ciasto parzone - 1655 przepisów (strona:65/111)

EKSPRESOWE CIASTECZKA PLUS NIESPODZIANKA 205

jest wymagane)  200 g Masła  DODATKOWO : Filiżanka Świeżo Parzonej Herbaty- Truskawki w Szampanie    PRZYGOTOWANIE: Masło kroimy w cienkie plastry , przekładamy do miski .  Do masła dodajemy wszystkie pozostałe składniki ciasteczek.  Dokładnie zagniatamy , tak by powstała jednolita masa.  Z ciasta formujemy kulę , zawijamy np. w folię spożywczą a następnie umieszczamy ciasto w zamrażarce lub lodówce

Gotowanie Patki
Placki pomidorowe 252

listków świeżej mięty ( posiekanej drobno ) łyżka bazylii, oregano sól , pieprz oliwa do smażenia Pomidory parzymy we wrzątku, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kosteczkę. Do pomidorów dodajemy przyprawy , zioła oraz czosnek i cebulę - mieszamy.  Następnie stopniowo dodajemy mąkę, aż do powstania gęstego ciasta naleśnikowego. Na rozgrzaną patelnię nakładamy porcję ciasta  i smażymy do momentu zarumienia. Smacznego

Cukier&Puder
Brzoskwinie w syropie 146

nich kilka smacznych rzeczy. Większość trafiła do syropu. W okresie zimowym znajdą zastosowanie do ciast, deserów jak również jako kompot. Polecam. Składniki: Dowolna ilość brzoskwiń Syrop: 5 l wody 2 ½ kg cukru Wykonanie: Z wody i cukru przygotowujemy zalewę, zagotowujemy i odstawiamy. Brzoskwinie parzymy ( tak jak pomidory ) i obieramy ze skórki. Kroimy na połówki i usuwamy pestkę. Wkładamy do słoików

Smaki Ewy
13. Od święta i na święta: czyli bananowo - żurawinowy, wegański niby-piernik ★ 242

bardzo dumna. Smakuje każdemu i każdy nie potrafi mi uwierzyć, że nie ma w nim ani grama odzwierzęcego produktu. " Jak to nie ma jajek? To można zrobić ciasto bez jajek? ". Jasne, że można! I to takie, od którego jedzenia nie da się powstrzymać. Pysznie wilgotne, ze słodyczą żurawiny i banana przełamaną delikatną goryczą mocnego espresso i gorzkiej czekolady. Do kuchni(...)100g cukru trzcinowego - 180ml mocnej kawy parzonej lub espresso - 240g dojrzałych (najlepiej sczerniałych) bananów - 1 łyżeczka aromatu waniliowego - 95g suszonej żurawiny (najlepiej nisko-słodzonej) Wykonanie:  1. Zaparz kawę i pozostaw do ostudzenia. 2. Rozgrzej piec do 180 stopni. 3. W misce wymieszaj przesianą przez sito mąkę (nie bądź leniem i zrób to! Ciasto wyjdzie pulchniejsze), proszek do pieczenia

Pland based fille
Ciasto mleczna kanapka 204

Bardzo lubię to ciasto, szczególnie za delikatne połączenie kremu z ciemnym biszkoptem. Wprost smakuje jak ze sklepu! Z tym, że jest go znacznie więcej !   Składniki na biszkopt: Jajka 6 szt. Mąka pszenna 1 szklanka Cukier 1 szklanka Kakao 2 łyżki Proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki Olej 6 łyżek Mocna kawa parzona 1 szklanka Tłuszcz do formy Wiórki kokosowe(...)biszkoptu: Składniki na biszkopt podzielić na dwie części. Jajka ubić z cukrem, dodać olej, pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Blachę o wymiarach 24x24 wysmarować tłuszczem, posypać wiórkami i wylać przygotowane ciasto biszkoptowe. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 35 minut (pieczemy dwa jednakowe biszkopty). Po upieczeniu biszkopty ostudzić, oskrobać ze skórki, nasączyć ostudzona mocną kawą i odstawić. Wykonanie

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto wytrawne o smaku koperkowym (z żółtym serem, mięsem i pieczarkami) 261

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój).  Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, świetnie smakuje i kusząco pachnie. Idealnie sprawdzi się na pyszne śniadanie, czy zwykłą przekąskę. Doskonale zaspokoi każdy głód, ponieważ jest sycące, a najlepsze - jeszcze ciepłe. Fajnie prezentuje się przy różnych okazjach i może stanowić alternatywę ciasta/tortu - tego na słodko. (Tortownica o średnicy(...)sera 50g dowolnej wędliny (u mnie szynka i boczek parzony) Wierzch: 50g żółtego sera szczypiorek do posypania Pieczarki pokroić i podsmażyć na maśle - lekko posolić. Jajka ubić mikserem - do puszystości. Mieszając - dodać oliwę, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i przyprawami. (Konsystencja powinna być jednolita i gładka.) Gotowe ciasto wymieszać z pieczarkami, pokrojonym (w kostkę) żółtym serem

Di gotuje
BROKUŁ Z JAJKIEM SADZONYM 219

 Nie słychać przeraźliwego wycia budzika, nawołującego do ciężkiej i nieprzyjemnej pobudki. Budzą promienie słońca, wpadające przez okno. Budzi zapach świeżo parzonej kawy, który ulotniwszy się

W kuchni Karmel-itki
Przepis na pizze II 162

pizzy 😉 Dzięki tym zabiegom pizza smakuje jak z pizzeri. Ciasto jest o niebo lepsze gdy pozwolimy mu dłużej wyrastać. Do poniższego przepisu możecie użyć zarówno drożdży świeżych jak i suszonych. Polecam zrobić większą ilość ciasta, zawsze możecie je schować do lodówki i przechowywać maksymalnie 48h. Z doświadczenia wiemy, że później ciasto kiepsko wyrasta i traci swoje właściwości. Bardzo się cieszę(...)ważne by po zanurzeniu palca nas nie parzyła i była ciepła Czas przygotowania: 3-5 godzin Liczba pizzy: 2 pizze o średnicy około 36 cm Przygotowanie Do ciepłej wody dodajemy sól , oliwę oraz pokruszone drożdże (lub wsypujemy suszone) i mieszamy dopóki składniki się dobrze nie rozpuszczą. Następnie dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto około 10 minut, do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta

WegePrzepis
Świąteczny murzynek brownie 176

murzynek zawsze się udaje. Właśnie robiłam go w sobotę, wyszedł idealnie palce lizać. Składniki: Mąka pszenna 2 szklanki Cukier 2 szklanki Proszek do pieczenia 1 łyżeczka Kawa parzona mocna 1 ¼  szklanki Brendy ¼ szklanki Czekolada deserowa gorzka 15 dag Masło 1 kostka Jajka 2 szt. Olej 2 łyżki Szczypta soli  Tłuszcz do formy Kakao do formy Wykonanie: Czekoladę połamać(...)masę utrzeć mikserem z cukrem, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Na koniec wbić jajka, wlać olej i dokładnie wymieszać. Foremkę posmarować tłuszcze, posypać kakao, wlać przygotowane ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni i piec około 40 min Sprawdzić ciasto patyczkiem czy jest upieczone i pozostawić w formie przez 15 minut. Ostudzić i podawać na stół

Tradycyjna Kuchnia
Warkocz drożdżowy z boczkiem i cebulą 157

Ciasto drożdżowe można zrobić w wersji słodkiej i wytrawnej. W wersji wytrawnej z boczkiem i cebulą świetnie sprawdzi się jako dodatek do jajek w koszulce na śniadanie albo z masełkiem ziołowym, czosnkowym czy chrzanowym. Warkocze są bardzo mięciutkie i smaczne. WARKOCZ DROŻDŻOWY z CEBULKĄ i BOCZKIEM Składniki: (na 2 duże warkocze) 750 g mąki 400 ml mleka 20 g drożdży(...)cebula 100 g boczku parzonego 1/2 łyżeczki kminku jajko + łyżka mleka do posmarowania wierzchu Przygotowanie: W 100 ml ciepłego mleka rozpuszczamy drożdże, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i mąki, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Mąkę łączymy z resztą mleka, cukru, kminkiem, rozpuszczonym masłem i żółtkami. Dodajemy zaczyn drożdżowy, zeszkloną cebulę i boczek, wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 kawałki

Bon appetit mon amie
Votà'-Votà' – sycylijska przekąska teściowej 274

syta i poręczna. Składniki na ciasto -2 łyżeczki suchych drożdży -240 ml wody w temp.pokojowej -500 g mąki - 250 g Eco typ 500 i 250 g orkiszowej typ 650 od  Młyn Kopytowa -5 łyżek oliwy z oliwek u mnie Olitalia od  IndexFood -łyżeczka soli Składniki na moje nadzienie -pokrojona drobno szynka parzona i schab pieczony w domu(...)Sycylie, stąd ta przekąska, sentymentalna i przepyszna.Pokrój go w kosteczkę. -sól,pieprz Rozpuść drożdże w wodzie i wlej do mąki, dodaj sól, dodaj 2 łyżki oliwy i wyrób ciasto . Odstaw w CHŁODNE miejsce, najlepiej do lodówki na około 2 godziny.Jest to typ ciasta , który wyrasta w chłodzie. Wyjmij z lodówki i wałkuj cienkie i długie placki, jakbyś robił pizzę

Z Kuchni Do Kuchni
Cebularze. 350

najbardziej godny polecenia. Najlepsze na ciepło, kolejnego dnia można odgrzać w mikrofali. To moja ostania propozycja w cebulowym tygodniu. Z niecierpliwością oczekuję następnego hasła :) Składniki (na 6 sztuk): Ciasto: 300 g mąki pszennej + 1 łyżka do przygotowania rozczynu 20 g świeżych drożdży 150 ml mleka 50 g masła (roztopionego) 1 jajko + 1 jajko rozmącone do posmarowania wierzchu placków(...)parzyć przez 2 minuty we wrzątku. Następnie odcedzić, dodać mak, olej, sól i wymieszać. Przełożyć do słoika i odstawić na noc do lodówki. Mleko lekko podgrzać, dodać do niego pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ok. 20 minut). Do miski wsypać mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn, jajko, sól, cukier i wyrobić ciasto

zadanie-gotowanie
Domowe eklerki 169

Domowe eklerki Eklerki to chyba najbardziej ukochane ciastka mojego najstarszego syna , tak bardzo że zmusił mnie ,żebym się nauczyła robić je w domu Przepis prosty i

Ogrodnik w podróży
BABECZKI Z BIAŁYM MAKIEM I POWIDŁAMI 175

3.Do każdej foremki/papilotka nakładam po1łyżce ciasta a następnie 1 łyżkę powideł i znów ciasta. 4.Piekę muffinki w 180 stopniach przez ok 25-30 min , aż się zarumienią. 10. Babeczki można jeść ciepłe . Najlepiej smakują z pyszną Herbatą czarną słodkie pomarańcze .  11. Herbatę  parzymy :1 czubatą łyżeczkę na filiżankę, czas parzenia: od 3-5 minut, temperatura

Gotowanie Patki
Domowe kluski, pampuchy drożdżowe z karmlelizowaną wiśnią 176

najlepiej spożywać lekkie (to tylko teoria haha) Miałam dziś trochę wiśni, więc wypadało coś do nich zrobić a, że my lubimy kluski to dziś była wersja drożdżowa. Kluski drożdżowe parzone z jogurtem lub owocami. Pampuchy tak nazywane nie jeden z nas pamięta z dzieciństwa .... SKŁADNIKI : 3 szklanki mąki pszennej (plus do podsypania) 1 szklanka mleka  2 jajka(...)chwil( w razie potrzeby posypać mąką ) Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość) Po tym czasie uformować niewielkie kulki, pozostawić przykryte do ponownego wyrośnięcia na ok 15 minut. Przygotować garnek z gotującą się wodą jeśli nie mamy parowaru, garnek przykrywamy ściereczką i na tym pod przykryciem parzymy nasze kluski ok 15 minut. Dodatek

Basia w kuchni

Proponowane wyszukiwania