Czas czytania: 2 min Rozgrzewający napój imbirowy Dziś trochę o tym cudownym i chyba trochę niedocenianym u nas korzeniu jakim jest imbir . Wykożystamy go do przygotowania
SprawdzonaKuchnia.plniskie zarośla w tak gorącym powietrzu, że parzyło wnętrze nosa. Ale te zarośla to były najróżniejsze zioła- unoszący się dookoła zapach był lepszy niż w jakimkolwiek spa. Gdyby nie parzyło w tyłek, można by usiąść na kamieniu i po prostu wdychać te wszystkie olejki eteryczne. Na koniec aromatycznej przechadzki czekał widok monumentalnych skał, które natychmiast skojarzyły się nam z gwiezdnymi(...)samochód i przyczepa przerobione na knajpę. W pobliżu nie było żadnej miejscowości- kompletne pustkowie. A u sympatycznego kanaryjczyka na ladzie wszystkie owoce świata, z których robił soki i przecudowne ciasto z mango. Próbowaliśmy je odtworzyć, ale niestety nie da się u nas dostać tak dojrzałego owocu, żeby osiągnąć pełnię smaku. W lokalu na zakręcie zatrzymywali się przejeżdżający ludzie, siadali przy
les mirabellesCzy w niedzielne popołudnie przydałoby się wam coś do kawy? Polecam jogurtowe muffiny, które są bardzo wilgotne, a ich przygotowanie wręcz ekspresowe ! Składniki: szklanka
Taste Therapypszenna (nie podaję ilości ponieważ daję na” oko”, zależy to od rodzaju ziemniaków) Wykonanie zupy: Do gotującego bulionu dodajemy całą cebulę. Gotujemy przez 10 minut. Grzyby parzymy, tzn. zalewamy gorącą wodą. Następnie odcedzamy je i dodajemy do bulionu. Gotujemy aż grzyby będą miękkie. Jeżeli potrzeba to doprawiamy solą i pieprzem. Jak już zupa będzie gotowa zabielamy(...)soku. Żeby ziemniaki nie ściemniały na wierzch posypujemy mąką . Jak już ziemniaki odciekną z soku przekładamy je do miski, dodajmy sól i mąkę. Dokładnie mieszamy. Mąki dodajemy tyle aby ciasto byłą gęste. Nie może być lejące i spadać z łyżki. W większym garnku gotujemy lekko osoloną wodę. Ciasto przekładamy sobie na deskę do krojenia i za pomocą łyżki oddzielamy mniejsze
Passion of CookingMięciutkie, wilgotne i sprężyste ciasto przepełnione cytrynową nutą, pełne chrupiących ziaren maku – takie są te cytrynowo-makowe babeczki. Zatem nie zwlekajcie, tylko działajcie, bo pieguski same się nie upieką Polecam! Składniki (na 12 babeczek/muffinek): 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki brązowego cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki maku 1/2 szklanki mleka roślinnego 1/2 szklanki musu(...)cytryny nasiona chia do dekoracji Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. W niewielkiej miseczce mieszamy nasiona chia z wodą i odstawiamy na kilka minut. Cytrynę parzymy wrzątkiem i ocieramy skórkę do niewielkiego naczynia. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, wsypujemy cukier, mak i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mleko, mus jabłkowy otartą skórkę, sokz cytryny i zamiennik
Lamarida.plCzas czytania: 2 min Świeże wiosenne zioła i soczysty ananas z tego powstanie smoothie ziołowo-ananasowy idealnym lekki napój na upalny dzień! Zioła, które dodałam do
SprawdzonaKuchnia.plPodglądałam przepisy na tiramisu na różnych blogach. To popularne ciasto doczekało się różnych wersji, ale główną zaletą tego deseru jest to, że go nie pieczemy :) Przygotowanie tiramisu nie wymaga wiele wysiłku ani wielu składników. Nie trzeba tu specjalnych zdolności kulinarnych, dlatego zachęcam do jego przygotowania. Niedaleko mojego miejsca pracy jest budynek w którym obok siebie mieści się kancelaria(...)żółtka 4 łyżki cukru ewentualnie 2 łyżki likieru amaretto u mnie 2 paczki biszkoptów po 10 dag około 2 filiżanek mocnego naparu z kawy kakao Przygotowanie : Jajka myjemy, parzymy wrzątkiem. Wybijamy żółtka, ucieramy z cukrem i amaretto, łączymy z serkiem - ponownie ucieramy Prostokątne naczynie wykładamy biszkoptami nasączonymi w naparze kawowym Przykryć je połową utartej masy serowej, nałożyć pozostałymi
Proste Potrawymąka pszenna (nie podaję ilości ponieważ daję na” oko”, zależy to od rodzaju ziemniaków) Wykonanie zupy: Do gotującego bulionu dodajemy całą cebulę. Gotujemy przez 10 minut. Grzyby parzymy, tzn. zalewamy gorącą wodą. Następnie odcedzamy je i dodajemy do bulionu. Gotujemy aż grzyby będą miękkie. Jeżeli potrzeba to doprawiamy solą i pieprzem. Jak już zupa będzie gotowa zabielamy(...)soku. Żeby ziemniaki nie ściemniały na wierzch posypujemy mąką . Jak już ziemniaki odciekną z soku przekładamy je do miski, dodajmy sól i mąkę. Dokładnie mieszamy. Mąki dodajemy tyle aby ciasto byłą gęste. Nie może być lejące i spadać z łyżki. W większym garnku gotujemy lekko osoloną wodę. Ciasto przekładamy sobie na deskę do krojenia i za pomocą łyżki oddzielamy mniejsze
Passion of CookingPo długiej nieobecności wracam do Was z przepisem na pyszne dietetyczne gołąbki. Podczas tej nieobecności moja kuchnia przeszła sporą przemianę i teraz staram się gotować zdrowo
kuchnia doskitemu jest łagodna, ale zdecydowana w smaku. Pozostawia w ustach wrażenie przyjemnej słodyczy. Kawa Qualita Rossa Lavazza działa pobudzająco, co jest skutkiem wysokiej zawartości kofeiny. Doskonale nadaje się do parzenia espresso, cappuccino czy latte macchiato w sposób tradycyjny lub w ekspresach ciśnieniowych. Kawa ziarnista Lavazza - zastrzyk energii o poranku : Wysoka zawartość kofeiny Połączenie Robousty (60%) i Arabiki (40%) Intensywny smak(...)temu jest łagodna, ale zdecydowana w smaku. Pozostawia w ustach wrażenie przyjemnej słodyczy. Kawa Qualita Rossa Lavazza działa pobudzająco, co jest skutkiem wysokiej zawartości kofeiny. Doskonale nadaje się do parzenia espresso, cappuccino czy latte macchiato w sposób tradycyjny lub w ekspresach ciśnieniowych. Kawa ziarnista Lavazza - zastrzyk energii o poranku : Wysoka zawartość kofeiny Połączenie Robousty (60%) i Arabiki (40%) Intensywny smak
Sama słodycz i szczypta chiliTo chyba moja ulubiona letnia zupa. Za każdym razem zmieniam odrobinę proporcję szukając złotego środka na złapanie idealnego smaku. Żeby nie było za kwaśno, za ostro
Emskie Smaki(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na pyszne gołąbki z mięsem drobiowym i pieczarkami. Zapraszamy na pyszne gołąbki z mięsem drobiowym, pieczarkami i oczywiście ryżem. Zazwyczaj domowe gołąbki
Przepiski.plJak woda do kawy? Pewnie niewiele osób, z wyjątkiem zawodowych baristów, zastanawia się nad tym, jaką wodą zaparzać kawę, pomimo, że poranna lub popołudniowa "mała
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKasza bulgur to rodzaj kaszy, której właściwości i wartości odżywcze są doceniane przez mieszkańców Bliskiego Wschodu już od ponad 4000 lat. Kasza bulgur to obok ryżu
kgwjanczewotemperaturę wody na poziomie około 80⁰C. Kiełbasę parzymy przez 10 minut, wyjmujemy, studzimy i przechowujemy w lodówce. Do spożycia od razu, bez dodatkowych zabiegów w wysokiej temperaturze, salsiccię parzymy w 80⁰C przez 40 minut. Jelito wyjmujemy z opakowania, płuczemy z soli pod bieżącą wodą. Zalewamy na 10 minut ciepłą, ale nie gorącą wodą. Następnie płuczemy je ponownie(...)Mieszamy mięso z przyprawami i wlewamy lodowato zimną wodę z octem lub wino czosnkiem, wsypujemy pietruszkę i ser. Całą masę należy teraz wyrobić ręcznie, jak ciasto na chleb, do czasu aż będzie się dobrze ze sobą lepić, zrobi się spójna i kleista – około 6-8 minut. Całość po wyrobieniu przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę-dwie
Karo in the Kitchen