ciasto parzone - 1655 przepisów (strona:89/111)

Tiramisu - przepis tradycyjny 170

kawy (z ok. 3-4 kopiastych łyżeczek) gorzkie kakao do oprószenia Przygotowanie: Parzymy mocną kawę (nie rozpuszczalną) i przelewamy bez fusów do głębszego naczynia, dodajemy amaretto i mieszamy. Jajka parzymy wrzątkiem i oddzielamy białka od żółtek.  Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy mascarpone i miksujemy na najniższych obrotach albo mieszamy silikonową szpatułką. Jeżeli zmiksujemy zbyt szybko(...)Naczynie z tiramisu szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem obficie posypujemy gorzkim kakao. Kroimy jak ciasto.  Smacznego

bistro mama
Maślane ciasteczka z maszynki (nie tylko na święta) szybkie 170

Kruche maślane ciasteczka z lekko cytrynową nutą. Szybkie i proste. Ja robiłam je maszynką do ciastek (z Lidla) i sprawdziała się rewelacyjnie. Przepis na te ciasteczka

IMPRESJA SMAKU
Święto "małej czarnej" w Trójmieście - KAWA FESTIVAL - Alternatywnie 2016 i Espresso 2015 198

drobne, przewidziana została również opcja zestawu kawa+deser=10 PLN . Hasło aktualnego świętowania brzmi: Alternatywnie . Jak donosi festiwalowy Facebook : W ostatnim czasie niezwykle popularne stały się alternatywne metody parzenia kawy, m.in. aeropress, chemex, dripper czy cold brew i na dobre zagościły one w wielu polskich kawiarniach .  Lokale biorące udział w festiwalu, kierując się tym hasłem, mają za zadanie zachwycić(...)poniżej: ____________________ ~"~ ____________________ Capuccino Cafe Sopot -  ul. Zamkowa Góra 25, Sopot Kamienny Potok Capuccino Cafe to nie tylko kawiarnia, ale również lodziarnia i cukiernia. Słynną zwłaszcza z artystycznych tortów i ciast na specjalne okazje. Jak sami piszą o sobie, jest to miejsce "(...) o niepowtarzalnym klimacie powstałe ze szczerej pasji do kawy i zamiłowania do cukiernictwa" [źródło: Trojmiasto.pl ] Od te go punktu

Grunt to przepis!
Spaghetti carbonara 603

Chlebek bananowy przez Paulina 2020-12-27 Domowe drożdże- Potrzebujesz jedynie 3 składników przez Paulina 2020-12-06 Paszteciki drożdżowe z pieczarkami przez Paulina 2020-11-30 Ciasto marchewkowe przez Paulina 2020-11-11 Przepis na spaghetti with carbonara Makaron carbonara to bardzo popularne danie przygotowywane we Włoszech. Składa się ono z dobrej jakości makaronu, sera długo dojrzewającego, boczku(...)wieprzowego długo dojrzewającego bądź Pancetta długo dojrzewającego boczku wieprzowego, ale te produkty w Polsce są trudnodostępne i często bardzo drogie, dlatego można wykorzystać również boczek surowy wędzony bądź boczek parzony. Możemy również dodać czosnek, pieczoną cebulę bądź śmietankę 30%, ale wtedy nie będzie to już oryginalny przepis na spaghetti carbonara. Artykuł Spaghetti carbonara pochodzi z serwisu To musisz wiedzieć

To Musisz Wiedzieć
Babka parzona 139

Święta Wielkanocne to musi być babka :) Jaka babka? Tym razem po raz pierwszy piekłam babkę parzoną. Bardzo prosta w wykonaniu i niezwykle puszysta, to takie stwierdzenie na sam początek. Nie wiem jeszcze jak długo utrzymuje świeżość, ale zapowiada się wspaniale.....nie wiem czy do jutra dotrwa ;) Jeszcze jedną zaletą tej babki jest bardzo mała ilość cukru. Ja polałam lukrem(...)masła cukier wanilinowy otarta skórka z cytryny 3 łyżki żurawiny suszonej  Sposób przygotowania: Zagotować szklankę mleka. Odlać połowę wrzącego mleka i zalać nim pół szklanki mąki i rozetrzeć ( ciasto musi być gładkie) Drożdże rozpuścić w letnim pozostałym mleku, dodać 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki , przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, wlać

Różne smaki w kuchni
Lemon curd – idealny krem cytrynowy 172

Mocno cytrynowy, piekielnie aromatyczny, słoneczny krem. Lemon curd nadaje się jako krem do ciast, nadzienie do babeczek, rogalików, smarowidło do porannego tosta, na kanapkę, na sos do lodów, owoców, lepiszcze do podwójnych bez, dodatek do jogurtu czy smoothie. Niektórzy wyjadają łyżeczką ze słoików Nutellę. Ja wyjadam lemon curda – i nie mam litości. Za jednym posiedzeniem zjem sama połowę słoika. Chyba(...)cienkiej skórce – nie rozpadną się w ręce. Cytryny myjemy najpierw w zimnej, potem ciepłej bieżącej wodzie żeby pozbyć się konserwującego wosku z owoców. Zagotowujemy wodę i cytryny dodatkowo parzymy wrzątkiem. Ścieramy ze wszystkich po kolei skórkę, na tarce o jak najdrobniejszych oczkach. Całą startą skórkę wkładamy do rondelka. Cytryny turlamy po blacie, lekko je do niego dociskając, następnie kroimy

Karo in the Kitchen
MENU WIELKANOCNE 185

konfiturą morelową sernik na kruchym pełnoziarnistym spodzie sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami sernik zebra (czekoladowy) sernik z brzoskwiniami na kruchym, orkiszowym spodzie, z kruszonką śmietanowiec na kruchym cieście z malinami sernik na kruchym spodzie świąteczny sernik alzacki Baby świąteczne: babka gotowana na mące orkiszowej, bez cukru babka maślana waniliowo-czekoladowa wielkanocna babka piaskowa, na mące orkiszowej, bez cukru babka(...)indyka lub królika Pozostałe propozycje: doskonała, domowa, biała kiełbasa żurek na pełnoziarnistym żytnim zakwasie królik w winie z warzywami jajka pod pierzynką jajka faszerowane pieczarkami sałatka jarzynowa domowa szynka parzona szynka wielkanocna, pieczona w chlebie domowy sos aioli idealny domowy majonez   sos tatarski idealny do pasztetów łosoś w galarecie Smacznego

Smaczne Zdrowe
Kruche rogaliki z nadzieniem z maku i marcepanu! 129

już w środę. Jeśli masz gotową masę makową to użyj ją do ciasta kruchego, na które znajdziesz przepis poniżej. Możesz też wykorzystać słoik powideł śliwkowych, nutelli bądź zmiksowane z masłem i cukrem migdały. Czym nadziejesz takie rogaliki to zostawiam już Twojej fantazji. Ciasto kruche powstało przypadkiem, dotychczas ciasto kruche przygotowywałam według kilku receptur różnych cukierników, ale robiąc te rogaliki, myślami(...)lodówki (przy cieście kruchym temperatura składników ma bardzo duże znaczenie, jak i jak najkrótszy czas wyrabiania ciasta), dodaj śmietanę i cukier i ucieraj masę. U mnie na skali 3. Kiedy składniki się połączą dodaj mąkę i proszek do pieczenia, wyrabiaj ciasto tylko aby trochę się zagniotło.  Wyjmij na blat, szybkim ruchem kilka razy zagnieć ciasto. Ciasto jest bardzo elastyczne

SMYKWKUCHNI
Wędzona kiełbasa wieprzowa z czosnkiem niedźwiedzim 83

Zapeklowane i zmielone mięso przełożyć do misy. Do mięsa dodać przyprawy i wyrobić aż mięso będzie się kleić (wyrabiam hakiem do ciast drożdżowych). Na końcu dodać wodę i ponownie wyrobić. W międzyczasie przygotować jelita - namoczyć w ciepłej wodzie, przepłukać pod kranem również w środku. Mięso przełożyć do nadziewarki i nadziewać ściśle jelita. Można kiełbasy okręcić lub pozostawić tylko zawieszone(...)momentu aż kiełbasa uzyska w środku 68 o C. Kiełbasę wyciągnąć do ostudzenia, zostawić w chłodnym, przewiewnym miejscu aż ostygnie, przełożyć do lodówki. * kiełbasę można również parzyć zamiast podpiekać: Parzenie: w wodzie o temperaturze 75 o C do uzyskania 68 o C wewnątrz kiełbasy. Kiełbasę po parzeniu zahartować zimną wodą (włożyć do zlewu z zimną wodą) przez kilka minut

Kocham..lubię..gotuję..
KOLOROWA BABKA WIELKANOCNA 134

świątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnego wypieku wielkanocnego, czyli babki wielkanocnej. Babka to takie ciasto, które piekę w zasadzie tylko raz w roku, właśnie na Święta Wielkanocne. Dlatego staram się, aby była ona wyjątkowa... Moja propozycja to babka kolorowa - o trzech smakach: cytrynowym, truskawkowym i kakaowym. Jest prosta w wykonaniu, tak samo jak tradycyjna babka. Połączenie trzech kolorów genialnie(...)cytryny 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki kakao maczek truskawkowy  perełki ozdobne Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Cytrynę parzymy wrzątkiem, ścieramy skórę i wyciskamy z niej sok. Masło ucieramy mikserem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po 1 jajku, nie przerywając miksowania. Do utartej masy dodajemy

Kuchnia MagdaLeny
Kandyzowana skórka pomarańczowa – jak to zrobić? 355

Domowa, tradycyjna i pełna aromatu. Kandyzowana skórka pomarańczowa jest nie odłącznym składnikiem pierników, serników, keksów czy mazurków. Ten pełen aromatu dodatek tworzy niezwykle słodkie połączenie z

Ciasta z tradycjami
Biała Halusi - domowa kiełbasa biała 231

dodać dokładnie odważone przyprawy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i wyrobić, tak aby mięso się rozkleiło - zaczęło kleić się do rąk. Mięso wyrabiam w robocie planetarnym hakiem do drożdżowych ciast. Na samym końcu dodawać stopniowo wodę, aż mięso ją całą wchłonie. Uszykować jelita: zlać wodę, jeszcze raz przepłukać, wg gustu podzielić na mniejsze kawałki - np. o długości 2 m. Przygotować(...)Można też sobie poradzić samemu - nadziać długi odcinek jelita, następnie poskręcać kiełbaski, końcówkę zawiązać. Do mrożenia kiełbas nie sparzam, chyba, że zostały przygotowane z odmrożonego mięsa. Kiełbasę białą parzyć w wodzie o temperaturze 75 o C, 10 min na 1 cm średnicy lub do 68 o C wewnątrz kiełbasy. Smacznego

Kocham..lubię..gotuję..
Domowy rosół 179

Są takie dni, że człowiek marzy tylko o miseczce domowego rosołu ze szczęśliwej kury. A marzenia są po to by je spełniać. Te kulinarne są zazwyczaj

Emskie Smaki
ZUPA Z MŁODYCH POKRZYW Z JAJKIEM 159

     Ostatnie zdanie przeczytane setny raz. Sterty notatek rozrzucone po całym pokoju szeleszczą, kiedy wiatr wpada przez jedno okno i ucieka drugim. Tak

W kuchni Karmel-itki
BABKA Z MĄKI MIGDAŁOWEJ 145

jest rzeczą łatwą) do tego, aby funkcjonować normalnie tzn. jeść i pichcić - bo obie rzeczy bardzo lubię 😋❤ Moja migdałowa babka  (a właściwie babka Ani) warta była "zachodu" parzenia, obierania i mielenia migdałów, w celu uzyskania  domowej mąki migdałowej . Wyszła bardzo wilgotna (ale nie zakalcowata), z lekko chrupką strukturą i pysznie migdałowym smaku. Przetrwała u mnie zawinięta w lnianą(...)dokładnym rozpuszczeniu się cukru dodajemy po łyżce miękkie masło i aromat. Kiedy masa jest gładka dodajemy do niej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy dokładnie łyżką. Ciasto będzie gęste. Foremkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą (chyba, że macie silikonową foremkę tak ja, wtedy nie trzeba jej smarować masłem). Do foremki wykładamy masę. Wyrównujemy łyżką i wstawiamy

Walijskie Pichcenie