ciasto parzone - 1655 przepisów (strona:74/111)

DROŻDŻOWE BUŁECZKI- BUCHTY Z CZEKOLADĄ LUB DŻEMEM 198

możemy przygotować coś pysznego, "naszego" do jedzenia. Nawet nasza najmłodsza Zosieńka najbardziej na świecie kocha jeść. Silne geny. Nie ma co. Jedną z potraw, którą pamiętam najsilniej są drożdżowe ciasta.  Pyszne, drożdżowe placki z kruszonką naszej Mamusi- jedzone w najprzyjemniejszych chwilach. Kiedy wracaliśmy zmarznięci do domu, kiedy potrzebowaliśmy pocieszenia albo tak po prostu, kiedy byliśmy razem. I chcieliśmy celebrować(...)bułeczkami. Skojarzenie wakacji i ferii to zapach pięknego Roztocza zmieszanego z drożdżowymi bułeczkami z własnej roboty dżemem. Pieczone w opalanym drewnem piecu, wyjmowane wielką, drewnianą łopatą i jedzone jeszcze parzące. Niezdrowo? Być może. Ale smaczniejszych chwil nie było.  Nikt wtedy nie liczył nam zjadanych kalorii, wszystko spalaliśmy bawiąc się w policjantów i złodziei na polu za domem. A zapach

OliveandThyme
Bułeczki drożdżowe 226

wstawiamy do lodówki. Rodzynki parzymy wrzątkiem, po czym przelewamy zimną wodą i odstawiamy na sitku, żeby odciekła woda. A teraz bułeczki... Drożdże, cukier i cukier waniliowy rozpuszczamy w ciepłym mleku i odstawiamy na około 5 minut. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy sól i mieszamy. Dodajemy masło,  żółtka i mleko z drożdżami. A teraz wyrabiamy ciasto. Na początku dorzucamy sparzone

Sajkofanka smaku
Babka parzona 292

Składniki: 3 jajka 100 g masła 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki krupczatki 1 budyń waniliowy 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia

czarrna od kuchni
5 wskazówek parzenia dobrej herbaty 112

Kojący aromat i smak herbaty potrafi zdziałać cuda! Kto nie marzy o filiżance gorącego naparu w jesienny dzień lub zimowy poranek? Herbata ma wyjątkowe właściwości uspokajające

PysiaGotuje.pl
Udkówka - kiełbasa z udek kurczaka, parzona 278

Nadrabiam zaległości z wyrobami mięsnymi- tym razem udkówka, czyli kiełbaska z mięsa ud kurczaka. Delikatna, soczysta i bardzo smaczna. Parzona w osłonkach białkowych, ale spokojnie można przygotować w prasce lub szynkowarze. Polecam serdecznie! Składniki: 1 kg mięsa z udek kurczaka 18 g peklosoli Przyprawy na 1 kg mięsa z udek: 2 g pieprz biały 3 g czosnek granulowany (można zastąpić(...)kurczaka zmielić na sitku makowym 2 mm. W misie miksera umieścić pokrojone i zmielone mięso z kurczaka, dodać pieprz biały i czosnek, wyrobić ręcznie lub mikserem (wyrabiam hakiem do ciast drożdżowych) tak długo, aż mięso będzie się kleić. Na końcu dodać wodę i ponownie wyrobić aż mięso wchłonie całą wodę. Przygotować osłonki białkowe - wg instrukcji producenta. Pociąć na kawałki

Kocham..lubię..gotuję..
Tiramisu - łatwy i szybkie deser we włoskim stylu 194

Parzymy kawę i studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem do białości, a następnie dodajemy po łyżce serka mascarpone dalej ucierając. Gdy masa będzie gładka ostrożnie łączymy ją z białkami. Biszkopty moczymy w kawie i układamy w naczyniu, blaszce, lub w czym tam komu wygodnie (ja użyłam plastikowego zamykanego pojemnika, by łatwiej było mi przechować ciasto

Cynamonowe szczęście
Krokiety ruskie z ziemniakami i twarogiem 120

naleśników będą zachwyceni poniższym przepisem. Krokiety naleśnikowe to cienkie naleśniki nadziane farszem, w tym przypadku farszem ruskim z tłuczonych ziemniaków i twarogu, usmażone w chrupiącej, rumianej panierce. Delikatne, puszyste ciasto naleśnikowe skrywające w swoim wnętrzu pieprzne nadzienie serowo – ziemniaczane. Krokiety po zwinięciu naleśników, panieruje się w rozkłóconym jajku i drobnej bułce tartej, po czym smaży się na chrupiąco. Usmażenie(...)ciasta i rozprowadź je po całej powierzchni, trzymając patelnię za rączkę i delikatnie pochylając ją na boki. Gdy zauważysz że boki wokół naleśnika rumienią się, przewróć naleśnika na drugą stronę za pomocą łopatki. Możesz też przewrócić naleśnik podrzucając go patelnią (to wymaga więcej wprawy). Upieczone naleśniki układaj na talerzu, jeden na drugim. Przed smażeniem każdej kolejnej porcji ciasta naleśnikowego, ciasto

ProstePesto.pl
Pokrzywowe naleśniki z twarożkiem 132

parzy. Podałam ją z twarożkiem i wiosennymi warzywami. Spakujcie sobie do pracy są naprawdę pysze. Naleśniki które są wiosną na talerzu. Bardzo lubię pokrzywę w swojej kuchni i dobrze nam się razem gotuje. Jest zdrowa, tania, a raczej darmowa to czego chcieć więcej. Tylko zbierajcie ją na łąkach z dala od spalin.      ciasto pokrzywowe: 2 garście pokrzywy

wesoła kuchnia
Muffiny z kapustą i boczkiem. 173

musztardy 2 plasterki parzonego boczku pokrojone w kostkę 2 łyżki prażonej cebulki 80 g roztopionego masła Wykonanie: Połączyć w misce mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i cebulkę. Dodać startą kapustę i wymieszać. Wbić jajka, dodać maślankę, musztardę oraz boczek i wymieszać mocno, ale krótko (10 sekund). Natłuszczoną formę muffinkową wyłożyć liśćmi kapusty i nałożyć ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego

zadanie-gotowanie
Zupa pomidorowa z tofu i lanymi kluskami 142

Zupę pomidorową chyba każdy Polak zna Jedni wolą ją z makaronem, inni z ryżem, a niektórzy z lanymi kluskami (w moim rodzinnym domu mówiło się z “lanym ciastem”). A ja przedstawiam Wam jeszcze nieco inną wersję: z kawałkami tofu i lanymi kluskami bez jajka, podana z kolendrą i płatkami chilli. Polecam Składniki: Kluski: 1 szklanka (240 ml) mąki ryżowej(...)passaty pomidorowej 200 g tofu naturalnego 2 łyżki oleju (do smażenia) sól i pieprz do smaku Dodatkowo: świeże zioła do podania: pietruszka, koperek, kolendra płatki chilli (opcjonalnie) Wykonanie: Pomidory parzymy wrzątkiem i zaraz polewamy zimną wodą, po czym obieramy ze skórki. Kroimy w drobną kostkę, podobnie jak obraną cebulę i czosnek. Tofu odsączamy i również kroimy w niewielką kostkę

Lamarida.pl
Z wizytą w Smak Sztuki 129

parzenia herbaty. Jeśli jednak nie jesteście pewni, co podarować bliskiej osobie, możecie podarować bon prezentowy. Sama nie raz staję przed dylematem, co będzie odpowiednie na prezent, dlatego doceniam fakt, że Gosia i Bartek dają możliwość samodzielnego wyboru obdarowanej osobie prezentu       Artykuł Z wizytą w Smak Sztuki pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki

Mieszam w Garnku
Świąteczny czekoladowiec z kumkwatami 126

ciasto zrobi furorę na świątecznym stole. Mocno czekoladowe, przełamane gorzko - słodką nutą kumkwata podbije niejedno podniebienie.  Składniki 300 g mąki pełnoziarnistej lub gofio  400 ml mleka  15 szt. kumkwata  35 g kakao  50 g amarantusa  5 łyżek płatków czekoladowych  6 łyżek ksylitolu  1 jajko  1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka proszku pieczenia(...)Kumkwaty parzymy wrzątkiem i osuszamy. Kroimy w plastry, a pestki usuwamy. Wrzucamy na małą patelnię i zalewamy wrzątkiem tak, aby woda przykryła owoce. Posypujemy dwoma łyżkami ksylitolu, delikatnie mieszamy i gotujemy aż cała woda odparuje. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. W misce mieszamy suche składniki - mąkę, kakao, amarantusa, proszek do pieczenia, cynamon, ksylitol. Dodajemy mleko i żółtko, miksujemy na gładką masę

My Chcemy Jeść
Szynkowar - co to za stwór ? 190

Jako, że do mojego  wczorajszego  posta komentarzy było niewiele, za to maili z pytaniem " co to jest szynkowar " całkiem sporo postaram się w skrócie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Powrót do korzeni. Wielkopolskie pyry z gzikiem. 189

Piątkowy obiad w moim rodzinnym domu nigdy nie zawiera w menu mięsa.Odkąd pamiętam, zawsze starano się zrobić coś, co nasyci, a nie jestpochodzenia zwierzęcego.Często

W kuchni Karmel-itki

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję