możliwe sposoby, panna cottę czy creme brulee. Crostata, kremy z dodatkiem likieru limoncello, panforte, amaretti... mogłabym wymieniać tak do końca świata i jeszcze jeden dzień dłużej. Polska ciastem stoi (i mocnym alkoholem), Włochy uzupełniają deserami (i słodkimi likierami), a ja połączę te obie narodowości i pokażę Wam, co pysznego z tego wyszło! CZEKOLADOWE ZABAGLIONE ZE ŚLIWOWICĄ ( 4 małe(...)porcje ) 4 żółtka jaj (rozmiar L) 50 g cukru 50 g startej gorzkiej czekolady 2 czubate łyżeczki dobrego, ciemnego kakao 100 ml polskiej śliwowicy Sposób przygotowania: Skorupki jaj parzę wrzątkiem, aby pozbyć się bakterii. Oddzielam następnie biało od żółtek. Białko zostawiam, np. na bezy. Żółtka umieszczam w szklanej lub metalowej misie, która swoją średnicą pasuje do któregoś z posiadanych
W kuchni Karmel-itkiKrem cytrynowy to jeden z najpopularniejszych kremów do ciast czy ciasteczek. Jednym z najbardziej znanych jest oczywiście lemon curd. Krem ten jest tak naprawdę połączeniem soku z cytryn, cukru i masła. Nie wszystkim jednak odpowiada tak kwaśny krem. Poniżej przedstawiam wersje lemon curd łagodną. Łagodny lemon curd Składniki: 2 cytryny 2 jajka 180 g cukru 50-80 g masła(...)Mieszaj, aż się rozpuści. Zdejmij z ognia. Wmieszaj pozostałą połowę masła. Wystudź. Krem cytrynowy na bazie masła: Składniki: 300 g masła 170 g cukru pudru 1,5 cytryny Cytrynę parzymy. Ścieramy skórkę z cytryny.Wyciskamy sok z cytryn. Miękkie masło ucieramy na przemiennie z cukrem i sokiem z cytryny. Chłodzimy przez 15 minut. Doskonały krem do tart czy babek. Krem cytrynowy
Ciasta z tradycjamiDelikatna i krucha kiełbaska drobiowo-wieprzowa, krótko wędzona a następnie parzona. Smakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym, szczególnie tym, którzy za tłustą kiełbasą nie przepadają (czytaj: ja). Aby rzeczywiście była krucha to należy się z nią delikatnie obchodzić: nie wyrabiać jak tradycyjne kiełbasy aż mięso się będzie kleić, ale delikatnie i krótko. Należy też pamiętać o dodaniu wody ciepłej(...)boczek 6 mm Zapeklowane i zmielone mięso przełożyć do misy, dodać przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę, wlać wodę do mięsa i delikatnie wyrobić, wymieszać (wyrabiam hakiem do ciast drożdżowych). Nie za długo aby kiełbasa pozostała krucha. W międzyczasie przygotować jelita - namoczyć w ciepłej wodzie, przepłukać pod kranem również w środku. Mięso przełożyć do nadziewarki i nadziewać ściśle jelita. Można
Kocham..lubię..gotuję..Jakiś czas temu recenzowałyśmy dla Was wegański odpowiednik kabanosów od firmy Tarczyński. Bardzo pozytywnie nas zaskoczyły, choć wtedy jeszcze nie miałyśmy porównania z innymi. Tym razem
Candy PandasGłówka kapusty włoskiej faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem zrumienionego boczku i cebulki, polana pysznym sosem pomidorowym zabielonym kremowym serkiem. Ta potrawa to alternatywa dla tradycyjnych gołąbków
Oryginalny smakLiście szpinaku są w zasadzie dostępne cały rok więc sałatki z jego udziałem mogą gościć na naszych stołach praktycznie o każdej porze roku, świetnie smakują, świetnie
kgwjanczewoPizza hawajska, często w pizzeriach nazywana również pizzą hawaii to jedna z moim ulubionych pizz. Pizza hawajska to doskonała propozycja dla tych, którzy lubią pizze na
Kulinarne PrzebojeDrodzy, lekko zmodyfikowałam mojego "Japońca". Ten wypiek gości wszędzie i zawsze ,wtedy kiedy trzeba podać coś z dużą ilością bakalii i maku.Z przepisu otrzymamy naprawdę dużą blachę pysznego ciasta (ja piekę go w prostokątnej blaszce – 38x30cm). Składniki: 50 dkg niebieskiego maku 1,5 szklanki mleka 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukier wanilinowy 5-6 jabłek 9 łyżek kaszy manny(...)napęcznieje na jakieś pół godziny. Warto aby naczynie ,w którym mak będzie się moczył było pojemne. Jeśli mamy mak niezmielony musimy go przepuścić przez maszynkę około 3 razy. Parzymy migdały, obieramy ze skórki, kroimy najmniejsze części. Teraz obieramy jabłka i trzemy na tarce o dużych oczkach.Odciskamy z soku i dodajemy do maku..Mieszamy. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy
Z Kuchni Do KuchniŻółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, a ż ółtka miksujemy z ksylitolem, mąką, proszkiem do pieczenia, sokiem pomarańczowym i mlekiem kokosowym. 2. Pomarańczę dokładnie czyścimy i parzymy wrzącą wodą. Następnie ścieramy na tarce skórkę z połowy pomarańczy. Dodajemy ją do masy. 3. Łączymy masę jajeczną z ubitymi białkami mieszając powoli i dokładnie. 4. Całość wlewamy do formy. Pieczemy(...)piekarniku nagrzanym do temperatury 180st. przez 30 min. (do tzw. suchego patyczka). 5. Przygotowujemy lukier: mieszamy cukier puder z sokiem pomarańczowym i mleczkiem kokosowym. 6. Polewamy lukrem przestudzone ciasto. Smacznego
PodwójnaporcjaŻółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, a ż ółtka miksujemy z ksylitolem, mąką, proszkiem do pieczenia, sokiem pomarańczowym i mlekiem kokosowym. 2. Pomarańczę dokładnie czyścimy i parzymy wrzącą wodą. Następnie ścieramy na tarce skórkę z połowy pomarańczy. Dodajemy ją do masy. 3. Łączymy masę jajeczną z ubitymi białkami mieszając powoli i dokładnie. 4. Całość wlewamy do formy. Pieczemy(...)piekarniku nagrzanym do temperatury 180st. przez 30 min. (do tzw. suchego patyczka). 5. Przygotowujemy lukier: mieszamy cukier puder z sokiem pomarańczowym i mleczkiem kokosowym. 6. Polewamy lukrem przestudzone ciasto. Smacznego
PodwójnaporcjaDziś kolejny wyrób parzony w prasce - delikatna pierś z indyka z minimalną ilością przypraw, tak aby główną rolę odgrywał smak mięsa. Polecam serdecznie :) Składniki: pierś z indyka 18 g peklosoli/kg mięsa Dodatkowo na 1 kg mięsa: 2 g pieprzu białego 1 g cukru 3% skrobi ziemniaczanej 20% wody Przygotowanie: Mięso oczyścić z błon, pokroić w kostkę wielkości około(...)przełożyć do misy, dodać pieprz, cukier i zimną wodę. Całość wyrobić aż mięso wchłonie wodę i będzie bardzo klejące. Następnie dodać skrobię ziemniaczaną i ponownie wyrobić. Wyrabiam hakiem do ciast drożdżowych w robocie planetarnym około 7-10 min. Przyszykować szynkowar lub praskę, wedle upodobania wyłożyć woreczkiem, folią celulozową lub jeśli szynkowar jest ze stali nierdzewnej pominąć ten krok. Wyłożyć masę
Kocham..lubię..gotuję..Prosta i niezwykle smaczna sałatka z kalafiora. Idealny pomysł na smaczne śniadanie, kolację czy posiłek do pracy. Składniki 1 średni kalafior 4 pomidory malinowe 5 jajek
Wasze PrzepisyGdy herbata została sprowadzona do Europy, była zalecana jako środek na poprawę kondycji. W Chinach stosowano ją jako środek przeciwbólowy i odtruwający organizm. Obecnie napar z
Kuchnia MagdaLenyKolejny pomysł na potrawę wielkanocną, którą urozmaici świąteczne menu. Biała kiełbasa pieczona z kapustą kiszoną i miodem pitnym. Proste i pyszne danie. Biała kiełbasa jest nieodzownym
Oryginalny smakPrzepis na ten pyszny deser pochodzi z książki Jadwigi Kłossowskiej "Smacznie i zdrowo od rana do wieczora" z roku 1988. Ja od siebie powiem
Moje Małe Czarowanie