ciasto parzone - 1655 przepisów (strona:62/111)

Adżarskie chaczapuri – prosty przepis z Gruzji 89

jeść chaczapuri? Podobnie jak pierożki chinkali, które gruzini jedzą palcami, również adżarskie chaczapuri jemy bez pomocy sztućców. Wystarczy odłamać kawałek boku łódeczki z ciasta, wymieszać nim ser z jajkiem i masłem, a następnie kawałkami ciasta nabierać mieszankę jak łyżką. To co zostanie po zjedzeniu brzegów łódeczki bierzemy do ręki jak kawałek pizzy. Wypróbuj także Bryndzove haluszki – czyli słowackie kluseczki(...)Przygotowanie Zagotuj wodę i ostudź do ok. 40 stopni (by była ciepła, ale nie parzyła). W wodzie rozpuść drożdże. Do miski wsyp mąkę, zrób zagłębienie i wlej wodę z drożdżami. Dodaj łyżeczkę soli i cukru. Dodaj mleko podgrzane do tej samej temperatury co woda. Wyrabiaj ciasto, w razie potrzeby dodając odrobinę mąki lub wody gdy będzie za gęste

smakowitehistorie.com
Zielona matcha latte. 101

przypadku picia parzonej zielonej herbaty tutaj całe liście herbaty spożywasz w matcha latte. W rezultacie matcha ma około 10 razy więcej składników odżywczych niż zwykła zielona herbata. matcha zawiera 137 razy więcej przeciwutleniaczy niż parzona zielona herbata. Matcha w proszku ma lekko gorzki, ziemisty smak, który fajnie komponuje się w słodkich przepisach, takich jak: koktajle, ciasta, smoothie. Wykazano, że EGCG

Zdrowy Styl Joanny
Sałatka wielkanocna z białą kiełbasą 145

Sałatka z brokułami, jajkami ugotowanymi na twardo, pomidorami i parzoną, białą kiełbasą surową, podana z sosem chrzanowym na bazie jogurtu greckiego oraz majonezu. Smaczna, prosta i

Kuchnia MagdaLeny
MAGICA CLOK ITALIAN PLEASURE - CZEKOLADA NA GORĄCO 91

Magica Clok Italian pleasure. Czekolada charakteryzuje się przyjemnym smakiem i gęstą konsystencją.Taka czekolada będzie idealnym dodatkiem do ciast i deserów. Pakowana jest w saszetki po 25 g. W każdym pudełku znajduje się 10 sztuk czekolady. Nadaje się do parzenia w ekspresie ciśnieniowym oraz tradycyjnym gotowaniu w garnuszku. W jej skład wchodzi 60 % kakao.  Zbliżają się święta Konesso posiada

Sama słodycz i szczypta chili
Chleb z makiem i białym serem 103

łyżeczka cukru 300g twarogu 200ml ciepłego mleka 100g maku od Symbio Mleko podgrzewamy, tak by było ciepłe ale nie parzyło. W misce mieszamy mąki, płatki, drożdże, sól, cukier, twaróg i połowę maku. Do mieszanki powoli wlewamy ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Miskę przykrywamy i odstawiamy na około 60 minut. Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie. Blaszkę wykładamy

Gotowanie i blogowanie
Drożdżówki z konfiturą gruszkową i jabłkiem 132

wsypać mąkę, dodać do niej spieniony rozczyn, mleko z masłem i cukrem - nie powinno być zbyt gorące, nie może parzyć. do tego jajka i łyżeczka soli. Wyrabiać wszystko dokładnie przez 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto uderzyć ręką, krótko wyrobić i rozwałkować na prostokątny placek o grubości ok. 1 cm. Posmarować gruszkową Owocową Rapsodią

Kulinarne Inspiracje
Pizza z kiełbasą i pieczarkami. 112

wymieszać z łyżką oregano. Gdy ciasto wyrośnie położyć na wysmarowanej lekko olejem blaszce i ręką uformować spód pizzy. Wierzch ciasta posmarować przecierem pomidorowym, i kolejno układać warstwy: kiełbasa z cebulą, pieczarki, pokrojona w kostkę papryka, pokrojone w plastry pomidory (ja parzę i ściągam skórkę), starty ser żółty. Piec w 220stopniach ok.15-25min. Pizzę poznać jest gotowa, gdy spód jest lekko zarumieniony

W kuchni u Moniki
Sernik z malinami na kruchym cieście 122

jednego z mojego Skarbów – córeczki     Sernik z malinami na kruchym cieście z kruszonką i wiórkami kokosowymi jak dla mnie połączenie wyśmienite i wręcz obowiązkowe w kuchni jak czekolada i pomarańcza (zamiennie czekolada z chili w zależności od nastroju i poczucia smaku;), które uwielbiam. Parzcie kawy i smacznego!     Pyszna propozycja na letni sezonowy deser, poza sezonem(...)idealny imieninowy sernik z malinami z kruszonką na jaki (wierzę, bez wyrzutów sumienia) skusił się każdy! Widziałam SMACZNEGO ja uwielbiam serniki! Sernik z malinami na kruchym cieście z kruszonką powstał w tortownicy o średnicy 26 cm. Składniki na ciasto: 225 g mąki 5 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g zimnego masła 1 jajko Składniki na masę serową

Zasmakuj Kuchni
smaczne ruskie kopytka okraszone boczkiem z cebulką... 152

sól 2 łyżeczki, boczek parzony 20 dag, cebula 4 sztuki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, olej rzepakowy 4 łyżki ugotowane dzień wcześniej ziemniaki w mundurkach obrać i zmielić w maszynce do mięsa razem z twarogiem półtłustym cebule drobno pokroić, posypać 1/2 łyżeczki cukru, pieprzu i na gorącym oleju zeszklić na złocisto, wystudzoną cebulę dać do ciasta i tłuczkiem wszystko połączyć(...)podsypywać z wyczuciem mąki /zależy od gatunku ziemniaków/ wyrobione ciasto podzielić na kilka kawałków, każdy formować na wałek i kroić ukośne kopytka kopytka wrzucać porcjami na gotującą się na średnim ogniu 1 łyżeczką osoloną wodę i gotować, aż do wypłynięcia i zaraz cedzakiem wykładać na talerz boczek parzony pokrojony w kostkę podsmażyć na oleju, wsypać cebule pokrojoną, pieprz, sól

W Mojej Kuchni Lubię
Drożdżowa gwiazda z nadzieniem jak do Rogali Marcińskich 155

Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto pieczemy około 30 - 40 min. w tem. u nas 170 stopni. Upieczoną gwiazdę posypujemy cukrem pudrem. Przygotowanie masy: Najpierw musimy przygotować oddzielne miski dla maku, fig, orzechów i daktyli i gorącą wodę. Każdy z tych składników parzymy około 30 minut w oddzielnym naczyniu, po czym odcedzamy wszystkie składniki

Lili w kuchni
Kruche z jabłkami o egzotycznym smaku 103

herbatami o intensywnym aromacie i smaku. Przede wszystkim wydajna i niespotykana u nas. Dziś wykorzystałam do ciasta z jabłkami Citrus tea&green tea  w puszcze 125 g  Waga netto: 125g Kraj pochodzenia: Sri Lanka Gatunek: YH (Young Hyson  Parzenie górnej herbaty :łyżeczkę herbaty zalać gorącą wodą o temperaturze pomiędzy

Różowa kuchnia
Pierogi z grzybami i kapustą. Wigilijna tradycja 156

Pierogi z grzybami i kapustą .Wigilijna tradycja Święta za pasem , tak więc tematyka kulinarna zawsze się nieco na nich zaciska. Na naszym stole Wigilijnym , jak zapewne

Ogrodnik w podróży
KOSTKA CYTRYNOWO-MIĘTOWA Z MALINAMI 166

Kruche ciasto z serkiem mascarpone o smaku cytrynowo-miętowym oraz świeżymi malinami i białą czekoladą. Spód został wykonany dokładnie z ciasta półkruchego - o czym świadczy dodatek śmietany. Masa to serek mascarpone z dodatkiem niewielkiej ilości śmietanki kremówki, a smak cytrynowo- miętowy uzyskałam dzięki dodatkowi świeżych listków mięty oraz skórki i soku z cytryny. Całość zwieńczają świeże maliny prosto z mojego(...)białej czekolady Wykonanie: Ciasto: Do miski przesiewamy przez sitko mąkę i mieszamy z cukrem pudrem oraz solą. Dodajemy zimne kawałki masła i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtko oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min. Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, wałkujemy i wylepiamy nim, wyłożoną papierem

Kuchnia MagdaLeny
KOSTKA CYTRYNOWO-MIĘTOWA Z MALINAMI 166

Kruche ciasto z serkiem mascarpone o smaku cytrynowo-miętowym oraz świeżymi malinami i białą czekoladą. Spód został wykonany dokładnie z ciasta półkruchego - o czym świadczy dodatek śmietany. Masa to serek mascarpone z dodatkiem niewielkiej ilości śmietanki kremówki, a smak cytrynowo- miętowy uzyskałam dzięki dodatkowi świeżych listków mięty oraz skórki i soku z cytryny. Całość zwieńczają świeże maliny prosto z mojego(...)białej czekolady Wykonanie: Ciasto: Do miski przesiewamy przez sitko mąkę i mieszamy z cukrem pudrem oraz solą. Dodajemy zimne kawałki masła i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtko oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 min. Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki, wałkujemy i wylepiamy nim, wyłożoną papierem

Kuchnia MagdaLeny
Torta barozzi (ciasto czekoladowo-kawowe) 101

kogo: dla lubiących ciasta typu brownies dla chcących poczuć zniewalający czekolady zapach unoszący się w całym domu dla fanów czekolady Składniki: 180g gorzkiej czekolady 235g masła 320g cukru 5 dużych lub 6 małych jajek 55g mąki ziemniaczanej 55g kakao 3,5 łyżeczki kawy mielonej (przeznaczonej do parzenia w kafetierce) cukier puder + kakao do dekoracji Wykonanie: Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy

Mania Wypiekania