ulubioną motykę i podpierając się o nią idzie by dbać o nasz ogródek. Po drodze wyrywa wszystkie niechciane mleczyki, osty, pokrzywki, które ku mojemu zdziwieniu jej nigdy nie parzyły w ręce. Wiecie dlaczego to robi? Ostatnio się przyznała. Powiedziała: „Gdy idę na grządkę nie chcę żeby sąsiedzi widzieli że ciężko mi się wyprostować, więc wolę w tej pozycji doczłapać(...)tradycyjne, ale dzisiaj bardzo chciałam przypomnieć sobie smak dzieciństwa. Jedząc, zamknęłam oczy i był to smak jak z mojego rodzinnego domu Jeśli macie na tyle odwagi – spróbujcie Składniki: Ciasto na pierogi: 2 szkl. mąki ok 1,5 szkl ciepłej wody szczypta soli 2 łyżki oleju Z powyższych składników zagniatam ciasto. Powinno być miękkie. Należy je cienko rozwałkować i szklanką
MojaQchnia.plCiasto migdałowe z kremem z pistacji , limonkowym i prażynką sezamową (chrupką) powstało bardzo spontanicznie . To zbiór przepisów które już od dawna chciałam wypróbować w tej roli. Ciasto to piekłam dla miłośniczki orzechów, więc taka kompozycja wpisała się idealnie. Co wyróżnia ciasto migdałowe z pośród innych ciast? O biszkopcie migdałowym już się rozpisywałam. Jest pyszny, wilgotny, idealny do przekładania warstw. Swoje(...)czas zastanawiam się tylko dlaczego ja nigdy niw wpadłam na tak oczywisty pomysł. Karmelizowany i uprażony sezam, pokruszone ciasteczka, a do tego jeszcze biała czekolada. Na prawdę pyszne. Print Ciasto pistacjowo - limonkowe na migdałowym biszkopcie. .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } SmartBake.pl wypieki z pomysłem Course Deser Cuisine worldwide Keyword czarny sezam, krem limonkowy, krem pistacjowy
SmartBake.plKawa to produkt, który gości w naszym życiu niemal każdego dnia, a wiele osób nie wyobraża sobie bez niej poranka. Niesamowite właściwości i niepowtarzalny smak sprawiają
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKażdy szuka tej ekstra babeczki, jedynej w swoim rodzaju, wiadomo, czasem trafi się zakalec, ale nie ma co się zrażać, trzeba szukać dalej ;) A tak już
Czerwona Porzeczkaoraz jajko – mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto. Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąka stolnicę, ponownie zagniatamy. Z wyrośniętego ciasta drożdżowego odrywamy małe bułeczki, kulkujemy w dłoniach. Układamy jedna obok drugiej na blasze wyłożonej papierem. Odstawiamy(...)wanilii. HERBATA ZIELONA LEGEND ORANGE – zielona, najwyższej klasy, z naturalnym olejkiem pomarańczowym i skórką z pomarańczy. HERBATA ZIELONA LEGEND SWEET SOURSOP – zielona, z dodatkiem owocu flaszowca. PARZENIE HERBAT Pamiętajcie, że woda jest jednym z najważniejszych elementów tego procesu. Powinna być świeża, przegotowana tylko raz, gdyż wtedy zawiera tlen, który pozwala się herbacie w pełni zaparzyć
Ostra na Słodkopoczątku, ponieważ nasi przodkowie uwielbiali polowania, przyrządzało się „bigos z wiwatem”. Było w nim mnóstwo dziczyzny i wszelkiego dobra, a rozrywka polegała na tym, że zalepiało się pokrywkę garnka ciastem. Wytwarzało się ciśnienie i po pewnym czasie pokrywka wybuchała. Według ówczesnych mistrzów kucharskich oznaczało to, że bigos jest gotowy. W dobrym tonie było zabieranie kociołka bigosu, jak szło się(...)grubym dnem. Składniki: 3 kg kapusty kiszonej 1,5 kg kapusty białej świeżej 0,5 kg karczku wieprzowego surowego 0,5 kg kiełbasy wędzonej 0,5 kg wędzonego, parzonego boczku 0,5 kg wołowiny surowej (ja używam łaty) 6 liści laurowych 10 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren jałowca łyżkę ziaren pieprzu czarnego 0,5 litra czerwonego, wytrawnego wina
ladykitchenWielkim plusem upałów (tak, tak, one też mają swoje plusy) jest możliwość kombinowania, czym tu się ochłodzić. Domowe lody, koktajle, shake'i, kawy mrożone
W kuchni Karmel-itkitaką malutką tylko klasyczną europejską :) Osobno zagotowujemy wodę i zalewamy kawę wrzątkiem, po czym dodajemy ok. 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu i na wolnym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia, parzymy kawę ok. 15 min. często mieszając, aby nie zagotowała się. To wersja klasyczna. Możecie też zrobić ją inaczej i też będzie super smakować. Potrzebny będzie ekspres ciśnieniowy, taki klasyczny(...)koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Wylewamy do blaszki keksowej o wymiarach 36 x 12 cm. Pieczemy ok. 40 min. w 180 C. Gdy ciasto przestygnie polewamy lukrem. Lukier 1/2 szklanki cukru pudru sok z ok. 1/2 dużej cytryny Do cukru powoli wlewamy sok z cytryny i energicznie mieszamy do uzyskania gęstej masy. Lukier nie może być
vegetaniebabeczki zaskakują smakiem. Choć składniki wcale na to nie wskazują. Idealne do kawy. Wyobraźcie sobie, że macie wolne popołudnie np. niedziela. Parzycie na spokojnie kawę, siadacie w fotelu i do tego pyszna maślankowa babeczka. Składniki niby nie wyszukane, ot maślanka, cukier trzcinowy, mąka, masło. W połączeniu tych prostych składników jednak kryje się smak i to nie byle jaki. Nie chcę(...)cukier i masło – wyrobić jak na kruszonkę. Do niedużej miseczki odłożyć 2 łyżki( to nasza kruszonka )*. Dodać sodę, sól i maślankę – zmiksować. Przygotować 12 foremek i nakładać ciasto do 3/4 wysokości foremki. Wierzch posypać odłożoną kruszonką. Piec 20-25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Jeśli nie chcecie piec babeczek z podanego przepisu można upiec ciasto. Czas pieczenia
Niebieski kubek z kawaŻyjemy bardziej świadomie i coraz częściej wybieramy produkty naturalne - bez konserwantów i zbędnej chemii, która nam szkodzi. Chętnie sięgamy po ekologiczną żywność oraz naturalne kosmetyki. Zwracamy
Kuchnia MagdaLenydodać dokładnie odważone przyprawy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i wyrobić, tak aby mięso się rozkleiło - zaczęło kleić się do rąk. Mięso wyrabiam w robocie planetarnym hakiem do drożdżowych ciast lub ręcznie, w zależności od ilości. Na samym końcu dodawać stopniowo wodę, aż mięso ją całą wchłonie. Uszykować jelita: zlać wodę, jeszcze raz przepłukać, wg gustu podzielić na mniejsze kawałki(...)Można też sobie poradzić samemu - nadziać długi odcinek jelita, następnie poskręcać kiełbaski, końcówkę zawiązać. Do mrożenia kiełbas nie sparzam, chyba, że zostały przygotowane z odmrożonego mięsa. Kiełbasę białą parzyć w wodzie o temperaturze 75 o C, 10 min na 1 cm średnicy lub do 68 o C wewnątrz kiełbasy. Smacznego
Kocham..lubię..gotuję..dodać dokładnie odważone przyprawy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i wyrobić, tak aby mięso się rozkleiło - zaczęło kleić się do rąk. Mięso wyrabiam w robocie planetarnym hakiem do drożdżowych ciast lub ręcznie, w zależności od ilości. Na samym końcu dodawać stopniowo wodę, aż mięso ją całą wchłonie. Uszykować jelita: zlać wodę, jeszcze raz przepłukać, wg gustu podzielić na mniejsze kawałki(...)Można też sobie poradzić samemu - nadziać długi odcinek jelita, następnie poskręcać kiełbaski, końcówkę zawiązać. Do mrożenia kiełbas nie sparzam, chyba, że zostały przygotowane z odmrożonego mięsa. Kiełbasę białą parzyć w wodzie o temperaturze 75 o C, 10 min na 1 cm średnicy lub do 68 o C wewnątrz kiełbasy. Smacznego
Kocham..lubię..gotuję..Wspominałam już, że szynkowar to genialne urządzenie? Tym razem do zrobienia wędliny wykorzystałam mięso mielone (wieprzowe). Nauczona doświadczeniem wprowadziłam troszkę modyfikacji do procesu produkcji domowej wędliny
IzaGotujemniej niż żytniej); w przepisie użyłem mąki pszennej i żytniej zmieszanej w stosunku 3:1 1 litr ciepłej, ale nie gorącej wody (jak wsadzicie palucha, to ma nie parzyć!) 1 łyżka soli 50 g drożdży (pół standardowej kostki) 0,5 łyżeczki cukru Kilka garści ulubionych dodatków (można pominąć; u mnie płatki owsiane i pestki dyni) Łyżka octu (do smaku, można(...)cały litr to nieco za dużo – gdy w misce nie będzie już nigdzie surowej mąki, przestajemy dolewać wodę i odstawiamy całość na 20 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie, gdy ciasto nam wyrasta, zwilżamy foremki tłuszczem (masło, smalec, oliwa, od biedy nawet olej), a następnie posypujemy bułką tartą, by ciasto nam do nich nie przywarło. Gdy ciasto wyrośnie, przelewamy
Proste-przepisy.pl