3.Do każdej foremki/papilotka nakładam po1łyżce ciasta a następnie 1 łyżkę powideł i znów ciasta. 4.Piekę muffinki w 180 stopniach przez ok 25-30 min , aż się zarumienią. 10. Babeczki można jeść ciepłe . Najlepiej smakują z pyszną Herbatą czarną słodkie pomarańcze . 11. Herbatę parzymy :1 czubatą łyżeczkę na filiżankę, czas parzenia: od 3-5 minut, temperatura
Gotowanie Patkinajlepiej spożywać lekkie (to tylko teoria haha) Miałam dziś trochę wiśni, więc wypadało coś do nich zrobić a, że my lubimy kluski to dziś była wersja drożdżowa. Kluski drożdżowe parzone z jogurtem lub owocami. Pampuchy tak nazywane nie jeden z nas pamięta z dzieciństwa .... SKŁADNIKI : 3 szklanki mąki pszennej (plus do podsypania) 1 szklanka mleka 2 jajka(...)chwil( w razie potrzeby posypać mąką ) Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość) Po tym czasie uformować niewielkie kulki, pozostawić przykryte do ponownego wyrośnięcia na ok 15 minut. Przygotować garnek z gotującą się wodą jeśli nie mamy parowaru, garnek przykrywamy ściereczką i na tym pod przykryciem parzymy nasze kluski ok 15 minut. Dodatek
Basia w kuchniwiedziałam. Ziemniaki z mąką połączyłam, jajka wbiłam i cisto wyrabiałam, aż wypieki na policzkach miałam. Mąki ciągle dosypywałam bo dużo przygotowanej obok miałam. Potem kopytka z ciasta zrolowałam i satysfakcje miałam, że mi się udały chociaż idealnego kształtu nie miały. Ale jak je babcia ugotowała, to z wrażenia oniemiała. No cóż trochę twarde się stały, bo mąki za dużo(...)podsypania, masło, zielona pietruszka. Przygotowanie: Listki szpinaku dokładnie myjemy, parzymy wrzątkiem, studzimy i miksujemy za pomocą blendera. Ugotowane ziemniaki ugniatamy i dobrze studzimy (najlepsze będą z wcześniejszego dnia). W bardzo dużej misce (lub na stolnicy) do ziemniaków dodajemy mąkę, kaszę, sól, jajka i wyrabiamy na jednolite ciasto. Z ciasta formułujemy wałek, odkrawamy 1/3 ciasta i tą część zagniatamy
Moniki SmakołykiCiasto kawowe to słodki przysmak, który zachwyci niejedno podniebienie. Biszkopt z makiem oraz masa kawowa z mascarpone przełożona małymi biszkoptami namoczonymi w mocnym naparze kawy a wierzch ciasta posypany naturalnym kakao to znakomita kompozycja smaków. Takie ciasto to znakomita propozycja na każdą okazję, święta czy domowe przyjęcia. składniki na tortownicę 23 cm biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru(...)parzonej (ostudzonej) + 2 łyżki kawy rozpuszczonej w 2 łyżkach wrzątku ( do mascarpone ) 100 g okrągłych biszkoptów 4 – 5 łyżek naturalnego kakao przepis Do miski przekładamy oddzielone od żółtek białka i ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodajemy cukier. Do ubitej piany dodajemy żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i mak, całość delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy
Smakowite DaniaSkładniki: 1 kg papryki żółtej 200 g kaszy orkiszowej 300 g boczku wędzonego ( parzony) 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 100 g sera żółtego 1 jajko
kgwjanczewobardzo proste, szybkie ciasto z przepisu Cristity Catese. Miały być pyszne choinki i bałwanki, jednak nie posiadam małych foremek do ciastek. Upiekłam więc mini babeczki i, ku mej uciesze, magdalenki. Do wykonania ciasta przyda się porządny blender. Ja przygotowałam ciasto z pomocą melaksera. Użytkownicy Thermomix poradzą sobie jeszcze lepiej. Ciasto robi się praktycznie w 5 minut. Ciastka dekorowałam pomarańczowym lukrem(...)łyżeczka sody oczyszczonej Pomarańczę myjemy dokładnie, a następnie skórkę parzymy wrzątkiem. Dzielimy na mniejsze kawałki, miksujemy w melakserze. Dodajemy kolejno pozostałe składniki miksując nieprzerwanie. Masę wylewamy do foremek. Pieczemy ok. 20 minut w 180 st. C. Magdalenki można piec krócej, ok. 15 minut. Im większe foremki, mieszczące większą ilość ciasta, tym czas pieczenia będzie dłuższy. Ciasto powinno się delikatnie zarumienić
Kucharzycamaślane z pomarańczą mają taki aromat, że zaraz po wyjęciu z piekarnika mimo, że parzą w palce to jakoś trudno im się oprzeć!!!. Wykonanie bardzo łatwe, odrobina chęci i sami się przekonancie. Składniki: - 25 dag masła - 35 dag mąki pszennej, dosypujemy w razie potrzeby jeśli ciasto zbyt się klei do rąk - 15 dag cukru pudru - 1 żółtko - 2 łyżki mleka
Apetyczna babeczkapapryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili sól, pieprz olej do smażenia Ciasto na pizzę: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypania 1 szklanka ciepłej wody 20 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 2-3 łyżki oliwy z oliwek Dodatkowo: 150 g tartej mozzarelli Wykonanie: Ciasto na pizzę: W miseczce mieszamy drożdże z cukrem. Dodajemy 1/2 szklanki(...)zrobi się pienisty. W misce mąkę mieszamy z solą, następnie powoli dodajemy rozczyn oraz oliwę. Mieszamy dodając pozostałą ilość ciepłej wody. Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut, aż ciasto zrobi się elastyczne i zacznie odchodzić od dłoni. Z ciasta formujemy kulę, zostawiamy ją w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aż podwoi swoją objętość. Leczo
Kuchnia MagdaLenypapryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili sól, pieprz olej do smażenia Ciasto na pizzę: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypania 1 szklanka ciepłej wody 20 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 2-3 łyżki oliwy z oliwek Dodatkowo: 150 g tartej mozzarelli Wykonanie: Ciasto na pizzę: W miseczce mieszamy drożdże z cukrem. Dodajemy 1/2 szklanki(...)zrobi się pienisty. W misce mąkę mieszamy z solą, następnie powoli dodajemy rozczyn oraz oliwę. Mieszamy dodając pozostałą ilość ciepłej wody. Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut, aż ciasto zrobi się elastyczne i zacznie odchodzić od dłoni. Z ciasta formujemy kulę, zostawiamy ją w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aż podwoi swoją objętość. Leczo
Kuchnia MagdaLenyłyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki rodzynek sułtańskich garstka posiekanych orzechów włoskich 2-3 krople zapachu migdałowego 1 łyżeczka powideł śliwkowych sok z cytryny Dodatkowo: jajko do posmarowania ciasta Przygotowanie: Drożdże rozrobić w połowie szklanki ciepłego mleka z dodatkiem łyżeczki cukru i 1 łyżki mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut aż zwiększy swoją objętość i się spieni(...)masłem i cukrem - masło powinno się roztopić. Do miski wsypać mąkę, dodać do niej spieniony rozczyn, mleko z masłem i cukrem - nie powinno być zbyt gorące, nie może parzyć. Dodać jajka. Wyrabiać wszystko dokładnie przez 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Masę makową doprawić bakaliami - kandyzowaną skórką, orzechami, rodzynkami, powidłami i zapachem migdałowym
Kulinarne Inspiracjebabkę "Pełną wspomnień" to takie połączenie tego co dobre i lubiona z tym co nieco nowocześniejsze. W tym wypieku znajdziecie zarówno prostotę wykonania i niezwykłe połączenia smaku. Ciasto jest bardzo lekkie, aromatyczne i puszyste. Zapewne zastanawiacie się czemu akurat "Pełna wspomnień"? Otóż ta babka przywołuje wszystkie miłe wspomnienia ostatnich wakacji. Co ważne doskonale komponuje się z kubkiem ciepłej kawy(...)Rodzynki parzymy i odstawiamy na 15 minut. Mąkę, przyprawy do piernika i sodę przesiewamy. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do ubitego masła dodajemy pojedynczo jajka. Ubijamy. Do masy dodajemy płynny miód. Krótko miksujemy. Dodajemy przesiane składniki. Miksujemy do momentu połączenia. Do masy dodajemy wolnym strumieniem mleko. Miksujemy. Rodzynki cedzimy na sitku. Obsypujemy mąką. Dodajemy do ciasta. Mieszamy
Ciasta z tradycjamipachniało pysznościami, z piecyka właśnie "wychodziły" drożdżowe baby, które nieziemsko pachniały. Księdzu aż ślinka ciekła! Pewnego razu mama poczęstowała go właśnie świeżo upieczoną babką - zjadł ze smakiem pół całego ciasta, a drugie pół zabrał na wynos. W Święta często wspominamy z uśmiechem wielki apetyt proboszcza, którego niestety już z nami nie ma. Zastanawiamy się, czy był tak głodny(...)rodzynek sułtańskich Mleko podgrzewamy lekko - nie powinno parzyć, dodajemy do niego cukier, 2 łyżki mąki i rozkruszone drożdże. Dobrze wszystko mieszamy - powstaje rozczyn. Odstawiamy na 20 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Tymczasem roztapiamy w rondelku masło. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej jajka, rozczyn i zaczynami wszystko wyrabiać. Kiedy ciasto zacznie się odklejać od ręki
Kulinarne InspiracjePierogi ruskie – jedne z moich ulubionych, tuż po pierogach z kapustą i grzybami. Mięciutkie ciasto i wyrazisty farsz, to przepis na idealnie pierogi ruskie, które
Kulinarne PrzebojeBaci di ricotta (Minipaczusie z ricotty) Baci di ricotta, to nic innego jak serowe minipączusie, które łączą sobie smak zwykłego pączka, oponek i gniazdek parzonych... przynajmniej ja tak to czuję. ;P Choć nie sposób zaprzeczyć, że po włosku nazwa brzmi bardziej fantazyjnie, czyli całuski z ricotty (baci to po włosku pocałunek/ całus) Delikatne, pyszne i, co nie mniej ważne, błyskawiczne(...)cukier puder, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Na patelnię wlać 2-3 cm warstwę oleju, rozgrzać do ok.175°C. Na rozgrzany olej za pomocą łyżeczki nakładać niewielkie porcje ciasta. Smażyć ze wszystkich stron na rumiany kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Obtoczyć lub posypać cukrem pudrem. Smacznego
Pełny talerzDziś mam dla Was przepis na pyszny bezglutenowy placek w sam raz na letni obiad. Ciasto zrobiłam z mąki z czerwonej soczewicy i wody z dodatkiem oliwy z oliwek, czarnej quinoy i świeżych ziół. Reszta składników to warzywa z ogródka mojej cioci i wiejski boczek, który przywiozłam od rodziców. Przepis bierze udział w konkursie z "Tiną" na Durszlaku :) trzymajcie kciuki(...)koktajlowych kilka plasterków wędzonego parzonego boczku 10 plasterków młodego pora 1 łyżeczka soli Wykonanie: Mąkę z czerwonej soczewicy starannie mieszamy z wodą i 3 łyżkami oliwy z oliwek i odstawiamy na minimum 2 godziny. Po tym czasie dodajemy sól, garść świeżych poszatkowanych ziół, quinoę i pozostałe 2 łyżki oliwy. Jeszcze raz dokładnie mieszamy i wylewamy ciasto do formy. Na wierzchu
Quinoa Raz!