rybna w wersji light Pasta z wędzonego pstrąga Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Śledź w buraczkowej pierzynce Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Szpinakowe roladki z łososiem Sałatki Sałatka z kaszą i zielonymi szparagami Szparagowa misa rozmaitości Prosta sałatka ze szparagami i jajkiem Sałatka z makaronem ryżowym i surimi Sałatka(...)jajkiem Wielkanocna terrina z rzodkiewką Domowe wędliny Pieczona biodrówka Polędwica z szynkowara Schab z warkoczem pieczony w majeranku Szynka domowa wędzona Mielonka dojrzewająca a la salami Kiełbasa krakowska parzona Ziołowy schab z pończochy Kiełbasa myśliwska Domowa szynka z szynkowara Domowa biała kiełbasa wieprzowa Pieczony boczek w ziołach Schab z pończochy, czyli domowa wędlina Domowy baleron Schab ze słoika
Kulinarne przygody GatityHerbata Matcha moja miłość od dawna. Stali obserwatorzy zauważyli, że używam jej często, dodając do koktajli, serników, kremów, ciast, a nawet do ciasta drożdżowego. Według mnie deserom nadaje wyjątkowego smaku. Więcej o herbacie napiszę innym razem, dziś tak tylko w skrócie, abyście i Wy dostrzegli jej wyjątkowość. Matcha powstaje z herbaty Tencha, która jest wysoko gatunkowo herbatą, uprawiana(...)herbat mocno pobudzających, więc spokojnie zastąpi kawę. Możemy zaczynać dzień herbatą Matcha mając dodatkowo komfort psychiczny, że dzień zaczynamy zdrowo i wyjątkowo. Ta herbata kojarzona jest z ceremonią parzenia kawy. Czy więc możemy zaparzyć ją w warunkach domowych, bez oryginalnych przyrządów? Owszem. Wystarczy, że zaopatrzymy się w szeroką miseczkę, ręczny spieniacz do mleka, termometr. Jak ją zaparzyć? O tym piszę
Blondynka Gotujemożna także dokupić porcelanowy dzbanek z filiżanką (w cenie 59 pln) Jeśli zdecydujecie się na herbaty sypkie, idealnym uzupełnieniem będzie zaparzacz do herbaty o którym pisałam wczoraj w poście parzenie herbaty czarnej i ziół . Taki drobiazg w sklepie PRFCT.eu kosztuje kilka złotych (9 pln za pojedynczy zaparzacz lub 30 pln za zestaw w świątecznym opakowaniu), a jest świetnym rozwiązaniem(...)firmami, które takie dedykowane upominki wykonują, opierając się na pozytywnych opiniach znalezionych w Internecie, skorzystałam z oferty firmy My Gift DNA Dwa dni temu zamówiłam szklaną paterę do ciast z napisem "To gotują Saudyjskie Wielbłądy" i pendrive dla Pawła. To co widzicie na zdjęciach poniżej to projekty uzgodnione przeze mnie z firmą My Gift DNA, jak wyglądają w rzeczywistości przekonam
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPewnie ciężko w to uwierzyć, ale gołąbki odkryłam stosunkowo niedawno, dzięki mojej teściowej. Spróbowałam z grzeczności i od tej pory uwielbiam smak tej potrawy! Dietetycznie, bo
IzaGotujekulę, którą topimy w garnku z zimną wodą i delikatnie przygniatamy do dna. Ciasto będzie gotowe do dalszej pracy w momencie, gdy samo wypłynie na powierzchnię wody. Przełożyć ciasto do miski, podzielić na 3-4 części - jedną wziąć do wyrobienia, pozostałe 3 przykryć szmatką, żeby nie obeschły. Każdą z części rozwałkować na kształt koła i kroić na 8 części(...)pieczenia i pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Rogaliki muszą się ładnie zarumienić w piecu. Smacznego :) P.S. Najlepsze są te wyjęte prosto z pieca, jeszcze parzące w palce
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Joasia przepyszne cebularze - tradycyjne i z łososiem, Agnieszka tartę z koziego sera, Gabryś przyniósł ze sobą hot dogi w cieście drożdżowym, Michał babkę ziemniaczaną, Daria czekoladowe ciasto z cukinią, a Przemysław z Luizą babeczki bezglutenowe.Ja zrobiłam kruche babeczki z kremem patissiere, tartę śliwkową i krajankę z bezą i budyniem. Na spotkaniu pojawił się również(...)szczerze!) Poznaj Smak Gruzji, firmie Cydr Lubelski i SOTI Natural, gdyż sprawiły, że spotkanie te stało się jeszcze bardziej nietypowe. Każdy z blogerów miał okazję spróbowania na pikniku parzonej z liści Gyokuro zielonej herbaty, którymi mogliśmy popijać nasze przygotowane potrawy. A na koniec spotkania każdy pełnoletni bloger mógł sobie wybrać wino od Poznaj Smak Gruzjii jakże popularny Cydr
Słodkie Przyjemnościmożna także dokupić porcelanowy dzbanek z filiżanką (w cenie 59 pln) Jeśli zdecydujecie się na herbaty sypkie, idealnym uzupełnieniem będzie zaparzacz do herbaty o którym pisałam wczoraj w poście parzenie herbaty czarnej i ziół . Taki drobiazg w sklepie PRFCT.eu kosztuje kilka złotych (9 pln za pojedynczy zaparzacz lub 30 pln za zestaw w świątecznym opakowaniu), a jest świetnym rozwiązaniem(...)firmami, które takie dedykowane upominki wykonują, opierając się na pozytywnych opiniach znalezionych w Internecie, skorzystałam z oferty firmy My Gift DNA Dwa dni temu zamówiłam szklaną paterę do ciast z napisem "To gotują Saudyjskie Wielbłądy" i pendrive dla Pawła. To co widzicie na zdjęciach poniżej to projekty uzgodnione przeze mnie z firmą My Gift DNA, jak wyglądają w rzeczywistości przekonam
Cztery FajeryMożna również rozdrobnić na innych sitkach wg uznania. Zapeklowane i zmielone mięso przełożyć do misy. Do mięsa dodać przyprawy i wyrobić aż mięso będzie się kleić (wyrabiam hakiem do ciast drożdżowych). Na końcu dodać wodę i ponownie wyrobić. W międzyczasie przygotować jelita - namoczyć w ciepłej wodzie, przepłukać pod kranem również w środku. Mięso przełożyć do nadziewarki i nadziewać ściśle jelita(...)jelita będzie sucha w dotyku, zajęło około 45 minut. Wędzenie: w temperaturze 55 o C do uzyskania zadowalającego koloru, u mnie do słomkowego koloru, 2,5-3 godziny. Parzenie: w wodzie o temperaturze 75 o C do uzyskania 72 o C wewnątrz kiełbasy. Kiełbasę po parzeniu zahartować zimną wodą (włożyć do zlewu z zimną wodą) przez kilka minut
Kocham..lubię..gotuję..Masę pozostawić na około 30 min, by płatki nasiąkły ( ja dodałam jeszcze 2 łyżki mleka, bo moja masa była sucha i obawiałam się, że całość się nie połączy) Z ciasta formować ciasteczka wielkości orzecha włoskiego ( ja nabierałam na dużą łyżkę, a małą umoczoną w wodzie rozpłaszczałam na blaszce na papierze do pieczenia ) Piec około 10-12 min. w temp(...)kolor rubinowy. Z ciekawości zajrzałam do wnętrza herbacianego patyczka, a tam znalazłam owocowe fusy. W składzie tej herbaty jest dzika róża, hibiskus oraz jabłko i brzoskwinia. Ten zabawny sposób parzenia może się podobać, nie potrzebna jest nawet łyżeczka. Wystarczy zamieszać wrzątek patyczkiem, dodać ewentualnie cukier lub miód i ...herbata gotowa. Takie herbaty owocowe obok ziołowych to moje ulubione
Proste PotrawyCzas czytania: 2 min Żurek na domowym zakwasie , którego nic nie zastąpi! Żurek to bardzo prosta zupa i jedna z lepszych zup w naszej kuchni. Nie
SprawdzonaKuchnia.plBożego Narodzenia. Niektóre są to moje ulubione przepisy, inne zapożyczone, ale tak piękne, że urzekły mnie od pierwszego wejrzenia. Są tu przepisy na sałatki, dania główne i ciasta, dużo ciast, bo uwielbiam słodycze. W wyborze kierowałam się smakiem własnym i smakiem mojej rodziny. Zapraszam poczytania i oglądania, mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie. 1. Groch z olejem rzepakowym Groch(...)świeże i ze śliwką. Może być również bez śliwki, ale to już nie to samo, śliwka nadaje fajnego smaczku i po prostu od razu pachnie świętami. A schab obowiązkowo parzony w szynkowarze. Ja zakochałam się w tym urządzeniu, wędliny domowe wychodzą naprawdę świetne, lepsze niż gotowane czy pieczone. Jeśli nie posiadacie szynkowara to spokojnie możecie upiec schab w piekarniku, schab
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieJak zmielić kawę mielenie kawy do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki oraz metod alternatywnych Jak zmielić kawę, żeby smakowała tak jak w najlepszej kawiarni zastanawiają się zwolennicy
Cztery Fajerydobnej tarce migdały - 100 g posiekanych skrobia kukurydziana - 1/2 łyżki kwaśna śmietana - 100 g dżem owocowy - 50 g jabłka - 3 szt Etap I - Ciasto Wszystkie składniki na ciasto posiekać i szybko zagnieść . Wylepić małe foremki do tart (w naszym przypadku była to blaszka jak na muffinki) Etap II - Nadzienie Jajka ubić razem z cukrem, następnie dodać marcepan(...)plate zachwyca od wejścia jest bardzo nowoczesne ale przytulne i z bardzo dobrym sprzętem, organizują bardzo dużo warsztatów m.in smaki Tajlandii, śniadanie jak w Tokio czy też warsztaty parzenia kawy. W dniach kiedy nie odbywają się warsztaty można wpaść do nich na lunch lub w weekend na śniadanie zajrzyjcie na ich FB po więcej informacji. #VisitZurich
Wylizany Rondeldodać pieprz, aromat do mielonki Tyrolskiej i zimną wodę. Całość wyrobić aż mięso wchłonie wodę i będzie bardzo klejące. Następnie dodać skrobię ziemniaczaną i ponownie wyrobić. Wyrabiam hakiem do ciast drożdżowych w robocie planetarnym około 7-10 min. Przyszykować szynkowar lub praskę, wedle upodobania wyłożyć woreczkiem, folią celulozową lub jeśli szynkowar jest ze stali nierdzewnej pominąć ten krok. Wyłożyć masę(...)ciepłą, ja zawsze nalewam zimną), woda zawsze wyżej aniżeli mięsny wsad. Nastawić palnik na największą moc, gdy temperatura wody osiągnie 75-80 o C zmniejszyć moc palnika i podczas parzenia utrzymywać temperaturę 75-80 o C, konieczny jest termometr, który powinien być cały czas w garnku. Parzyć aż do czasu gdy temperatura na termometrze wbitym w wyrób wskaże
Kocham..lubię..gotuję..