ciasto parzone - 1655 przepisów (strona:76/111)

Krokiety ruskie z ziemniakami i twarogiem 78

naleśników będą zachwyceni poniższym przepisem. Krokiety naleśnikowe to cienkie naleśniki nadziane farszem, w tym przypadku farszem ruskim z tłuczonych ziemniaków i twarogu, usmażone w chrupiącej, rumianej panierce. Delikatne, puszyste ciasto naleśnikowe skrywające w swoim wnętrzu pieprzne nadzienie serowo – ziemniaczane. Krokiety po zwinięciu naleśników, panieruje się w rozkłóconym jajku i drobnej bułce tartej, po czym smaży się na chrupiąco. Usmażenie(...)ciasta i rozprowadź je po całej powierzchni, trzymając patelnię za rączkę i delikatnie pochylając ją na boki. Gdy zauważysz że boki wokół naleśnika rumienią się, przewróć naleśnika na drugą stronę za pomocą łopatki. Możesz też przewrócić naleśnik podrzucając go patelnią (to wymaga więcej wprawy). Upieczone naleśniki układaj na talerzu, jeden na drugim. Przed smażeniem każdej kolejnej porcji ciasta naleśnikowego, ciasto

ProstePesto.pl
Pokrzywowe naleśniki z twarożkiem 106

parzy. Podałam ją z twarożkiem i wiosennymi warzywami. Spakujcie sobie do pracy są naprawdę pysze. Naleśniki które są wiosną na talerzu. Bardzo lubię pokrzywę w swojej kuchni i dobrze nam się razem gotuje. Jest zdrowa, tania, a raczej darmowa to czego chcieć więcej. Tylko zbierajcie ją na łąkach z dala od spalin.      ciasto pokrzywowe: 2 garście pokrzywy

wesoła kuchnia
Muffiny z kapustą i boczkiem. 144

musztardy 2 plasterki parzonego boczku pokrojone w kostkę 2 łyżki prażonej cebulki 80 g roztopionego masła Wykonanie: Połączyć w misce mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i cebulkę. Dodać startą kapustę i wymieszać. Wbić jajka, dodać maślankę, musztardę oraz boczek i wymieszać mocno, ale krótko (10 sekund). Natłuszczoną formę muffinkową wyłożyć liśćmi kapusty i nałożyć ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego

zadanie-gotowanie
Zupa pomidorowa z tofu i lanymi kluskami 112

Zupę pomidorową chyba każdy Polak zna Jedni wolą ją z makaronem, inni z ryżem, a niektórzy z lanymi kluskami (w moim rodzinnym domu mówiło się z “lanym ciastem”). A ja przedstawiam Wam jeszcze nieco inną wersję: z kawałkami tofu i lanymi kluskami bez jajka, podana z kolendrą i płatkami chilli. Polecam Składniki: Kluski: 1 szklanka (240 ml) mąki ryżowej(...)passaty pomidorowej 200 g tofu naturalnego 2 łyżki oleju (do smażenia) sól i pieprz do smaku Dodatkowo: świeże zioła do podania: pietruszka, koperek, kolendra płatki chilli (opcjonalnie) Wykonanie: Pomidory parzymy wrzątkiem i zaraz polewamy zimną wodą, po czym obieramy ze skórki. Kroimy w drobną kostkę, podobnie jak obraną cebulę i czosnek. Tofu odsączamy i również kroimy w niewielką kostkę

Lamarida.pl
Z wizytą w Smak Sztuki 93

parzenia herbaty. Jeśli jednak nie jesteście pewni, co podarować bliskiej osobie, możecie podarować bon prezentowy. Sama nie raz staję przed dylematem, co będzie odpowiednie na prezent, dlatego doceniam fakt, że Gosia i Bartek dają możliwość samodzielnego wyboru obdarowanej osobie prezentu       Artykuł Z wizytą w Smak Sztuki pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki

Mieszam w Garnku
Świąteczny czekoladowiec z kumkwatami 99

ciasto zrobi furorę na świątecznym stole. Mocno czekoladowe, przełamane gorzko - słodką nutą kumkwata podbije niejedno podniebienie.  Składniki 300 g mąki pełnoziarnistej lub gofio  400 ml mleka  15 szt. kumkwata  35 g kakao  50 g amarantusa  5 łyżek płatków czekoladowych  6 łyżek ksylitolu  1 jajko  1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka proszku pieczenia(...)Kumkwaty parzymy wrzątkiem i osuszamy. Kroimy w plastry, a pestki usuwamy. Wrzucamy na małą patelnię i zalewamy wrzątkiem tak, aby woda przykryła owoce. Posypujemy dwoma łyżkami ksylitolu, delikatnie mieszamy i gotujemy aż cała woda odparuje. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. W misce mieszamy suche składniki - mąkę, kakao, amarantusa, proszek do pieczenia, cynamon, ksylitol. Dodajemy mleko i żółtko, miksujemy na gładką masę

My Chcemy Jeść
Szynkowar - co to za stwór ? 163

Jako, że do mojego  wczorajszego  posta komentarzy było niewiele, za to maili z pytaniem " co to jest szynkowar " całkiem sporo postaram się w skrócie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Powrót do korzeni. Wielkopolskie pyry z gzikiem. 159

Piątkowy obiad w moim rodzinnym domu nigdy nie zawiera w menu mięsa.Odkąd pamiętam, zawsze starano się zrobić coś, co nasyci, a nie jestpochodzenia zwierzęcego.Często

W kuchni Karmel-itki
Finansjerki małe ciasteczka na wytrawnie i słodko 132

kiedy nie parzyło mnie w palec.  Ubij białka na sztywno, a potem żółtka z cukrem. Do masy z żółtek wlej małym strumieniem ciepłe masło, potem dodawaj mąkę i migdały oraz proszek do pieczenia. Następnie kiedy składniki się połączą dodaj pół piany i wymieszaj na małych obrotach. Dadaj resztę piany i wymieszaj już samą łopatką. Tak przygotowane ciasto wylewaj

AZgotuj!
MUFFINY Z SALAMI 151

parzonego salami  20 sztuk pokrojonych w kostkę oliwek zielonych lub czarnych  Sposób przyrządzenia:  Przygotować 2 naczynia. W jednym wymieszać wszystkie składniki suche, tj. mąka, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, zioła, sól. W drugim mokre, tj. jajko roztrzepane trzepaczką, mleko, masło.  Następnie połączyć mokre z suchym, wymieszać, dodać salami, paprykę, oliwki, przeciśnięty czosnek, paprykę,ser. Ciasto przełożyć

pieprzny smaczek
Pączki wiedeńskie (pączki ptysiowe) 149

Wieczorna rozmowa z mężem:- Wiesz co teraz bym sobie zjadł?- Nie wiem- Takie pączki z dziurką, które kiedyś kupowałem na Ozimskiej, tam była taka budka i

bistro mama
Eklerki z krówką 157

A dzisiaj szybki i słodki przepis na małe co nie co :) A sadzę, że większość z was nie potrafiłaby powstrzymać się będąc sam na sam z

Moje pyszne gotowanie
Bajgle Greckie Simiti 82

chrupiąca, a środek nadal miękki. Dzięki mieszance wody z melasą lub miodem skórka nabiera lekko słodkawego pysznego smaku. Spróbujcie koniecznie. Bajgle Greckie Simiti [feast_advanced_jump_to] 🥘 SKŁADNIKI Składniki na ciasto 650 g mąki pszennej 250 ml ciepłej wody 100 ml letniego mleka 30 g cukru 8 g soli morskiej(...)INSTRUKCJE Przygotowanie ciasta. Do miski miksera wsypać mąkę i suche drożdże (jeśli używacie świeżych, najpierw zróbcie rozczyn), dodać pozostałe składniki. Wyrobić gładkie elastyczne ciasto, najlepiej przy pomocy końcówki typu hak. Ciasto wyrabiamy około 5 minut na średnich obrotach. Następnie przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu ciasto odgazować, wyjąć

SprawdzonaKuchnia.pl
Mini drożdżóweczki z jabłkiem. 152

Znów drożdżowy wypiek, wiem. Uwielbiam ciast drożdżowe, równiezagorzałego ich fana stanowi mój Tato.Posiadają wiele zalet. Drożdżowe placki można mrozić, długo zachowująświeżość, świetnie zastępują śniadanie czy też idealnie sprawdzają się, gdynachodzi ochota na "małe co nieco". Ileż dają możliwości! Wytrawnie, słodko. Pikantnie, łagodnie,owocowo, mięsnie, rybnie, warzywnie. Wykwintnie albo i "roboczo". Zawsze kojarzą mi się z jednym - prawdziwym domem. Uwielbiam(...)zapachdrożdżówek, kiedy pieką się właśnie, a cały ich aromat wypełnia mieszkanie.Kiedy, prosto z pieca wyjęte, krojone i pałaszowane bez wyrzutów sumieniai bez opamiętania, parzą palce, wargi, podniebienia. Ale dla wspomnień,odradzających się z każdym kęsem, dla chwil radości i błogiego uniesienia, wartoczasem pocierpieć. Jedząc właśnie takie drożdżowe ciastko, myślę sobie.. Czy Ty, czytając ten postzdajesz sobie sprawę, kim jestem

W kuchni Karmel-itki
Ciasto herbaciane z bakaliami i czekoladą 134

potem jeszcze tego naparu do ciasta daje nam efekt mocnego aromatu. Można kombinować i nie dodawać bakalii. Wtedy, zamiast 2 szklanek wody dać tylko 1 i wlać ostudzoną do ciasta. Jeśli nie zależy Wam na wyraźnym aromacie herbacianym, możecie dać przyprawy korzenne. Wszystko zależy od Waszych upodobań. Do przepisu użyłam czerwonej liściastej, bo taką lubię. A wy oczywiście możecie dać(...)czekolady ▸ łyżka masła ▸ 3 łyżki mleka  Przygotowanie: 1. Suszone owoce zalewamy wrzątkiem na 5 minut. Odcedzamy i siekamy drobno. Orzechy również kroimy drobno. 2. Herbatę zalewamy wrzątkiem i parzymy chwile. Posiekane owoce wrzucamy do większej miski i zalewamy je przecedzonym herbacianym naparem. Zostawiamy tak na godzinkę.  3. Żółtka ucieramy ze słodzikiem/cukrem. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia

Zdrowie i pysznie na talerzu