Wspaniałe danie samodzielne, na każdą porę dnia, pożywne, na ciepło może stanąć w szranki z każdym drugim daniem, bardzo, szybka, wygodna i pożywna wersja... Składniki: 4
kgwjanczewokruchą tarte z masą chrzanową oraz parzoną białą kiełbasą. Pomysł na takie danie zrodził się w mojej głowie na myśl o zbliżających się Świętach Wielkanocnych. W niedzielę po śniadaniu Wielkanocnym nie jada się u nas obiadu, za to przygotowuje przekąski na ciepło, taka tarta może być właśnie jedną z nich. Składniki: na ciasto: 210 gram maki 100 gram masła
Życie zaczyna się w kuchnikruchą tarte z masą chrzanową oraz parzoną białą kiełbasą. Pomysł na takie danie zrodził się w mojej głowie na myśl o zbliżających się Świętach Wielkanocnych. W niedzielę po śniadaniu Wielkanocnym nie jada się u nas obiadu, za to przygotowuje przekąski na ciepło, taka tarta może być właśnie jedną z nich. Składniki: na ciasto: 210 gram maki 100 gram masła
Życie zaczyna się w kuchnipotrzeba dodajemy więcej mąki. 2. Z ciasta lepimy małe kluski i w środku robimy dziurkę palcem lub drewnianą łyżką. Gotujemy dużą ilość wody z 2 łyżkami oleju i partiami wkładamy kluski, nie za dużo na raz żeby się nie zlepiły. Kluski powinny być we wrzącej ale nie gotującej się wodzie. Bardziej je parzymy, nie gotujemy przez ok. 8-10 minut
Apetyczna babeczkajajka, 2/3 szklanki cukru, 1 kopiasta szklanka mąki, 6 łyżek oleju, 2 łyżki kakao, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Poncz: 100 ml mocnej herbaty czarnej parzonej, 1/2 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki spirytusu, Masa jajeczna: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 250g masła, 1 kieliszek spirytusu, Masa orzechowa: 100g orzechów włoskich, 1/2 szklanki cukru, 100 ml mleka(...)dekoracji. PRZYGOTOWANIE : 1. Biszkopt jasny: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywno. Nadal ubijając dodaję cukier, żółtka, olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Biszkopt ciemny : Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę
Tradycyjna kuchnia KasiDzisiaj kolejna pasta, która urozmaici każdą kanapkę. Tym razem jest to pasta czerwonej fasoli z boczkiem , czosnkiem i odrobiną cząbru, dzięki któremu nabiera oryginalnego charakteru. Za
Oryginalny smakuszkami, a z pasztecikami pieczarkowymi, które właśnie wymyśliłam:) Połączyłam podsmażone z cebulką pieczarki z ciastem drożdżowym z przepisu mojej babci - nawet nie zmniejszyłam ilości cukru, na szczęście ciasto babci nie należało do bardzo słodkich! Najtrudniejsze było wypracowanie jakiegoś zgrabnego kształtu, który nie wymaga misternego zawijania. Postawiłam na mini-bułeczki z farszem posypane czarnym sezamem i kminkiem. Paszteciki wyszły przepyszne! Wiele(...)masłem i cukrem - masło powinno się roztopić. Do miski wsypać mąkę, dodać do niej spieniony rozczyn, mleko z masłem i cukrem - nie powinno być zbyt gorące, nie może parzyć. do tego jajka i łyżeczka soli. Wyrabiać wszystko dokładnie przez 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Pieczarki i cebulę drobno posiekać. Na mieszance oleju i masła zeszklić cebulkę
Kulinarne InspiracjeNastępnie robiono zaczyn drożdżowy.5.)W końcu przyszedł czas na wyrobienie ciasta, co potrafiło trwać nawet do pół godziny. (Praca nad takim wypiekiem potrafiła, trwać cały dzień).6.) Ciasto nakładano do formy, nakrywano ściereczką i czekano, aż urośnie. (Wtedy praktycznie, nikt w domu się nie poruszał i mówiono szeptem, aby baba nie opadła, a wielka urosła.7.) Piece dokładnie ogrzewano(...)już baby dosłownie wstrzymywano oddech, aby tylko nie opadła. A baby rosły ogromne i przepiękne. układano je wtedy na puchowych poduszkach i pierzynach. Tak je studzono.A takie baby pieczono:parzone, petynowe (muślinowe), migdałowe, z chleba razowego, trójkolorowe(białe, różowe, ciemne), puchowe, ukraińskie, polskie, podlaskie, krakowskie, warszawskie, i takie najzwyklejsze (pospolite).Tak oto powstawały cudowne baby wielkanocne. Moja baba nie została
Moje pyszne gotowanieprzekładamy do formy i nakłuwamy powierzchnię ciasta. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Wyciągamy z piekarnika, smarujemy żółtkami i wstawiamy na jeszcze 5 minut. Składniki na farsz: - 1 kilogram mózgu wieprzowego - 100 mililitrów śmietanki słodkiej 30% - 2 jajka - 200 gram żółtego sera - biały pieprz - sól Przygotowanie farszu: Mózg wieprzowy parzymy na wrzątku aż z przezroczystego stanie
Życie zamknięte w smakurobi się szybko, jest puszysty i delikatny, smakuje latem i do tego ładnie wygląda. Spróbujcie koniecznie. TORCIK TRUSKAWKOWY Składniki: (forma 24 cm) spód: biszkopty okrągłe pół szklanki mocnej parzonej kawy masa truskawkowa: 320 g truskawek 500 g mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 250 ml śmietany 30% galaretka truskawkowa wierzch: galaretka przezroczysta truskawki Przygotowanie: spód: Biszkopty(...)połączonym z ostudzoną galaretką, na końcu delikatnie do masy dodajemy ubitą śmietanę. Tak przygotowaną masę przelewamy do tortownicy, którą odstawiamy do lodówki do stężenia masy. wierzch: Na wierzchu ciasta układamy małe truskawki, które zalewamy ostudzoną i już lekko tężejącą przezroczystą galaretką
Bon appetit mon amieTurcji, dlatego teraz są tak bardzo popularne zarówno w Grecji, jak i w Turcji. Tureckie, maślane ciasteczka z kawałkami migdałów idealnie smakują podane z herbatą po turecku, czyli parzoną w specjalnym podwójnym imbryczku nazywanym çaydanlık. Taki imbryczek, herbatę, szklaneczki oraz migdały znajdziecie w Tureckim Sklepie . Składniki 200 g mąki migdałowej* 300 g mąki 150 g cukru pudru + cukier puder(...)ciasteczkach i również prażymy na suchej patelni. Do przestudzonej mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder i posiekane migdały, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy miękkie masło, rozkłócone jajko i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto przekładamy na stolnicę i dłońmi formujemy placek o grubości około 1 cm. Za pomocą szklanki wycinamy kółka, a następnie z kółek półksiężyce. Wycięte ciastka układamy na blasze wyłożonej
Tajemnice SmakuAutomatyczny ekspres do kawy to marzenie wielu osób. Jestem miłośniczką espresso i szczęśliwą posiadaczką ekspresu do kawy. Nie wyobrażam sobie życia bez kawy. Piękny zapach kawy
codojedzeniakupowaliśmy po ćwiartce chleba, który parzył palce i cudownie smakował. Od tej pory piekąc chleb liczyłam, że uzyskam takie cudo jak z dzieciństwa. Znalazłam przepis, trochę, go przerobiłam i myślę, że zbliżyłam się do ideału. Chlebek wyszedł z grubą chrupiąca skórką i mięciutkim wnętrzem. Ponieważ lubię słonecznik, dodałam, go również do mojego wypieku. Ciasta na chleb nie trzeba wkładać
Krylowa KuchniaKozackie pierogi z farszem drobiowym Kozackie pierogi , to jedne z najlepszych pierogów mięsnych jakie znam. Moi chłopcy jedli by je na okrągło i to nawet codziennie
Ogrodnik w podróżynowosądeckie) 8 plastrów podwędzanego parzonego boczku (dałam boczek z Roztocza EKO) 120 gram lokalnego sera (użyłam sera łomnickiego "Krowa w Popiele") 1 czerwona cebulka 2 pomidory 1 ząbek czosnku oregano bazylia tymianek pieprz sól Wykonanie: Mąki przesiewamy do miski, dosypujemy drożdże i mieszamy, dodajemy jajko, oliwę, cukier sól i wodę i wyrabiamy ciasto. Gdy już się przestanie kleić
Quinoa Raz!