ogródka trochę kwiatków, zmodyfikowałm przepis pod siebie i voila! :) Musze powiedzieć, ze przerósł moje oczekiwania. Jest po prostu przepyszny. Można go pić rozcięńczonego, dodawać do lekko przestudzonej herbaty, ciasta, deserów... Syrop z lawendy poza tym, że jest przepyszny ma wiele zalet pod kątem zdrowotnym. Lawenda reguluję perystaltykę jelit i dróg żółciowych, przeciwdziała wzdęciom i bólom brzucha. Wspomaga wydzielanie soku żołądkowego(...)lawenda w ogródkach :) Cytrusowy syrop lawendowy SKŁADNIKI: 8 gałązek świeżej lawendy 250g cukru 250ml wody sok i skórka z pomarańczy sok i skórka z cytryny WYKONANIE: Cytrynę i pomarańczę parzymy wrzątkiem i ścieramy skórkę a następnie wyciskamy sok. Cukier, wodę oraz sok i skórkę z cytryny i pomarańczy podgrzewamy aż cukier całkowicie się rozpuści i otrzymamy syrop. Obrywamy kwiatki lawendy
Pyry na GazW ostatnim dniu roku zapraszam was na warstwową sałatkę,, Ananas“. Szybki, prosty przepis i bardzo efektowny wygląd. Oczywiście można wszystkie składniki wrzucić do miski, wymieszać z
dolcevitainmykitchenDzięki uprzejmości firmy Kamis i serwisu internetowego polska-gotuje.pl mam przyjemność zaprezentować Wam danie z wykorzystaniem tejże nowości. Niedawno na rynku wyszła seria produktów "Kulinarne Inspiracje
W kuchni Karmel-itkidnie blaszki ułożyć pierwszą warstwę herbatników, patrz FILM . 6. Na herbatniki wyłożyć 1/4 kremu i wyrównać. Na wierzchu ułożyć kolejną warstwę herbatników, tylko tym razem maczać je w kakao, parz FILM (kakao wymieszać). Następnie wyłożyć taką samą ilość kremu co za pierwszym razem i wyrównać. Ułożyć warstwę herbatników (nie maczać ich w kakao) i wyłożyć połowę pozostałego kremu. Ułożyć warstwę(...)czekoladowa: 8. Czekoladę połamać i przełożyć do miseczki. Śmietankę zagotować i gorącą śmietanką zalać czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi. Polewę odstawić do przestygnięcia na około 10 minut. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Ostrożnie zdjąć obręcz, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i nożem wygładzić brzeg tortu, patrz FILM . 9. Gotową polewę wylać na wierzch tortu i wyrównać. Łyżką delikatnie
Mała CukierenkaSkładniki: 1kg pomidorów mała cebula ząbek czosnku 500ml bulionu świeża bazylia, pieprz Przygotowanie: 1.Cebulę kroimy na piórka i podsmażamy wraz z pokrojonym w plasterki czosnkiem. 2. Pomidory parzymy i zdejmujemy z nich skórę, następnie kroimy na mniejsze kawałki. 3. Pokrojone pomidory wraz z cebulą i czosnkiem wrzucamy do garnka i dusimy pod przykryciem. 4. Gdy otrzymamy pulpę zdejmujemy(...)pieprzu. (doprawiamy do odpowiedniego dla nas smaku) Zajrzyj również tu: 1. Kieszonki z piersi z kurczaka z sosem kurkowym. 2. Łatwy do zrobienia tort truskawkowy. 3. Ciasto "Kubuś
My World by Dagmara Rekzębach. Jest na to prosta rada - należy ją odrobinę zmiękczyć....ale na Boga, nie róbmy tego za pomocą wrzątku! Jak sama nazwa wskazuje - jest to surówka - a nie parzona modra kapusta. A na czym polega to zmiękczanie? na użyciu odpowiedniej zaprawy .....i odrobiny siły mięśni :) Proporcja na 2-3 osoby: - ok. 1 kilograma czerwonej kapusty ( u mnie to stanowiło połowę(...)wierzchnich liści i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać sok z cytryny, sól i cukier. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie pałką do ciasta ( tłuczkiem do ziemniaków - cokolwiek co mamy pod ręką) ugniatać chwilę kapustę. Jak pojawi się sok na dnie miski - kapucha gotowa. Jabłka obrać, zetrzeć na tej samej tarce, dodać wraz z majonezem
kawawszklancegarnka z lekko osolon\u0105 wod\u0105 w temperaturze 80C i parzy\u0107 przez 20 minut.","text":"Przygotowujemy bia\u0142\u0105 kie\u0142bas\u0119. 2 p\u0119ta kie\u0142basy z naszych 6 wrzuci\u0107 do garnka z lekko osolon\u0105 wod\u0105 w temperaturze 80C i parzy\u0107 przez 20 minut.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/przepis-na-3-wedzone-kielbasy-z-jednej-porcji\/#wpzoom-rcb-direction-step(...)HowToStep","name":"W\u0119dzona bia\u0142a kie\u0142basa (ta, kt\u00f3r\u0105 parzyli\u015bmy 20min przed w\u0119dzeniem) jest ju\u017c gotowa do spo\u017cycia. Pozosta\u0142y nam 4 p\u0119ta surowej w\u0119dzonej kie\u0142basy.","text":"W\u0119dzona bia\u0142a kie\u0142basa (ta, kt\u00f3r\u0105 parzyli\u015bmy 20min przed w\u0119dzeniem) jest ju\u017c gotowa do spo\u017cycia
ProstePesto.plNagrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra-dół, termoobieg),2. Gdy wstawiamy słoiczki, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni.3. Pieczemy 30 minut (ale kontrolujemy nasze chlebki - metoda "suchego patyczka").WEKOWANIE:1. Parzymy zakrętki.2. wrzątkiem wycieramy górę słoika,3. zakręcamy i odstawiamy "do góry dnem",4. studzimy i czekamy na charakterystyczny odgłos świadczący o tym, że chlebek się "przyjął" ;)O co chodzi(...)musimy zjadać go od razu - spokojnie może tak "postać". Jest to też rewelacyjny sposób na prezent. Dajecie komuś słoiczek a w nim... własnoręcznie zrobione, świeże, smaczne i zdrowe ciasto. W ten sam sposób można się zabrać za wykonanie chleba, bułek i innych wypieków.Ważne jest jedno! Słoik musi być walcem. Ma być "prosty, równy i... z bukietem w ręku
Wypisz WymalujZrazy nafaszerowałam warzywami i boczkiem. Wyszło nie tylko smacznie ale i ciekawie. Składniki: 800 gram wołowego mięsa mielonego 2 małe marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 100 gram chudego boczku parzonego szczypior 4 szalotki Bulion około ½ l Mąka Olej do smażenia Sól Pieprz Wykonanie: Marchew, seler i pietruszkę ścieramy na tarce warzywnej, szczypiorek kroimy na małe kawałki. Boczek bardzo drobno siekamy(...)pieprzem i mieszamy. Następnie mięso dzielimy na 8 równych kotletów. Kotlety wyrabiamy ( jak na mielone kotlety ). W rękach kotleta spłaszczamy i układamy na foli. Przykrywamy również folią. Wałkiem do ciasta rozwałkowujemy kotleta, aby uzyskać płaski kawałek mięsa. Na jednym boku wykładamy farsz warzywny i zwijamy w rulonik. Końcówki foli zwijamy jak cukierki. Po przygotowaniu wszystkich zrazów, rozwijamy z foli
Smaki Ewystarych drożdży i ciasto nie wyrośnie, - użyć zimnego mleka/ wody i jak wyżej albo zbyt gorącego mleka/wody i zabić drożdże, - dosypywać za dużo mąki i buchty wyjdą twarde, - rozwałkować ciasto zbyt cienko i buchty wyjdą płaskie, - nie dać wykrojonym kółkom wyrosnąć i jak wyżej, - nie podsypać blatu mąką i wykrojone kółka przykleją się do niego, - przykryć buchty na garnku zbyt(...)lękajcie się :D Jeśli wszystko najpierw przeczytacie, a potem zrobicie, jak piszę, na pewno wszystko Wam się uda i będziecie cieszyć się smakiem super puszystych, drożdżowych kluseczek parzących palce przy ściąganiu na talerz :) P.s. Uprzedzając pytania - tak, można gotować je również w parowarze, jednak nie polecam gotowania jednocześnie na wszystkich piętrach - po pierwsze parują się nierówno, a po drugie
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEPamiętam, kiedy pierwszy raz robiłam karpatkę, a było to ok. 12 lat temu - krem musiałam robić dwa razy, bo za pierwszym razem wyszedł mi zbyt płynny
Domowa Cookierenka AgiKolejny fajny Fast Food tym razem wykorzystamy grzyby "opieńki" pieczarki też są spoko ale takiej wersji nigdy nie jadłam więc postanowiłam je wykorzystać. Wyszło
Niezły Młyneknich.Kolejna cześć książki pełna jest przepisów na słodkości, które idealnie pasują do kawy. Od lekkich jak puch bez, po ciastka przekładane pysznym kremem.Przedostatni rozdział zawiera wyśmienite przepisy na ciasta, które zawierają w sobie w różnym stopniu i formie dodatek kawy. Rolady, torty, przekładańce i babeczki - to wszystko znajdziecie w tym rozdziale wraz z fotografiami, które pobudzają do granic możliwości kubki(...)lodów czy też tiramisu.Książka ta (moim zdaniem) stanowi skarbnicę wiedzy na temat samej kawy jak i przepysznych dodatków do niej, którą naprawdę gorąco polecam. Jako laik w sprawach parzenia, mielenia i nie wspominając już o procesie ozdabiania kawy, nabrałam wielką ochotę na zmianę mojego podejścia i sprawienia, aby za każdym razem przygotowanie tego aromatycznego napoju stało się dla mnie
Emcia PichciOd kilku tygodni mam możliwość testowania ekspresu na kapsułki od Tchibo Polska Cafissimo Tuttocaffe . Sam ekspres jest bardzo elegancki i wręcz dopasowujący się do wnętrza
Niezły Młynekświętach przygotować domową wersję kandyzowaną. Kandyzowane skórki cytrusów Składniki: 3 pomarańcze 3 cytryny 1,5 szklanka wody 1,5 szklanka cukru Sposób przygotowania Pomarańcze i cytryny szorujemy a następnie parzymy wrzątkiem. Obieramy obieraczka cienkie paski (najlepiej z jak najmniejszą ilością białej skórki). Kroimy w kosteczkę i zalewamy gorącą wodą i gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie wylewamy wodę(...)się szkliste, a większość syropu wyparuje. Gorące wlewamy do wyparzonych słoików i pozostawiamy do wystygnięcia wieczkiem do dołu. Kandyzowane skórki robi się bardzo łatwo. Doskonale smakują jako dodatek do ciast, tortów i deserów. Wyśmienicie komponuje się również z poranną owsianką. Robię je zawsze gdy mam w domu trochę cytrusów. W ten sposób wykorzystuję w pełni owoce i zawsze
Pyry na Gaz