ciasto parzone - 1655 przepisów (strona:92/111)

French press - co to jest i jak zaparzyć w nim kawę 118

French press - co to jest  French press znany również jako cafetière, coffee press, prasa francuska lub tłokowy zaparzacz do kawy to proste w obsłudze i

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Parówki w cieście drożdżowym 233

Te parówki robiłam przeszło tydzień temu....były crusty hard rollsy ..i z tego samego ciasta były wtedy także te oto parówki...w sumie u mnie

Moje domowe kucharzenie
Kawa z imbirowymi ciasteczkami 164

Jesiennymi, chłodnymi wieczorami zawijam się w koc i parzę gorącą kawę lub herbatę. Zawsze staram się wtedy dorzucić rozgrzewające przyprawy – dla smaku i dla zdrowia – działają przeciwzapalnie, co działa profilaktycznie na tak częste w tym okresie przeziębienia. Ale kawa bez ciasteczka nie jest już tak pyszna. Tym razem do swojej imbirowej wieczornej Inki przygotowałam ciasteczka imbirowe. Mają cudowny(...)Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem, melasą lub syropem, imbirem, cynamonem, goździkami i kawą Inką na puszysto. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem oraz sodą i mieszamy do połączenia. Z ciasta toczymy kulki wielkości małego orzecha włoskiego i obtaczamy w cukrze pudrze. Układamy na blaszce zachowując spore odstępy. Pieczemy ok. 16-18 minut w 170°C (bez termoobiegu). Kawa: W dużej

Poezja smaku
Przewodnik po rodzajach kawy i herbaty 47

Przewodnik po rodzajach kawy i herbaty Najpopularniejsze napoje na świecie. Przewodnik po rodzajach kawy i herbaty ułatwi Ci właściwy wybór, jeśli nie wyobrażasz sobie poranka bez

Cztery Fajery
Bułki wrocławskie. Bułki z przedziałkiem 938

wrocławskiej i oranżadę, nic wtedy lepiej nie zaspokajało głodu jak to połączenie. No chyba, że jeszcze pyszna szneka z glancem albo gorący chleb z rumianą, błyszczącą skórką, który aż parzył palce i język, bo nikt nie odmówił kawałka oderwanego chleba. Niestraszny nam był potencjalny skręt kiszek, przed którym ostrzegały nas nasze mamy Moje bułki nie są tak pyszne(...)wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z 2 łyżeczkami soli. Dodajemy rozpuszczone, wystudzone masło, roztrzepane widelcem jajko, wlewamy letni płyn (mleko+woda), dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy gładkie ciasto, ja wyrabiam hakiem około 5 minut. Aby przyspieszyć proces wyrastania polecam ciasto wstawić na 30 minut do piekarnika nastawionego na 30 stopni z termoobiegiem, do podwojenia objętości. Po tym czasie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Koktajl kawowy 87

Koktajl kawowy smoothie z kawą na śniadanie. Koktajl kawowy śniadaniowy to idealna propozycja dla zabieganych i zapracowanych. Nie masz czasu na śniadanie, zaspałaś, brakuje Ci energii

Cztery Fajery
Zaguby, sery i wędliny Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski – część III 176

chemii, sztucznego dymu wędzarniczego i innych podobnych wynalazków.  Do wędzenia używane jest drewno z drzew liściastych (olcha). Wędliny wyrabiane w firmie są wędzone, podsuszane lub dojrzewające, nie są parzone. Powstają tu sery Naburzańskie podpuszczkowe, wytwarzane z ciepłego mleka krowiego, zaprawionego naturalną podpuszczką cielęcą. Dodawane są zioła, naturalne przyprawy. Powstają również sery wędzone, oczywiście naturalnie drewnem olchowym(...)jest dobry pomysł. W Drohiczynie jest restauracja Zamkowa, której właścicielką jest pani Teresa Nazarczuk. Można tam, między innymi, zjeść dania regionalne.  Kiszkę ziemniaczaną, babkę ziemniaczaną,  zaguby (w cieście pierogowym farsz z surowych, tartych ziemniaków, podsmażonych z boczkiem i cebulką),  pierogi. Są to proste dania, których głównym składnikiem są ziemniaki. Brakuje może trochę warzyw, ale raz na jakiś

królestwo garów
Kawa...zielona 146

wpisów na automatyczne opublikowanie...jakbym wyczuła ,że będzie awaria sprzętu.. Przez te kilka dni nazbierało się sporo przepisów..Były pączki, chleb, kotlety, bitki, sałatka , surówki, ryba , babka ziemniaczana, ciasto itp..i sama nie wiem od czego zacząć..no to może od kawy..którą dostałam w ramach współpracy z Najlepszymi przyprawami świata..Oprócz kawy dostałam również sporo przypraw(...)tłuszczowej w organizmie o około 15-30% ..wspomaga także w oczyszczaniu organizmu z toksyn.. Gdzieś w necie wyczytałam , żeby kawę zalać wodą o temperaturze około 90 stopni i parzyć przez 10 minut.Po odcedzeniu zielona kawa jest gotowa do spożycia.Zaleca się spożywanie kawy 3 razy dziennie 10 minut przed posiłkiem. Tak wygląda "osad "[to co jest na dnie szklanki

Moje domowe kucharzenie
Recyklingowy makaron 211

resztą takie gotowanie lubię najbardziej. Nawet jeśli przepis jest mojego autorstwa, nigdy nie gotuję z kartką w ręku. Wyjątek stanowią potrawy, przy których proporcje są naprawdę ważne. Np. piekąc ciasta czy ciasteczka nie sposób o nich zapomnieć, ale słodkości kocham tak bardzo, że jestem w stanie to przeboleć ;) Ale, ale, odeszłam od tematu. Co to ja chciałam(...)kolejny raz tego samego. Wystarczy odrobina wyobraźni i szczypta kreatywności. Makaron w sosie beszamelowym z boczkiem i szpinakiem (dwie duże lub trzy mniejsze porcje) Należy naszykować: 200 g surowego, parzonego boczku ok. 150 g świeżego szpinaku (mnie został z lazanii) 1 szklankę tymiankowego beszamelu (z tego przepisu) 1-2 ząbki czosnku odrobina tartego sera o dość intensywnym smaku

Ratunku obiad
Aromatyczna TET Lord Grey i muffinki herbaciane 169

każdy rodzaj herbaty ma również przyporządkowaną temperaturę parzenia, na przykład w przypadku zielonej jest to ok. 70-80 stopni, o wiele niższa niż dla czarnej herbaty. Lord Grey powinniśmy parzyć w temp. 98 stopni. Czyli najlepiej od razu po zagotowaniu się wody. Jeśli nie masz termometru spożywczego, to cenną wskazówką będzie informacja, że już po około 3 minutach temperatura(...)swoją listę zakupów. Z czystym sumieniem mogę Wam ją polecić nawet zamiast kawy na początek każdego dnia! A jeśli jeszcze mało Wam herbacianych aromatów, możecie je również zamknąć w cieście - dodając suchą herbatę do muffinek! Przepis znajdziecie niżej. Na koniec chciałabym zaprosić Was do udziału w konkursie organizowanym przez markę TET. "Wygraj podróż swojego życia" to konkurs, w którym możecie

Pora coś zjeść
Domowa skórka pomarańczowa 204

polowanie – gdzie najsmaczniejsze. Dlatego w tym sezonie postanowiłam je zamówić wprost od producenta i zaspokoić moją potrzebę świeżo wyciskanych soków, jedzenia ich na śniadanie oraz wypiekania z nimi ciast. Powód był jeszcze jeden – postanowiłam narobić skórki pomarańczowej do świątecznych wypieków. Kiedyś jej nie lubiłam. Znałam tylko taką ze sklepu. Gdy parę lat temu pierwszy raz zrobiłam domową(...)skórki najlepiej użyć pomarańczy ekologicznych (niewoskowanych), ale gdy nie macie możliwości kupienia takich, mogą być każde inne kupione w pobliskim sklepie czy warzywniaku (będzie je trzeba dłużej gotować). Pomarańcze parzymy wrzątkiem z czajnika. Skórkę obieramy za pomocą obieraczki do warzyw i co ważne: obierając jedynie pomarańczową warstwę (białe albedo jest gorzkie). Jeśli nie mamy obieraczki, możemy obrać pomarańcze tradycyjnie

Poezja smaku
Polska biała kiełbasa – od podstaw 340

odczuwalne i zbalansowane są jednocześnie wszystkie smaki. Czosnek, majeranek, sól i pieprz. Do nich pieprz ziołowy i czosnek niedźwiedzi. Idealnie zmielone i odpowiednio wybrane mięso, prawidłowy czas i sposób parzenia zagwarantują Wam pyszną, soczystą, całkowicie domową białą kiełbasę. To nie jest kiełbasa po której będzie Wam się dwa dni odbijało czosnkiem – ale czosnek jest tu świetnie wyczuwalny . Jest przyjemnie, odpowiednio(...)praskę, jak najdrobniej, nawet kilka razy. Musi przypominać pastę, to nie powinny być wyczuwalne kawałki.   Do mięsa i przypraw wlewamy lodowato zimną wodę i całość wyrabiamy, ręcznie, jak ciasto na chleb. Po co woda i po co wyrabianie? Powodów jest kilka. Po pierwsze – mięso musi się ze sobą skleić . Żeby mogło się skleić potrzebuje wody, która podczas wyrabiania masy

Karo in the Kitchen
Sernik na biszkoptach pod puszystą bezową pierzynką, czyli "rosą" 350

Uwielbiam serniki i staram się nie piec w koło tego samego. Ostatnio zalazłam zakamuflowane biszkopty, wiec stwierdziłam, że trzeba spróbować zrobić na nich sernik. I tak

Smakowy Raj
Brak tytułu 152

Podzamcze zamieniło się w te dni w wielki jarmark, na którym wystawcy prezentowali swoje produkty, zarówno krajowe jak i zagraniczne. Świeży chleb litewski, przeróżne konfitury, smaczne wędliny, sery, domowe ciasta… Obok tego obojętnie przejść nie można było.     Towarzyszące Festiwalowi pokazy kulinarne,  odbywające się na dwóch scenach – tzw. Małej – na Błoniach pod Zamkiem i Dużej Scenie(...)bezowy tort z mascarpone i owocami. Rozpusta dla podniebienia i oczu – do dziś czuję smak tego wyśmienitego deseru… W ramach Małego Festiwalu Kawy, odbywały się warsztaty z alternatywnych metod parzenia kawy. Andrzej, Kondrat i Marcin z Kap Kap Cafe pokazali, jak parzyć kawę doskonałą. Sprzęt, którego używali, mógłby wprawić niejednego laika w zakłopotania, jednak obsługa i parzenie kawy przy

kolorowotorcikowo
BIGOS WIGILIJNY 557

Bigos wigilijny to postna kapusta z suszonymi grzybami, którą zazwyczaj podaje się raz do roku, właśnie na stół wigilijny. Przepisów na wigilijną kapustę jest mnóstwo, co

Kuchnia MagdaLeny