Wynajdujemy lava and nutella cakes. Dodajemy pokruszone słodycze: daim, mars, snickers, oreo,princessy,maltersy...Chili, baileys,koniaki i warzywa w czekoladowych ciastach... Zapominamy jednak o najzwyklejszym, najsmaczniejszym murzynku co w polskim babcinym kajecie mieszka. Tym puszystym, mocno czekoladowym,babcinym lub maminym. Którego najważniejszym składnikiem jest szczypta miłości, garść troski i dużo cierpliwości (do domowników wciąż polujących na wyżarcie surowej masy
U FiolkiW zasadzie to tytuł przepisu powinien brzmieć, kakaowiec Agnieszki z malinami. A tak wyszło, że nie przepis ale maliny były od Agnieszki…ale co tam
Mieszam w GarnkuMam ten przepis od mojej siostrzenicy Luizki a ona od teściowej. Taką drogą to ciasto dotarło do mnie. Pyszne godne polecenia. Przygotowanie ciasta – Do miski
Kuchnia Pokoleńszybki w przygotowaniu! Spód w postaci pianki z ciepłych lodów, krem chałwowy z kawałkami białej czekolady i soczyste owoce zalane krystaliczną galaretką! Tortownica 22 cm: 10 ciepłych lodów (tzw. ,,murzynków”) 500 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 100 g chałwy waniliowej 50 g białej czekolady ¼ szklanki ciepłej wody 1 łyżka żelatyny 1 galaretka krystaliczna o smaku winogronowym
VioletoweKucharzenieskładniki na ciasto kakaowe: 320 g mąki orkiszowej lun pszennej 180 ml oleju 250 ml mleka 180 g cukru 3 łyżki kakao 2 jajka 3
Domowy Smak JedzeniaPrzepis dostałam od koleżanki i nic w tym dziwnego gdyby nie fakt, iż na sam dźwięk ...ciasto z cukinii miałam dreszcze...dopóki nie spróbowałam...
Wypieki Reneopisać swoje poczynania poniżej. Ale udało się :) Ciasto jest niezwykle smaczne, bo i samo połączenie mięty z czekoladą z zasady jest bezbłędne. Konsystencją plasuje się gdzieś pomiędzy brownie a "murzynkiem". Nie tak wilgotne, ale też nie tak suche jak wspomniane desery. Nam bardzo smakowało. Tym bardziej, ze było na otarcie łez po powrocie z urlopu ;) :) Składniki: 1 i 1/2 szkl
zadanie-gotowanieKruszonka: 60 g masła/ margaryny 75 g mąki - pszenna lub bezglutenowa 100 g cukru 8 g cukru waniliowego Masło lub margarynę (swoją drogą to zawsze używam Palmy z murzynkiem - jako jedyna nie zawiera oleju palmowego a wyłącznie rzepakowy i słonecznikowy) utrzeć na puch z cukrem białym i cukrem waniliowym. Dodawać po jednym jajku i dalej ucierać do połączenia składników
Ze smakiem bez glutenunajlepiej jakby był to sernik na zimno, który uwielbia mój mąż. Ja za tego typu ciastami nie przepadam ale serniki pieczone ubóstwiam. Idąc na kompromis powstał sernik na murzynku, oczywiście z truskawkami (i morelami) w galaretce. Część owoców zapiekłam w masie serowej a część na świeżo zalałam galaretką, dzięki temu całość była bardziej świeża i soczysta. *foremka
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCiasto „do góry nogami”. Pomysł zaczerpnięty z majowego numeru „Moje Gotowanie”. W mojej wersji bez glutenu i cukru. No, cukru tyle, ile
Kucharzycajest też zdjęcie) 1. Babka wielkanocna (najszybsza) Styropian z żurawiną, czyli "sernik" na jogurtach greckich Ciastka/babeczki "grzybki" Lody kajmakowe (tylko 2 składniki) Babka majonezowa Sernik żurawinowy Sernik z murzynkiem Rolada kakaowa z kremem porzeczkowym Babka piaskowa pomarańczowa (na śmietanie, ekspresowa) 2. Muffinki - zajączki z ricottą i kremem śmietankowym 3. Chlebki i zajączki do koszyczka wielkanocnego 4. Sernik kawowy
Kolorowy PrzepisownikSkładniki: 1 tabliczka czekolady deserowej 1 kostka masła 1 kubek cukru 4 jajka 1,5 kubka mąki pszennej 0,5 opakowania proszku do pieczenia 0
Luźna KuchniaAromatyczne, wilgotny i długo świeży ❤ Cóż chcieć więcej? Chyba nic ... bo właśnie taki powinien być idealny piernik. Lubię go nie tylko w Świeta Bożego Narodzenia
Walijskie PichcenieKiedy zobaczyłam zdjęcia tego pysznego ciasta na blogu ilovebake wiedziałam, że koniecznie muszę wypróbować przepis. Wilgotne, mocno czekoladowe, z pięknie lśniącą polewą ... uwielbiam takie
Walijskie Pichcenie