ciasto parzone - 1655 przepisów (strona:68/111)

Makowiec drożdżowy - gwiazda betlejemska 395

łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki rodzynek sułtańskich garstka posiekanych orzechów włoskich 2-3 krople zapachu migdałowego 1 łyżeczka powideł śliwkowych sok z cytryny Dodatkowo: jajko do posmarowania ciasta Przygotowanie: Drożdże rozrobić w połowie szklanki ciepłego mleka z dodatkiem łyżeczki cukru i 1 łyżki mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut aż zwiększy swoją objętość i się spieni(...)masłem i cukrem - masło powinno się roztopić. Do miski wsypać mąkę, dodać do niej spieniony rozczyn, mleko z masłem i cukrem - nie powinno być zbyt gorące, nie może parzyć. Dodać jajka. Wyrabiać wszystko dokładnie przez 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Masę makową doprawić bakaliami - kandyzowaną skórką, orzechami, rodzynkami, powidłami i zapachem migdałowym

Kulinarne Inspiracje
Babka "Pelna wspomnień" 163

babkę "Pełną wspomnień" to takie połączenie tego co dobre i lubiona z tym co nieco nowocześniejsze. W tym wypieku znajdziecie zarówno prostotę wykonania  i niezwykłe połączenia smaku. Ciasto jest bardzo lekkie, aromatyczne i puszyste. Zapewne zastanawiacie się czemu akurat "Pełna wspomnień"? Otóż ta babka przywołuje wszystkie miłe wspomnienia ostatnich wakacji. Co ważne doskonale komponuje się z kubkiem ciepłej kawy(...)Rodzynki parzymy i odstawiamy na 15 minut. Mąkę, przyprawy do piernika i sodę przesiewamy. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do ubitego masła dodajemy pojedynczo jajka. Ubijamy. Do masy dodajemy płynny miód. Krótko miksujemy. Dodajemy przesiane składniki. Miksujemy do momentu połączenia. Do masy dodajemy wolnym strumieniem mleko. Miksujemy. Rodzynki cedzimy na sitku. Obsypujemy mąką. Dodajemy do ciasta. Mieszamy

Ciasta z tradycjami
Babka drożdżowa 163

pachniało pysznościami, z piecyka właśnie "wychodziły" drożdżowe baby, które nieziemsko pachniały. Księdzu aż ślinka ciekła! Pewnego razu mama poczęstowała go właśnie świeżo upieczoną babką - zjadł ze smakiem pół całego ciasta, a drugie pół zabrał na wynos. W Święta często  wspominamy z uśmiechem wielki apetyt proboszcza, którego niestety już z nami nie ma. Zastanawiamy się, czy był tak głodny(...)rodzynek sułtańskich Mleko podgrzewamy lekko - nie powinno parzyć, dodajemy do niego cukier, 2 łyżki mąki i rozkruszone drożdże. Dobrze wszystko mieszamy - powstaje rozczyn. Odstawiamy na 20 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Tymczasem roztapiamy w rondelku masło. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej jajka, rozczyn i zaczynami wszystko wyrabiać. Kiedy ciasto zacznie się odklejać od ręki

Kulinarne Inspiracje
Pierogi ruskie 116

Pierogi ruskie – jedne z moich ulubionych, tuż po pierogach z kapustą i grzybami. Mięciutkie ciasto i wyrazisty farsz, to przepis na idealnie pierogi ruskie, które

Kulinarne Przeboje
Baci di ricotta (Minipączusie z ricotty) 78

Baci di ricotta (Minipaczusie z ricotty) Baci di ricotta, to nic innego jak serowe minipączusie, które łączą sobie smak zwykłego pączka, oponek i gniazdek parzonych... przynajmniej ja tak to czuję. ;P Choć nie sposób zaprzeczyć, że po włosku nazwa brzmi bardziej fantazyjnie, czyli całuski z ricotty (baci to po włosku pocałunek/ całus) Delikatne, pyszne i, co nie mniej ważne, błyskawiczne(...)cukier puder, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Na patelnię wlać 2-3 cm warstwę oleju, rozgrzać do ok.175°C. Na rozgrzany olej za pomocą łyżeczki nakładać niewielkie porcje ciasta. Smażyć ze wszystkich stron na rumiany kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Obtoczyć lub posypać cukrem pudrem. Smacznego

Pełny talerz
Bezglutenowy placek wytrawny po wiejsku 141

Dziś mam dla Was przepis na pyszny bezglutenowy placek w sam raz na letni obiad. Ciasto zrobiłam z mąki z czerwonej soczewicy i wody z dodatkiem oliwy z oliwek, czarnej quinoy i świeżych ziół. Reszta składników to warzywa z ogródka mojej cioci i wiejski boczek, który przywiozłam od rodziców. Przepis bierze udział w konkursie z "Tiną" na Durszlaku :) trzymajcie kciuki(...)koktajlowych kilka plasterków wędzonego parzonego boczku 10 plasterków młodego pora 1 łyżeczka soli Wykonanie: Mąkę z czerwonej soczewicy starannie mieszamy z wodą i 3 łyżkami oliwy z oliwek i odstawiamy na minimum 2 godziny. Po tym czasie dodajemy sól, garść świeżych poszatkowanych ziół, quinoę i pozostałe 2 łyżki oliwy. Jeszcze raz dokładnie mieszamy i wylewamy ciasto do formy. Na wierzchu

Quinoa Raz!
Dlaczego warto pić japońską zieloną herbatę? 91

czemu szybko rośnie i liście zawierają dużo garbników i witaminy C. Sencha zawiera również dużo taniny, która ma działanie ścigające. Liściastą herbatę sencha parzy się w temperaturze 70 - 80 stopni C nawet 3 razy, pierwsze parzenie 50 - 60 s, drugie około 30 s, trzecie około 2 minut. Uprawa zielonej herbaty matcha różni się zdecydowanie od uprawy innych japońskich herbat, gdyż(...)wtedy najlepiej zrobić to w wysokiej szklance. Ceremonia parzenia zielonej herbaty i sposób jej podawania w Japonii. W Japonii pielęgnuje się uroczyste picie herbaty, które poprzedzone jest ceremonią jej parzenia. W tym celu prowadzone są nawet specjalne zajęcia/pokazy, podczas których starsze kobiety ubrane w tradycyjne stroje, uczą młode tradycji ceremonii parzenia herbaty. W Japonii herbatę zazwyczaj pije się

Kuchcik gotuje
Babeczki limonkowe 99

limonki 100 g białej czekolady opcjonalnie: kakao Limonki myjemy, parzymy wrzątkiem. Ocieramy skórkę z obu sztuk. Jajka ubijamy z ksylitolem. Gdy masa będzie puszysta dodajemy mąkę i majonez. Dodajemy skórkę z limonki. Wyciskamy sok z jednej limonki, mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia, a następnie przekładamy co ciasta i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek na babeczki/mufinki lub jednej

Kucharzyca
Ciasteczka owsiane z prażonymi migdałami 158

Chociaż nie przepadam za tradycyjną owsianką, zawsze mam w domu spory zapas płatków owsianych. Można z nich wyczarować wiele pysznych rzeczy-od placków i omletów, przez ciasta i ciasteczka, do panierek i tym podobnych. Na blogu na pewno ukaże się przynajmniej kilka "owsianych" przepisów. Dziś zapraszam na pyszne chrupiące ciasteczka. W sam raz do pochrupania w szkole/pracy lub po prostu(...)Migdały parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy na drobniejsze kawałki, a następnie  prażymy na gorącej patelni uważając, by ich nie przypalić. Masło ucieramy z cukrem przy pomocy miksera. Dodajemy jajko i mąkę z proszkiem do pieczenia cały czas miksując. Na koniec dodajemy płatki owsiane i prażone migdały i całość mieszamy do powstania lepkiej masy. Z naszego ciasta formujemy

Zawsze głodna!
Makaron z sosem grzybowym 199

Składniki: 500 g makaronu Farfalle 300 g ugotowanych grzybów np. borowiki 100 g boczku wędzonego parzonego 1 cebula 1 serek mascarpone 200 g śmietany 30% pomidory

kgwjanczewo
Pyszna babka kawowo-waniliowa 79

Pyszna babka kawowo-waniliowa Babka to jedno z pierwszych ciast, które przygotowałam sama już jako dziecko. Uwielbiam babki za prostotę przygotowania, wygląd, smak i to, że odpowiednio przechowywane długo zachowują swoją świeżość. Dziś mam dla Was przepis na pyszną babkę kawowo-waniliową. Takie nietypowe połączenie powstało kiedyś pod wpływem chwili. Jako, że bardzo lubię dobrej jakości kawę, to spróbowałam(...)dodać do mojego bazowego przepisu na babkę. Okazało się to bardzo trafionym pomysłem. Znajomi byli zachwyceni, a ciasto zniknęło w kilka chwil. I od tej pory co jakiś czas na moim stole gości pyszna babka kawowo-waniliowa. Jak przygotować ciasto z dodatkiem kawy? Babka z dodatkiem kawy, to bardzo prosty przepis. Kilka podstawowych składników, takich jak jajka, cukier, mąką

Słodkie okruszki
Venosa.pl - o sklepie + przepisy z kawą 50

picia kawy postanowiłam, że ją odstawię na stałe. I tak przez lata pijałam tylko sporadycznie cappuccino lub kawę z mlekiem na imprezach okolicznościowych. Dzień zaczynałam od liściastej zielonej herbaty parzonej krótko. Jednak wszystko się zmienia. Będąc na wczasach miałam okazję sięgać po różne kawy i tak też zaczęłam tęsknić za jej smakiem. Najpierw zaczęłam przygotowywać sobie lekkie cappuccino, później zaczęłam(...)już pić kawę, to dobrą. I tak też teraz najczęściej pijam dobrą jakościowo, świeżo mieloną kawę z dodatkiem mleka. Zaś z samą kawą eksperymentuję przygotowując na jej bazie likiery, ciasta, torty i przede wszystkim różne rodzaje kawy np. kawę po irlandzku. Jak się okazuje do wszystkiego trzeba dojrzeć. Aktualnie próbuję wybadać, która z kaw smakuje mi najbardziej. Na pewno kawa

Passions hobbies life
Malinowe kulki na raz! 134

najobfitszy okres w roku! :D Wszyscy zbieramy plony w ogródkach, sadach i na rynku ;) W kuchniach bulgoczą przetwory i parzą się słoiki. W spiżarkach każda luka zostaje zapełniona pysznością, by w chłodniejsze i ciemniejsze miesiące poratować ciepłym smakiem wypełnionym dobrymi wspomnieniami. Wśród tych wszystkich dobroci, jakie możemy znaleźć, są też ukochane przez miliony maliny! Soki, dżemy i inne przetwory... Często(...)łyżki cukru 1 jajo 250g odciśniętej z soku malinowej pulpy cukier puder dodatkowa mąka ryżowa do podsypania Sposób przyrządzenia: 1. Z mąki, cukru, masła i jaja szybkimi ruchami zagnieć ciasto. 2. Do ciasta partiami dodawaj malinową pulpę i zagniataj na podsypanym mąką ryżową blacie do uzyskania jednolitego koloru.* 3. Z masy urywaj kawałki ciasta i formuj kuki wielkości włoskiego orzecha

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Sałatka wiejska z białą kiełbasą i pieczonymi ziemniaczkami 61

Sałatka wiejska to połączenie typowo polskich smaków. Składa się z pieczonych połówek ziemniaków, jajek ugotowanych na twardo, cienkich, białych kiełbasek parzonych oraz pomidorków koktajlowych. Całość polana

Kuchnia MagdaLeny
Serniczki z kremem orzechowym w 30 minut 115

foremek, inaczej łatwo je uszkodzić. Mini wypiek, smaczny, radosny, zachęcający do zjedzenia gotowy! Parzcie kawy i smacznego! Inspiracja: A. Starmach. Do mini wypieku wykorzystałam masę orzechową z kawałkami orzeszków HELIO . Polecam masy do wszelakich wypieków, nie tylko mini, tart, przekładania biszkoptów na tort, mazurków i dekoracji ciast, w tym serników. Smacznego

Zasmakuj Kuchni