ciasto parzone - 1655 przepisów (strona:68/111)

Malinowe kulki na raz! 142

najobfitszy okres w roku! :D Wszyscy zbieramy plony w ogródkach, sadach i na rynku ;) W kuchniach bulgoczą przetwory i parzą się słoiki. W spiżarkach każda luka zostaje zapełniona pysznością, by w chłodniejsze i ciemniejsze miesiące poratować ciepłym smakiem wypełnionym dobrymi wspomnieniami. Wśród tych wszystkich dobroci, jakie możemy znaleźć, są też ukochane przez miliony maliny! Soki, dżemy i inne przetwory... Często(...)łyżki cukru 1 jajo 250g odciśniętej z soku malinowej pulpy cukier puder dodatkowa mąka ryżowa do podsypania Sposób przyrządzenia: 1. Z mąki, cukru, masła i jaja szybkimi ruchami zagnieć ciasto. 2. Do ciasta partiami dodawaj malinową pulpę i zagniataj na podsypanym mąką ryżową blacie do uzyskania jednolitego koloru.* 3. Z masy urywaj kawałki ciasta i formuj kuki wielkości włoskiego orzecha

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Sałatka wiejska z białą kiełbasą i pieczonymi ziemniaczkami 76

Sałatka wiejska to połączenie typowo polskich smaków. Składa się z pieczonych połówek ziemniaków, jajek ugotowanych na twardo, cienkich, białych kiełbasek parzonych oraz pomidorków koktajlowych. Całość polana

Kuchnia MagdaLeny
Serniczki z kremem orzechowym w 30 minut 124

foremek, inaczej łatwo je uszkodzić. Mini wypiek, smaczny, radosny, zachęcający do zjedzenia gotowy! Parzcie kawy i smacznego! Inspiracja: A. Starmach. Do mini wypieku wykorzystałam masę orzechową z kawałkami orzeszków HELIO . Polecam masy do wszelakich wypieków, nie tylko mini, tart, przekładania biszkoptów na tort, mazurków i dekoracji ciast, w tym serników. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Torcik cytrynowy 185

zmniejszamy do minimum i dodajemy przesiane obie mąki. Miksujemy krótko, tylko do połączenia. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formy (18-20cm) i wstawiamy na około 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni. Przekrawamy na 2-3 blaty. Wyszorowane cytryny parzymy. Z jeden z nich ścieramy skórkę. Z pozostałych cytryn wyciskamy sok ( ja wykorzystałam

Smaki Na Talerzu
Orkiszowe Naleśniki z Kawą 145

oleju dodatkowo :powidła lub dżem  PRZYGOTOWANIE:  Kawę mieliny i parzymy. Napar z kawy pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.  Jajka dokładnie ubijam z dodatkiem cukru brązowego i cukru wanilinowego.  Dodaję pozostałe składniki w tym kawę.  Mieszam za pomocą miksera.  Na rozgrzaną patelnię wylewam porcję ciasta.  Smażę po obu stron na rumiano.  Podaję z ulubionym

Gotowanie Patki
Przydatne akcesoria kuchenne - nieoceniona pomoc 169

Silikon nie nagrzewa się tak szybko i próbując gotującej się zupy wreszcie nie parzę sobie języka. Robienie testów łyżką obiadową było sporą pomyłką :) Jak to wygląda cenowo? Zgodnie z ceneo cena łyżki waha się od 17,00zł do 25,00zł. Pędzelek silikonowy jest niezastąpiony przy smarowaniu ciasta drożdżowego, francuskiego czy chleba. Unowocześnienie ze strony producenta to wprowadzenie ruchomej główki, która

Gotowanie i blogowanie
Zimowa pizza 166

jaskrawe słońce świeci prosto w oczy. Otulam się ciepłymi swetrami, piję ciągle lekko parzącą język herbatę i cieszę się, że jutro mam wolne. Może w końcu upiekę drożdżówkę...? Gdy mam chwilę wolnego, a najlepiej cały dzień, lubię sięgnąć po drożdże. Mam wtedy czas, żeby dobrze wyrobić ciasto, a potem cierpliwie czekać, aż wyrośnie. Lubię podglądać przez szybkę piekarnika, jak rośnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pancakes na słodko z grilowanym ananasem oraz słona wersja z serekiem pleśniowy brie 240

świeżego ale równie dobrze może być z puszki)serek brie plastry boczku parzonego lub pancettySPOSÓB WYKONANIA :pancakes- mąkę przesiewam z solą i proszkiem do pieczenia , osobno rozmieszam jajka z mlekiem , wlewam do mąki i mieszam i dodaję rozpuszczone masło wyrabiam na jednolitą masę-daję ciastu chwilę odpocząć- po czym smażymy na suchej patelni z obu stron   karmel

Basia w kuchni
Pączki z musem jabłkowym i cynamonowym lukrem. 229

wolne, więc smażę pączki ;p Dziś kolejna odsłona tych krągłych pyszności, a mianowicie kardamonowe pączki z nadzieniem z jabłek i z lukrem cynamonowym. Pycha!!! Mięciutkie, pulchne ciasto, kwaskowaty mus jabłkowy i pachnący lukier. Mówię Wam: COŚ WSPANIAŁEGO! Żałowałam, że nie robiłam z podwójnej porcji ;( Pączki można również nadziać dżemem, marmoladą, myślę również, że czekośliwka też by tu pasowała. Jeśli ktoś(...)jest dobre jeśli można włożyć weń palec i nas nie parzy). Do mleka z masłem wbijamy jajka i mieszamy do połączenia składników. Do wyrośniętego rozczynu wlewamy mleko z masłem i jajkami, dodajemy przesiany cukier puder, kardamon, sól i ekstrakt waniliowy. Za pomocą miksera (końcówki z hakami) wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (nie krócej jednak niż 10 minut). Gotowe oprószamy mąką, miskę

Rozpustne gotowanie
domowa szpinakowa pizza chrupiąca... 181

Składniki: CIASTO: mąka tortowa 50 dag, kasza manna 4 łyżki, drożdże świeże 30 gram, olej rzepakowy 4 łyżki, cukier 1 łyżka, sól 1 łyżeczka, woda letnia 1 szklanka NADZIENIE: szpinak świeży 1 pęczek, olej rzepakowy 5 łyżek, ząbki czosnku 4 sztuki, cebula 1 sztuka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, mąka pszenna 1 łyżka, szynka parzona(...)szybko wymieszać do zagęszczenia szpinaku kostkę drożdży dzielę na 3 części, jedną rozkruszyć do misy robota, wlać ciepłą wodę, wsypać pozostałe składniki i hakiem robota wyrabiać z 10 minut, ciasto przykryć i zostawić do wyrośnięcia nie trzeba ciasta podsypywać mąką - ręcę posmarować olejem i rozciągać ciasto, dać na blachę z piekarnika z papierem do pieczenia , posmarować sosem pomidorowym - użyłam swój

W Mojej Kuchni Lubię
Babka piegusek (na białkach) 103

aromacie. Przepis stary jak świat.... Jest pyszna, szybka i prosta w wykonaniu - 10 minut pracy i do piekarnika! Wychodzi lekka i puszysta, z chrupiącymi ziarenkami maku.  Idealne ciasto, gdy mamy nadmiar białek jaj, które często zostają po innych wypiekach, np. mazurkach. Składniki: 5 białek 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki maku 1 łyżeczka(...)pieczenia sok z 1 cytyny skórka z 1 cytryny szczypta soli cukier puder do posypania Wykonanie: Mieszamy przesianą przez sitko mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia oraz makiem. Cytrynę parzymy wrzątkiem, osuszamy, ścieramy z niej skórkę, a następnie wyciskamy sok. W osobnej misce białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodając po 1 łyżce cukru. Następną łyżkę cukru

Kuchnia MagdaLeny
Babka piegusek (na białkach) 103

aromacie. Przepis stary jak świat.... Jest pyszna, szybka i prosta w wykonaniu - 10 minut pracy i do piekarnika! Wychodzi lekka i puszysta, z chrupiącymi ziarenkami maku.  Idealne ciasto, gdy mamy nadmiar białek jaj, które często zostają po innych wypiekach, np. mazurkach. Składniki: 5 białek 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki maku 1 łyżeczka(...)pieczenia sok z 1 cytyny skórka z 1 cytryny szczypta soli cukier puder do posypania Wykonanie: Mieszamy przesianą przez sitko mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia oraz makiem. Cytrynę parzymy wrzątkiem, osuszamy, ścieramy z niej skórkę, a następnie wyciskamy sok. W osobnej misce białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodając po 1 łyżce cukru. Następną łyżkę cukru

Kuchnia MagdaLeny
TORT BOŻO NARODZENIOWY 118

Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i mielonymi goździkami.  Za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zaś boki posmarować masłem.  Piec około 30-35 w temperaturze 180 - 200 stopni C. Masa o smaku korzennym(...)żurawinę s parzyć i odcedzić. Do bakali dodać pokrojoną w kostkę śliwkę, posiekaną kandyzowaną skórkę pomarańczową i cydru, dodać kandyzowaną mieszkankę keksową i pokruszone płatki migdałowe, wymieszać. Rozpuszczoną czekoladę połączyć z bakaliami i na koniec dodać olejek pomarańczowy, wymieszać.   Pierniki -  pokruszyć tworząc tzw. jadalną ziemię.  Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić

Ciastka - domowe słodkości
Jesienna pizza z dynią, gorgonzolą i miodem na kamieniu Enders 92

pizzy marki Enders, która dopiero co rozgościła się na polskim rynku. Te kamienie przede wszystkim są dedykowane do grilli gazowych , na których będziecie mogli przygotować pyszną pizzę, czy nawet ciasto ale mogą być wykorzystywane również w domowych piekarnikach, co poza sezonem grillowym z pewnością się przyda! :) Cienki plaster kamienia w kolorze kości słoniowej włożyłam do piekarnika i rozgrzałam(...)stworzył niebanalną całość w smakach złotej jesieni, tańczącą na podniebieniu swoje ciepłe tango. Co myślicie o takiej wariacji włoskiego przysmaku?  Jesienna pizza z dynią, gorgonzolą i miodem Potrzebujesz: Ciasto: 25g świeżych drożdży 1/2 szklanki letniej wody 1 łyżka miodu 1/4 łyżeczki soli 1,5 łyżki oliwy 1,5 szklanki mąki  Pieczona dynia: 150g dyni hokkaido lub piżmowej

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Lava Cakes - czekoladowe babeczki z płynnym środkiem 127

Lubię kiedy jesienią pachnie w domu cynamonem, ciastem dyniowym, szarlotką, ale kiedy pachnie czekoladą to już jest po prostu koniec świata! To taki zapach, który otula wszystkie zmysły, koi duszę, szepcze cichutko, że liczy się tylko ten moment, a z kalorie są najmniej ważne ;)  Do tej czekoladowej rozpusty świeżo zaparzona kawa, ale tu jestem tradycjonalistką mocną i choć chciałabym(...)napisać "zapach świeżo mielonej kawy", to nie mogę, bo nie mam ani ekspresu ciśnieniowego, ani młynka do kawy. Parzę więc sobie kawę taką jak lubię najbardziej, czyli albo w 10-letnim ekspresie ciśnieniowym, który w zeszłym roku ściągnęłam ze strychu i dostał drugie życie w kuchni albo parzę w małym zaparzaczu I z niego właśnie kawa smakuje mi najbardziej. Wiem

bistro mama

Proponowane wyszukiwania