ciasto parzone - 1655 przepisów (strona:73/111)

biała kiełbasa w ziemniaczanej koszulce 173

mazurków :) składniki: ok 300 g białej kiełbasy parzonej ok 500 g ugotowanych ziemniaków żółtko łyżka mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej łyżeczka masła sól, gałka muszkatołowa do smaku ponadto: mąka pszenna do formowania krokietów tłuszcz do smażenia Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać żółtko, obie mąki, masło i przyprawy, wyrobić na jednolite ciasto (będzie dość lepkie). Z kiełbasek zdjąć osłonki. Mąkę wysypać

6niebo
Chleb cebulowy pszenny – bez wyrabiania 188

podgrzanego płynu włóżcie palec. Jeśli płyn nie parzy ale jest już mocno ciepły i można utrzymać w nim palec, temperatura jest dokładnie taka, jak potrzeba. Mąkę mieszamy dokładnie z drożdżami instant i solą. Dodajemy odcedzoną z tłuszczu przesmażoną cebulkę, wlewamy do miski ciepły płyn, całość mieszamy razem do dokładnego połączenia. Ciasta nie trzeba wyrabiać, wystarczy składniki naprawdę tylko bardzo, bardzo

Karo in the Kitchen
Zapiekanka z dyni 106

dyni. Wcześniej jadałam dynię w kremach , przetworach,ciastach – ale dopiero jej najczystszy smak, właściwie bez dodatków zachwycił mnie tak bardzo, ze zapiekanka z dyni gości na moim stole w sezonie co tydzień naprawdę polecam. skadniki 1 mała świeża dynia lub ćwiartka dużej dyni 30 dkg boczku w plastrach (wędzony lub parzony – nie surowy) łyżka masła łyżka płynnego miodu

Sezonowy Garnek
Nad morzem 160

chwila mamo bo pić się chce, bo piasek parzy, bo foremka się zgubiła, bo chcemy do wody, bo to, bo tamto((( i tyle było mojego relaksu))  Całe szczęście, że “te niedogodności” wynagrodził nam super pyszny obiad w barze na plaży. Rodzice wybrali frutti di mare: tata owoce morza smażone w cieście, podane z cytrynką i polentą, a mama spaghetti

Mia Cucina Sofieta
Ciasto herbaciane z bakaliami i czekoladą 59

pracuje się całymi dniami ciężko, trzeba znaleźć sobie chwilę czasu na odpoczynek, herbatkę i ciastko oczywiście.😊 Co prawda, ciasto zostało wykonane dzień przed przeprowadzką z resztek i dzięki temu rozkoszowaliśmy się nim 2 dni w przerwie między obowiązkami. Ciasto jest ciężkie i mokre, dzięki czemu może przestać w lodówce nawet 3 dni bez uszczerbku na smaku. Przepis powstał przy współpracy(...)namoczenia owoców. Dzięki temu stały się miękkie i dodatkowo aromatyczne. Dodanie potem jeszcze tego naparu do ciasta daje nam efekt mocnego aromatu. Można kombinować i nie dodawać bakalii. Wtedy, zamiast 2 szklanek wody dać tylko 1 i wlać ostudzoną do ciasta. Jeśli nie zależy Wam na wyraźnym aromacie herbacianym, możecie dać przyprawy korzenne. Wszystko zależy od Waszych upodobań. Do przepisu

zdrowo i aktywnie
Sernik matcha z owocami leśnymi 145

będziemy parzyć matchę 7-8 minut, to zyska ona właściwości uspokajające. Taka magia! Do wykonania galaretki użyłam wekowanych soków z aronii, malin i jagód. Możecie użyć dowolnego soku lub gotowej galaretki o smaku owoców leśnych. Zamiast agaru można użyć żelatyny w tej samej ilości. Agar zastyga w temperaturze pokojowej. Jeśli użyjemy żelatyny, masy lepiej chłodzić w lodówce. Do ciasta najlepiej

Kucharzyca
DROŻDŻOWE TARTY WIELKANOCNE 203

każdy inny dzień. Wszystko to wieńczy majonez – w nietypowej, wręcz królewskiej postaci. Czyż nie jest pięknie? Jest! I jest też smacznie! Spróbujcie i Wy! SKŁADNIKI: CIASTO DROŻDŻOWE: * świeże drożdże – 30 g * ciepła woda + ciepłe mleko – 125 ml + 125 ml * wiejskie jajko – 1 szt + 1 jajko do posmarowania * oliwa – ok. 60 ml * cukier – 3 łyżki(...)natka pietruszki + szczypiorek – 1 pęczek * masło – 2 łyżki * świeżo tarty chrzan – 1 łyżka * bułka tarta – 2 łyżki * sól, pieprz, gałka muszkatołowa + dobrej jakości parzona biała kiełbasa MAJONEZ: * jajko – 1 szt * musztarda – 1 łyżeczka * biały ocet winny – 1 łyżka * olej słonecznikowy – ok. 350 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MAJONEZ: Sparzone jajko wbijamy do wąskiego słoika

Ostra na Słodko
Domowy jogurt naturalny 108

śniadanie, jako deser lub jeden ze składników ciasta. Składniki: 1 litr mleka pasteryzowanego 150 ml jogurtu naturalnego z żywymi kulturami bakterii  2-4 łyżek mleka w proszku (jeśli chcesz, aby jogurt był gęstszy) Przygotowanie: Mleko podgrzać do 45 st.C (jeśli nie posiadasz termometru: zanurz palec w mleku i jeżeli mleko nie parzy tylko jest lekko ciepłe to znaczy

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto kokosowe kapitańskie 178

Gotową masę przelać na blaszkę i piec około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Masa kokosowa: Śmietana i mleczko kokosowe muszą być zimne z lodówki.  Do garnuszka wlać rum, dodać połamaną białą czekoladę i rozpuścić na wolnym ogniu mieszając(...)ubitej śmietany i zmiksować do połączenia składników. Na koniec dodać śmietan-fix i krem włożyć do lodówki. Nasączenie: Białą herbatę zalać gorącą wodą (temperatura podana na opakowaniu) i parzyć 3 minuty. Następnie ostudzić i dodać rum. Herbata powinna mieć mocno rumowy smak. Biszkopt można przekroić na dwa cienkie placki lub zostawić w całości. Jeżeli przekroicie, to należy nasączyć dolny biszkopt

Passions hobbies life
Bułki z dyni, z dynią, puree z dyni 169

Mleko podgrzać (tak aby nie było mocno parzące). Z drożdży, 2 łyżek mleka, cukru i 1 łyżeczki mąki zrobić rozczyn. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Masło rozpuścić i przestudzić. Pozostałe mleko, razem z żółtkiem, masłem i dynią dokładnie wymieszać trzepaczką Dodać rozczyn z drożdży i mąkę. Zagnieść elastyczne ciasto i przykryć je ściereczką. Odstawić w ciepłe

CookYourself
Bułki z dyni, z dynią, puree z dyni 150

Mleko podgrzać (tak aby nie było mocno parzące). Z drożdży, 2 łyżek mleka, cukru i 1 łyżeczki mąki zrobić rozczyn. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Masło rozpuścić i przestudzić. Pozostałe mleko, razem z żółtkiem, masłem i dynią dokładnie wymieszać trzepaczką Dodać rozczyn z drożdży i mąkę. Zagnieść elastyczne ciasto i przykryć je ściereczką. Odstawić w ciepłe

CookYourself
Jak ugotować babkę? Babka budyniowa w wiśniowej polewie (gotowana) 138

babki gotowanej, inaczej zwanej parzoną, należy użyć specjalnej foremki. Można co prawda zaryzykować i spróbować zrobić ją w zwykłej foremce. Wtedy trzeba bardzo szczelnie nakryć formę folią aluminiową (błyszczącą stroną do środka). Foremka musi być bardzo szczelna, żeby gotująca się woda nie dostała się do środka i nie zalała ciasta. Na rynku można kupić foremki aluminiowe i takie jak moja

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Chleb serowy pszenny – bez zagniatania 148

podgrzanego płynu włóżcie palec. Jeśli płyn nie parzy ale jest już mocno ciepły i można utrzymać w nim palec, temperatura jest dokładnie taka, jak potrzeba. Mąkę mieszamy dokładnie z drożdżami instant i solą. Dodajemy drobniutko starty ser, suszone zioła. Całość mieszamy. Wlewamy do miski ciepły płyn, całość mieszamy razem do dokładnego połączenia. Ciasta nie trzeba wyrabiać, wystarczy składniki naprawdę tylko

Karo in the Kitchen
Bułeczki z dyni 138

Mleko podgrzać (tak aby nie było mocno parzące). Z drożdży, 2 łyżek mleka, cukru i 1 łyżeczki mąki zrobić rozczyn. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Masło rozpuścić i przestudzić. Pozostałe mleko, razem z żółtkiem, masłem i dynią dokładnie wymieszać trzepaczką Dodać rozczyn z drożdży i mąkę. Zagnieść elastyczne ciasto i przykryć je ściereczką. Odstawić w ciepłe

CookYourself
Ciasto Rumowe Cassis 103

cudowne chwile , i , jeśli chcecie,  zostańcie ze znowcosupieklam na kolejny rok- ja tutaj na Was zawsze czekam J A dziś noworocznie: deserowe wilgotne i pełne smaku ciasto porzeczkowo- waniliowe w rumowym biszkopcie. Mam nadzieję, że jeszcze nie macie dość słodkości, bo to ciacho jest wyjątkowo słodkie J Składniki na biszkopt rumowy: szklanka cukru 6 jaj szklanka mąki pszennej(...)minut w temp 175 stopni. Po ostudzeniu przekrawamy na 3 części: 2 takiej samej grubości i jedną bardzo cienką ( na okruchy do posypania wierzchu). nasączenie: 300 ml kawy parzonej, posłodzonej 3 łyżkami cukru 150 ml rumu ciemnego składniki na masę waniliową: 1/2 szklanki mleka 1 szklanka cukru cukier waniliowy(ewentualnie olejek) 2 szklanki mleka w proszku 250 g masła Mleko

Domowe ciasta
domowy tradycyjny żurek Wielkanocny 129

składniki: 500 ml zakwasu z na żurek (najlepiej domowego, przepis tutaj) 1000 ml rosołu lub wywaru z warzyw 3 suszone grzyby 400 g białej kiełbasy, parzonej

Domowy Smak Jedzenia
Danie gospodarza 171

Wspaniałe danie samodzielne, na każdą porę dnia, pożywne, na ciepło może stanąć w szranki z każdym drugim daniem, bardzo, szybka, wygodna i pożywna wersja... Składniki: 4

kgwjanczewo