ciasto parzone - 1655 przepisów (strona:94/111)

Menu na Wielkanoc 616

trzeba je upiec lub ugotować, dzięki temu do niedzieli zdążą ostygnąć, by łatwiej było je potem kroić. Do zimnej płyty proponuję przygotować: – domową szynkę gotowaną – schab peklowany parzony – Schab ze śliwką – Schab w galarecie – Boczek faszerowany Jako dodatek do mięsa, wędlin czy gotowanych jajek proponuję przygotować Sos tatarski , sos też można już przygotować w piątek(...)szynkę zawijaną z jajkiem , która jest nie tylko smaczna, ale będzie dekoracją wielkanocnego stołu. W czasie, gdy mięso na pasztet będzie się gotować a następnie stygnąć, przygotujcie coś słodkiego, ciasta też muszą się pojawić na śniadanie – polecam w sobotę lub nawet w piątek upiec Sernik z brzoskwiniami , który jest najlepszy jak postoi, dzień lub dwa. A zamiast babki drożdżowej polecam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierniczki „last minute” 93

Kiedy jako dziewczynka wracałam ze szkoły, parzyła mi wspaniałą herbatę z cytryną. W szklance, w srebrnym koszyczku. Na szklanej paterze piętrzyły się okrągłe, wyrośnięte , półfrancuskie ciasteczka posypane cukrem. Częstowała mnie obiadem, a ja Ją dawką szkolnych opowieści. Obiad znikał z talerza, herbata ze szklanki, a ciasteczka ze szklanej patery. Dziś zniknęła też Ona. Odeszły babcine dłonie, odeszła Ona sama(...)włoskich 50g orzechów laskowych (ja dałam mielone migdały) 1 opakowanie  przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy (dodałam od siebie) Wykonanie: wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce kilka godzin. Odrywać po kawałku, wałkować tradycyjnie na stolnicy, podsypując mąką  lub między dwoma warstwami folii spożywczej. Wykrawać ciasteczka w dowolnych

Raj dla Podniebienia
Domowa biała kiełbasa - na święta i nie tylko 205

Od dłuższego czasu miałem ochotę na domowe wędliny, ale zawsze brakowało na to czasu. Teraz w przerwie między kontraktami korzystam z możliwości, które daje mi pobyt

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zapach wspomnień, czyli olfaktoryczne wspomnienia dzieciństwa 130

różnokolorowe kwiaty: białe stokrotki, żółte kaczeńce, chabry, maki i takie długie, fioletowe kwiatki, które wystają wysoko ponad trawę. Trawa sięga mi za kolana, a rosnące w niej pokrzywy czasem parzą małe nóżki. To zupełnie w niczym nie przeszkadza, bo bukiet najpiękniejszych, polnych kwiatów dla mamy jest najważniejszy. Pamiętam wczesne poranki i zapach ciepłego, letniego wiatru. Pierwsze promienie słońca zaglądają przez(...)Wokół ogrodu rosną różne gatunki drzew owocowych i krzewów. Wiśnie, aronia, agrest, porzeczki czerwone i czarne i jeden jedyny krzak z moją ulubioną białą porzeczką. Czuję zapach najlepszego ciasta ze śliwkami…tak, to jeden z tych silnych zapachów, który przywołuje wspomnienia wielkiej, starej śliwki węgierki, stojącej tuż koło bramy. Jej gałęzie uginają się od mnóstwa fioletowych owoców, bezwładnie opadając

Wędrówki po kuchni
Lemoniada matcha 112

Lemoniada matcha Przepis na lemoniadę z zielonej herbaty matcha Lemoniada matcha to orzeźwiająca i lekko słodka wersja naszego ulubionego napoju na lato. Kiedy już raz spróbujesz

Cztery Fajery
Herbata Genmaicha 59

Czas czytania: 2 min Japońska herbata Genmaicha przygotowana na bazie zielonej herbaty Sencha lub Bancha z dodatkiem prażonego ryżu. Herbata po zaparzeniu ma bardzo przyjemny delikatnie

SprawdzonaKuchnia.pl
Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym 118

Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym  tradycyjny przepis kuchni polskiej Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym należą do klasyki naszej kuchni domowej. Kapusta

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Herbatka na przeziębienie 59

Herbatka na przeziębienie Przepis na ziołową rozgrzewającą herbatę na przeziębienie, kaszel i ból gardła.  Herbatka na przeziębienie i grypę była z powodzeniem stosowana przez nasze

Cztery Fajery