cytrynowe, a przepis na to znalazłam na opakowaniu margaryny. Proste i naprawdę smaczne. Ciasto cytrynowe.Składniki na formę 30 x 10cm:250 g margaryny/masła;3/4 szkl. cukru;4 jajka;2 szkl. mąki;1 cytryna;1 łyżeczka proszku do pieczenia.Cytrynę szorujemy i parzymy. Ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Sok i skórkę mieszamy ze sobą. Margarynę ucieramy
MiksturownikBułki na parze, kluski na parzy, paruchy, pampuchy czy parowańce? Niezależnie jak je nazywasz, zawsze tak samo pysznie smakują. Dobre na szybki obiad. A najlepsze jest to, że można się nimi zajadać zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Można je podawać np. z dżemem, sosem truskawkowym, ale też z sosem pieczarkowym . Z czym jeszcze polecacie? {"@context":"http:\/\/schema.org","@type(...)u0107 z ciep\u0142ym mlekiem i cukrem.\r","Zostawi\u0107 na chwil\u0119, \u017ceby rozczyn si\u0119 spieni\u0142.\r","Doda\u0107 pozosta\u0142e sk\u0142adniki.\r","Wyrobi\u0107 ciasto.\r","Podzieli\u0107 ciasto na 6 kawa\u0142k\u00f3w i uformowa\u0107 z nich kuleczki.\r","Odstawi\u0107 w ciep\u0142e miejsce do wyro\u015bni\u0119cia na ok 15 minut
Bardzo Gruby SmokSłówko z Wikipedii: Makowiec, także makownik lub strucla z makiem – ciasto (najczęściej drożdżowe, rzadziej kruche) zawijane z masą z maku lub z masą makową na biszkopcie. Typowe danie wigilijne w kuchni polskiej. Mak na masę płucze się i parzy lub moczy przez noc, a potem krótko gotuje przez kilka minut aż do miękkości. Ugotowany i osączony(...)makutrze. Do masy makowej dodaje się grubo posiekane orzechy włoskie, migdały, (namoczone, całe) rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową lub inne bakalie oraz miód. Upieczone ciasto polewa się lukrem i ewentualnie ozdabia ziarenkami maku lub kawałeczkami smażonej skórki pomarańczowej. Składniki: Ciasto: 5 szklanek mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła 1/2 szklanki cukru
Pychotkaaaminut , proces wałkowania i składania powtarzamy tak co najmniej 3 krotnie. Po ostatnim wałkowaniu ciasto przykrywamy folią i wkładamy na co najmniej 4 godziny do lodówki. Masa z białego maku: Mak i łuskane orzechy włoskie zalewamy wrzącą wodą, zagotowujemy i zestawiamy z ognia, parzymy około 20 minut, po czym odcedzamy na sicie, tak aby masa była dobrze odsączona
Wanilia i Kardamonjajko w temperaturze pokojowej 1/4 szklanki parzonej kawy 1/4 szklanki mleko 10 jajeczek czekoladowych krem: 1/2 szklanki masła, w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki cukru pudru 1/2 łyżki ekstraktu z wanilii ok. 1/4 szklanki mleka ociupina niebieskiego barwnika Jajeczka włożyć do zamrażalnika na kilka godzin. Ciasto na babeczki: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, wyłożyć papilotkami 10 foremek
Bernika - moj kulinarny pamietnikdzisiejszą propozycją – domowymi pitami! Przepis wykorzystuje uniwersalne ciasto drożdżowe, które znajdziecie tutaj: http://proste-przepisy.pl/uniwersalne-ciasto-drozdzowe/ , oraz dietetyczny sos pikantny, na który przepis podawałem tutaj: http://proste-przepisy.pl/dietetyczny-sos-pikantny/ . Lista zakupów: Ciasto z uniwersalnego przepisu: 3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody Ma być na tyle ciepła, by nie parzyć po włożeniu do niej palca. 1 łyżeczka(...)Ryż'; document.write(" "); Umieszczamy w misce mąkę, sól i oliwę. Drożdże rozrabiamy w ciepłej wodzie i dodajemy do nich cukier. Przelewamy zaczyn do miski z pozostałymi składnikami i zagniatamy na ciasto. Zostawiamy ciasto na ok. 45 minut do wyrośnięcia. Ciasto przekładamy na stolnicę, formujemy z niego wałek i dzielimy na 8 równych części. Każdą z części wałkujemy na placek o grubości
Proste-przepisy.pltutaj: http://proste-przepisy.pl/uniwersalne-ciasto-drozdzowe/ , oraz dietetyczny sos pikantny, na który przepis podawałem tutaj: http://proste-przepisy.pl/dietetyczny-sos-pikantny/ . Lista zakupów: Ciasto z uniwersalnego przepisu: 3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody Ma być na tyle ciepła, by nie parzyć po włożeniu do niej palca. 1 łyżeczka soli Oryginalny przepis mówi o ½ łyżeczki, jednak do calzone polecam delikatnie(...)Ryż'; document.write(" "); Umieszczamy w misce mąkę, sól i oliwę. Drożdże rozrabiamy w ciepłej wodzie i dodajemy do nich cukier. Przelewamy zaczyn do miski z pozostałymi składnikami i zagniatamy na ciasto. Zostawiamy ciasto na ok. 45 minut do wyrośnięcia. Ciasto przekładamy na stolnicę, formujemy z niego wałek i dzielimy go na 8 równych części. Każdą z części rozwałkujemy na placek
Proste-przepisy.plwciskając je w formę. Nakłuć widelcem i przykryć papierem do pieczenia, obciążyć fasolą. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 15 minut. Następnie usunąć papier z obciążeniem i piec kolejne 10 minut, do zezłocenia. Składniki na farsz: - 2 cebule; - 250 g parzonej cienkiej białej kiełbasy; - 3 jajka; - 200 g śmietany 18% - łyżeczka chrzanu; - 10 dag sera
dom-agi.plPaństwa, królowa jest tylko jedna. Czapki z głów, oto pizza! Przepis wykorzystuje uniwersalne ciasto drożdżowe, które znajdziecie tutaj: http://proste-przepisy.pl/uniwersalne-ciasto-drozdzowe/ . Lista zakupów: Ciasto z uniwersalnego przepisu: 3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody Ma być na tyle ciepła, by nie parzyć po włożeniu do niej palca. 1 łyżeczka soli Oryginalny przepis mówi o ½ łyżeczki(...)Oliwki'; document.write(" "); Umieszczamy w misce mąkę, sól i oliwę. Drożdże rozrabiamy w ciepłej wodzie i dodajemy do nich cukier. Przelewamy zaczyn do miski z pozostałymi składnikami i zagniatamy na ciasto. Zostawiamy ciasto na ok. 45 minut do wyrośnięcia. W tym czasie kroimy wszystkie składniki na mniejsze części, a ser trzemy na tarce. Gdy ciasto wyrośnie, formujemy z niego kształt wałka
Proste-przepisy.plpokrojeniu na mniejsze części, je się wygodnie jak kanapkę. Przepis wykorzystuje uniwersalne ciasto drożdżowe, które znajdziecie tutaj: http://proste-przepisy.pl/uniwersalne-ciasto-drozdzowe/ . Lista zakupów: Ciasto z uniwersalnego przepisu: 3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody Ma być na tyle ciepła, by nie parzyć po włożeniu do niej palca. 1 łyżeczka soli Oryginalny przepis mówi o ½ łyżeczki, jednak(...)Oliwki'; document.write(" "); Umieszczamy w misce mąkę, sól i oliwę. Drożdże rozrabiamy w ciepłej wodzie i dodajemy do nich cukier. Przelewamy zaczyn do miski z pozostałymi składnikami i zagniatamy na ciasto. Zostawiamy ciasto na ok. 45 minut do wyrośnięcia. W tym czasie kroimy wszystkie składniki na mniejsze części, a ser trzemy na tarce. Gdy ciasto wyrośnie, formujemy z niego kształt wałka
Proste-przepisy.plsię wygodnie jak kanapkę. Przepis wykorzystuje uniwersalne ciasto drożdżowe, które znajdziecie tutaj: http://proste-przepisy.pl/uniwersalne-ciasto-drozdzowe/ . Lista zakupów: Ciasto z uniwersalnego przepisu: 3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody Ma być na tyle ciepła, by nie parzyć po włożeniu do niej palca. 1 łyżeczka soli Oryginalny przepis mówi o ½ łyżeczki, jednak do calzone polecam delikatnie zwiększyć(...)Oliwki'; document.write(" "); Umieszczamy w misce mąkę, sól i oliwę. Drożdże rozrabiamy w ciepłej wodzie i dodajemy do nich cukier. Przelewamy zaczyn do miski z pozostałymi składnikami i zagniatamy na ciasto. Zostawiamy ciasto na ok. 45 minut do wyrośnięcia. W tym czasie kroimy wszystkie składniki na mniejsze części, a ser trzemy na tarce. Gdy ciasto wyrośnie, formujemy z niego kształt wałka
Proste-przepisy.plCzapki z głów, oto pizza! Przepis wykorzystuje uniwersalne ciasto drożdżowe, które znajdziecie tutaj: http://proste-przepisy.pl/uniwersalne-ciasto-drozdzowe/ . Lista zakupów: Ciasto z uniwersalnego przepisu: 3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody Ma być na tyle ciepła, by nie parzyć po włożeniu do niej palca. 1 łyżeczka soli Oryginalny przepis mówi o ½ łyżeczki, jednak polecam delikatnie zwiększyć(...)Oliwki'; document.write(" "); Umieszczamy w misce mąkę, sól i oliwę. Drożdże rozrabiamy w ciepłej wodzie i dodajemy do nich cukier. Przelewamy zaczyn do miski z pozostałymi składnikami i zagniatamy na ciasto. Zostawiamy ciasto na ok. 45 minut do wyrośnięcia. W tym czasie kroimy wszystkie składniki na mniejsze części, a ser trzemy na tarce. Gdy ciasto wyrośnie, formujemy z niego kształt wałka
Proste-przepisy.plchwilowo znudziła? Stromboli to coś w sam raz dla Was! Przepis wykorzystuje uniwersalne ciasto drożdżowe, które znajdziecie tutaj: http://proste-przepisy.pl/uniwersalne-ciasto-drozdzowe/ . Lista zakupów: Ciasto z uniwersalnego przepisu: 3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody Ma być na tyle ciepła, by nie parzyć po włożeniu do niej palca. 1 łyżeczka soli Oryginalny przepis mówi o ½ łyżeczki(...)Czosnek'; document.write(" "); Umieszczamy w misce mąkę, sól i oliwę. Drożdże rozrabiamy w ciepłej wodzie i dodajemy do nich cukier. Przelewamy zaczyn do miski z pozostałymi składnikami i zagniatamy na ciasto. Zostawiamy ciasto na ok. 45 minut do wyrośnięcia. Ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 0,4 cm. Smarujemy ciasto sosem jak pizzę, zostawiając jedynie nieco
Proste-przepisy.plPrzepis wykorzystuje uniwersalne ciasto drożdżowe, które znajdziecie tutaj: http://proste-przepisy.pl/uniwersalne-ciasto-drozdzowe/ . Lista zakupów: Ciasto z uniwersalnego przepisu: 3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody Ma być na tyle ciepła, by nie parzyć po włożeniu do niej palca. 1 łyżeczka soli Oryginalny przepis mówi o ½ łyżeczki, jednak do calzone polecam delikatnie zwiększyć tę ilość. ½ łyżeczki cukru(...)Czosnek'; document.write(" "); Umieszczamy w misce mąkę, sól i oliwę. Drożdże rozrabiamy w ciepłej wodzie i dodajemy do nich cukier. Przelewamy zaczyn do miski z pozostałymi składnikami i zagniatamy na ciasto. Zostawiamy ciasto na ok. 45 minut do wyrośnięcia. Ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 0,4 cm. Smarujemy ciasto sosem jak pizzę, zostawiając jedynie nieco
Proste-przepisy.pljest włożyć palec do takiego mleka i jeżeli nas nie parzy to znaczy, że jest ok (temp. ok. 30 stopni) - to moja metoda, ale można użyć też termometru. Najlepszym tłuszczem jest masło - rozpuszczone i schłodzone. I ostatni warunek to poświęcić mu czas i dać trochę ciepła, a takie ciasto na pewno się odwdzięczy 😉 Wyrabianie ciasta drożdżowego to dla mnie najlepsza
Kuchnia MagdaLeny