ciasto parzone - 1655 przepisów (strona:67/111)

Dlaczego warto pić japońską zieloną herbatę? 130

czemu szybko rośnie i liście zawierają dużo garbników i witaminy C. Sencha zawiera również dużo taniny, która ma działanie ścigające. Liściastą herbatę sencha parzy się w temperaturze 70 - 80 stopni C nawet 3 razy, pierwsze parzenie 50 - 60 s, drugie około 30 s, trzecie około 2 minut. Uprawa zielonej herbaty matcha różni się zdecydowanie od uprawy innych japońskich herbat, gdyż(...)wtedy najlepiej zrobić to w wysokiej szklance. Ceremonia parzenia zielonej herbaty i sposób jej podawania w Japonii. W Japonii pielęgnuje się uroczyste picie herbaty, które poprzedzone jest ceremonią jej parzenia. W tym celu prowadzone są nawet specjalne zajęcia/pokazy, podczas których starsze kobiety ubrane w tradycyjne stroje, uczą młode tradycji ceremonii parzenia herbaty. W Japonii herbatę zazwyczaj pije się

Kuchcik gotuje
Babeczki limonkowe 133

limonki 100 g białej czekolady opcjonalnie: kakao Limonki myjemy, parzymy wrzątkiem. Ocieramy skórkę z obu sztuk. Jajka ubijamy z ksylitolem. Gdy masa będzie puszysta dodajemy mąkę i majonez. Dodajemy skórkę z limonki. Wyciskamy sok z jednej limonki, mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia, a następnie przekładamy co ciasta i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek na babeczki/mufinki lub jednej

Kucharzyca
Ciasteczka owsiane z prażonymi migdałami 183

Chociaż nie przepadam za tradycyjną owsianką, zawsze mam w domu spory zapas płatków owsianych. Można z nich wyczarować wiele pysznych rzeczy-od placków i omletów, przez ciasta i ciasteczka, do panierek i tym podobnych. Na blogu na pewno ukaże się przynajmniej kilka "owsianych" przepisów. Dziś zapraszam na pyszne chrupiące ciasteczka. W sam raz do pochrupania w szkole/pracy lub po prostu(...)Migdały parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy na drobniejsze kawałki, a następnie  prażymy na gorącej patelni uważając, by ich nie przypalić. Masło ucieramy z cukrem przy pomocy miksera. Dodajemy jajko i mąkę z proszkiem do pieczenia cały czas miksując. Na koniec dodajemy płatki owsiane i prażone migdały i całość mieszamy do powstania lepkiej masy. Z naszego ciasta formujemy

Zawsze głodna!
Makaron z sosem grzybowym 224

Składniki: 500 g makaronu Farfalle 300 g ugotowanych grzybów np. borowiki 100 g boczku wędzonego parzonego 1 cebula 1 serek mascarpone 200 g śmietany 30% pomidory

kgwjanczewo
Pyszna babka kawowo-waniliowa 113

Pyszna babka kawowo-waniliowa Babka to jedno z pierwszych ciast, które przygotowałam sama już jako dziecko. Uwielbiam babki za prostotę przygotowania, wygląd, smak i to, że odpowiednio przechowywane długo zachowują swoją świeżość. Dziś mam dla Was przepis na pyszną babkę kawowo-waniliową. Takie nietypowe połączenie powstało kiedyś pod wpływem chwili. Jako, że bardzo lubię dobrej jakości kawę, to spróbowałam(...)dodać do mojego bazowego przepisu na babkę. Okazało się to bardzo trafionym pomysłem. Znajomi byli zachwyceni, a ciasto zniknęło w kilka chwil. I od tej pory co jakiś czas na moim stole gości pyszna babka kawowo-waniliowa. Jak przygotować ciasto z dodatkiem kawy? Babka z dodatkiem kawy, to bardzo prosty przepis. Kilka podstawowych składników, takich jak jajka, cukier, mąką

Słodkie okruszki
Venosa.pl - o sklepie + przepisy z kawą 82

picia kawy postanowiłam, że ją odstawię na stałe. I tak przez lata pijałam tylko sporadycznie cappuccino lub kawę z mlekiem na imprezach okolicznościowych. Dzień zaczynałam od liściastej zielonej herbaty parzonej krótko. Jednak wszystko się zmienia. Będąc na wczasach miałam okazję sięgać po różne kawy i tak też zaczęłam tęsknić za jej smakiem. Najpierw zaczęłam przygotowywać sobie lekkie cappuccino, później zaczęłam(...)już pić kawę, to dobrą. I tak też teraz najczęściej pijam dobrą jakościowo, świeżo mieloną kawę z dodatkiem mleka. Zaś z samą kawą eksperymentuję przygotowując na jej bazie likiery, ciasta, torty i przede wszystkim różne rodzaje kawy np. kawę po irlandzku. Jak się okazuje do wszystkiego trzeba dojrzeć. Aktualnie próbuję wybadać, która z kaw smakuje mi najbardziej. Na pewno kawa

Passions hobbies life
Malinowe kulki na raz! 162

najobfitszy okres w roku! :D Wszyscy zbieramy plony w ogródkach, sadach i na rynku ;) W kuchniach bulgoczą przetwory i parzą się słoiki. W spiżarkach każda luka zostaje zapełniona pysznością, by w chłodniejsze i ciemniejsze miesiące poratować ciepłym smakiem wypełnionym dobrymi wspomnieniami. Wśród tych wszystkich dobroci, jakie możemy znaleźć, są też ukochane przez miliony maliny! Soki, dżemy i inne przetwory... Często(...)łyżki cukru 1 jajo 250g odciśniętej z soku malinowej pulpy cukier puder dodatkowa mąka ryżowa do podsypania Sposób przyrządzenia: 1. Z mąki, cukru, masła i jaja szybkimi ruchami zagnieć ciasto. 2. Do ciasta partiami dodawaj malinową pulpę i zagniataj na podsypanym mąką ryżową blacie do uzyskania jednolitego koloru.* 3. Z masy urywaj kawałki ciasta i formuj kuki wielkości włoskiego orzecha

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Sałatka wiejska z białą kiełbasą i pieczonymi ziemniaczkami 104

Sałatka wiejska to połączenie typowo polskich smaków. Składa się z pieczonych połówek ziemniaków, jajek ugotowanych na twardo, cienkich, białych kiełbasek parzonych oraz pomidorków koktajlowych. Całość polana

Kuchnia MagdaLeny
Serniczki z kremem orzechowym w 30 minut 147

foremek, inaczej łatwo je uszkodzić. Mini wypiek, smaczny, radosny, zachęcający do zjedzenia gotowy! Parzcie kawy i smacznego! Inspiracja: A. Starmach. Do mini wypieku wykorzystałam masę orzechową z kawałkami orzeszków HELIO . Polecam masy do wszelakich wypieków, nie tylko mini, tart, przekładania biszkoptów na tort, mazurków i dekoracji ciast, w tym serników. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Torcik cytrynowy 209

zmniejszamy do minimum i dodajemy przesiane obie mąki. Miksujemy krótko, tylko do połączenia. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formy (18-20cm) i wstawiamy na około 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni. Przekrawamy na 2-3 blaty. Wyszorowane cytryny parzymy. Z jeden z nich ścieramy skórkę. Z pozostałych cytryn wyciskamy sok ( ja wykorzystałam

Smaki Na Talerzu
Orkiszowe Naleśniki z Kawą 167

oleju dodatkowo :powidła lub dżem  PRZYGOTOWANIE:  Kawę mieliny i parzymy. Napar z kawy pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.  Jajka dokładnie ubijam z dodatkiem cukru brązowego i cukru wanilinowego.  Dodaję pozostałe składniki w tym kawę.  Mieszam za pomocą miksera.  Na rozgrzaną patelnię wylewam porcję ciasta.  Smażę po obu stron na rumiano.  Podaję z ulubionym

Gotowanie Patki
Przydatne akcesoria kuchenne - nieoceniona pomoc 181

Silikon nie nagrzewa się tak szybko i próbując gotującej się zupy wreszcie nie parzę sobie języka. Robienie testów łyżką obiadową było sporą pomyłką :) Jak to wygląda cenowo? Zgodnie z ceneo cena łyżki waha się od 17,00zł do 25,00zł. Pędzelek silikonowy jest niezastąpiony przy smarowaniu ciasta drożdżowego, francuskiego czy chleba. Unowocześnienie ze strony producenta to wprowadzenie ruchomej główki, która

Gotowanie i blogowanie
Zimowa pizza 191

jaskrawe słońce świeci prosto w oczy. Otulam się ciepłymi swetrami, piję ciągle lekko parzącą język herbatę i cieszę się, że jutro mam wolne. Może w końcu upiekę drożdżówkę...? Gdy mam chwilę wolnego, a najlepiej cały dzień, lubię sięgnąć po drożdże. Mam wtedy czas, żeby dobrze wyrobić ciasto, a potem cierpliwie czekać, aż wyrośnie. Lubię podglądać przez szybkę piekarnika, jak rośnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pancakes na słodko z grilowanym ananasem oraz słona wersja z serekiem pleśniowy brie 260

świeżego ale równie dobrze może być z puszki)serek brie plastry boczku parzonego lub pancettySPOSÓB WYKONANIA :pancakes- mąkę przesiewam z solą i proszkiem do pieczenia , osobno rozmieszam jajka z mlekiem , wlewam do mąki i mieszam i dodaję rozpuszczone masło wyrabiam na jednolitą masę-daję ciastu chwilę odpocząć- po czym smażymy na suchej patelni z obu stron   karmel

Basia w kuchni
Pączki z musem jabłkowym i cynamonowym lukrem. 247

wolne, więc smażę pączki ;p Dziś kolejna odsłona tych krągłych pyszności, a mianowicie kardamonowe pączki z nadzieniem z jabłek i z lukrem cynamonowym. Pycha!!! Mięciutkie, pulchne ciasto, kwaskowaty mus jabłkowy i pachnący lukier. Mówię Wam: COŚ WSPANIAŁEGO! Żałowałam, że nie robiłam z podwójnej porcji ;( Pączki można również nadziać dżemem, marmoladą, myślę również, że czekośliwka też by tu pasowała. Jeśli ktoś(...)jest dobre jeśli można włożyć weń palec i nas nie parzy). Do mleka z masłem wbijamy jajka i mieszamy do połączenia składników. Do wyrośniętego rozczynu wlewamy mleko z masłem i jajkami, dodajemy przesiany cukier puder, kardamon, sól i ekstrakt waniliowy. Za pomocą miksera (końcówki z hakami) wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (nie krócej jednak niż 10 minut). Gotowe oprószamy mąką, miskę

Rozpustne gotowanie