Znów drożdżowy wypiek, wiem. Uwielbiam ciast drożdżowe, równiezagorzałego ich fana stanowi mój Tato.Posiadają wiele zalet. Drożdżowe placki można mrozić, długo zachowująświeżość, świetnie zastępują śniadanie czy też idealnie sprawdzają się, gdynachodzi ochota na "małe co nieco". Ileż dają możliwości! Wytrawnie, słodko. Pikantnie, łagodnie,owocowo, mięsnie, rybnie, warzywnie. Wykwintnie albo i "roboczo". Zawsze kojarzą mi się z jednym - prawdziwym domem. Uwielbiam(...)zapachdrożdżówek, kiedy pieką się właśnie, a cały ich aromat wypełnia mieszkanie.Kiedy, prosto z pieca wyjęte, krojone i pałaszowane bez wyrzutów sumieniai bez opamiętania, parzą palce, wargi, podniebienia. Ale dla wspomnień,odradzających się z każdym kęsem, dla chwil radości i błogiego uniesienia, wartoczasem pocierpieć. Jedząc właśnie takie drożdżowe ciastko, myślę sobie.. Czy Ty, czytając ten postzdajesz sobie sprawę, kim jestem
W kuchni Karmel-itkipotem jeszcze tego naparu do ciasta daje nam efekt mocnego aromatu. Można kombinować i nie dodawać bakalii. Wtedy, zamiast 2 szklanek wody dać tylko 1 i wlać ostudzoną do ciasta. Jeśli nie zależy Wam na wyraźnym aromacie herbacianym, możecie dać przyprawy korzenne. Wszystko zależy od Waszych upodobań. Do przepisu użyłam czerwonej liściastej, bo taką lubię. A wy oczywiście możecie dać(...)czekolady ▸ łyżka masła ▸ 3 łyżki mleka Przygotowanie: 1. Suszone owoce zalewamy wrzątkiem na 5 minut. Odcedzamy i siekamy drobno. Orzechy również kroimy drobno. 2. Herbatę zalewamy wrzątkiem i parzymy chwile. Posiekane owoce wrzucamy do większej miski i zalewamy je przecedzonym herbacianym naparem. Zostawiamy tak na godzinkę. 3. Żółtka ucieramy ze słodzikiem/cukrem. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia
Zdrowie i pysznie na talerzuduża puszka ananasa 500ml śmietany kremówki 2 śmietan-fixy 1 łyżeczka cukru waniliowego Polewa: 40g czekolady 25ml mleka Rodzynki i pozostałe owoce kandyzowane parzymy i wkładamy do słoika, razem z posiekanymi migdałami i innymi orzechami. Całość zalewamy alkoholem, szczelnie zakręcamy słój i pozostawiamy tak na co najmniej godzinę, a najlepiej przygotować taką mieszankę dzień wcześniej. Wtedy bakalie(...)razem z alkoholem, który ma wsiąknąć w biszkopty oraz ananasa pokrojonego w kawałki, przy czym pozostawiamy około 2 – 3 plastry na wierzch kopy, resztę kroimy i dodajemy do środka ciasta. (Jeśli biszkopty są bardzo suche, można je skropić syropem z ananasa). Całość mieszamy, a następnie wykładamy około 1/3 na talerz lub półmisek. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym i śmietan – fixami
Smakowy Rajprzygotować sobie wyśmienite espresso czy cappuccino z cudowną mleczną pianką, ale nic bardziej mylnego. Dlatego bardzo się cieszę, że po latach wielkiej miłości do ekspresów kolbowych i alternatywnych metod parzenia, odkryłam wreszcie zalety automatycznego ekspresu do kawy. Szkoda, że dopiero teraz, bo właśnie się przekonałam, że to najlepszy sprzęt dla leniwych, ale wymagających wielbicieli "małej czarnej", caffe latte i wielu(...)inny kolor podświetlenia dla każdego z użytkowników. Dzięki temu od razu wiem, na którym profilu zaparzam kawę - Pawła czy moim. Kawa dla dwojga Leniwe popołudnie, na stole czeka już ciasto, a my jednym kliknięciem zaparzamy jednocześnie dwie pyszne kawy z idealnie spienionym mlekiem. Nikt nie musi czekać - obie są gotowe w tym samym czasie. To nie magia, a innowacyjny system
Cztery FajerySkładniki: 1 główka młodej kapusty 100 g ryżu 500 g mielonego mięsa(gulaszowego) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewkę 1 łyżka masła pęczek kopru świeżego
kgwjanczewoPierogi z kaszą gryczaną. Pierogi z kaszą gryczaną i serem Pierogi z kaszą gryczaną i serem białym, z ziemniakami, zrumienioną cebulką i skwierczącym boczkiem - parzymy sobie nimi usta, bo przecież najlepsze są tylko te wyjmowane prosto z garnka lub z patelni. Pierogi z kaszy gryczanej są świetne na gorąco z wysmażonym boczkiem(...)zimno, z kwaśną śmietaną. Podsmażone, chrupiące pierożki można popijać czerwonym barszczem lub czystym bulionem grzybowym. prosty i sprawdzony przepis na pierogi z kaszy gryczanej delikatne ciasto na pierogi pyszny farsz z kaszy gryczanej i białego sera Farsz na pierogi z kaszą gryczaną: 2 szklanki mleka 1 szklanka kaszy gryczanej prażonej 250g białego sera 1 szklanka ugotowanych, wystudzonych
Moja Książka Kucharskaciasto chrzanowe świetnie komponuje się z białą kiełbasą! Omlet możecie podawać z ulubionym sosem lub świeżymi warzywami, choć w moim domu zazwyczaj znika w wersji solo! Zawsze robię kilka porcji. Polecam! (Omlet o średnicy 18-20 cm) 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mleka 1 łyżka chrzanu sól, pieprz Dodatkowo: 3/4 białej kiełbaski (parzonej) Ponadto
Di gotujesię całe ciasto. Krążki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. W głębokiej patelni lub żeliwnym rondlu rozgrzać olej. Pączki smażyć na ciemno złoty kolor (po obu stronach po 2 razy). Wykładać na ręcznik papierowy, by odsączyć z tłuszczu. Lekko schłodzone pączki (na tyle, by nie parzyły palców) nadziewać
Weekendy w domu i ogrodziekońcówkami do ciasta - wyrabiałam ok 10 min. Na końcu dorzuciłam zielony pieprz w całości i ręcznie wymieszałam dokładnie jak tylko było to możliwe. Do szynkowara włożyć woreczek,następnie układać masę dokładnie ją ubijając,zamknąć praskę i odstawić na 24 godz do lodówki. Po tym czasie zagotować w garnku wodę,wyłożyć ściereczkę na dno,na to szynkowar i parzyć wędlinę
Niespełnione zdolności kulinarnepysznym cieście będziemy mogli rozgrzać się i pograć w jakąś grę. Naszą ulubioną grą planszową jest Rummikub. Przepis wypatrzyłam na jednej z grup kulinarnych i zaproponowałam mamie żebyśmy go zrobiły. Składniki: 5 dużych cytryn 0,5 kg cukru 0,5 l wody 10 goździków 2 gniazdka anyżowe 2 laski cynamonu 5 kawałków kandyzowanego imbiru Przygotowane: Cytryny parzymy
Lili w kuchniCiasto krówka w wersji kawowej przygotowane na ciemnym biszkopcie. Jest to ciasto wielowarstwowe, składające się z kakaowego biszkoptu nasączonego kawą, masy kawowej na serku mascarpone, warstwy kajmaku pomiędzy jasnymi herbatnikami oraz na wierzchu masy śmietankowej z pokruszonym biszkoptem. Pyszne zestawienie smaków. Ciasto jest obłędne w smaku! Dość słodkie, ale goryczka kawy lekko przełamuje słodycz kajmaku. Świetnie się będzie komponować(...)może americano. Jednak by picie kawy sprawiało przyjemność, musi być ona świeża i dobrej jakości, przygotowana z najlepszych ziaren. Podstawą najlepszej kawy są świeżo mielone ziarna tuż przed parzeniem, dlatego warto postawić na kawę ziarnistą. Kawa ziarnista , świeżo zmielona charakteryzuje się intensywnym smakiem i aromatem. Jest też zdrowsza od kawy mielonej, a poza tym ma silne właściwości pobudzające, poprawia
Kuchnia MagdaLenyCiasto krówka w wersji kawowej przygotowane na ciemnym biszkopcie. Jest to ciasto wielowarstwowe, składające się z kakaowego biszkoptu nasączonego kawą, masy kawowej na serku mascarpone, warstwy kajmaku pomiędzy jasnymi herbatnikami oraz na wierzchu masy śmietankowej z pokruszonym biszkoptem. Pyszne zestawienie smaków. Ciasto jest obłędne w smaku! Dość słodkie, ale goryczka kawy lekko przełamuje słodycz kajmaku. Świetnie się będzie komponować(...)może americano. Jednak by picie kawy sprawiało przyjemność, musi być ona świeża i dobrej jakości, przygotowana z najlepszych ziaren. Podstawą najlepszej kawy są świeżo mielone ziarna tuż przed parzeniem, dlatego warto postawić na kawę ziarnistą. Kawa ziarnista , świeżo zmielona charakteryzuje się intensywnym smakiem i aromatem. Jest też zdrowsza od kawy mielonej, a poza tym ma silne właściwości pobudzające, poprawia
Kuchnia MagdaLenyParzybroda (pazibroda) to regionalna potrawa polska, którą można spotkać w wielu miejscach - na Kielecczyźnie, w okolicach Radomia, w Wielkopolskie, na Kociewiu oraz na Śląsku. W zależności
Kuchnia MagdaLenyMakowiec zawijany drożdżowa rolada makowa z bakaliami. Makowiec zawijany z ciasta drożdżowego, znany też jako drożdżowa rolada makowa wcale nie jest trudny do zrobienia. Był jednym z pierwszych ciast drożdżowych, jakie upiekłam. A to oznacza, że taki pyszny tradycyjny makowiec może upiec każdy. Ten prosty przepis na makowiec na święta jest niezawodny i wielokrotnie sprawdzony. Sprawia, że domowy makowiec zawsze(...)przepis na makowiec zawijany jaki znam. Znalazłam go w książce kucharskiej sprzed prawie 60 lat i troszkę zmodyfikowałam. Tutaj znajdziesz przepis na pyszną babkę na Wielkanoc - babka drożdżowa parzona Najlepszy przepis na makowiec zawijany z dużą ilością bakalii. Makowiec zawijany 500 g mąki pszennej uniwersalnej (typ 500 lub 550) 14 g suchych drożdży 100 g masła około
Cztery Fajeryparzenia. Rozpisałam się straszliwie, a tak naprawdę to skoro jest kawa to musi być do niej także coś słodkiego i z takim kolejnym pysznym ciachem dziś do Was przychodzę. W oryginalnym przepisie używa się owoców z syropu, ale ja zastąpiłam je świeżymi czereśniami, a zamiast sucharków użyłam groszku ptysiowego, który zalegał mi w szafce. Warstwy tego ciasta
Cynamonowe szczęście