 162

przyrządzenie nadzienia, a więc masy sernikowej :) Twaróg miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami, proszkiem budyniowym i aromatem. Rodzynki parzymy przez sito ciepłą wodą, a następnie przesypujemy mąką i dodajemy do masy twarożkowej. Całość mieszamy jeszcze raz łyżka. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy, podsypując mąką, po czym po trochu wałkujemy i wykrawamy z niego dość duże trójkąty, które nadziewamy serem

Smakowy Raj
Ciasto czekoladowe intensywnie pomarańczowe. 176

posiekaną czekoladę. Łączymy w jedno.   Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem i w 165 stopniach piekarnik góra - dół pieczemy 35 minut, ciasto powinno być ciężkie i wilgotne. Polewa pomarańczowa: -1,5 pomarańczy -3/4 kubka cukru pudru Owoce parzymy, ścieramy skórkę. Miąższ kroimy na kostkę i gotujemy kilka minut aż płyn odparuje, miksujemy blenderem. Cukier puder zalewamy 4 łyżkami wrzątku

BaRepas
Wytrawne roladki z ciasta francuskiego 242

jest naprawdę pysznie! Roladki świetnie sprawdzą się jako przystawka, a także jako szybka przekąska w pracy. Pycha! :) Roladki z pieczarkami: 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g) 350 g pieczarek 1 duża cebula 3-4 plastry wędzonego parzonego boczku 4 plastry ulubionej wędliny ok. 100 g tartej mozzarelli 1 rozbełtane jajko do posmarowania zioła prowansalskie, chilli, sól i pieprz olej kokosowy(...)rozgrzewam ok. 1 łyżkę oleju kokosowego i wrzucam cebulę. Przesmażam do momentu, gdy się zeszkli, a następnie dorzucam pieczarki. Dodaję sól i pieprz, smażę do momentu odparowania całego płynu. Ciasto francuskie układam na papierze lub stolnicy oprószonej lekko mąką, całość smaruję jajkiem oraz posypuję ziołami oraz chilli. Na wierzch układam plasterki boczku oraz wędliny. Na to wykładam przestudzony farsz pieczarkowy

Cooking Monster
Ciasto drożdżowe 126

wszystkie odpowiadać na bieżąco. Szklanka w moich przepisach ma zawsze 250 ml. Jeśli szukacie innych wypieków na bazie ciasta drożdżowego zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisu z przepisem na chałkę , bułeczki brioche lub bułeczki cynamonowe . Składniki na ciasto: 600 g mąki pszennej 3 duże jajka 50 g świeżych drożdży 150 g masła 0,5 szklanki cukru 1 szklanka mleka(...)kopiasta szklanka mąki pszennej (ok. 200 g) 2 łyżeczki cukru waniliowego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto drożdżowe – jak to zrobić? Przygotowanie ciasta drożdżowego zaczynamy od zrobienia zaczynu z drożdży. Podgrzewamy mleko – powinno być ciepłe, ale nie parzyć w rękę. Do ciepłego mleka dodajemy łyżkę cukru i drożdże, dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu

Ciastkozercy
Ciasto Hrabina 26975

łyżki cukru, 1 kostka masła, 3 łyżki cappuccino o smaku rumowym, Dodatkowo: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów, 200 ml mocnej kawy parzonej VASPIATTA MATTINO ze sklepu  www.sklep.coffea.pl , 2 opakowania galaretki zielonej, cukier puder do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto ciemne: Jajka ubijam z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao oraz olej

Tradycyjna kuchnia Kasi
Naleśniki z boczkiem 109

Naleśniki: · mąka pszenna 3 szkl · mleko 1,5 szkl · woda gazowana 1,5 szkl · jajka 3 szt · sól Boczek parzony w plasterkach Papryka konserwowa Cebulka konserwowa Oliwki Ser żółty  Wszystkie składniki ciasta miksujemy do uzyskania gładkiej masy, jeśli jest zbyt gęsta dolewamy wody. Smażymy ciasto na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju., przekładamy druga stronę, zmniejszamy płomień pod patelnią, układamy

przepisy- Milki
Kawiarnia Spotkanie na warszawskiej Woli 204

wyboru mamy stoliki z krzesełkami albo z dużymi wygodnymi fotelami. Przy ścianach stoją regały z ogromnym wyborem kaw i akcesoriów do ich parzenia . Natomiast zaraz przy ladzie znajdziemy wybór pysznych (już teraz to wiemy) ciast. My większego problemy z wyborem nie mieliśmy, uwielbiamy bezę więc to na nią się zdecydowaliśmy :) A do tego była pyszna mokka i cappuccino . Kawa była

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Babka z ajerkoniakiem 186

Polska Wielkanoc babą stoi, i nie ma co do tego wątpliwości. Drożdżowa, ucierana, piaskowa, parzona, gotowana, lukrowana albo w polewie. Każdy ma swoją ulubioną. Do grona moich ulubionych dołączyła właśnie ta z domowym ajerkoniakiem, który znalazł się w cieście oraz lukrze. Wszystkim zabieganym przed świętami życzę: wrzućcie na luz, nie biegajcie jak szaleni po sklepach, a jak nie zdążycie upiec

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania