mojej siostry Ani. Kilka dni temu niechcący rozbiłam jej ulubioną filiżankę. Od razu pojechałam do sklepu i kupiłam nową. Zrobiłam w niej pyszną kawę, a jako deser podałam ciasto "Uśmiech Klary". Była zachwycona i już nie gniewa się na mnie za ten mały wypadek. SKŁADNIKI: Biszkopt: 5 jajek, 2/3 szklanki cukru, 1 czubata szklanka mąki, 6 łyżek oleju(...)ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia i kawą rozpuszczalną. Ciasto przekładam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu biszkopt przekrawam na dwa równe blaty. Biszkopty nasączam zimną, mocną kawą parzoną. 2. Masa chałwowa: Z mleka odlewam 150ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem
Tradycyjna kuchnia KasiCiasto ciemne: 2 jajka 6 żółtek 12 dkg cukru pudru 8 dkg mąki pszennej 2 dkg kakao 1/2 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 75 ml oleju słonecznikowego Ciasto jasne: 6 białek szczypta soli 20 dkg cukru pudru 3 dkg mąki ziemniaczanej 15 dkg mąki pszennej 1 łyżka octu 75 ml oleju słonecznikowego Masa budyniowa: 500 ml mleka(...)masła bez soli 3 łyżki kawy cappuccino o smaku waniliowym 13 dkg okrągłych biszkoptów 200 ml mocnej czarnej kawy parzonej 2 opakowania galaretki agrestowej (75 gr każda) 700 ml wody Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta. Jak przygotować ciasto z galaretką i masą budyniową . Ciasto ciemne : do miski wbić całe jajka oraz białka. Dodać szczyptę soli i ubić na puszystą
mecooksgram mąki 200 gram cukru pudru 50 gram kakao ¾ łyżeczki sody oczyszczonej ¼ łyżeczki soli 150 g masła 120 ml gorącej parzonej kawy 120 ml mleka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 duże jajka Podane składniki wystarczą na jeden spód. Do ciasta musimy użyć dwóch spodów. Składniki ma masę czekoladową: 200 g mlecznej czekolady 200 g gorzkiej czekolady 500 ml śmietany
Darcia w kuchnitemperaturze pokojowej przez około 20 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt szerokości około 30 cm i grubości 0,5cm. Z ciasta wycinamy 12 trójkątów o długich bokach. Nadzienie: Mak płuczemy, zalewamy w rondelku wrzątkiem i parzymy około 30 minut. W połowie parzenia wrzucamy orzechy włoskie i migdały. Mak i orzechy odsączamy na gęstym sicie, po wystudzeniu mielimy trzykrotnie. Rodzynki(...)odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej masy dodajemy pokruszone biszkopty i wbijamy po 1 jajku, mieszając po każdym dodaniu. Masę ucieramy, aż będzie zwarta i plastyczna. Na każdym kawałku ciasta rozsmarowujemy nadzienie, zostawiając wolne brzegi. Trójkąty zwijamy od podstawy i formujemy rogaliki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut. Pieczemy
Smak mojej kuchniłyżka do wysmarowania formy 1/2 łyżeczki soli 2 żółtka 50 ml wody Dodatkowo: *fasola "Jaś" do obciążenia ciasta przy pieczeniu *folia spożywcza *folia aluminiowa SKŁADNIKI na masę do tarty: 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cukinia 200 g boczku parzonego 200 g sera ricotta 200 g sera mozzarella (wiórki) 3 jajka 3 łyżki śmietany 18% 1 cebula dymka
kulinarnyJaniej także sporo witaminy C Zawiera większe ilości kofeiny. Posiada najsilniejsze ze wszystkich dostępnych herbat właściwości antyoksydacyjne. Parzenie w temp. 75-90 °C. Japońska herbata matcha. Lubię ją pić, ale także często dodaję ją jako naturalnego barwnika np. do ciast, jogurtu, smoothies lub matcha latte z mlekiem migdałowym. Często pokazywane w filmach ceremonie picia herbaty budziły moją ciekawość. Oglądałam
AZgotuj!chłodzimy 45 minut w lodówce. Proces wałkowania powtarzamy 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniem przez 30 minut. Po ostatnim wałkowaniu ciasto owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez kilka godzin minimum 5. Mak oraz orzechy parzymy wrzącą wodą, zostawiamy na 15 minut, po czym odcedzamy i dobrze odciskamy z nadmiaru wody, najlepiej przez tetrową lub bawełnianą ściereczkę. Sparzony(...)zmielonego maku. Dodajemy również skórkę pomarańczową oraz pokruszone biszkopty. Mieszamy. Pozostała nam jeszcze śmietana, dodajemy jej tyle aby powstała nam zwarta ale plastyczna masa 2 łyżki maksymalnie. Ciasto na rogaliki wyjmujemy na 20 minut przez pieczeniem i wałkujemy na prostokąt 65 x 35 cm, musimy wykroić 12 równych trójkątów. Na każdym rozłożyć równomiernie masę makową, zostawiając margines
Życie zaczyna się w kuchniBabka piaskowa , która zawsze wychodzi.. A do tego jest bardzo prosta i szybka do zrobienia. To pyszny przepis na niezawodne ciasto ucierane na oleju. Możesz do niego dodać sok z cytryny, kakao lub parzoną kawę! - babka pieczona na oleju - szybka do zrobienia - pięknie wyrasta
AniaGotuje.plcukrem i z cukrem waniliowym. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Margarynę rozpuścić i gorącą wlać do masy (stąd też nazwa - parzona :) ) . Można wlać kilka kropli olejku np. pomarańczowego czy waniliowego czy jakiegokolwiek innego :) Ciasto przelać do foremki na babkę. Najlepsze są te formy z kominem w środku.Aby zrobić babkę dwukolorową, należy podzielić ciasto na dwie części. Pierwszą
Miksturownikbrak czasu.. Pogoda coraz ładniejsza zachęca do nowych wyzwań. Podaję kolejny zaległy przepis na ciasto które lubi moja rodzina. Nie przepadam za makowymi łakociami, więc piekłam nie dla siebie :) Składniki: 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka maku (nie trzeba parzyć i mielić) 1 i 1/3 szklanki cukru 4 jajka 25 dag (kostka) margaryny
Na słodko lub wytrawnieKiełbaska na gorąco? Czemu nie! Szybko ciasto zagniatamy, kiełbaski w nie zawijamy, w piekarniku pieczemy i potem sobie jemy :) Składniki: 4 szt. kiełbasy parzonej, 200 g mąki pszennej, 15 g świeżych drożdży, 150 ml wody, szczypta cukru, 1 płaska łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu, 1 płaska łyżka suszonego lubczyku. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy cukier(...)połowę mąki, mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min. w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy sól, pieprz, lubczyk, pozostałą część mąki i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy wody lub mąki. Ciasto dzielimy na 4 równe części, rozwałkowujemy na prostokąty o długości kiełbasy plus 1 cm. Kiełbaski (bez skórki) zawijamy w ciasto, końcówki łączymy. Kiełbasę w cieście
Moniki SmakołykiWyciągamy drugą część ciasta z lodówki i ścieramy ją na wierzch.Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.PIECZENIE:180 stopni (góra - dół, termoobieg), 60 minut.(Uwaga, jeśli się rumieni za bardzo - zmniejszamy temperaturę! Kontrolujemy ciasto, ale nie otwieramy co chwilę piekarnika, bo opadnie. Studzimy przy lekko otwartych drzwiczkach do piekarnika.)Jak smakuje? Gdybyśmy miały jednoznacznie określić, powiedziałybyśmy jedynie, że jest pyszny. Trudno jednak podać krótką(...)wypieku. Na pewno jest wilgotny i puszysty, ale nie piankowy-budyniowy. Budyniu się w nim nie wyczuwa. Przypomina odrobinę sernik parzony, a to w połączeniu z delikatnymi owocami, bezą, która "napiła się" soku z brzoskwiń i kruchutkim ciastem, posypanym cukrem pudrem, tworzy bajkową poezję.W naszym domu smakuje wszystkim. Uwielbia go nawet nie-sernikowy przyszły mąż (córki) i zięć
Wypisz Wymalujoraz resztę składników. Wszystkie dokładnie zagniatam tak aby stworzyły jednolite ciasto. Gotowe wykładamy na okrągłą blaszkę nie zapominając o wyłożeniu ciasta również na ściankach tak aby nasz krem nie wypłynął podczas pieczenia. masa cytrynowa: Cytryny dokładnie parzymy w wrzątku a następnie na tarce na małych oczkach ścieramy skórkę. Następnie wyciskamy sok z cytryn przez sitko. Dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną(...)małe kawałki margaryny i jajka. Mieszamy aż wszystko ładnie się rozpuści i połączy. Masa powinna być bardzo gęsta, jeśli nie jest należy ją lekko podgrzać. Gotową masę wylewamy na ciasto. Beza: Z białek ubijamy pianę na sztywno. Pod koniec dodajemy mąkę i cukier i delikatnie mieszamy. gotową bezę wykładamy na wierzch ciasta. Możemy pokusić się o wzorki , na pewno
ciastkarnia na kruchym spodziemałe kawałki. Pozostałe owoce myjemy. Na suchej patelni karmelizujemy cukier (podgrzewamy aż się rozpuści). Uwaga, jest nieprawdopodobnie parzący i błyskawicznie się przypala! Kiedy karmel osiągnie formę płynną, dodajemy do niego masło, a jak się rozpuści, przygotowane wcześniej owoce. Smażymy kilka minut. Ciasto przymierzamy do formy na tartę i odkrawamy jego nadmiar. Z okrawków robimy wałeczek, którym wylepiamy brzeg formy. Gorące
Patchwork