Przy poniedziałku zapraszam Was na mega dobre ciasto które upiekłam na weekendowy poczęstunek. Wykorzystałam do niego białka które miałam zamrożone po pieczeniu kruchych ciast. Idealnie nadają się do takich przekładańców. Kawowo malinowa delicja to warstwowe ciasto składające się z kokosowego spodu bez mąki , warstwy kremu na bazie śmietanki i naturalnej kawy, malin zatopionych w galaretce i kawowej pianki(...)Idealnie smakuje mocno schłodzone, ma niebanalny mocno kawowy smak. Ten kawowo malinowy duet świetnie się w tym cieście uzupełnia. Obiecuję, że nie poprzestaniecie na jednym małym kawałeczku. Idealne ciasto do filiżanki aromatycznej mocnej kawy. Kawowo malinowa delicja podbije Wasze podniebienia . Jaką kawę pijecie w ciepłe dni ? jestem ciekawa, czy dominuje u Was klasyka czy stawiacie jednak na mrożoną
Wanilia i Kardamonwłoskich 2 łyżki miodu ( może być sztuczny ) 15 dkg cukru olejek migdałowy 3-4 szt. całe jajka Sposób wykonania : Mak zalewamy zimną wodą stawiamy na niedużym ogniu i parzymy aż będzie miękki. Następnie odcedzamy go na sitko lub gazę,zlewamy zimną wodą i odstawiamy, aby dokładnie odciekł. Odcedzony mak mielimy w maszynce przez drobne sitko dwa razy. Do zmielonego(...)oraz jajka. Mieszamy wszystko razem,aby się połączyły wszystkie składniki. Mak powinien być nie za gęsty,ani nie za rzadki,powinien być taki ,aby nam się dobrze smarował na cieście. Zwijamy je i zawijamy w papier posmarowany tłuszczem. Pomiędzy papierem a ciastem zostawiamy kilka centymetrów luzu,aby ciasto gdy zacznie nam rosnąć miało gdzie się wypełnić. Do naszego maku możemy
Przepisy i porady kulinarneWitam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszny makowiec zawijany, ale nie z ciasta drożdżowego a z ciasta biszkoptowego. Makowiec jest bardzo smaczny, a ciasto delikatne i puszyste, i szybkie w przygotowaniu. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania makowca będziemy potrzebowali: duża blacha z piekarnika o wymiarach około 34x30 cm 120 g mąki pszennej (typ od 400 do 550) – około(...)której użyłam gotowego maku mielonego z torebki, ale można użyć maku parzonego i mielonego w maszynce do mięsa w domu. Do rondelka wlewam mleko i zagotowuję, następnie dodaję mielony mak z torebki i cały czas mieszając gotuję około 1 minuty, następnie odstawiam do wystudzenia (jeżeli używam maku parzonego i mielonego w domu, to ten krok pomijamy ponieważ wcześniej go gotowaliśmy
Uwaga Babcia Gotujeciepłego mleka roślinnego (np. kokosowe, owsiane, migdałowe) 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki 2 szklanki mąki 1 jajko szczypta soli W niedużym garnku podgrzewamy mleko roślinne tak, by nie parzyło ono w ręce. Przelewamy mleko do miseczki i dodajemy do niej pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru i łyżkę mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut, aż zaczyn(...)podgrzewaliśmy mleko rozpuszczamy margarynę. Do dużej miski wsypujemy mąkę. Dodajemy do niej jajko, sól, margarynę oraz rozczyn z drożdżami. Wszystko dokładnie mieszamy. Miskę przykrywamy i odstawiamy na godzinę, by ciasto mogło wyrosnąć. Po godzinie dzielimy ciasto na 3 części. Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkowujemy 1/3 ciasta w kształcie koła. Jeśli zależy wam, żeby rogaliki były idealnie równe możecie wyciąć koło
Dieta bez mlekagarnka nalać trochę wody, wsadzić do środka miskę z sokiem, garnek przykryć pokrywką z gazą i owocami, tak aby gaza nie dotykała miski. Garnek stawiamy na małym ogniu i parzymy tak, aż odcieknie cały sok z naszych borówek. Gdy już cały sok odcieknie do miski, wyjmujemy miskę z sokiem, rozlewamy do czystych słoiczków lub butelek, zakręcamy i pasteryzujemy(...)sitku lub cedzaku. Sok do picia rozcieńczamy przegotowaną wodą. Cukru możemy dać trochę więcej lub mniej, według naszego gustu i potrzeb. Możemy też dodawać do domowych kisieli, ciast, deserów. Gorąco polecam ten przepis wszystkim, którzy mają w swoim ogródku lub działce posadzone ciemne winogrono i nie wiedzą co z nim zrobić. Sok z winogrona jest smaczny i bardzo
Przepisy i porady kulinarneDrożdżowa baba wykonana tą samą metodą co pączki parzone ( czyli część mąki zaparzany wrzącym mlekiem ), będące moim tegorocznym odkryciem, które absolutnie mnie zachwyciły. Jak nietrudno się domyślić, podobnie rzecz ma się z babką - wychodzi niezwykle mięciutka, pulchna i tak jak w przypadku pączków - dłużej zachowuje świeżość. Nie jestem w stanie powiedzieć ile zjadłam kawałków...W każdym razie dużo ;). Ale jest(...)już przetestowana i z całą pewnością pojawi się na moim świątecznym stole. No ale ja kocham drożdżowe ciasta, więc taką babkę jestem w stanie piec sobie nie tylko od święta...;). Bardzo polecam! Składniki: Zaparka: 150 g mąki pszennej, u mnie mąka pszenna do ciast drożdżowych typ 550 250 ml mleka Ciasto właściwe: 350 g mąki pszennej, u mnie mąka pszenna
Opowieści z piekarnikaAnglia dała nam nie tylko piłkę nożną i najlepszy klub piłkarski na świecie FC Liverpool. Dała nam też możliwość skonfrontowania się z typowym angielskim śniadaniem. Zdajemy
Ania i Marcin gotująpuszki pomidorów lub 1 kg bardzo dojrzałych pomidorów 1 łyżeczka masła Gotujemy wywar z podanych składników. Następnie przelewamy go przez sito, marchewkę kroimy i dorzucamy do zupy. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, kroimy i przesmażamy na łyżeczce masła dodajemy trochę soli i pieprzu, jak ktoś lubi to czosnek czy bazylię, jak odparują przecieramy przez sito i dodajemy do wywaru(...)dodać też śmietankę, ja wolę bez ;) Makaron: na 100 g mąki dajemy 1 jajko + szczypta soli Składniki na makaron ugniatamy, wałkujemy cieniutko i przepuszczamy przez maszynkę lub zwijamy ciasto w rulonik i kroimy w paseczki. Wrzucamy do osolonej wody, gotujemy ok. 5 minut
Pelusiowa KuchniaKruche babeczki w mojej rodzinie są pieczone na Wielkanoc, odkąd sięgam pamięcią. Występują w różnych odsłonach, z pianą parzoną, z owocami czy z galaretką. Zawsze mają wielu zwolenników i dość szybko zostają po nich tylko okruszki. Moje tegoroczne babeczki są na bazie delikatnego kremu z serka mascarpone, śmietany(...)borówka amerykańska, może trochę przed sezonem, ale ładnie się prezentują. Korpusy babeczek mają bardzo oryginalny kształt dzięki zastosowaniu foremki do wycinania w kształcie kwiatka. Składniki: Ciasto kruche – 300 g maki pszennej – 150 g masła – 100 g cukru pudru – 3 żółtka – 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 12-18% – masło
To co kochammocnej kawy dowolna nalewka – u mnie gruszkówka z zanurzonymi laskami wanilii 500 g serka mascarpone 400 g śmietany kremówki 1 łyżka żelatyny 3 łyżki cukru pudru kakao maliny Parzymy kawę i odstawiamy do przestudzenia, kiedy nie jest już gorąca dodajemy alkohol. Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości wody (tak, żeby cała była przykryta) odstawiamy do napęcznienia. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę(...)składników. Dodajemy do masy serek mascarpone i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Okrągłe biszkopty zamaczamy po jednym w kawie z alkoholem, ważne, żeby nie robić tego zbyt długo, żeby ciasto nie wyszło za mokre. Układamy je na spodzie zostawiając na brzegach miejsce na podłużne biszkopty. Na początku wszystko będzie się nieco rozpadać, ale podłużne biszkopty zostaną na swoim miejscu
Ciastkozercyaromatyczna i stawiająca w mig na nogi – taka jest kawa po turecku . Wyróżnia ją nie tylko smak, ale też sposób podania i parzenia. Cały rytuał jest na tyle wyjątkowy, że w 2013 roku tradycja parzenia i picia kawy w Turcji została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU W czym tkwi ta wyjątkowość? Kawa jest świeżo(...)podawana jest razem z niewielkim kawałkiem innego tureckiego specjału, czyli słodkich ciągutek o nazwie lokum . 5. Pide Pide to turecki kuzyn pizzy. Ten wypiek przygotowuje się z bardzo cienkiego ciasta drożdżowego, formuje w kształt łódki i nadziewa farszem. Nadzieniem może być praktycznie wszystko – ser, twaróg, warzywa, zioła, mięso. To szybki i niedrogi posiłek, idealny jako przekąska podczas zwiedzania
Na-talerzu.plBiały barszcz na wędzonych żeberkach i soku z kiszonych ogórków nauczyliśmy się przyrządzać, kiedy mieszkaliśmy na Podkarpaciu. Początkowo byłam zaskoczona takim dodatkiem, ale zasmakował nm tak
Kulinaria - potrawy z różnych stron światałyżeczka sody garść daktyli Mąkę i sodę wymieszać i przesiać. Jajka ubić z cukrem na puch. Dodać olej, dżem, wlać herbaty i wsypać mąkę. Wszystko zmiksować. Dodać posiekane daktyle. Ciasto przelać do keksówki wyłożonej wysoko papierem. Piec w 180*C przez około 40 minut(...)stała się alternatywą dla sprowadzanych z Azji herbat. Yerba mate powinna być zaparzana w specjalnych naczyniach i pita przez rurkę wyglądającą jak łyżeczka z dziurkami. Co ważne, podczas parzenie nie wolno jej mieszać i należy mieć na uwadze temperaturę wody- nie zalewamy wrzątkiem w wodą mającą około 70*C. Taki specjalny zestaw wraz z zapasem yerby można zamówić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia