ciasto parzone - 1655 przepisów (strona:66/111)

babeczki kawowe (z gorącą kawą) 135

gorącej kawy, którą wlewamy do ciasta. O tym, że są idealne do filiżanki kawy chyba nie muszę pisać... Składniki na 12 sztuk: 1 szklanka mąki 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 50 g kakao 1 jajko 1/4 szklanki oleju 1/2 szklanki maślanki 1/2 szklanki mocnej kawy parzonej, gorącej dodatkowo: 75 g czekolady deserowej łyżka mleka(...)wymieszać rózgą lub mikserem. Na końcu wlać gorącą kawę (odcedzoną z fusów), zmiksować tylko do połączenia składników. Masa powinna być dość rzadka. Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem. Piec w 170*C około 15 minut. Wystudzić. Połamaną czekoladę i mleko umieścić w miseczce i rozpuścić nad parą. Za pomocą pędzelka posmarować babeczki i posypać wiórkami.  Inspiracja

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pizza z pieczarkami 80

kuchni. Pieczarki do pizzy przed położeniem ich na jej wierzch parzę przez 2 minutki, a następnie hartuję w zimnej wodzie. Tak przygotowane pieczarki po upieczeniu na pizzy są wilgotne i bardzo smaczne. Moja pizza z reguły dekorowana jest rukolą, którą uwielbiam, ale oczywiście można ją pominąć. Z tej porcji ciasta można przygotować sporą ilość pizzy, u mnie zazwyczaj połowa ciasta

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto makowo-orzechowe 153

składniki oprócz kakao i miesimy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części, do jednej dodajemy 1 łyżkę kakao, zagniatamy i dajemy ją do zamrażalnika. Mak: mak zaparzamy, studzimy i mielimy dwa razy przez maszynkę. Do maku dodajemy cukier i chwilę ucieramy, potem dodajemy białka ubite i resztę składników. Dokładnie mieszamy. Orzechy: orzechy drobno mielimy, parzymy mleko z cukrem i dodajemy orzechy(...)pieczenia, Na placek wykładamy smażone wiśnie. 3. Na wiśnie wykładamy wzdłuż paskami po jednej części maku i orzechów. Dajemy po trzy paski. 4. Na to ścieramy na grubej tarce ciasto brązowe z zamrażalnika . 5. I potem wykładamy paskami pozostały mak i orzechy. Orzechy nad mak, a mak nad orzechy. 6. Przykrywamy drugim plackiem białym i nakłuwamy widelcem. 7. Wszystko razem

Kuchnia u Bietki
Wuzetka + film 180

czekoladową polewą. Jest to ciasto dość czasochłonne ale bardzo proste w wykonaniu. Podane z gorącą kawą lub herbatą zachwyci nie jedno podniebienie.  składniki na formę 26 na 23 cm 5 jajek 1 szklanka cukru kryształu 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 czubate łyżki kakao szklanka kawy rozpuszczalnej lub parzonej (ostudzonej) 150 g dżemu truskawkowego(...)koniec ubijania dodajemy cukier kryształ. Do ubitych białek dodajemy żółtka, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao, wszystko bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy ciasto i dokładnie je rozprowadzamy. Ciasto pieczemy około 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st C. Po upieczeniu i wystygnięciu biszkopt przekrawamy na pół i obie części ciasta nasączamy

Smakowite Dania
Banalny herbaciany piernik 151

Piernik z herbatą, to jedno z tych ciast, które nie wymagają żadnego wysiłku, gdyż jest bardzo prosty w zrobieniu (wystarczy wszystko razem wymieszać, wlać do formy i upiec), do tego długo pozostaje świeży, a smakuję świetnie. Polecam go wszystkim, zwłaszcza tym, którzy nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni, a cenią sobie domowe wypieki. Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru(...)szklance wody (250ml) 3 szklanki mąki Na początek parzymy wszystkie herbaty w szklance i pozostawiamy, by esencja przestygła. Jajka, cukier, sztuczny miód i olej mieszamy razem trzepaczką lub łyżką. Następnie dodajemy do nich przyprawę do piernika, sodę, ocet, mleko, przestygniętą esencję herbacianą i dosypujemy stopniowo mąkę, cały czas mieszając. Ciasto jest gotowe, gdy nie ma w nim grudek. Wymieszane ciasto

Smakowy Raj
Przysmak Magdy 42693

Piecyk rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy ok 20-25 minut. Ciast makowe: Składniki: 1 szklanka maku 3/4 szklanki cukru 5 jajek 1 łyżka miodu 1 łyżka masła 1 łyżka orzechów 1 łyżka rodzynek 1 łyżka mąki  1 łyżeczka proszku do pieczenia olejek migdałowy Wykonanie: Mak parzymy w 1 szklance wody, gotujemy ok 2-3 minut, odsączamy na sitku(...)kładziemy placek makowy, wykładamy drugą część śmietanki przykrywamy drugim biszkoptem, wylewamy trzecią część śmietanki. Wierzch można posypać bakaliami lub tartą czekoladą. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, aby ciasto stężało. Smacznego

kgwjanczewo
MAKOWIEC NA PUSZYSTYM BISZKOPCIE 135

płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Całe jajka ubijamy mikserem na puszystą masę. Nadal ubijając wsypujemy cukier i wlewamy olej. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.  Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Pieczemy 30 minut w nagrzanym piekarniku(...)szklanki maku 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 2 łyżki miodu 150 g margaryny rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa do smaku Mak mielimy i parzymy w 2 szklankach wrzątku. Wbijamy jajka oraz wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy.  Margarynę, cukier i miód wlewamy do garnka i ogrzewamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy masę makową i energicznie mieszamy aż cała

Kulinarne Fantazje Marioli
TARTA Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I JAJKIEM, PODANA Z MAJONEZEM KIELECKIM + FILMIK 66

NADZIENIE :  4 jajka   200 ml gęstej śmietany 18 %  1 mała cebula szczypiorek  sól i pieprz do smaku 4 białe, parzone kiełbasy 3-4 jajka ugotowane na twardo  1 łyżeczka chrzanu 1 łyżka Majonezu Kieleckiego 1/2 część papryki czerwonej(...)PRZYGOTOWANIE :  Formę o średnicy 24 cm smarujemy masłem.  Składniki na ciasto przekładamy do misy robota (masło kroimy na kawałki ) następnie wyrabiamy do połączenia się składników. Ciasto można również wyrobić ręcznie na stolnicy.  Po wyrobieniu przekładamy je na stolnicę i rozwałkowujemy na wielkość naszej formy.   Ciasto równo rozkładamy w formie.  Białą kiełbasę obieramy ze skórki

Kulinarne Fantazje Marioli
EKSPRESOWE CIASTECZKA PLUS NIESPODZIANKA 148

jest wymagane)  200 g Masła  DODATKOWO : Filiżanka Świeżo Parzonej Herbaty- Truskawki w Szampanie    PRZYGOTOWANIE: Masło kroimy w cienkie plastry , przekładamy do miski .  Do masła dodajemy wszystkie pozostałe składniki ciasteczek.  Dokładnie zagniatamy , tak by powstała jednolita masa.  Z ciasta formujemy kulę , zawijamy np. w folię spożywczą a następnie umieszczamy ciasto w zamrażarce lub lodówce

Gotowanie Patki
Placki pomidorowe 197

listków świeżej mięty ( posiekanej drobno ) łyżka bazylii, oregano sól , pieprz oliwa do smażenia Pomidory parzymy we wrzątku, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kosteczkę. Do pomidorów dodajemy przyprawy , zioła oraz czosnek i cebulę - mieszamy.  Następnie stopniowo dodajemy mąkę, aż do powstania gęstego ciasta naleśnikowego. Na rozgrzaną patelnię nakładamy porcję ciasta  i smażymy do momentu zarumienia. Smacznego

Cukier&Puder
Brzoskwinie w syropie 91

nich kilka smacznych rzeczy. Większość trafiła do syropu. W okresie zimowym znajdą zastosowanie do ciast, deserów jak również jako kompot. Polecam. Składniki: Dowolna ilość brzoskwiń Syrop: 5 l wody 2 ½ kg cukru Wykonanie: Z wody i cukru przygotowujemy zalewę, zagotowujemy i odstawiamy. Brzoskwinie parzymy ( tak jak pomidory ) i obieramy ze skórki. Kroimy na połówki i usuwamy pestkę. Wkładamy do słoików

Smaki Ewy
13. Od święta i na święta: czyli bananowo - żurawinowy, wegański niby-piernik ★ 183

bardzo dumna. Smakuje każdemu i każdy nie potrafi mi uwierzyć, że nie ma w nim ani grama odzwierzęcego produktu. " Jak to nie ma jajek? To można zrobić ciasto bez jajek? ". Jasne, że można! I to takie, od którego jedzenia nie da się powstrzymać. Pysznie wilgotne, ze słodyczą żurawiny i banana przełamaną delikatną goryczą mocnego espresso i gorzkiej czekolady. Do kuchni(...)100g cukru trzcinowego - 180ml mocnej kawy parzonej lub espresso - 240g dojrzałych (najlepiej sczerniałych) bananów - 1 łyżeczka aromatu waniliowego - 95g suszonej żurawiny (najlepiej nisko-słodzonej) Wykonanie:  1. Zaparz kawę i pozostaw do ostudzenia. 2. Rozgrzej piec do 180 stopni. 3. W misce wymieszaj przesianą przez sito mąkę (nie bądź leniem i zrób to! Ciasto wyjdzie pulchniejsze), proszek do pieczenia

Pland based fille
Ciasto mleczna kanapka 141

Bardzo lubię to ciasto, szczególnie za delikatne połączenie kremu z ciemnym biszkoptem. Wprost smakuje jak ze sklepu! Z tym, że jest go znacznie więcej !   Składniki na biszkopt: Jajka 6 szt. Mąka pszenna 1 szklanka Cukier 1 szklanka Kakao 2 łyżki Proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki Olej 6 łyżek Mocna kawa parzona 1 szklanka Tłuszcz do formy Wiórki kokosowe(...)biszkoptu: Składniki na biszkopt podzielić na dwie części. Jajka ubić z cukrem, dodać olej, pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Blachę o wymiarach 24x24 wysmarować tłuszczem, posypać wiórkami i wylać przygotowane ciasto biszkoptowe. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 35 minut (pieczemy dwa jednakowe biszkopty). Po upieczeniu biszkopty ostudzić, oskrobać ze skórki, nasączyć ostudzona mocną kawą i odstawić. Wykonanie

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto wytrawne o smaku koperkowym (z żółtym serem, mięsem i pieczarkami) 198

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój).  Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, świetnie smakuje i kusząco pachnie. Idealnie sprawdzi się na pyszne śniadanie, czy zwykłą przekąskę. Doskonale zaspokoi każdy głód, ponieważ jest sycące, a najlepsze - jeszcze ciepłe. Fajnie prezentuje się przy różnych okazjach i może stanowić alternatywę ciasta/tortu - tego na słodko. (Tortownica o średnicy(...)sera 50g dowolnej wędliny (u mnie szynka i boczek parzony) Wierzch: 50g żółtego sera szczypiorek do posypania Pieczarki pokroić i podsmażyć na maśle - lekko posolić. Jajka ubić mikserem - do puszystości. Mieszając - dodać oliwę, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i przyprawami. (Konsystencja powinna być jednolita i gładka.) Gotowe ciasto wymieszać z pieczarkami, pokrojonym (w kostkę) żółtym serem

Di gotuje
BROKUŁ Z JAJKIEM SADZONYM 166

 Nie słychać przeraźliwego wycia budzika, nawołującego do ciężkiej i nieprzyjemnej pobudki. Budzą promienie słońca, wpadające przez okno. Budzi zapach świeżo parzonej kawy, który ulotniwszy się

W kuchni Karmel-itki